icon

Je možné odobratie psa z útulku?

lawilla
17. dec 2020

Dobrý deň prajem všetkým. Rada by som sa poradila a opísala môj príbeh.
Dlhšiu dobu som si hľadala spoločníka, čiže psíka, najmä na turistiku. Vzťah ku psom mám celkovo, čiže začala som sa pomaly obhliadať. Variantou bolo kúpiť si psa, avšak po dlhšom uvažení som sa rozhodla pozrieť na internetové stránky útulku. Hneď mi padol do oka psík, 7 mesačne šteniatko, kríženec zrejme labradora. Adopcia prebehla nečakane rýchlo a behom troch dňoch pes bol doma. Prvé dva dni hostil v mojej izbe, neskôr sme sa rozhodli presunúť ho do zateplenej búdy, pretože v izbe všetko kúsalo, keďže je to stále šteňa a koniec koncom priateľ tiež nadšený nebol. Každopádne, pôvodný plán bol ho mať vonku. Ja hlupaňa som sa pridala do istej FB stránky ohľadom starostlivosti psa a podobne. Psíčkarov som sa pýtala na inšpirácie na búdy. Onedlho po pridaní príspevku mi napísal istý pán, ako som neskôr zistila bol to pracovník z útulku, odkiaľ sme brali psa. Napísal mi že podľa jeho informácií pes má byť dnu a že pes mi.bude odobraný. Môžu to len tak spraviť??? ? Pes sa má.vyborne, na všetko si zvykol. Je o neho postarané, aktívne sa mu venujem niekoľko krát do dňa, naučil sa ovládať mnoho povelov. Dostáva kvalitné krmivo, má výbeh, všetci ho majú radi. Ak sa nebavíme o vysokých mrazoch, -10 stupňov, je taký veľký problém, že pes bude vonku ? Veď všade to takto riešia, a psi sú na to stavané. Nie je to čivava. Ďakujem za vaše rady.

Strana
z3
misulka22
17. dec 2020

@lawilla ako uprimne podla mna ti nemozu nic.mam druheho psa s pp raz som sa aj bavila s ludmi ci je vobec sanca dako vymoct ak sa porusi zmluva...v podstate nemozu nic aj ked zmluva je ( nie neporusujem ju).pes je pisani na teba ako na majitela.museli by to riesit cez pravnika coz su peniaze a sanca nieco vymoct a estw na slovensku...pes podla vsetkeho nie je ani tyrany ani zanedbany.ja kvoli tomuto psa z utulku nemam,mam s pp a mam pokoj plus chovatelsky servis...
A co sa tyka pobytu vonku ak sa mu venujes a nie je vyvrety cele dni vo voliere tak ok.teraz ani nie je zima.ja mam pyrenejskeho horskeho psa a je od uplneho steniatka vonku.vnutri vydrzi max hodinku lebo mu je horko.ani do budy nechodi.ale my sme aj chceli plemeno vyslovene na von

0silvia0
17. dec 2020

@lawilla a ako je to s kastráciou psov z útulkov? Je uvedená nutnosť kastrácie v adopčnej zmluve? Brali sme psa z útulku pred cca 15-timi rokmi, vtedy to vôbec takéto prísne nebolo, ale vraj teraz je nutná aj kastrácia.

lawilla
autor
17. dec 2020

@lula313 a my chcete povedať, že vy nič celé dni nerobíte ? Nechodíte do práce, nechodíte na nákupy, na návštevy a tak ďalej a tak ďalej?? Keď ste preč, má byť pes v izbe 4x4 sám ? Vtedy to je v poriadku ? Ale v poriadku nie je, keď je na obrovskom dvore sám ??? 🤦🤦 Okrem toho, stále chodíme na turistiku, spoznáva nové miesta, mám známych psíčkarov, ktorí bežne privedú psov ku tomu môjmu a perfektné spolu vychádzajú 🤷 pred rokmi, jak by povedala babka, nikto nikdy toto neriešil, že je pes vonku. Boli menšie psi vonku a dokázali prežiť roky a roky. Chápem, že pes je spoločenské zviera , ale nerobte z neho dieťa !!

salonka22
17. dec 2020

@lawilla ale musite uznat, ze tieto informácie ste v prvom príspevku neuviedli🙂 labrador je kratkosrste plemeno a zneni zmluvy ste nehovorili. ak je to tak ako pisete tu vyssie (ze sa nu venujete atd) a mate aj takto formulovanu zmluvu, nemali by ste mat problem

lawilla
autor
17. dec 2020

@0silvia0 kastrácia je nutná. Dokonca v zmluve to tak stojí, že ak do dovŕšenia roku nevykastrujete psa alebo fénu, tak Vám ich vezmú. Je to veľmi komplikovaný proces a celkové podmienky sú problémom. Doklad o kastrácii musíte posielať útulku . Ale tak z jednej stránky , keď si to vezmem, tak je to v poriadku, pretože tak sa nevyskytujú aspoň v útulku množitelia .

lawilla
autor
17. dec 2020

@salonka22 ospravedlňujem sa Vám, riešila som to večer a ráno som si čítala zmluvu asi miliónkrát. Každopádne, nemôžem sa toho psa vzdať, fakt by som to neuniesla 🤔

natuska87
17. dec 2020

@pribinak nemyslím...Nesúhlasím s prehnaným postupom útulkárov, ale treba si uvedomiť, že dnešné psy nie sú to, čo kedysi.Sú prešľachtené, prekryté plemenná,😉ergo, nevydržia všetky len tak vonku...Nie každý pes je vlčiak.Ale tiež tvrdím, že v útulkoch by sa mali chovať inak!

pribinak
17. dec 2020

@natuska87 debata je o krížencovi labradora. Nebavíme sa o čivave, naháčovi či yorkovi. Kríženec labradora pobyt vonku v pohode zvládne. Pani ani neuvádza, že by mal nejaké zdrav. problemy.

natuska87
17. dec 2020

@pribinak Pochopila som...Len, či v útulku povedia vždy, čo majú.../lebo ano oni nezistia anamnézu/🙂

michellia
17. dec 2020

Ako ja by som v tom nejaky problem teda nevidela a takemu velkemu psovi, by podla mna bolo vonku lepsie a samozrejme to neznamena, ze bude vonku stale... Och no neviem, daj vediet, ako ste napokon dopadli

tncka
17. dec 2020

@lula313
Ze ludia z utulku nemaju radi adopcie psov na von🤣🤣🤣mozu byt radi ze sa podarilo psika umiestnit,je onho starane. Pes vonku nezdochne,nie je to yorkshir. Ja toto nechapem,ked maju plne utulky,utracaju to zaradom,ale p.....u ked ho niekto umiestni u seba na zahrade. Nemam slov

simkakr
17. dec 2020

@lula313 ja som nepisala zeje vacsinu casu vo voliere, pisala som ze ma koterec a pustame ju aj dnu. Koterec je otvoreny vkuse ako sme ho prinieali. Sama si chodi lahnut do budy kedy chce, ked je teplo lezi v zahrade ked prsi a je teplo lezi na jej peliesku pred vchodovymi dverami a ked je chladno sama si ide lahnut do budy

simkakr
17. dec 2020

@lula313
A preco by som mala byt za peknu? Ved som len cjcela ukazat ze byva aj dnu. Prepacte ze vam tu nedokumentujem vo fotkqch cely jej doterajsi zivot. A uz vobec nerozumiem preco na mna utocite, nic som vam nepisala, ani ironicky nekomwntovala vase prispevky. Napisala som moju skusenost s adopciou.

cmir
17. dec 2020

Vyskúšajte si prácu v útulku až potom skúste hodnotiť ľudí, ktorí tam pracujú. A áno, nikto vás nenúti si zobrať psa z útulku, keď sa vám nepáčia podmienky. 😉

jana_eyre_2
17. dec 2020

Ono ako tak čítam nezmyselné podmienky čo.si dávajú útulky, je asi najjednoduchšie si nájsť najducha ako my a nikto nebude riešiť.. nás je teda vnútri pretože to nie je plemeno.na von, ale aby niekto nútil ľudí mať dnu psa čo vonku byť môže tak to je sila..

ja som za svoj život takto našla troch psov potulujucich sa, priviazanych o strom na krátko.. po vianociach ich možno zas bude na svete mnoho.. keď je psom tak dobre v útulkoch, že ich nechcú dať ani ľuďom.co.by ich milovali, tak potom prečo sa preboha stále sťažujú aké sú útulky plne?

Energia na záchranu psov by sa mala míňať na tých psov čo to naozaj potrebujú..

maximilie
17. dec 2020

@cmir fíha.... Veľmi inteligentný argument. Môžem túto osvetu šíriť ďalej? Lebo do teraz som to robila opačne...prosila som všetkých známych aby si brali utulkacov. No podľa dnešného zistenia vlastne utulkacom je perfektne. Radšej nech ostanú všetci v útulkoch 🙏

kubkovamama
17. dec 2020

@cmir ale podmienky majú byť nastavené NORMALNE,nie prešetrovať súkromie záujemcu,pomaly až zastrašovanie,že ak to alebo ono zviera ide okamžite späť do útulku.Vacsina ľudí si neadoptuje psa preto aby ho týrali vonku v mraze bez búdy a bez jedla.🤦Vždy je tomu zvieraťu lepšie v akejkoľvek rodine-a áno,aj vonku ak je to vhodné plemeno ako v hnusnom útulku.Tam ten pes v koterci má akože 24h spoločnosť človeka?Spí v teplom pelechu v obývačke?No to asi ťažko.Raz za čas ho niekto vyvenči-vacsinou dobrovoľník,dostane nažrat a základnú starostlivosť a to je všetko.Nikto sa s nimi nezaoberá tak ako potenciálny záujemca.Preco potom stále čítam inzeráty "hľadáme študentov na venčenie,zbierame staré deky,prispejte na c.uctu " apod.Ale keď prídu na kontrolu do rodiny a našli by psa v starej deke no to by bolo cirkusu.Adopcne podmienky a následné akoby vydieranie majiteľa(ktorý vlastne ani nie je majiteľom) mi príde totálne prehnane.Nepoviem ak sa adoptuje citlivý chorlavy spolocensky psík čo patri vyslovene na gauč a celé dni prespí a nechá sa škrabkať.No skúsim si tak dať ovčiaka alebo jazvečíka alebo čo taký husky,malamut,čo zbožňujú pobyt vonku.Ved nie všetci čo chcú adoptovať sú na hlavu,také rozhodnutie urobí človek po zrelej úvahe s vedomím čo to obnáša,že pes z útulku má svoje traumy a špecifické potreby a bohužiaľ sú ľudia nemilo prekvapení,keď zistia ako je neuveriteľne náročné a divné psa z útulku získať.Radsej si rok šetriť na psa s PP

cmir
17. dec 2020

@maximilie pokojne presviedcaj ludi, nech si adoptuju, len si potom daj pozor, aby si nepraskla od jedu, ked sa ti budu stazovat tvoji znami, ze utulok uprednostnil nieco ine pred adopcoiu k tvojim znamym. Nemate sajnu o com je praca v utulku a idete ma tu presviedcat...normalny clovek pri neuspesnej adopcii si povie, ok, tak skusim oslovit iny utulok, mozno najdu pre mna psa...ale taki ludia ako vy, budu dupkat nohami a ukazovat na psa, ktory sa im hrozne paci a budu srat na to, akej je povahy a ci sa do rodiny ozaj hodi...lebo cele vnimanie vase je povrchne, vidite len seba ako uzasnych, co chcu zachranit toho uzasneho psicka z toho hnusneho, spinaveho utulku.

cmir
17. dec 2020

@kubkovamama prepac, ja to vidim inak. A to nie je problem, ze mame rozdielne vnimanie ale je to strata casu pre nas obe aby sme sa tu natahovali...opakujem sa, nech si kazdy skusi robit v utulku a potom sa mozeme opat porozpravat.

kubkovamama
17. dec 2020

@cmir brigádovala som v útulku 😉 a rozhodovať o tom či pes patrí do danej rodiny alebo nepatrí by som si nedovolila rozhodovať.Lenze vtedy neboli adopcne zmluvy takto divne postavené,vtedy vlastne vôbec neboli.Samozrejme,nedať psa očividnej socke apod.Ale ak príde slušná rodina, osamelý človek, ako vŕtať sa v jeho živote a prešetrovať ho do aleluja...Nie každý super nohami,že chce psa aký sa mu páči a serie na to či sa hodí do rodiny a stavia sa do pozície záchrancu úbohého psa.Skor úplne cudzí človek z útulku nemá právo rozhodovať či rodina "je vhodná" pre psa 5-10r zivoriaceho v útulku.

cmir
17. dec 2020

@kubkovamama tie, podla vas, prehnane poziadavky utulku, su LEN kvoli ludom a zlym skusenostiam. Zbytocne tu budem vysvetlovat, mozem aj ja vypisovat nepekne pripady, ako skoncili psy v novych domovoch...ci je clovek bohaty, ci chudobny, ci pekny, ci skaredy, vzdy sa preveruje dokladne. Doverujes ludom, adoptujes psa, slubuju ti hory doly, o mesiac ti ho vratia, lebo sa psy v domacnosti nezniesli, lebo vela hryzie, nici, lebo vela uteka, lebo sa stahuje z domu do bytu...ked sa s nimi rozpravas, zistis, ze neurobili dokopy nic, preto aby sa nieco zmenilo...pes pride naspat nevychovany, nesocializovany, nezaockovany...proste, ci tomu veris, ci nie, ludia su dnes oproti minulosti ovela menej zodpovedni... a utulky oproti minulosti tiez vyzeraju a funguju uplne inac...kto iny, ak nie pracovnik utulku, dokaze popisat povahu psa a idealny domov? Sam ho zachrani zrazeneho, polomrtveho, sam ho osetruje po operacii, sam s nim rehabilituje, podava mu lieky a ukazuje mu, ze nie vsetci ludia su zli...samozrejme, ze si vybuduju vztah...a potom ho ma len tak prvemu cloveku adoptovat o ktorom ma pochybnosti? Preboha ludia, pracovnici v utulku maju fakt zle skusenosti, preto preveruju, fakt chcu len ten najlepsi domov pre psov...a nie nemusia byt vsetky psy dnu, na gauci...bohuzial, pride vam to prehnane, len kvoli tomu, lebo do toho nevidite...

salonka22
17. dec 2020

@cmir uplny suhlas...

maximilie
17. dec 2020

@cmir tak ste na zlej adrese 😆 ja sa v psoch význam možno lepšie ako vy... Takže mňa sa tento váš komentár ani z časti nedotkol 👍
A tú prvú vetu mám brať akože ironicky???? Že som robila chybu, keď som presviedčala. ľudí aby vzali psíka z útulku, namiesto toho, aby si kúpili z chovnej stanice???????!!!!!! Je to omyl? Radšej majú trpieť suky ktoré chovajú na rodenie šteňat, na biznis? Toto je správnejšie? To by pracujete v útulku?
A mám šajnu o čom je práca v útulku keď už. Mala.som tú česť.

maximilie
17. dec 2020

@cmir a k tomu že ľudia vrátia psíka - je to hrozne, pre mňa nepochopiteľné, ale tak ako vy preverujeme ľudí, tak aj zatajujete skutočnú povahu psa. ( Neberte to osobne, píšem vseobecne o útulkoch)
Nikde sa nepíše že ten psík je problémový, útočí na ľudí, uteká .... Ak vy áno tak ok, beriem. Dlhodobo sledujem psíka ktorého už 4x vrátili z dočasky. Ale nikde neuvádzajú dôvod.

cmir
17. dec 2020

@maximilie už sa nejdem vyjadrovať, lebo to nemá význam. Nerozumiete sa do problematiky a splietate jedno cez druhé.

mladena
18. dec 2020

@simkakr Tak toto fakt čítam s údivom, že takto fungujú útulky (dufam že nie všade). Dom so záhradou je horší ako byt alebo čo??? Fakt na hlavu.

karpina
18. dec 2020

@trema Radíš jej situáciu riešiť dalším klamstvom?

Strana
z3