icon

Môže babka darovať byt bez súhlasu ostatných?

Dnes o 12:12

Dobrý deň,

u nás doma vznikla nepríjemná situácia. Babka sa rozhodla, že svoj byt ešte za života daruje jednému z vnukov, pretože jej vraj najviac pomáha. Ostatní vnuci sa o tom dozvedeli až teraz a niektorí sú nahnevaní, že sa s nimi nikto neradil.

Úprimne neviem, ako to v takomto prípade funguje. Môže sa sama rozhodnúť, komu byt daruje, alebo by s tým mali súhlasiť aj ostatní členovia rodiny?

Má niekto skúsenosť s podobnou situáciou? Ďakujem.

Strana
z3
anonym_1d4667
Dnes o 15:20
@tiezjedna

@anonym_1d4667 no áno, to je taký alibistický bod v zákone, ktorý sa dá pomerne ľahko obísť. Stačí dostatočne nadstreliť cenu. Nehovoriac o tom, že v situáciách, kedy nikto reálne nemá záujme hýbať s podieľmi (reálne tam bývajú), sa zblázni len ten jeden, ktorý napríklad nutne potrebuje peniaze (a nebýva tam, len to napríklad zdedil alebo získal darovaním).

@tiezjedna neviem čo si za človeka, ale mňa by takéto zákerné špekulácie ani nenapadli ako som písala vyššie mali sa možnosť všetci starať o majiteľa bytu, domu.

katkazatka
Dnes o 15:21

Preco sa ostatni vnuci chceli radit o cudzom majetku?

tiezjedna
Dnes o 15:31
@anonym_1d4667

@tiezjedna neviem čo si za človeka, ale mňa by takéto zákerné špekulácie ani nenapadli ako som písala vyššie mali sa možnosť všetci starať o majiteľa bytu, domu.

@anonym_1d4667 mňa sa ich hádky netýkajú, ani nič také nerobím. Len ti píšem, čo môže nastať. Že ty o tejto možnosti nevieš zo mňa naozaj nerobí horšieho človeka😉

tiezjedna
Dnes o 15:31
@katkazatka

Preco sa ostatni vnuci chceli radit o cudzom majetku?

@katkazatka pretože závisť

anonym_96032f
Dnes o 16:04
@tanyan

Počas svojho života môže so svojím majetkom nakladať podľa seba bez ohľadu na názory ostatných.
Pri dedičskom konaní môže byť dedičský podiel obdarovaného primerane znížený s ohľadom na prijatý dar. Ale ostatní dediči nemajú žiadne právo na majetok, ktorý zosnulý daroval počas svojho života.

@tanyan a co v prípade ak ide od dom ktorý chce matka dat s doživotným právom dožiť tam jednému z 3 synov

martinka13
Dnes o 16:12

Samozrejme si so svojim majetkom môže nakladať podľa svojho uváženia.

anonym_93af04
Dnes o 16:14
@anonym_1d4667

@anonym_93af04 prečo by sa mali hádať, keď sa dotyčný postaral o starého človeka a ostatní na neho kašľali počas života? Môže si zobrať hypotéku a vyplatiť zbytok rodiny..

@anonym_1d4667 lebo hypotéku dostane len tak,lusknutím prstov🙄

anonym_9b1019
Dnes o 16:32

Mne to nepride fer v zmysle,ze nikde sa nepise,ze ostatni nepomaju.Je tu uvedene ze jeden z vnukov jej vraj najviac pomaha.Moze to byt vnuk,ktory babku manipuluje,mozno sa stazuje ake to ma tazke atd.Moj nazor,ze ked uz ma niekto z rodiny ziskat jej byt,mali by to byt jej deti a nie vnuci.Ale samozrejme ze moze urobit ako uzna za vhodne.

alizea
Dnes o 17:47
@anonym_ed5c4a

@anonym_autor no, vnuci sa mali zbadať skôr, že o babku sa treba aj za života zaujímať. Nielen po smrti majetky deliť. To tak býva, vnuci si riešia svoje veci, o babku niekto nezakopne, až jeden sa nájde, čo sa o babku zaujíma. A ešte je zle, že sa mu babka chce odmeniť za záujem.

@anonym_ed5c4a Veď to je poriadne štedrá odmena, keď mu daruje byt 😉

anonym_958a9b
Dnes o 19:24

Ze s nimi sa nikto neradil😅a o čom?
A na čo sú nahnevaní? že nemôžu rozhodovať za cudzí majetok?
Len pekne nikto sa nestarajte do jej majetku,do toho vás nič

Strana
z3