icon

Dieťa narodené v Španielsku

janaaa1111
1. feb 2023

Ahojte, potrebovala by som poradiť. Mám toho už vygooglene veľa dokonca aj telefonáty na ambasádu ( kde nie sú 2 x milí a nápomocní. Ak sa nepripravim pred telefonátom ani nespomenú dané informácie ) . Takže k veci . V marci sa nám narodí bábätko. Žijeme v Španielsku kde sme kúpili aj nehnuteľnost a bábätko bude mať trvalý pobyt v Španielsku . Otázka : podľa získaných informácii môže po roku legálneho trvalého bývala v Španielsku ziskat šťastne občianstvo a španielsky pas . Ale nesmieme mu vybavovať slovenský pas . Na Slovensko sa neplánujeme vrátiť. Po prvom volaní na ambasádu nám pani povedala že po narodeni ma prísť manžel nahlásiť dieta a ak chceme mozme vybaviť slovenský pas u nich na ambasáde alebo na Slovensku že nám dajú papier na vycestovanie a za týždeň máme pas .. lenže slovenský pas vám nedajú bez rodného čísla čo nám už zabudli povedať a keby sme sa takto vybrali podľa pokynom na sk tak by som tam s dieťaťom uviazla . Lebo vraj za rodným číslom sa čaká minimálne 3 mesiace aj dlhšie .. takže zväzujeme či sa vôbec púšťať do procesu vybavovania slovenského pasu ktorý potrvá pri našich úradoch dosť dlho alebo zotrvať rok bez vycestovania a získať Španielsky pas. Lenže vydajú nám NIE pre novorodenca bez pasu ? Je tu maminka ktorá toto riešila .. obaja sme slovaci . Takže dieta nadobúda automaticky slovenské občianstvo . Ak ho prihlasime a vybavíme potrebné dokumenty. Bohuzial na úrade a ambasáde vedia holý k..t poradiť s prepáčením . Tak sa obraciam na rodičov Slovákov čo žijú v Španielsku a vybavili pre svoje bábätko španielsky pas a občianstvo .. my sa vrátiť neplánujeme , dieta bude studovat v Španielsku, chceme aby malo právo voliť, a stať sa plnohodnotným občanom spanielska . Ďakujem za rady a odpovede

bafka
1. feb 2023

Necitala som vsetky komenty a neviem odpovedat na cast, ako dostat obcianstvo v spanielsku. Ale robila som na statnom obcianstve (sice 5 rokov dozadu a neviem ci sa daco zmenilo), tak odpoviem co viem- ked ste dvaja slovaci, aj keby ste boli len jeden slovak, dieta je automaticky obcas sr. Ma slovenske obcianstvo. Ci to vybavovat budete (doklady) alebo nie, slovenske obcianstvo ma. Mozete ma ambasade poziadat o slovensky rodny list a nasladne o vybavenie pasu. Slovensky rodny list sa vybavuje v bratislave na matrike, ale to ambasada odosle vsetky potrebne doklady. Nasledne bude vystaveny rodny list (ano, niekedy to trvalo aj 3 mesiace) a potom sa slovensky rodny list odosle naspat na ambasadu kde na zaklade neho date spravit pas- aj na ambasade sa sa. Alebo si vyzdvihnete rodny list na slovensku (pre ucel cestovania vam ambasada da docasny pas pre dieta a nim pridete na svk a tu date spravit pas a zaplatite si do 24hod). Pozor, v case porodu musi mat rodic platny obciansky preukaz/pas. Ak ho nema, resp takto, ak budete ziadat o rodny list/pas ked vam uplynie doba platnosti obcianskeho, tak najskor musite poziadat o osvedcenie o statnom obcianstve slov.rep, zaroven s rodnym listom pre dieta (poziadate na ambasade a oni to odoslu do bratislavy na okresny urad, ti to odoslu s vystavenym osvedcenim na matriku a zvysny postup je ten isty ako vyssie)

janaaa1111
autor
1. feb 2023

@prasiatko30 oni dostanú hneď občianstvo pre dieta stačí že mu odoprú ich vlastne

prasiatko30
1. feb 2023

@janaaa1111 zapisat by ho mali do registro civil a dokonca by vam mohli vydat aj libro de familia - pozerali ste na www del ministerio de interior - mala by tam byt aj subseccion de registro civil

janaaa1111
autor
1. feb 2023

@bafka áno osobitná matrika ma lehotu zákonom stanovenú 3 mesiace ale zastupiteľské úrady nemajú žiadnu lehotu zákonom stanovenú . A keďže priamo sa nedá osobitnú matrika kontaktovať len cez zastupiteľské úrady trvá to dlhšie tým pádom nemáme pas pre dieta ak by sme chceli vycestovať . Len či mi vystavia NIE aj bez pasu pre dieta narodené na Malorke s ich vydaným rodným listom čo dostaneme a pod . Na Slovensko sa neplánujeme vrátiť preto sme odišli , rodinu tam už skoro ani nemáme len názor 2-3 ľudí takže si všetko musíme vybaviť sami . Moja rodina byva v anglicku a na Slovensku nieje nik čo by mi obehal úrady . Manžel to vie obletieť všetko po narodeni ale nikto nevie dať potrebné a aktuálne informácie čo a ako urobiť . Len proste povedia skúste sa opýtať tam a tam a čas plynie . Manžel bude prvých 6 týždňov so mnou na paternity ale potom ide pracovať a zvyšnú paternity si vyberie v priebehu roka . Nechceme stráviť čas vybavovaním papierov na Slovensku keď tam ani nechceme žiť . Ale radšej chceme úsilie dať do vybavenia španielskych dokladov pre naše dieta do budúcna .

prasiatko30
1. feb 2023

@janaaa1111 los latino? -oni mavaju zvycajne doble nacionalidad abynemali problemy ked sa vracaju domov. Aj deti.

janaaa1111
autor
1. feb 2023

@prasiatko30 pozriem to ďakujem

amelia89
1. feb 2023

@prasiatko30 moja kamaratka dominicana chcela porodit dieta v spanielsku aby ziskalo nacionalidad a absolutne to nešlo. ale pisala som vyssie,nevidim do toho tak sa nehram na mudru- osobne ma to prekvapilo ked v CR len kvoli debilnemu trvalemu pobytu tu musis zit 5 rokov a mat tisic papierov a nehovorim o obcianstve… ale ok ak je to v spanielsku takto tak fajn 🙂

prasiatko30
1. feb 2023

@janaaa1111 sorry registro civil spada pod ministerio de justicia tam to musis pozriet

amelia89
1. feb 2023

@janaaa1111 nam trval rodny list cez osobitnu matriku 3 mesiace a pas by trval rovnako takze premyslas dobre. urcite pol roka, ja by som tiez isla teda priamo uz na vybavovanie spanielskych. ked tam chcete zit je to urcite lepsie riesenie

janaaa1111
autor
1. feb 2023

Musím si to všetko vypísať pred tým než pôjdem obehávať úrady lebo keď je človek nepripravený tak úradníci sami od seba nedajú odporúčania a rady čo a ako spraviť . Preto som rada ak mi napíšete nejaké postrehy a tipy a ja sa môžem na to spýtať alebo vyhľadať viac informácii k tomu .. ďakujem

guiseppinka
1. feb 2023

@amelia89 len otazka znie, ci moze byt dieta bez obcianstva.. to uz je na pravnika...

prasiatko30
1. feb 2023

@amelia89 pokial maju legalny pobyt takmaju niektore tramites ulahcene hlavne ak sa jedna o byvale kolonie - preto ta historicka deuda - pred vstupom doeu by slovakmusel cakat teraz nevie ci 5 alebo az 10r na ziskanie soanielskeho obcianstva - u juhoamerickych to bolo 3 alebo 5r. Vodicak - ktory si vela krat kupuju - mohli hned menit za spanielsky bez skusok, slovakpred vstupom do eu si ho mal znovu urobit a take veci ja si to uz vsetko nepamatam kedze vstupom do eu je to pase

guiseppinka
1. feb 2023

@janaaa1111 v prvom rade pravnik...

janaaa1111
autor
1. feb 2023

@amelia89 však to .. že dieta bude tak či tak pol roka bez sk dokladov a dokonca nemajú problém mi ho tu súkromne poistiť keďže aj ja mám súkromne poistenie a nepotrebujú aj to nič len mieri a údaje z nemocnice ako váha a pod veci . Muž dostane vyplácanú paternity v Španielsku . Tu platíme dane, tu máme vlastne bývanie, tak ako načo ísť na Slovensko a nervovat sa pol roka kvôli pasu .

amelia89
1. feb 2023

@guiseppinka a vsak nehovori o tom ze ziska obcianstvo?
@janaaa1111

janaaa1111
autor
1. feb 2023

@amelia89 Je napísané že môže ak tu je dieta narodené a žije rok nepretržite

guiseppinka
1. feb 2023

@amelia89 ano, lenze ziska ho az po roku pobytu. Za ten cas sa nevie pohnut z ostrova, lebo nema doklad totoznosti (pas). Na slovenske bude cakat cca pol roka (otazka je ako by sa dostala z ostrova do madridu), na spanielske rok... A dovtedy je de jure bez obcianstva

amelia89
1. feb 2023

@guiseppinka a to dieta obcianstvo ma slovenske tak ci onak- na to nepotrebujes papier. nie je povinnostou vybavovat mu rodny list a pas na sk matrike.

to ze bude bez dokladu to je vec druha ano, to by ma trapilo viac urcite.

janaaa1111
autor
1. feb 2023

@amelia89 a niektoré ženy na fb ma upozornili že treba najprv požiadať o španielsky pas a potom o slovenský až lebo na Slovensku to môžu okomentovať že nevidia dôvod na dvojité občianstvo a pod veci . Ale ak už raz ma spanielske na slovenské ma nárok automaticky lebo aké slovaci .. tak neviem čo je na tom pravdy

janaaa1111
autor
1. feb 2023

@guiseppinka neviem musím zistiť či v rámci spanielska sa môžem pohybovať s dieťaťom bez pasu . Baleáry a Madrid je stále Španielsko . Mám rodný list spanielky .

guiseppinka
1. feb 2023

@amelia89 ano, v principe mas pravdu... Lenze bez pasu nevies zdokladovat obcianstvo...
@janaaa1111 uz ked budes mat spanielsky, tak slovensky ti netreba... V kazdom pripade sa musis obratit na pravnika.. a pripravit sa na to, ze sa z ostrova nedostanes vyse roka, kym neziskas obcianstvo a esp pas...

guiseppinka
1. feb 2023

@janaaa1111 ten ti nepomoze, tam nemas fotku... Lietadlom isto nie, lodou mozno...

janaaa1111
autor
1. feb 2023

@guiseppinka je tu ešte nejaká klauzula že ak sa ocitne dieta bez občianstva môže dostať automaticky v zrýchlenom konaní spanielske lebo sa tu narodilo LEN zase si treba overiť či Slovensko spadá medzi krajiny pre ktore je to v poriadku . To mám na právnika asi fakt ..

guiseppinka
1. feb 2023

@janaaa1111 bez neho sa nepohnea. A hlavne to budes mat najistejsie a od toho sa mozes odrazit na uradoch...

janaaa1111
autor
1. feb 2023

@guiseppinka áno to by nebol až taký problém len či mi budú počítať pobyt 1 rok od narodenia dieťaťa ale od vystavenie NIE alebo iného dokladu o trvalom pobyte v Španielsku a či na také papiere treba pre dieta doklad 😂😂😂 a sme v začarovanom kruhu.. ak Španieli nepotrebujú Slovenky doklad pre dieta narodené v Španielsku len im stačí rodný list spanielky , rezidencia rodiča a pod OK ale ak na vybavenie potrebujú pas sme v ritke 😂

janaaa1111
autor
1. feb 2023

No baby pozbieram informácie, a aj domácich malorcanov 😂 a vyberiem sa na úrady .. a sama som zvedavá čo vybavím .. lebo rok ostať na ostrove neni problém pre mňa . A radšej vybavím pre dieta spanielky pas a občianstvo než slovenské . Nech to ma v živote menej komplikovane

guiseppinka
1. feb 2023

@janaaa1111 konkretne v at u nas... Jedna a ta ista pani mi riesila vsetky 3 deti na povolenie na pobyt. Pri najstarsej a prostrednej sme iba napisali, ze pas je v procese vyroby a donesieme ho dodatocne, pri synovi pas nebolo treba vobec. Ale kopec bab, iny bundesland, to malo inak... Napr nam dosiel papier o zaregistrovani do registra obyvatelov pri synovi este ked sme boli v nemocke a to som tam bola 2 dni... Urcite to budu pocitat od nejakeho zahlasenia na pobyt... Neviem ako to u vas funguje.

janaaa1111
autor
1. feb 2023

@guiseppinka neviem ani ja ako to funguje ale musí to nejako ísť .. však je rok 2023 sme v eu . A stále sme limitovaní ?

prasiatko30
1. feb 2023

@janaaa1111 apatridas nie ste - to by ste museli byt subsaharianos alebo nieco podobne. Este tak kebyze ste ukrajinci tak tam by vam vedeli urychlit proces - lebo ti maju tiez teraz trochu urychleny proce udelovania povolenia o pobyt a pracu. Vy ste eu obcania - tym padom mate omnoho menej papierovaciek na ziskanie povolenia k pobytu ale v tomto pripade to ide vlastne proti tomu co chcete ziskat vy

guiseppinka
1. feb 2023

@janaaa1111 zase v ramci eu mas rovnake prava a povinnosti ako domaci (teda s vynimkou volieb a vykonavanie par zamestnani, kde je obcianstvo podmienka - policia). A tym sa vlastne potvrdzuje to, co pise
@prasiatko30 ze preto to vsetko trva... Muz je v at 13 rokov, ja 9, mne at obcianstvo nechyba a ani nevidim zmysel si ho zhanat a cvakat za neho nehorazne palky... Decka, ak budu chciet, tak ho po maturach mozu ziskat...