Je možné odobratie psa z útulku?
Dobrý deň prajem všetkým. Rada by som sa poradila a opísala môj príbeh.
Dlhšiu dobu som si hľadala spoločníka, čiže psíka, najmä na turistiku. Vzťah ku psom mám celkovo, čiže začala som sa pomaly obhliadať. Variantou bolo kúpiť si psa, avšak po dlhšom uvažení som sa rozhodla pozrieť na internetové stránky útulku. Hneď mi padol do oka psík, 7 mesačne šteniatko, kríženec zrejme labradora. Adopcia prebehla nečakane rýchlo a behom troch dňoch pes bol doma. Prvé dva dni hostil v mojej izbe, neskôr sme sa rozhodli presunúť ho do zateplenej búdy, pretože v izbe všetko kúsalo, keďže je to stále šteňa a koniec koncom priateľ tiež nadšený nebol. Každopádne, pôvodný plán bol ho mať vonku. Ja hlupaňa som sa pridala do istej FB stránky ohľadom starostlivosti psa a podobne. Psíčkarov som sa pýtala na inšpirácie na búdy. Onedlho po pridaní príspevku mi napísal istý pán, ako som neskôr zistila bol to pracovník z útulku, odkiaľ sme brali psa. Napísal mi že podľa jeho informácií pes má byť dnu a že pes mi.bude odobraný. Môžu to len tak spraviť??? ? Pes sa má.vyborne, na všetko si zvykol. Je o neho postarané, aktívne sa mu venujem niekoľko krát do dňa, naučil sa ovládať mnoho povelov. Dostáva kvalitné krmivo, má výbeh, všetci ho majú radi. Ak sa nebavíme o vysokých mrazoch, -10 stupňov, je taký veľký problém, že pes bude vonku ? Veď všade to takto riešia, a psi sú na to stavané. Nie je to čivava. Ďakujem za vaše rady.
@lula313 nehnevaj sa ale opisujes tu extremne situacie. Je mi jasne, ze aj take sa deju. Ja mam aziatku, zachranenu zo zlych podmienok. Je vonku. Vzdy. Ma zateplenu budu, volieru a dve dalsie miesta na lezanie. Ked otvorim terasu nikdy nevojde dnu. Len ak niekto bucha delobuchy a vtedy jej okamzite otvaram aby bola v klude. To jedna jedina vynimka.
To, ze nejake zviera vypiplete a svoje deti alebo seba ukratite o peniaze s rodinneho rozpoctu znamena, ze to zviera uz nema nikdy zit normalny prirodzeny zivot? Vlciak v byte alebo v dome? Seriozne? Alebo Husky? Malamut? Ved napr. toto su konkretne plemena, ktore bezne ziju v extremnych podmienkach. Dolezite je prisposobit stravu a poskytnut vhodne utocisko ale tym nemyslim obyvacku. Drzanie tychto plemien v interieroch ja povazujem za tyranie. A je velmi egoisticke povedat, ze "ja som do Teba vrazila tisice, tak budes doma".
@pribinak ja neviem, aký utulok má aké postupy, ale niektorí psi sú chronicki zdrhaci, takze jasne, že tým sa von adopcia zamietne. A páni píše, že pes býva vo voliere, ale má potrebu tiež byt za peknú a pridala fotku, ktorá sa ludom paci. A o tomto to je, že ľudia klamu, nie sú úprimní a to je tá praca s ludmi ešte náročnejšia.
@simkakr píšeš, že je väčšinu casu vo voliere, prečo si nepridala fotku z voliéry? 😀
@jankalukasova koľko psov si vydocaskovala, že vieš tvrdiť, čo ktorý pes chce? Vlciakov sme mali niekoľko, aj tyracky a tie psy chceli so mnou ist aj na zachod. Takze Ano, určite by im v koterci bolo lepsie🤦🏽♀️
@lula313 psov sme od mojho detstva mali cca. 10. Ani jeden nebol v koterci.
@lula313 trosku sa treba pozriet na prirodzene spravanie zvierat v prirode a umoznit tomu zvieratu taketo zivobytie a nie hladkat si ego ako s Tebou pes ide aj na zachod. Tak ma asi traumu a treba mu ju pomoct prekonat a nie tesit sa z nej. A to, ze je pes vonku neznamena, ze je v koterci. Tahas to zbytocne do patosu.
@maximilie pes, ktorý je vo vnútri, býva väčšinou venceny, socializovaný. My sa o psov stále zaujimame, majitelia majú doživotne grátis poradenstvo, kde riesime problemy 24/7, preplatili sme aj prevychovy, keď bolo treba, lebo neprevychovaneho psa by sme si netrufli dat bežnému záujemcovi, o ktorom vieme, že by ho nezvládol a mohol by byt nebezpečný pre okolie. Keď pes napadne niekde dieťa, či človeka, tak je kopec reci/diskusii, že ho mali mat zabezpečeného, že nepatrí laikovi do rúk take plemeno, ale keď už tento filter robi utulok, tak sú to blbi fanatici, ktorí nedaju psa nikomu... sa trosku zamyslite nad tým, či hocijaký pes patri hocikomu do ruk
@jankalukasova no veď sama píšeš, že keď má pes traumu. Tak tomu psovi treba práve ukazat tu lasku od človeka, že sa ho netreba bat, že neexistuje len bitka, ale aj pohladenie. Okrem toho, dnešní psi presli domestifikaciou. Ako sa šľachtí krava, aby dávala mlieko, tak sa šľachtia psy, aby boli spolocenske, teda boli spoločníkom človeka. Nie nasilu ich vyvierat do koterca
@lula313 co fuuuurt trepes o KOTERCOCH??? Vies citat??
@lula313 vy sa zamyslite nad tým, že nie ste kompetentní súdiť kto sa dokáže o psa postarať a nemáte šancu to ani zistiť. Nerobíte psychotesty, psychopat sa nedá odhaliť na základe fotografií búdy či teplého gauča. Vám ide o to, aby mal pes svoje miesto pred tv, a najlepšie aj svoju stoličku pri stole, svoj príbor a svoj tanier. Zachádzate do extrémov.
Pre naše šteniatko raz prišli 2 chlapi, vzali rovno dvoch. Jeden z nich bol ožratý a šteniatko mu vypadlo z rúk. Nechcela som im ho dať ale ten šofér sľuboval že len mal narodeniny v práci a že sa deti tešia.
Potom mi každý týždeň posielali foto, akú majú perfektnu novú budú, krásny dvor, ako deti sa s nimi hrajú a dokonca nnedavno som ich stretla na prechádzke s oboma psami-maju už asi 5 rokov. Takže súdiť na základe svojich prvých dojmoch a sympatií je trápne. A ďalšie šteniatko, ktoré si prišla slečna s frajerom, že ho budú mať čo vnútri. Mali ho rok, spal s nimi na posteli, ležal v gauči, po roku ho priviazali na reťaz. Tomu ako predídete? Tomu nezabranite. Každý človek sa raz bude zodpovedať za to čo urobil a verím že nechcete aby vaše psíky končili na reťaziach, ale tým koľko záujemcov odradite, tým nič dobré neporiesite
Ako toto ma veľmi zaujíma...sme psíčkarska rodina.Mali sme 10r buldočka bez PP z množiarne-v akých podmienkach tie zvieratá žijú netreba opisovať a ak sa taký psík dostane do útulku a z útulku k majiteľovi ako je autorka príspevku,no príde mi to ako čistá buzerácia zo strany útulku.(o.k,buldoček nie je plemeno na von,ale aktívny veľký pes áno)Keď umrela,hľadala som po útulkoch po celej SR.Vyhliadla som mopsinku bez očka, komunikácia s útulkom bola úplne že des,nereagovali,neodpisovali,nedvíhali tel,prísť tam osobne im nevyhovovalo v žiaden cas.A viete prečo mi nakoniec po 3mesiacoch zamietli adopciu?Pretože som vtedy žila v podnájme!s dvomi deťmi.Ze to sú vrcholne nevhodné podmienky pre adopciu psíka.O.k,no šak v útulku,kde reálne žije v koterci 2x2 metre je im lepšie dožiť.Vysetrovali ma akoby som si chcela adoptovať dieťa.Nakoniec sme kúpili mopsa s PP,je vnútri samozrejme.Ovciarka žije 10r vonku.Vnutri nevydrží ani 5min.Je to veľký ochlpeny extrémne aktívny pes.Druha veľký špic je tiež vonku,majú zateplene budy,k dispozícii celý dvor-brana a múry sú vysoké takže čo tu píšete,že pes chovany vonku utečie,no väčšina z nich neutecie za celý svoj 15r život,lebo vedia kde sú doma,sú naviazané na rodinu.Ked bola po operácii dala som si ju na poschodie k posteli a čo robila?Ležala možno hodinku a vypýtala sa von.Dovnutra sa už vrátiť nechcela.Su čipované,očkované,odčervené,platím daň,varím im.Kazdy psík má inú povahu a autorka ak má akčného kríženca labradora..🤦My sme na dedine a tu je každučký pes na dvore,niektoré nemajú ani tu búdu a ležia ľuďom na schodoch.Samozrejme,nie sú to čivavy apod.Ale takto odoberať psov,ktorí sú určite šťastnejší ako v útulku,podľa mňa to je úplne cez,aj tie ich nezmyselné adopcie.Psy týrané a prežívajúce v osadách nikto neodobera,nikto neprešetruje či sú milované vo vhodnom prostredí.Nech mi niekto skúsi prísť odobrať psa,lebo je vonku.A druhá vec,net má svoju moc a čokoľvek pridáte na FB v skupinách sa môže tak zvrhnúť,že dovidenia.No ja nikdy nezabudnem na tú anabázu s adopciou,chcete vlastne pomôcť aspoň jednému tvorovi dožiť v rodine a vyjdete z toho ako pomaly zločinec s minusovym IQ
@pribinak
@jankalukasova Ano dievcata, som fanatik, ak budete spokojne. Ale mám za sebou stovky psov, ktorých som odchytila na ulici, previezla, pomohla im s adopciou, s operáciami nádorov, od bolesti, z neadoptovatelnych spravila adoptovatelnych, takze si za svojim prínosom pre nich (zive bytosti) stojím. Niekto si zvolí zivot pomahanim druhym, niekto hejtovanim, takze keď Vám to pomaha sa vyventilovat, tak kľudne dávajte dalej😀
Bohuzial je len uzka ciara medzi zapalenostou pre vec a extremizmom. Hlavne to druhe neni dobre, kazdy druhy clovek, co ide do utulku odtial odijde znechuteny a sklamany a zviera ostane tam kde je, vo vybehu 2*2... vlastne tym len podporujete mnozitelov, lebo ti ludia, ktori psika chcu, psika mat proste budu.
@maximilie keď ti prejde rukami vyse 300 psov, robis s ludmi, tak už máš nejaký odhad na ľudí. Vieš, na čo sa máš zameriat. Ti ľudia, ktorí majú záujem adoptovat, nám pomáhajú pomahat dalej, takze zase my si vážime každého zaujemcu, ale ako píšem, je treba pracovať aj so psom, aj s človekom, aby boli obaja stastni a spokojni.
@lula313 ale ja netvrdim, ze Tvoja praca nie je prinosna.. ale Ty o koze a ja o voze. Furt meles o kotercoch... v zivote som psa v koterci nemala. Ak vonku= v koterci na tak psi mojho otca maju 9 arovi koterec 🤷♀️
Pises o docaskaroch. Tu sa ale bavime o.adoptovanych psoch, ktore uz su na tvralo umiestnene v rodinach a u ludi, ktori im chcu poskytnut dozivotnu opateru a normalny zivot, ktory je pre psov prirodzeny.
Nebavime sa o psovi, ktory je tesne po odobrati zo zlych podmienok.
Áno, psovi je určite lepšie pri dome v búde u majiteľov, ktorí ho majú radi ako sám v koterci v útulku. Je naozaj zamyslenia sa hodné, či podmienka mať psa dnu je až taká dôležitá, ak sa bavíme o utúlok vz milujúci majitelia...
Ale ja osobne som zástanca toho, aby bol pes dnu. Holt, áno som a za fanatizmus to nepovažujem. Ak sa pes hrnie von a nechce tráviť čas vo vnútri s "pánmi", tak prosím. Ale z mojich skúseností (a to ich nemám málo) sa naopak väčšina psov (jj, sú výnimky) tlačí dnu. A nie nutne z dôvodu tepla (lebo áno, väčšina psov má dostatočnú srsť na to, aby zvládol pes aj zimu), ale z dôvodu potreby spoločnosti. Potreba byť pri svojej "svorke". Potreba nebyť sám.. Pes je svorkovité stvorenie. Od prírody je nastavený tak, že chce byť členom svorky, a nie byť zo svorky vylúčený von. Dovolím si tvrdiť, že ak by sme dali psovi na výber, tak drvivej väčšine psov by bolo jedno KDE (dom, byt, búda, luxusný apartmán, chatrč, koterec,....), ale záležalo by im na to s KÝM, resp. na tom aby mohli byť SÚČASŤOU svorky....
@jankalukasova lebo koterec bol spomínaný inou prispievatelkou a veľa ľudí psa má v držbe práve v koterci, aby im neponicil trávnik a pod. Ako som písala vyššie, pes už prešiel šľachtením, domestifikaciou, chce byt pri majitelovi. Keď vyjdeš na dvor, tak pes ide za tebou, alebo lezi v bude, či si obhrýza konár a ani si tá nevšimne? Predpokladám, že sa potesi, že tá vidí a je rad v tvojej pritomnosti a najradšej by bol s tebou cely deň. Takze naozaj je šťastnejší pes, ktorý je vonku cely deň sám, alebo pes, čo je 14 hodín denne pri majitelovi?
@salonka22 prepáčte, ale ak by bol pes krátkosrstý, tak by som sa ani neodvážila pýtať niečo také. Okrem toho, že som to písala sem večer, pretože nebudem v noci otravovať personál z útulku, som tam dnes volala. Informovala som sa aj s právnikom, pes môže byť odobratý v prípade, že som porušila podmienky ako je zle kŕmenie, podvýživa, držanie psa na reťazi a podobne. Koniec koncom v mojej zmluve stojí to,že pes bude ubytovaný v dome, respektíve na dvore kde bude mať prístup do koterca alebo búdy. V zmluve to tak stojí, takže podľa toho som neporušila nič, a toho psa mi vezmú jediné cez moju mŕtvolu 🤷 Pes má neustály prístup do garáže, v ktorej sa nachádza zateplená búda , v garáži nikdy neklesne teplota pod 10° , má tam rôzne deky, priestor a tak ďalej. Napriek tomu si všímam, že chce byť radšej vonku.
@lula313 moj pes si slobodne moze hrabat kde chce. V travniku to vacsinou nerobi a jeden malilinky zahon, ktory mam som oplotila. Inak moze hrabat a behat kde chce. Je to aziatka... s nou nema zmysel "bojovat" ked ona chce lezat v jahodach, tak bude lezat v jahodach, ja ich mozem akurat tak presadit. Ked sme vonku (co je velmi casto) tak bud pride k nam, necha sa vyhladkat, vyskrabkat a potom chce mat svaty pokoj a ide si lahnut za dom. Vyhrabala si tam jamu v hline a chodi sa do nej chladit (v lete). Ked prideme domov, vzdy na vita a vzdy jej to opatujeme. Ale tiez nema potrebu nas nahanat po zahrade. Je to pastiersky pes. Cely den niekde lezi a pozera co sa deje, ked je treba zasiahne. To nie je plemeno ako borderka, ktoru asi porazi ked na nu nebudes nonstop chrlit povel za povelom.
@pribinak súhlasím s vami. Aj napriek mojej oddanosti voči psíkovi nechcem ho mať dnu. Ak má vonku voľný výbeh, neuteká, má prístup do garáže a búdy, prečo by mal byť zatvorený dnu v izbe? To neznamená, že keď ho nebudem mať v izbe, tak mu nebudem dávať lásku a čas. Niektorí sú fanatici a najlepšie keď by boli aj malamuti v byte 💁. Z tvrdení niektorých ľudí mi je zle, a nehodlám sa to viac ani riešiť na takýchto sociálnych sieťach, pretože nikto nevie posúdiť ako sa ten pes má, možno ani ja samotná. A ako som spomínala, podľa zmluvy, v ktorej stojí, že pes musí mať budú alebo koterec , nič som neporušila a skúsi tu niekto prísť , alebo sa mi niekto vyhražať, že mi ho vezme tak to začnem riešiť cez právnika. Neskutočne som z toho nervózna. A všetkým, ktorí plánujú si vziať psíka z útulku to neodporúčam. Sú to veľmi drsné slová, ale tie ťahačky a kontroly sú neskutočne, až nakoniec máte pocit, že ten pes vôbec nie je váš ale stále ich, pričom by ho kŕmite, vy si s ním budujete vzťah , vy sa o neho starate, platíte veterinára, poskytujete mu všetko a niekto si môže hocikedy prísť a vyhrážať sa , že vám ho vezme ? Kde sme ??? 🤷
@kubkovamama áno, perfektné ste to vystihli. Chcete pomôcť, chcete mu dať domov, stravu, lásku všetko a nakoniec skončíte ako netvor. Nechápem kde sme ?? 🤷 Pochopila by som, ak by pes nemal starostlivosť a základné potreby. Ma všetko a má to nad mieru. Moje nervy sú kvalitné porušené z niektorých ľudí, ten pes pôjde preč jedine cez moju mŕtvolu a bodka .

@lula313 ale tomu vy nezabranite... Že pes von na niekoho zaútočí. Práve čím dlhšie tých psov budete držať, tým je to horšie....