icon

Môj brat neuznal otcovstvo. Môže vidieť dieťa?

karina79
11. jún 2012

ahojte prosim o radu alebo skusenost.Moj brat mal priatelku narodil sa im syn ocovstvo neuznal lebo pracoval v zahranici ked sa male narodilo,Ked sa vratil isli spolu do podnajmu žili spolu ako druh a družka a nejako sa neponahlali na matriku,Teraz ona bez slova odisla do zahranicia aj s malim,chcem vediet ci ma moj brat nejake pravo na maleho alebo ci moze priznat ocovstvo ked ona odisla bez jeho vedomia a zobrala aj syna,ako ma postupovat alebo co ma robit aby mal pravo vidiet svoje dieta?

korenbaba
12. jún 2012

@maminuska nevadí 🙂 A práve tie situácie sú nám neznáme.
Nech už je to ale tak či onak, dieta by malo vediet kto je jeho biologický otec a mat ho v rodnom liste.

dejnas
12. jún 2012

naozaj je ťažké hodnotiť, čo dvoch rodičov, ktorí spolu žijú v spoločnej domácnosti, vedie k tomu, aby "otec" nebol uvedený v rodnom liste... to, že bol v čase pôrodu v zahraničí, je slabá výhovorka, my sme mali s manželom prvé dieťa ešte ako "nemanželia", cca 2 -3 mesiace pred očakávaným TP sme boli na matrike, tam, vtedy ešte partner, podpísal vyhlásenie, že uznáva očakáváné dieťa za svoje a v pôrodnici už postačil len tento doklad pre zápis otca do RL dieťaťa....
skutočnosť, že otec mal túto možnosť celý rok po narodení svojho dieťaťa a nekonal, je ešte absurdnejšia 😖 výhovorky typu - ona nechcela, odkladala a pod. sú smiešne.... keby on "chcel", trval by na svojom... ale zrejme mu až tak veľmi na tom nezáležalo, keď nekonal vôbec 😔 a fakt, že to matka oddiaľovala, resp. sa snažila tomu zabrániť (ak to tak bolo), je tiež veľmi vypovedajúci....
tu už pomôže ozaj len súd (ak pomôže, a ak je dotyčný skutočným otcom dieťaťa)... škoda, že otec začal o svoje rodičovské práva bojovať až v momente, keď o dieťa prišiel! veľmi smutné ☹

alice107
12. jún 2012

@karina79 polozila si jasnu otazku.ano,tvoj brat moze kedykolvek pocas svojho zivota ci zivota dietata podat navrh na urcenie otcovstva sudom. ak sa s matkou nedohodne na suhlasnom vyhlaseni /druha domnienka otcovstva/.avsak s urcenim otcovstva su spojene aj zaväzky zivit svoje dieta.a samozrejme potom ma pravo styku.ak by matka nesuhlasila,musi ziadat upravu sudnou cestou.
pokial nie je pravnym otcom na dieta nema ziaden pravny narok.ak matka odcestovala do zahranicia je to jej rozhodnutie. ale to ze matka a dieta pobyvaju v zahranici stazi dokazovanie vo veci.pretoze musi byt najskor znama jej adresa a potom musi sud doziadanim zabezpecit bilogicky material na zabezpecenie dokazov pre urcenie otcovstva od nej aj od dietata.takze proces sa znacne predlzi .

alka221
12. jún 2012

podla mna je jej brat skutocne nezodpovedny..ja by som svojmu priatelovi nikdy neodpustila, ak by som tehotna a on ani po porode nepride, ved to uz kde sme ked nechce ani vlastne dieta vidiet. a tu uz je otazne,ci je vlastne jeho.. 😉 vsakze? 😠 a dalsia vec, ze netreba vsetku spinu hadzat na matku, ved ktora zena odchadza zo spokojneho vztahu? 😖

alka221
12. jún 2012

@alice107 toto je asi cele jeden deravy pribeh.a ktovie aka je druha strana mince 😅

alice107
12. jún 2012

@alka221 v tomto pripade je to jedno.aj keby ten pribeh bol fikcia.otazka bola jasne polozena. ver ze v praxi sa toto stava casto takto.je jedno ake je pozadie.ide o pravnu stranku veci.autorka to chcela vediet,tak som jej odpovedala.mna ani tak nezaujima co by bolo keby bolo.a preco sa otcovstvo neurcilo skor.to nie je podstatne pri odpovedi na jej otazku.ja to beriem z praktickej stranky. 😉

lili_mia
12. jún 2012

@ikke
@irriss jasné, že nepoznáme podrobnosti, ale presne to tam píšem..vo svojom príspevku. .. ak oddaľovala cestu na matriku, tak sa mal dvihnúť on a ísť sa spýtať na matriku, že čo sa dá robiť .. bol v zahraničí, ona porodila, dieťa nemá uvedeného otca .. tak po návrate idem predsa riešiť otcovstvo .. net je plný paličiek, ktoré oblíže otec, pridá oblízanú dieťaťom a pošle do labáku a potom ísť stým na matriku, tam mu povedia postup ..

ivett1
12. jún 2012

@korenbaba sorry, použila som nevhodný výraz ...ale, tak sa mi zdalo, že rok je dosť dlhý čas na vyjadrenie sa...moja kamoška mala dieťatko s bývalým priateľom (rozišli sa ešte pred narodením...nemal žiadnu snahu o priznanie otcovstva po narodení) a ona si našla ďalšieho priateľa, ktorý si ju po šiestich mesiacoch vzal za manželku a dieťa "za svoje" - má aj jeho priezvisko...(neviem, čo všetko pre to museli podniknúť...)...skrátka mu stačil pomerne kratší čas... preto to nechápem, ale to je len môj pocit😉...vôbec nikoho nesúdim...len tomu celému nerozumiem...asi som trošku "zaujatá" a tak skôr by som predpokladala v takejto situácii, že žena-matka bude viac konať v záujme svojho dieťaťa ako muž-otec ...a teda ona "uteká" a on...ale kľudne to celé môže byť aj naopak, ako tu už napísali niektoré maminky😉

irriss
12. jún 2012

@lili_mia

To je jedna varianta..ale co kdyz si nebyl jisty, ze je to jeho dite??
Po roce souziti si uvedomil, ze je mu to jedno, protoze si dite zamiloval a prestalo byt pro neho dulezite biologicke otcovstvi..ale uz bylo pozde..ona odesla..
A co kdyz prave za svym biologickym otcem??

lili_mia
12. jún 2012

@irriss tak potom to prečo jeho sestra ťahá na úrady?? stále je tam veľa dier .. bud je to aktívna sestra, čo rieši problémy za iných, alebo sa tají niečo horšie

proste ak je tvoja varianta tá správna.. nie je to jeho dieťa, on sa oň iba staral .. tak prečo sa do toho obúva jeho sestra? prečo to idú riešiť na tie úrady? také niečo ako náhrada času stráveného s cudzím dieťaťom neexistuje .. rozchádzajú sa aj iné páry, kde deti nie sú biologicky spoločné .. podľa veku a stavu sa dajú dohodnúť stretnutia s "druhým rodičom" ... a ak je to tak .. partnerka sa odsťahovala, ak nenechala adresu, kontakt, tak zrejme ani nechce byť nájdená

stále nevidím dôvod, prečo sestra rieši záležitosti svojho brata, nech sú aké sú

dejnas
12. jún 2012

hehe, @irriss no môže to byť aj tak, ako píšeš... len v tom prípade by si zrejme bol vedomý, že na dieťa mu právny nárok nevzniká...
to je ale jedno... mňa už celkom ale baví fakt, ako tu dokážeme z jednej otázky vykonštruovať hneď viacero námetov na scénár , ztej, či onej strany "mince" (práve preto, že tie skutočné okolnosti nepoznáme) 😀 ale tak ako v každej inej téme asi 🙂
v každom prípade @karina79 na svoju otázku si odpoveď dostala, konať sa dá buď dohovorom, ale ten zrejme možný nebude alebo prostredníctvom úradov... tam som si tiež nie až tak istá výsledkom

dejnas
12. jún 2012

moja kámoška sa ocitla v situácii, keď sa s partnerom rozišla ešte pred pôrodom (ak sa to dá tak povedať - konečne dostala rozum 😝 ).... kolónku pre otca v RL nechala voľnú, zámerne.... do budúcnosti, pre toho pravého, i keď nie biologického.... pred pár rokmi ho našla a dnes je z nich šťastná, rozrastená, rodinka 🙂 ... toť pohnútky zo strany ženy... napríklad 😉

korenbaba
12. jún 2012

ja by som povedala, že asi moc vztah dobrý nemali, či už spoolu žili, nežili. Možno aj preto že on bol v cudzine. A do toho prišlo bábo, zrejme nečakane. Možno aj bola snaha žit ako rodina, ale nevyšlo. Ale to že 9 mesiacov + rok života dieta nemá s ak tomu že sa nechá zapísat do jeho rod. listu mi je divné. Ale asi by som za tým nehladala zložité teorie, len lajdáctvo a podcenovanie významu tohto aktu.

@dejnas ak otec nejaví zaujem , prečo nie...

lenka311
12. jún 2012

@karina79 Tvoj brat jediné čo môže urobiť je podať si návrh na súd na to, že je otec toho a toho dieťaťa, tej a tej matky. Požiadať zároveň o DNA testy, prípadne vysvetliť ako to bolo.. Radím najať právnika...
Ale keďže už je matka v zahraničí bude sa to hroozne dlho vliecť, nech ráta aj s 2rokmi a viac. Ono veľmi záeží na tom či matka bude ochotná spolupracovať. A ak sa náhodou medzi časom vydá a dieťa príjme priezvisko otca /pokiaľ ho má po matke, nie je to v tomto prípade žiadny problém/, tak sa mu to ešte viac skomplikuje..
Ak by sa matka vrátila naspäť na Slovensko, tak by sa to značne skrátilo. Tak na rok...
Je škoda, že si otcovstvo neuznal skôr, ale neskoro plakať nad rozliatym mliekom... By ma zujímalo čo ju donútilo od Tvojho brata odísť preč... Asi s ním šťastná nebola, preto pochybujem že bude vycházať v ústrety...

dejnas
12. jún 2012

@korenbaba chviľku to riešilo jeho "ego"... no výdrž mu dlho neostala, dieťatko nedovŕšilo ani pol roka, keď to vzdal definitívne 😖 odvtedy neprejavil ani náznak záujmu.... určite sa rozhodla správne 😉 žiaľ, takých "otcov" je viac, no poznám aj "horšie", resp. smutnejšie prípady.... napr. keď skutočný otec (zapísaný v RL) nejaví o dieťa natoľko záujem, že dokonca súhlasí s tým, aby si ho osvojil iný muž ☹

karina79
autor
12. jún 2012

@lentilka29 ona porodila o mesiac skor,brat pracoval v zahranici na byt,,on jak uz tam vybavil svoje veci aby mohol prist domou uz rodni list mala,oni boli dohodnuti ze potom sa to zapise,ale dajak nato zabudli alebo neviem dajak sa neponahlali na tu matriku

karina79
autor
12. jún 2012

@blueberry21 však on isiel za pracou aby ich uzivil ocom tu pisete?? ona zacala rodit o mesiac skor, odbocujete od temy,,vybavil si dovolenku a o dva tyzdne bol doma,ale ona uz mala rodni list,,a nikde tu nepisem ze ona je zla ,,

karina79
autor
12. jún 2012

@maznacik007 tu neide o peniaze ,naco ma narok mali vsetko dostane do haliera,,a ano on chcel uznat,nezaprel ako tu niektore pisete,

karina79
autor
12. jún 2012

@korenbaba aspon niekto to pochopil 😉

karina79
autor
12. jún 2012

@irriss ona isla ku rodicom a nie za inim chlapom

ikke
12. jún 2012

@karina79 takze ona nie je slovenka? potom uz vobec nechapem, ako je mozne, ze ju za rok nedokazal nejako dotiahnut na matriku, to je naozaj taky naivny? 😨

wieruss
12. jún 2012

@karina79 rok zabudal na to dat zapisat do rodneho listu ze je jeho otec? to co za sprostost sa tu snazis nahovorit 😖 a kedze tam teraz neni zapisany tak ma smolu, je cudzi clovek, na uznanie otcovstva musi byt urobeny DNA test ak to da na sud a uz vidim nase schopne slovenske sudnictvo ako nahana niekde v zahranici partnerku tvojho brata... tuto situaciu si zapricinil sam 🙄

dejnas
12. jún 2012

@karina79 tak pokiaľ viete, kde sa nachádza, situáciu to o niečo zjednoduší... myslela som, že vám nie je jej pobyt známy...

karina79
autor
12. jún 2012

@dejnas neni to tak ako pises,,on ma a mal zaujem o syna lenze niesu zosobaseni tak nemohla ona bez neho ho zapisat,malo sa to potom zapisat ked prisiel domou,neviem presne co sa stalo uz sme si volali ona nevie co nanu doslo brat pracuje ona cely den sama bola a chybali jej rodicia,tolko mi povedala,,a nie neisla za inim,oni sa lubia len uz asi ju to nebavilo,alebo ja neviem,,ona neni zla len asi mala stoho uz dost,,myslim starosti,,brat uz ma letenku a ide zanou,,dufam ze si to tam vyriesia a vratia sa spolu,pisete tu niektore od temy ,niektorim dakujem za prispevky, idem poziadat admina o zmazanie tejto temy

karina79
autor
12. jún 2012

@ikke ona je slovenka,,len rodicou ma tam,tam pracuju uz dlhsiu dobu

karina79
autor
12. jún 2012

@wieruss je to mozne ano,,rok presiel a neponahlali sa,,nie zeby nechceli ale dajak im to uletelo,,mali ine starosti,,ale uz sa to riesi chvala bohu,,

dejnas
12. jún 2012

@karina79 ja som nikdy nenapísala, že tvoj brat nemal záujem o syna... čítaj lepšie, ja som písala o kámoške, ktorá neuviedla tiež otca do RL dieťaťa...
napísala som, že keby tvoj brat viac trval na tom zápise, bol by sa uskutočnil.... ale asi mu tak veľmi na tom nezáležalo (na tom zápise) .... nezáujem o dieťa si nedovolím posúdiť, keď nepoznám pomery

sissy27
12. jún 2012

@karina79 ale veru mohla zapísať meno otca do RL aj bez jeho prítomnosti - to sa rieši ešte v pôrodnici, stačí ak vie jeho údaje. Takisto ako ju pravdepodobne predvolali na súd, aby uviedla meno otca dieťaťa (aj keď teda keďže je cudzinka ak som dobre pochopila, tak to možno slovenské súdy neriešili)... On mal na to ROK aby to riešil aj bez jej súhlasu... a ty by si si mohla trošku premýšľať, kým niečo napíšeš - vykreslila si situáciu tak, že ona dieťa uniesla nevedno kam a vy sa všetci zrazu trasiete, že malého viac neuvidíte, a zrazu len odcestovala k rodičom a vlastne všetko je super a problém nie je žiadny... Brat nech sa s ňou buď dohodne na zápise na matrike, alebo nech si podá žiadosť na súd, tým je problém vyriešený.

karina79
autor
12. jún 2012

@dai nie nezaprel otcovstvo,,na matrike ho nezapisali lebo este nebol doma a musel tam bit osobne,oni sa dohodli ze potom sa to zapise,ano ma vinu a velku ze ju nesuril ale ona ze pojdu a presiel rok,,a nie nemala to naplanovane a vieme ze mali je jeho,,stavaju sa aj take veci,netreba hned odbocovat od temy

karina79
autor
12. jún 2012

@sissy27 otom asi nevedela ze tak sa da zapisat ani ja,, a nie ja som tu nepisala ze ho uniesla ,len ze odisla do zahranicia a potom tu uz odbocovali od temy,,,nie nieje este nic super,ked sa aj dneska ozvala este nevieme ci sa vrati a uvidime maleho,,brat ide zanimi a dufame ze sa dohodnu a vyriesia a vratia sa vsetci domou