Je zodpovedná nemocnica alebo poslanec?
Podla vas, chlapik pred osetrenim zataji infekcnu chorobu, ohrozi zdravotnikov, ti podaju TO na neho, ze zatajil, PS na nich, ze prezradili. 🏥/
Raz tu bola diskusia, ze chlap mal sex so zenou a nepovedal jej ze ma HIV. Lebo vraj sa lieci a nie je infekcny. Vacsina zien jej radili podat na neho TO, dalsie boli uplne zhrozene. A tu hla, chlapec sa ospravedlnil, odstupil, tak je vsetko v poriadku? No nie je. Ohrozil personal, zatajil vaznu infekcnu chorobu. Ohrozil ludi. A je uplne jedno z akej je strany.
@macekovam
Nie, nedám si len tak dva páry rukavíc, ale ak sa dostanem do kontaktu s krvou/inými telesnými tekutinami pacienta, tak to hlásim a riadim sa protokolom.
Čo sa týka sexuálnych partnerov, je povinné informovať ich o STD. Ak spí s kadekým bez ochrany, je to samozrejme nezodpovedné, ale to my nevieme
@macekovam
Áno, v operačnom programe by mal byť určite posledný. Na druhej strane, opäť platí to isté. Ku každému pacientovi pristupujeme ako k infekčnému. A keď sa niekde môže stať, že pacient, ktorý je v op programe ako druhý príde do kontaktu s krvou prvého pacienta, tak by sa tam asi predsa vôbec nemalo operovať, nie?
Máme autonehody, kde nie je čas na otázky, operuje sa z vitálnej indikácie, tam tiež personál neprijíma žiadne extra opatrenia, proste sa operuje, vyčistí a ide sa na ďalší bod programu.
@janinah ale prosim ta... sama vies ze aj ochranne pomocky mozu zlyhat.. uz len rukavice ak pouzivas tak vies akej su kvality.. neexistuje... ja sa bojim prenosu na seba tak ako sa mozno aj ti zdravotnici bali... a ked lucidny clovek zamlci takuto informaciu tak on sam je hrozba pre spolocnost..vdaka takym sa s mozeme nakazit naozaj vsade
Len dodam do tejto diskusie, ze on realne nie je infekcny, kedze roky dodrzuje liecbu.
"Dôležitým kľúčovým zistením je, že ľudia žijúci s HIV, ktorí dôsledným užívaním antiretrovírusovej liečby dosahujú nedetekovateľnú hladinu vírusu, neprenášajú HIV na svojho sexuálneho partnera a majú nízke riziko vertikálneho prenosu HIV na svoje deti."
"Pre osoby s potlačeným vírusom to znamená, že ich zdravie je dobre chránené a nehrozí im prenos HIV na iné osoby. "
@macekovam
Neospravedlňujem. V ideálnom svete by som o každom pacientovi vedela všetko, ale to by som si musela nájsť inú prácu.
Jasné, že v nemocnici pracujú aj tehotné ženy- aj ja som bola tehotná v dobe najhoršieho covidu, ale keďže som si tu prácu zvolila dobrovoľne, nahodila som skafander a vizita sa mohla začať.
Rovnako som tehotná pracovala na urgente a tam ti fakt privezú rôznych pacientov - delirantných, drogovo závislých, agresívnych. Nie každý bol v stave povedať, či má hepatitídu C alebo niečo podobné. Je len a len na mne, aby som chránila seba a sekundárne aj svoje okolie.
K toalete sa neviem vyjadriť, to som nikdy nerobila.
@macekovam
Dala som si ho pri kontakte s každým pacientom s respiračným infektom, aj s negatívnym testom.
Presne tak ako si ho roky dávam pri pacientoch s nejasným röntgenovým nálezom, kožným nálezom alebo horúčkami neznámej etiológie.
Rovnako ako si dávam rukavice pred každým potenciálnym kontaktom s krvou.
Keby som vedela, že pacient má infekčnú chorobu prenosnú krvou, tiež by som si dala len tie rukavice
@viestta maju moznost dodrziavat rutinu,ktora minimalizuje moznost prenosu infekcie.Ta tvoja veta na zdravotnickych seminaroch , medecinskych sympoziach, by vobec nedavala zmysel. postatny je virus Hiv,a ten sa nesmie ako minimalizovat, prenos, ten prenos minimalizovat, to je akoze hokus pokus, vsak sa minimalizuje. Nesmie sa ani minimalizovat,pokym sa nedosiahe negat,a vo väcsine pripadov sa ani neda,Tak Panko Poslenec ,keby to Ficko nevytiahol, by tam sedel cele 4 roky.
@macekovam
Nechcem sa hádať, ale skúsme ešte raz.
Som lekárka, takže som nechodila na zdravotnú školu, ani nerobím žiadnu toaletu. Ale teda denne zavádzam periférne a aj centrálne žily, takže v kontakte s krvou pacienta som.
Jasné, že v ideálnom prípade viem, že pacient je infekčný, ale konkrétne ja nerobím nič inak.
Rukavice mám pri každom kontakte s pacientom a fonendoskop tiež dezinfikujem po každom pacientovi.
Ak sa dostanem do kontaktu s krvou pacienta, hlásim to a riadim sa protokolom.
@sss777 dobre.. tak dozvies sa z vysledkov ze pacient na HIV .. zapises to niekam? ak ano tak naco.. ved kazdy postupuje tak ako ma a ak sa nieco stane tak sa bude riadit protokolom...naco to uvadzat napriklad do zdravotnej dokumentacie na 1. stranu a pisat to napriklad cervenym perom.. naco.. ved kto sa nakazi tak jeho problem ze nebol viac opatrny.. naco varovat ostatnych..
@macekovam
Nie. Pokiaľ sa napríklad pichnem pri odbere, náš protokol hovorí, že sa odoberie krv mne a pacientovi. Nasleduje vyšetrenie na HIV/hepatitídu atď. U nás sa potom znovu odoberá krv po 6 týždňoch. To sa robí pri každom poranení ihlou. (Protokol).
Keby bol pacient HIV pozitívny a je to známa informácia, tak sa taktiež odoberie krv mne a pacientovi a zvažuje sa postexpozičná profylaxia.
Takže keby som vedela, že je pacient HIV pozitívny, zadokumentujem to kvôli prípadnej postexpozičnej profylaxii, zvyšný postup zostáva rovnaký.
@macekovam
Absolútne s tebou súhlasím, že je super, keď o tom personál vie. Snažím sa len vysvetliť to, že každý je potenciálne rizikový.
Pre mňa je šokujúca ešte jedna vec - vždy sa v anamnéze pýtame na ochorenia, lieky, alergie. Ak zamlčal to, že užíva lieky/je mu známe infekčné ochorenie, tak súhlasím s tým, že urobil fatálnu chybu a vedome ohrozil personál.
Ale to my nevieme.
Vieme len to, že sa lieči na nejaké ochorenie, ktoré je údajne momentálne v remisii. Nemocnica sa nevyjadrila.
Vieme ale to, že unikli informácie o jeho zdravotnom stave, čo je pre mňa neprijateľné. Vzťah lekár - pacient by mal byť unikátny, lekárovi by si mala vedieť povedať všetko. Ale musíš si byť istá, že všetky informácie použije len pre tvoje dobro. A to sa v tomto prípade očividne nestalo.

@luuubik, to je pravda. Ale stále to nevysvetľuje, prečo mal mať o BUDUCOM TO informáciu niekto tretí. Hubu si o teba otierať nemienim, nepotrebujem sa zašpiniť.