Mám nárok na väčší podiel z dedičstva?
Viem, ze su tu aj pravnici, mozno viete poradit. Sme dvaja surodenci. Otec nam umrel, este ked sme boli deti. Mame ostal cely byt, je aj jediny vlastnik. Brat odisiel z rodicovskeho bytu, ked mal 23 rokov, ja som mala vtedy 19. Ja som tam zila do veku 33 rokov, aj s manzelom, kedze som sa medzitym vydala. Potom sme sa prestahovali do svojho. Pocas tohto casu, kym som v tom byte zila ja, moj manzel a moja mama, som cely byt zrekostruovala za vlastne peniaze, pred cca 17 rokmi. V zrekonstruovanom sme zili spolu traja este dalsich 10 rokov, kym sme sa s muzom prestahovali. Moja otazka je, ci si mozem pri dedicskom konani uplatnit vacsi podiel, ktory by zodpovedal mojim nakladom z rekonstrukcie bytu. Ucty mam odlozene, aj ked ceny boli samozrejme ine. Pripadne, ci mozem tieto peniaze ziadat od brata, ktory sa financne na rekonstrukcii nepodielal. Nezda sa mi v poriadku, ze obaja zdedime rovnaky podiel.
A bratov si zaplatila kvázi polovicu nájmu za 10 rokov užívania bytu? On tam v tom čase zrejme nemohol žiť keďže si tam žila ty s rodinou. Tak skús vypočítať niekde nájom bytu rovnakej kategórie a sumu rekonštrukcie, ktorú si zaplatila tak určite tá rekonštrukcia stála menej
Príklad tvoja mama bude žiť ešte 30 rokov nech žije aj sto ale toto obrazne je že pokiaľ mama žjie z roka na rok rekonštrukcia staršia a už pomaly aj stará. Za 17 rokov sú už materiály inde. Právne budete dediť pol na pol. Vôbec nestúpol byt na hodnote nakoľko mama môže žiť ešte 3O rokov a as si strechu nad hlavou dobrovoľne nepredá a viac a dovtedy už bude rekonštrukcia úplne stará.
Ohanat sa 17 rocnou rekonstrukciou mozes, ak napr.povodne bolo umakartove jadro a teraz je murovane, gumu si vymenila za dubove parkety, dala nove rozvody energii, zmenila dispoziciu bytu. To hodnotu ma aj po tych rokoch.
Keby som tvojim bratom a zadáš podiel hodnoty rekonštrukcie, tak ja žiadam nájom za časť bytu ktorý si užívala, keďže si užívala aj "jeho byt" reso. Časť dedicstva
Nie, mas narok na rovnaky podiel. Argumenty su sice ok, ale pravny narok nemas. Prerabali ste byt, v ktorom ste zili, ale nebol vas. Rovnako tvoj brat by si mohol s podobnymi argumentami narokovat vyplatenie najomneho za tie roky, co ty si zila u mamy a on platil niekde najom🤗
Baby chapem Vas ale pravda je, ze vacsina z vas nebola v takej sitaucii ako ja a svoje emocie sem davate asi skor z pozicie kedy ste si seba predstavili ako mojho brata. Rekonstrukcia bola urobena uplne hlbkovo, stare parkety vytrhane, vsetko nove, rozvody, jadro, atd, bolo to vela penazi, povodne som si myslela, ze tam ostaneme byvat, preto tolko penazi. Takze preto som presvedcena ze sa to preda lepsie a bude z toho mat profit aj moj brat, nakoniec. A bez namahy. A okrem rekonstrukcie som sa podielala samozrejme aj na dalsich beznych vydavkoch, mame sme prispievali za to, ze tam mozme byvat. Mi to pride nepochopitelne, porovnavat vlozene peniaze s tym co by brat mal pytat spätne za najomne odo mna, ci ako. To moze akurat tak moja mama, a to sme mali samozrejme poriesene s nou. Samozrejme, ze to mohlo byt aj inak, tu hypo, co mame teraz, som si mohla zobrat uz pred xx rokmi a davno odist z rodicovskeho bytu, stalo sa to ale takto a nebolo to malo penazi, ze mavnem rukou.
Takze ked dame emocie bokom, zaujima ma len to ci je pravny narok, ci uz u notara, alebo ak by sme sa odvolali a slo by to pred sud, tak tam, ci by to obstalo, tie dokumenty.
Dakujem tym, ktori napisali, ze lepsie by bolo dohodnut sa s mamou, pokial s tym suhlasi, nad tym som uz uvazovala, ale zaujimal ma aj tento aspekt.
uz sme ti napisali pravne mas narok na polovicu tak ako tvoj brat (nemas narok na nic navyse)
dohoda s mamou alebo teda pokus o dohodu moze skoncit rozne, teda ako sa onank tomu postavi realne ale taka stara rekonstrukcia nema vplyv na cenu bytu.
Aj ked to nechces citat (ja som uz starsia) a prisla by za mnou moja dcera s touto poziadavkou tak by som realne zvazovala prepis byta na syna s pravom dozitia a tebe by som nedala nic
To co od mamy ziadas je amoralne nema oporu v zakone moralke etike a ani v slusnom chovani sa matky voci svojim detom.
To ako sa chovas ty nebudem komentovat.
o akej sume vlastne hovoris mozno pre uvedenie do obrazu a kolko rokov ste tam byvali s manzelom ?
Sestra roka.😂
No veď daj sumu,čo si do toho vrazila
Ked chapem mama este zije a mozno/snad este dlho bude...
My ked sme napriklad kupovali pred 10 rokmi byt ktory presiel rekonstrukciou kupovali sme ho za cenu ako nezrekonstruovany lebo podlahy uz mali svoje odzite tak museli byt nove, steny potrebovali nove stierky, a aj tak sme dorabali stropy a elektrinu, menili dispoziciu jadra, kupelnu a tak,,,
Proste ten byt aj ked bol zrekonstruovany uz vlastne ako keby nebol lebo bol stary tak ci tak...
podlahy 17 rocne su proste stare podlahy, elektrika pre 17 rokmi sa robila inak ako teraz, lebo napriklad na indukciu 220V nemusi stacit, o 17 rocnych obkladac a sanite v kupelni ani nehhovorim... to su nakladne veci pri rekonstrukcii ale po 17 rokoch uz casto suce na vymenu...
Preto osobne podla mna 17 rocna rekonstrukcia, a kym tvoja mamina umrie bude ta rekonstrukcia este starsia nema ziadnu hodnotu.
Za rekonstrukciu mozes pytat peniaze len od mamy, nie od brata po maminej smrti.
36 000 eur
material aj robota
ak mas doklady mozes si to vymahat od mamy cez sud (od brata nie ani po smrti mamy)
pardon, iba material, teraz som sa pozrela do svojich suctov
robota bola zvlast, nieco sme robili svojpomocne, lebo manzel je od fachu stavebnik, na nieco museli prist majstri, samozrejme elektrina a pod.
ok, vdaka, pekny den
Autorka....musíš si uvedomiť 1 vec.17 ročné podlahy,nábytok, stierky,atď.....sú znova suce na výmenu už.Vsetky vymenované veci si užívala aj ty s rodinou 10 rokov.Tie vrazene peniaze ste uz ,,prepouzivali".Chápeš?
Aky velky bol byt ? Ked vezmeme ze by ste byvali len v 2izbaku ktory by stal 300€/mesiac x12x10 rokov ste na tvojich 36000€, takze ste si vlastne platili najom. Jedlo apod by ste museli rovnako kupovat takze si podla mna na 0.
Existuje katalog "uzivania stavebnych veci" + starnutie. Elektrika sa vymiena po 20rokoch, kupelna 8-15rokov, podlahy kazdych 10 rokov, steny kazdych 5 rokov minimalne malovane, stierka kazdych 10-15rokov atd. Toto vsetko je uz po zaruke, stare, opotrebovane -jedine, ze vsetko mas z mramoru (a nie je uzivanim poskodeny ci popraskany), tak toto ma este nejaku zvyskovu hodnotu. Inac, je jedno, kolko ste do toho vrazili, momentalne uz nic z toho nema cenu- ani material, ani praca.
A nie, ze este by ste to od matky pytali, ci od brata sudne po dedeni- a ze nechces robit rozbroje, maticko skakava....🤨🤨🤨🤨🤨
a o koľko chceš väčší podiel? o koľko €
inak to kolko m2 mal ten byt lebo 17 rokov dozadu ma tolko vysla hruba stavba domu (praca aj material a teba len material) za mna si nadhodnotila
somzrejme ak v tom bolinspotrebice tie su uz najskor davno vymene
17 rokov dozadu tu euro este nebolo to ste do prerabky /teda len do materialu /dali 1 mil. korun ? ved za to uz vtedy sa dal kupit byt
Nie nemáš nárok. Dediť budete rovnakým dielom. V podstate si investovala do niečoho, čo si s tvojou rodinou aj "vybývala".
Ale ved pred 17 rokmi este nebolo euro....
@lubka73 a tiez nad tymto rozmyslam. Ved aj ine ceny boli vtedy
Máte rovnaký podiel. Predpokladám, že si rekonštruovala z vlastnej vôle, aby sa vám príjemnejšie žilo.
@martinkatinka možno to bolo 36 000 SK
Radšej nebudem reagovať na komenty tu, slovenský národ je najmúdrejší vo všetkom, ideálne bez znalosti veci, ale hneď odsúdiť 😂 teda k veci - pri prerabke existujú náklady nevyhnutné (to sú tie, ktoré keď sa nevykonaju, tak byt by napr. nebol užívania schopný) a nie nevyhnutne (všetky ostatné), jedny si môžeš uplatniť na súde (ak sa nedohodnes) do dvoch a jedny do troch rokov, čo už zjavne prebehlo, ale keďže mama žije a je jediná vlastnícka, tak jedine od nej a nie od nejakého imaginárneho budúceho vlastníka brata. V dedičskom konaní po stále žijúcej máme by ste mali dediť ako deti každý rovnakým dielom. Takže určite si nemôže brat od teba vymáhať nájomné za roky, ktoré tam bývaš 😂🤦 jediný vlastník je tvoja mama, ktorá sa môže rozhodnúť už za života prepísať byt na niektoré z deti, čo by bolo múdre, keďže v dedičskom konaní sa platia poplatky podľa výšky dedičstva. To dáva aj možnosť vyporiadania s bratom ešte za života mamy rozumné, aby boli všetci spokojni.
Ked chces dat emocie bokom, tak si sa mala spýtať právnika a nie sa pýtať na MK.
A este aby som si urobila aj prehlad o relevancii odpovedi, ktora z vas je teda pravnicka?
@eternity24 Mam to jasne zadefinovane v uvodnom prispevku, ze su tu aj pravnici. Mne nevadi, ze sa baby na mne vyventilovali, len by som uz rada, aby sme sa vratili k podstate, staci mi odpoved, "ja som pravnicka, mas/nemas narok na kompenzaciu." Tot vsjo.
A ešte ako tu píšu: euro bolo prijaté resp. používame od roku 2009, ty si prerabala v roku 2006, prerába ťa údajne vyšla na dnešných 36000€ vtedy 1 milión 80 tisíc slovenských korún. To vážne? Za 36 000 by som prerobila náš 3 izbový byt dnes (ak by sme kúpili materiál a manžel s kamarátmi by mákli)

Aj keby si celý rodičovský byt vydlaždila zlatými tehličkami, dedíte s bratom rovnakým dielom ... a oháňať sa 17 rokov starou rekonštrukciou je smiešne ...