icon

Je zodpovedná nemocnica alebo poslanec?

10. feb 2024

Podla vas, chlapik pred osetrenim zataji infekcnu chorobu, ohrozi zdravotnikov, ti podaju TO na neho, ze zatajil, PS na nich, ze prezradili. 🏥/

vroni
10. feb 2024

@luuubik, to je pravda. Ale stále to nevysvetľuje, prečo mal mať o BUDUCOM TO informáciu niekto tretí. Hubu si o teba otierať nemienim, nepotrebujem sa zašpiniť.

liv1
10. feb 2024

Raz tu bola diskusia, ze chlap mal sex so zenou a nepovedal jej ze ma HIV. Lebo vraj sa lieci a nie je infekcny. Vacsina zien jej radili podat na neho TO, dalsie boli uplne zhrozene. A tu hla, chlapec sa ospravedlnil, odstupil, tak je vsetko v poriadku? No nie je. Ohrozil personal, zatajil vaznu infekcnu chorobu. Ohrozil ludi. A je uplne jedno z akej je strany.

vroni
10. feb 2024

@viestta, janinah hovorí o Dankovej kandidatúre, jeho sexuálna orientácia je, myslím, väčšinová.

macekovam
10. feb 2024

@sss777 a dalsia vec-.. ked ma byt v operacnom programe tak kde ho zaradis... tak asi na koniec... vediet taku informaciu znamena zorganizovat si opracu tak aby ini neboli zbytocne ohrozeni..

sss777
10. feb 2024

@macekovam
Nie, nedám si len tak dva páry rukavíc, ale ak sa dostanem do kontaktu s krvou/inými telesnými tekutinami pacienta, tak to hlásim a riadim sa protokolom.
Čo sa týka sexuálnych partnerov, je povinné informovať ich o STD. Ak spí s kadekým bez ochrany, je to samozrejme nezodpovedné, ale to my nevieme

viestta
10. feb 2024

@vroni jaj, tak to som sa potom zamotala,

janinah
10. feb 2024

@viestta diskvalifikuje ho jeho morálka...ale bohužiaľ len teoreticky

macekovam
10. feb 2024

@sss777 ospravedlnujes.. ale chcela by som ta vidiet keby sa ta to tyka... v nemocnici pracuju aj tehotne sestry...fakt by som ta chcela vidiet.

sss777
10. feb 2024

@macekovam
Áno, v operačnom programe by mal byť určite posledný. Na druhej strane, opäť platí to isté. Ku každému pacientovi pristupujeme ako k infekčnému. A keď sa niekde môže stať, že pacient, ktorý je v op programe ako druhý príde do kontaktu s krvou prvého pacienta, tak by sa tam asi predsa vôbec nemalo operovať, nie?
Máme autonehody, kde nie je čas na otázky, operuje sa z vitálnej indikácie, tam tiež personál neprijíma žiadne extra opatrenia, proste sa operuje, vyčistí a ide sa na ďalší bod programu.

macekovam
10. feb 2024

@sss777 aj pri toalete k nemu pojdes ako k poslednemu... jednoducho vsade pojde prave on ako ten rizikovy... p.moznosti aj posledny..

janinah
10. feb 2024

@macekovam ty o čom píšeš? Ak si zdravotník a robíš veci správne.tak neexistuje.aby si niečo preniesla z jedného pacienta na druhého..ani pri toalete.nieto ešte pri operáciách

luuubik
10. feb 2024

@vroni ako mohol o TO vedieť niekto tretí, to je iná vec, mne slo o motiváciu Hellebrandta. A to, keď človek tvojho typu povie, že sa nechce o mňa uspinit, vnímam ako poklonu a dôkaz svojej vysokej hodnoty 😀

macekovam
10. feb 2024

@janinah ale prosim ta... sama vies ze aj ochranne pomocky mozu zlyhat.. uz len rukavice ak pouzivas tak vies akej su kvality.. neexistuje... ja sa bojim prenosu na seba tak ako sa mozno aj ti zdravotnici bali... a ked lucidny clovek zamlci takuto informaciu tak on sam je hrozba pre spolocnost..vdaka takym sa s mozeme nakazit naozaj vsade

paradajkova
10. feb 2024

Len dodam do tejto diskusie, ze on realne nie je infekcny, kedze roky dodrzuje liecbu.

"Dôležitým kľúčovým zistením je, že ľudia žijúci s HIV, ktorí dôsledným užívaním antiretrovírusovej liečby dosahujú nedetekovateľnú hladinu vírusu, neprenášajú HIV na svojho sexuálneho partnera a majú nízke riziko vertikálneho prenosu HIV na svoje deti."

"Pre osoby s potlačeným vírusom to znamená, že ich zdravie je dobre chránené a nehrozí im prenos HIV na iné osoby. "

sss777
10. feb 2024

@macekovam
Neospravedlňujem. V ideálnom svete by som o každom pacientovi vedela všetko, ale to by som si musela nájsť inú prácu.
Jasné, že v nemocnici pracujú aj tehotné ženy- aj ja som bola tehotná v dobe najhoršieho covidu, ale keďže som si tu prácu zvolila dobrovoľne, nahodila som skafander a vizita sa mohla začať.
Rovnako som tehotná pracovala na urgente a tam ti fakt privezú rôznych pacientov - delirantných, drogovo závislých, agresívnych. Nie každý bol v stave povedať, či má hepatitídu C alebo niečo podobné. Je len a len na mne, aby som chránila seba a sekundárne aj svoje okolie.
K toalete sa neviem vyjadriť, to som nikdy nerobila.

macekovam
10. feb 2024

@sss777 ano.. nahodila si ,,skafander,, lebo si vedela ze to je covid.. nosis skafander bezne? nie.. preco si si ho vtedy dala?a teda.. ak niekedy budes robit aj tu rannu toaletu tak infekčneho pacienta daj vzdy ako posledneho...

janinah
10. feb 2024

@macekovam tak neviem kde robíš.mozno na vás súkromník šetrí.ale my máme štandardné ochranné rukavice a sterilné k operáciám ozaj kvalitne

janinah
10. feb 2024

@macekovam lekári rannú toaletu nerobia

sss777
10. feb 2024

@macekovam
Dala som si ho pri kontakte s každým pacientom s respiračným infektom, aj s negatívnym testom.
Presne tak ako si ho roky dávam pri pacientoch s nejasným röntgenovým nálezom, kožným nálezom alebo horúčkami neznámej etiológie.
Rovnako ako si dávam rukavice pred každým potenciálnym kontaktom s krvou.
Keby som vedela, že pacient má infekčnú chorobu prenosnú krvou, tiež by som si dala len tie rukavice

macekovam
10. feb 2024

@janinah tak ked si lekar tak ti staci vydezinfikovat fonendoskop.. zilu zaisti sestra...invazivne vstupy riesi oddelenie..

macekovam
10. feb 2024

@sss777 ak si chodila na zdravotnu skolu tak si mozno pamatas ze o tomto ochoreni ma byt personal informovany... ci naozaj si myslis ze nie?

vorkola
10. feb 2024

@viestta maju moznost dodrziavat rutinu,ktora minimalizuje moznost prenosu infekcie.Ta tvoja veta na zdravotnickych seminaroch , medecinskych sympoziach, by vobec nedavala zmysel. postatny je virus Hiv,a ten sa nesmie ako minimalizovat, prenos, ten prenos minimalizovat, to je akoze hokus pokus, vsak sa minimalizuje. Nesmie sa ani minimalizovat,pokym sa nedosiahe negat,a vo väcsine pripadov sa ani neda,Tak Panko Poslenec ,keby to Ficko nevytiahol, by tam sedel cele 4 roky.

sss777
10. feb 2024

@macekovam
Nechcem sa hádať, ale skúsme ešte raz.
Som lekárka, takže som nechodila na zdravotnú školu, ani nerobím žiadnu toaletu. Ale teda denne zavádzam periférne a aj centrálne žily, takže v kontakte s krvou pacienta som.
Jasné, že v ideálnom prípade viem, že pacient je infekčný, ale konkrétne ja nerobím nič inak.
Rukavice mám pri každom kontakte s pacientom a fonendoskop tiež dezinfikujem po každom pacientovi.
Ak sa dostanem do kontaktu s krvou pacienta, hlásim to a riadim sa protokolom.

macekovam
10. feb 2024

@sss777 dobre.. tak dozvies sa z vysledkov ze pacient na HIV .. zapises to niekam? ak ano tak naco.. ved kazdy postupuje tak ako ma a ak sa nieco stane tak sa bude riadit protokolom...naco to uvadzat napriklad do zdravotnej dokumentacie na 1. stranu a pisat to napriklad cervenym perom.. naco.. ved kto sa nakazi tak jeho problem ze nebol viac opatrny.. naco varovat ostatnych..

macekovam
10. feb 2024

@sss777 a este napriklad.. ked bol covid.. naco sme sme posadku RLP alebo RZP oboznamili o tom ze sme pozitivny.. preco prisla ina posadka aj sanitka k tym pozitivnym.. no lebo sa chceli chranit..

sss777
10. feb 2024

@macekovam
Nie. Pokiaľ sa napríklad pichnem pri odbere, náš protokol hovorí, že sa odoberie krv mne a pacientovi. Nasleduje vyšetrenie na HIV/hepatitídu atď. U nás sa potom znovu odoberá krv po 6 týždňoch. To sa robí pri každom poranení ihlou. (Protokol).
Keby bol pacient HIV pozitívny a je to známa informácia, tak sa taktiež odoberie krv mne a pacientovi a zvažuje sa postexpozičná profylaxia.
Takže keby som vedela, že je pacient HIV pozitívny, zadokumentujem to kvôli prípadnej postexpozičnej profylaxii, zvyšný postup zostáva rovnaký.

sss777
10. feb 2024

@macekovam
Moja skúsenosť s posádkami bola taká, že chodili v skafandroch všetci. Vždy. Veď vieme, že akýkoľvek test je len taký spoľahlivý ako človek, ktorý ho vykonáva.

macekovam
10. feb 2024

@sss777 si v praci profesional to uznavam.. od bezdomovca ocakavam ze moze byt velke riziko.. tak isto narkoman.. ale aby prisiel inteligentny muz ktory vie ze je povinny informovat o tejto skutocnosti a neurobi to...

macekovam
10. feb 2024

@sss777 a este.. 1. co este vo dverach zachranari informuju.. tak je ze pozor je HIV pozitivny alebo pozor zltacka... povedia to este skor ako sa pacienta dotkneme...a robia to preto lebo nas nechcu ohrozit..

sss777
10. feb 2024

@macekovam
Absolútne s tebou súhlasím, že je super, keď o tom personál vie. Snažím sa len vysvetliť to, že každý je potenciálne rizikový.
Pre mňa je šokujúca ešte jedna vec - vždy sa v anamnéze pýtame na ochorenia, lieky, alergie. Ak zamlčal to, že užíva lieky/je mu známe infekčné ochorenie, tak súhlasím s tým, že urobil fatálnu chybu a vedome ohrozil personál.
Ale to my nevieme.
Vieme len to, že sa lieči na nejaké ochorenie, ktoré je údajne momentálne v remisii. Nemocnica sa nevyjadrila.
Vieme ale to, že unikli informácie o jeho zdravotnom stave, čo je pre mňa neprijateľné. Vzťah lekár - pacient by mal byť unikátny, lekárovi by si mala vedieť povedať všetko. Ale musíš si byť istá, že všetky informácie použije len pre tvoje dobro. A to sa v tomto prípade očividne nestalo.