icon

Exekúcia vo Všeobecnej úverovej banke a zablokovanie účtu

slnecnica139
7. dec 2015

Prosím vás máte niekto skúsenosti s exekúciou a zablokovním účtu vo VUB? Manželovi došiel dopis od exekútora, že začal exekúciu - prečo to neriešim - v septembri, volali sme tam - od septembra nekomunikuje s nami, no skôr ako mu došiel dopis príliš aktívny exekútor mu zablokoval účet v VUB, zrážky zo mzdy sa nenamáhal riešiť, hned účet. Tak sme si povedali, že ok................ v oktobri dostal manžel výplatu 460e samozrejme na zablokovaní účet, banka nám uvolnila sumu 100e - bolo nám vysvetlené, že to jediné počas celej exekúcie môžme vybrať, v novembri dostal manžel 320e výplatu, samozrejme, že sme zvyšné eurá nevideli a verili sme, že ich dostal exekútor a tento mesiac stiahne ešte 100e a exekúcia je splatená.................... takto nám to aj bolo vysvetlené vo VUB v septembri. No dnes sme sa dozvedeli, že to tak nie, exekúr dostal akurát 60e min. mesiac teda v novembri a mna takmer chytil infart. Hned sme šli do banky, že čo sa deje a ako je to možné, že to čo mal dostať exekútor tak nedostal a kde sú tých 680e - ktoré sme si naivne mysleli, že dostal exekútor....................... v banke nám nevedeli nič povedať, ani kde sú, ani prečo nešli exekútorovi, ani to ako došli ku sume 60e. Stretli ste sa už niekto s niečim takým, čo máme robiť, viete nám poradiť? V septembri nám tvrdili, že v decembri to dopaltíme a účet bude aktívny a budeme si vedieť vybrať výplatu a dnes sme sa toto dozvedeli.

simca06022011
7. dec 2015

@slnecnica139 s exekutormi nie jecsranda oni sa bavit nebudu. Dostali ste upovedomenie o zacati exekucie - to bolo treba uhradit prikazom. Banka to moze stiahnut ak dostane rozkaz stiahnut tu sumu z uctu od exekutora inak ma rozkaz iba blokovat ucet na aaklade toho upovefomenia o zacati exe. Az potom sa vydava rozkaz na vyplatenie ale oni majuuuu cas. Najlepsie je to rychlo uhradit informovat ecekutora a ziadat odblok uctu. Ako to tu pisali... Banka si za blokovanie uctu uctuje aj poplatok, vid cennik. A skontrolujte si aspon bankovy vypis ked sa to taha od septembra musite nejaky mat.

draik
7. dec 2015

@natalym
Povinný dáva súhlas na prevod čiastky (dobrovoľné plnenie) len do doby, kým exekútor nevydá exekučný príkaz. Teda zhruba v čase od zablokovania účtu do uplynutia lehoty na podanie námietok voči exekúcii. Ak povinný dobrovoľne nesplní záväzok (mnoho ľudí ani nevie, že zablokované peniaze na účte môže použiť na úhradu exekučne vymáhanej pohľadávky), exekútor pristúpi k vydaniu exekučného príkazu. Exekučný príkaz znamená odpísanie peňazí z účtu povinného na účet exekútora, bez súhlasu povinného samozrejme.

slnecnica139
autor
7. dec 2015

@slavkab o tých 60e som sa dozvedela dnes, lebo to bolo na výpise z účtu, že banka poslala tomu exekútorovi tých 60e a tak som začala pozerať výpisy a nesedelo mi to, tak preto som to začala riešiť................ak si to čítala čo som písala, tak je tam písané, že dnes som si pol hod. vysedela v banke, aby som vedela kde je zvyšok a nevedeli mi povedať............... teraz večer o 19tej mi volala pracovníčka z banky, že ešte stále nevedia kde sú................my sme boli s papierom ešte v oktobri v banke - takže min. tam majú bordel

slnecnica139
autor
7. dec 2015

@simca06022011 nemali sme to ako uhradiť príkazom, bože ludia čítajte, nechali sme celé výplaty - neprekladali sme výplatu na iný účet, snažili sme sa niekolko krát dennne kontaktovať exekútora - je to ..... na ktorú je kopec sťažností, banka stiahla v oktobri výplatu prvú, v novembri druhú, nám v oktobri tvrdili, že to ide na ten podúčet ktorý zriadil exekútor a idú prachy jemu a dnes som otvorila účet a došla som nato, že banka poslala exekútorovi akurát v novembri sumu 60e a dnes mi ani po pol hod. nevedeli vysvetliť, kde je 680e ktoré mali ísť exekútorovi a nešli - už chápete čo ja vlastne riešim?............... o 19tej večer mi volali z banky že ešte stále mi to nevedia vysvetliť

slnecnica139
autor
7. dec 2015

@natalym
@bykaterina
@natalym bože ludia čítajte, nechali sme celé výplaty - neprekladali sme výplatu na iný účet, snažili sme sa niekolko krát dennne kontaktovať exekútora - je to ..... na ktorú je kopec sťažností, banka stiahla v oktobri výplatu prvú, v novembri druhú, nám v oktobri tvrdili, že to ide na ten podúčet ktorý zriadil exekútor a idú prachy jemu a dnes som otvorila výpis z účetu a došla som nato, že banka poslala exekútorovi akurát v novembri sumu 60e- doteraz nevieme ako na tú sumu došli a dnes mi ani po pol hod. nevedeli vysvetliť, kde je 680e ktoré mali ísť exekútorovi a nešli - už chápete čo ja vlastne riešim?............... o 19tej večer mi volali z banky že ešte stále mi to nevedia vysvetliť
V banke vedia............ved nám v oktobri vyplácali 100e - ten jednorázový poplatok, čo sa dá vybrať pri exekúcii................ tvrdili nám že všetky tie výplaty šli exekútorovi a nie je to pravda........... som zvedavá, čo bude zajtra, lebo zajtra tam naklušem zas................ dokonca nám dnes poradili, aby sme rýchlo presmerovali výplatu na iný účet - len ja chcem aby sa našli tamtie čo mali ísť eškútorovi tých 680e a nech máme odblokovaný účet - teraz v decembri sa to malo dopalatiť a mali ho odblokovať

bykaterina
7. dec 2015

@slnecnica139 ty furt co melies dokolecka dokola ???
ved som ti pisala ze zavolaj zajtra na centralu banky a prezsiti to tam a mas to hned z prvej ruky, tak telerka z banky ti preveri terz vecer akurát trt makovy kedze na centrale su tak maximalne upratovacky.
a jednoznacne volaj aj na tu exekutorsku komoru ze aku mas skusensot a ako to riesit. na nevrt sa furt dokolecka dokola ale riest to a urob pre to vsetko aby sa ti to nevlieklo niekolko mesiacov. uz to konecne pochop ty ze aj baby ti radia co mas robit a nie ze ty tu furt melies dokolecka dokola co bolo treba riesit to terz a hned !

slavkab
7. dec 2015

@slnecnica139 nejak nedokazem pochopit, ako banka nemoze vediet, kde su peniaze, urcite tam chodte a nedajte sa...

bobulazelena
7. dec 2015

@slnecnica139 a co keby ste zatelefonovali exekutorovi a dohodli si stretnutie??? On vam vysvetli rozuctovanie. Pomooc ved co ma s tym banka, ta kona na zwklade exekucneho prikazu. A este jedna vrc je na rozhodnuti exekutora aku formu vymahania vyberie, nema povinnost to prvotne riesit zrazkami zo mzdy . Kazdopadne sa obratte na exekutora ten vam vsetko vysvetli, banka s tym de facto nic nema.

bobulazelena
7. dec 2015

@slnecnica139 pardon pardon nevsimla som si ze diskusia ma druhu stranu a ze ste exekutora kontaktovali. Kazdopadne skuste za jim osobne zajst ak sa da...

slnecnica139
autor
8. dec 2015

@bobulazelena exekútor je ........... na ktorého je kopec žalôb, nekomunikuje apod., a čo sa týka banky, ak ste to poriadne čítali tak banka má s tým vela - od včera čakám na vysvetlenie prečo poslali exekútorovi 60e ako prišli ku takejto sume a kde je ostatných 680e ktoré mali ísť exekútorovy a nešlo aj napriek tomu, že od oktobra je podúčet, majú exekučný príkaz a my sme komunikovali aj s bankou aj s tým debilom sme sa snažili spojiť
čo sa týka stretnutia, je 400km od nás a aj by som šla za ním, min. mu povedať tak ako ostatný že čo je za debila, ale vraj nikdy nie je na svojom úrade a spojiť sa s ním je nemožné
viem kolko má zobrať 24.9. chcel 707e to došlo nám, do banky poslal exekučný príkaz 4.10. na sumu 858e................. v oktobri banka stiahla 460e a ekutorovi nedala nič, v novembri 320e a to som podla výpisu účtu zistila že mu banka poslala 60e priamo na jeho účet

slnecnica139
autor
8. dec 2015

@slavkab tak to sme dve, lebo je to podla mna nepochopitelne a teším sa aspon z toho, že niekto pochopil čo vlastne riešim............... no určite to tak nenechám, skúsim volať aj na tú centrálu banky, taktiež aj do banky pôjdem, že čo to porobili a kým mi to nevysvetlia tak pokoj od mna mať nebudú

simca06022011
8. dec 2015

@slnecnica139 zisti a zmen banku ;) vubka je jeden velky chaos a to vravim roky ako vip klient... Trva im vsetko celu vecnost. btw. Je to od septembra exekutorovi sa neviete dovolat, ok... A pisomne ste ho kontaktovali? Alebo aj osobne? Pripadne emailom? Exekutori to su velki pani, ale maju asistentov na to 🙂 Nam kebyvtakto blokli ucty asi by som ho aj z pod ciernej zeme vykopala ;) nas ale banka posledne este pred bloknutim informovala o exe ( zaujimave ze clovek o nicom nevie a zrazu mu maju zablokovat ucet u nas to bolo za 10 rocnu pokutu ;) Ved najprv by mal byt vyzvany clovek na uhradenie...) a my sme to hned uhradili a teda banka nic neblokovala.

simca06022011
8. dec 2015

@simca06022011 pardon. Od oktobra a teraz citam ze je daleko...to ako sa k tomu dostal vobec?? Ved vzdy to u nas dostavaju exekutory v okrese... Nikdy sa mi nestalo ze by som ruesila nieco cez ece urad v inom meste.

draik
8. dec 2015

@simca06022011
Exekútor nemá oprávnenie a aj by sa minulo účinkom, ak by najskôr upozorňoval povinného a až potom blokoval jeho majetok. Exekúcia je nútený výkon rozhodnutia, keď dlžník neplnil to, čo mal. Dlžník už bol pred exekúciou v minulosti vyzvaný na splnenie dlhu a ak ho nesplnil, tak bol napríklad žalovaný veriteľom. Ak v takom prípade dlžník neplnil ani po právoplatnom rozhodnutí súdu, tak nastáva exekúcia.
Exekútora si volí oprávnený, teda veriteľ si môže zvoliť exekútora aj z druhého konca republiky, hoci rovnako ako dlžník môžu bývať/sídliť úplne inde.

simca06022011
8. dec 2015

@draik Je to pravda, ale nemusel byt povinny vyzvani k nicomu, tak ako my pred cca mesiacom, ani len sme nemali tusenie o ziadnej 10 rocnej pokute na 500SKK ;) Lenze ako si voli opravneny toho exektutora ked sa s nim neda skontaktovat? ved to by mal byt zaklad.... ja nemam jedneho pekneho slova na vacsinu exekutorov :D jednu exekuciu sme takymto podobnym sposobom ako zakladatelka uhradili 3x! a do dnes nemame ani od jedneho exekutora k tomu ani len odpoved/vyjadrenie sa k veci. Oni proste nemusia nic.. ale pravo zhabat ludom financie, zablokovat na cele mesiace ucty ano.. je mi fuk, ze si nevedia vybavit zrazky zo mzdy, nevedia s ludmi normalne odkomunikovat vec a najst riesenie, ale maju psiu povinnost byt dostupny ked ich niekto kontaktuje a odpovedat minimalne na pisomne ziadosti.

bobulazelena
8. dec 2015

@slnecnica139 ano ospravedlnujem sa fakt som si nevsimla druhu stranu diskusie. Odporucam Vam obratit sa na komoru exekutorov a podat staznost a potom jedine sa domahat penazi, ak boli zaplatene nad ramec exekucie formou zaloby o vydanie bezdovodneho obohatenia. Taktiez sa skuste informovat na pridnom sude, ktory poveril exekutora ako dalej postupovat. Mal by to byt sud v mieste bydliska povinneho.

bobulazelena
8. dec 2015

@simca06022011 to ze vy mate bordel vo financiach a dokladoch, za to exekutor predsa nemoze. Ako on ma vediet ze vy ste ciastku uz niekedy opravnenemu uhradili, pripadne ze uvedena suma uz bola vymahana inym exekutorom.
A ano pokuta je nieco ine, pokutu alebo platobny vymer netreba zalovat, nakolko toto uz je ex.titulom.
Ale s tou povinnostou komunikocat s opravnenym suhlasim, aj ked vacsina dlznikov na vsetko s prepacenim serie a potom sa stazuju ze maju platit aj sudne trovy aj trovy exekutora, napriek tomu, ze pred tym mali milion moznosti pohladavku uz uhradit, pripadne sa nejakym sposobom pravne branit.

bykaterina
8. dec 2015

@simca06022011 om
@simca06022011 exekútor nemusí byť z okresu. Napr dopravný podnik dajme tomu v ba alebo polícia nebude mať milión exekútor v okrese po celom Sk ale majú jedného a ten to vymáha po celom Sk. On nemusí komunikovať F2F.

simca06022011
8. dec 2015

@bobulazelena ale on to vedel, kazdy z nich, lebo my sme mu to hned dali vediet samozrejme pisomne, na co som miesto normalnej odpovede dostala list, ze si nas da predviest policiou ak mu neposleme uhradu :D toto bol pripad 15 eur faktry z telekomu o ktorej nikto nevedel nic a uzasny tcom to posuval vymahacom hore dole... upozornila som na to takto 2 exekutorov ani jeden nereagoval nijak.
Veruze bordel nemam v nicom a uz vobec nie v dokladoch, mozno ty;) papierov mi prejde cez ruky pozehnane, ale ak raz nieco clovek nedostane a nasledne sa k niecomu dostane nahodou mal by mat moznost sa nejakym sposobom normalne ludsky skontaktovat s exekutorom. Verim tomu ze su ludia co naschval neplatia a potom nariekaju ze musia platit trovy, ale niekedy clovek o tom naozaj nevie! Napr. tcom (co som platila 3x, ja by som tam aj sla osobne ale bolo to na meno priatela a ten sa nebude s nimi zabavat) som zistila uuuplne nehodou, a to tak ze sme dali presmerovat firemnu postu kvoli stahovanie a oni nam nasli nasledne postu od exekutora na uplne inu adresu (rpitom tcom mal aktualnu!), kde sme rok nebyvali... samozrejme hned sme to uhradili a aj pisomne som im to dala vediet a napriek tomu to vymahali este 2x, treti krat uz som bola osobne u exekutorky a tam mi dokonca povedali ze ona nepracuje, je na MD ale pozru sa na to, ale urhadit to musim, nepozreli sa, chcela som mat pokoj tak som to uhradila;) a teraz povedz kto sa tu obohacuje na ukor ludi? Ved tie peniaze niekto dostal, nam sa nikdy nevratia;)

slnecnica139
autor
8. dec 2015

@bobulazelena volala som aj tam, že čo mám robiť, že ten .......... nekomunikuje, tak mi povedali, že oni nemôžu nič robiť,že mám ešte raz mu poslať doporočuný dopis a ked ani tak nebude komun ikovať, tak písomne im podať sťažnosť

slnecnica139
autor
8. dec 2015

@slavkab Velké dakujem, pomohla si my, dovolala som sa a podarilo sa mi ukecať pani a aj ked mi nemohla povedať všetko, tak mi poradila a ešte dnes večer ten exekútor prachy dostane, aj ked ešte stále neviem kolko................. zajtra budem toho vedieť viacej

slnecnica139
autor
8. dec 2015

@bykaterina velmi pekne dakujem aj za tvoje rady.................. nepomohlo mi to vôbec, akurát som pretelefonovala 6e kredit, tlak na infart a aj tak som sa dozvedela, že na ústredni mi nemôžu nič povedať, hlavne že ma poslali z ústredne do pobočky a potom zas volať - takže ešte väčšie nervy a tak sa to vraj nerobí - po 4telefonátoch mi to povedali, že to vybavuje sa na pobočkách
a ešte to, že som riešila včera dookola to isté, tak mi to aj pomohlo, kedže sa tu našla mamička, čo mi pomohla a už sa zrazu našli aj eurá v banke ktoré mali ísť exekútorovi a nešli, no večer by mali ísť jemu na účet a viacej budem vedieť zajtra

slavkab
8. dec 2015

@slnecnica139 som rada, verim, ze to coskoro vyriesite

slnecnica139
autor
9. dec 2015

Baby potrebujem ešte jednu radu prosím. Chcela by som nejakým spôsobom splnomocniť sestru - ona býva totiž v BA - aby mohla ísť ona mávať k tomu exekútorovi dokladom o zaplatení a aby nám odblokoval účet. V piatok ráno jej chcem poslať všetky papiere - prefotené o úhrade - to splnomecnenie a samozrejme mu pošlem všetky papiere aj poštou - no tie si nemusí hned prevziať, lebo on si vraj všetko dlho drží. Viete mi poradiť, ako by sme to mohli napísať na matrike, tak aby bol ochotný sa s nou baviť? Dakujem

@slavkab myslíš, že by sa to dalo? niečo v tom zmysle, že splnomocnujem osobu . ....... aby mohla komunikovať s exekútorom v tej exekúcii? za pokus by to stálo, aj ked ani tak nemáme istotu, že by ho na tom úrade našla

slavkab
9. dec 2015

@slnecnica139 v konani podla exekucneho poriadku sa zastupenie nepripusta, iba ak ma splnomocnenec vysokoskolske vzdelanie druheho stupna v odbore pravo a ucastnik konania je jeho blizkou osobou, cize nie je to jednoduche, lebo ak exekutor chce, tak sa tym bude ohanat...uz banka potvrdila, ze peniaze odisli exekutorovi?

slnecnica139
autor
10. dec 2015

@slavkab ahoj, áno včera sme boli v banke, potvrdili nám, že odišlo 468e, - kde je zvyšok stále nevieme, dnes nabehne výplata odíde 300e a že hned si môžme zvyšok výplaty vybrať - tak nám to včera tvrdil riaditel banky, lebo že zvyšok výplaty nebude bloknutý, tak čakám do 10tej a hned idem do banky - dala som si včera vytlačiť podrobné výpisy za tie 2mesiace, za december nám vraj nemôžu dať potvrdenie o tom, že odišli prachy exekútorovi - takže aj keby sme tam chceli poslať sestru nemáme potvrdenie, tak teraz neviem
sestra má vysokoškolské vzdelanie dokonca právo a jednalo by sa o švagra, kedže je to moja sestra, no nemáme potvrdenia, uvidím čo bude dnes

slavkab
10. dec 2015

@slnecnica139 tak to je super, mohli by ste ju splnomocnit... co sa tyka odblokovania uctu, ako nahle banka stiahne to, co je uvedene v prikaze od exekutora, automaticky ucet odblokuje...len je stale divne, ze vam stiahli viac ako zaslali exekutorovi...

natalym
10. dec 2015

@slavkab Vieš čo to bude, mne sa stalo, že mi blokli aj s odmenou exekútora čo mu prináležala keď neuhradím do 14 dní, čo bolo nejakých 200 € vyše. Uhradila som dlžnú čiastku a potom odblokovali. Tiež som nad tým dumala, skrátka blokol si aj s odmenou.

slavkab
10. dec 2015

@natalym stale je to tak, ze exekutor zablokuje pohladavku spolu s odmenou, ale s 20 % a ked uhradis do 14 dni od prevzatia upovedomenia, tak je odmena len 10 %...no v tomto pripade je urcite odmena 20 %

natalym
10. dec 2015

@slavkab Práveže nie všetci to tak robia, niektorí bloknú len dlžnú čiastku. A ostatné Ti pošlú vo vyúčtovaní a dajú Ti termín dokedy uhradiť. Každý robí inak. Čo sa dá s jedným dohodnúť, nedá sa s iným.