Môžu skončiť nájom pre tehotenstvo?
Zmluvu sme podpisovali minulý rok v septembri na rok s tým, že môžeme predĺžiť. Ja mám v novembri termín pôrodu. Majitelka bola teraz na kontrolu a videla ma z bruchom. Rovno nám povedala, že zmluvu nám nepredĺži. Môže to urobiť?
Máme zmluvu o krátkodobom prenájme. To nie je to isté ako nájomná zmluva?
Ta nevyhodnejsia pre prenajímateľa je v zmysle občianskeho zákonníka. Tato, co máš ty, je v zmysle zákona o krátkodobom najme, ktorá viac, chvalabohu, chráni prenajímateľa.
@andreakotesova Neviem, či ťa autorka diskusie pochopí. Jej stále nedochádza, že proste zmluva končí a odchádza. Hoci je tehotná.
Ty ako pises nemusis nikomu oznamovat, ze si tehotna a majitelka bytu ti nemusi oznamovat, preco vam nepredlzi zmluvu 🤷🏼♀️
Autorka, skús už pochopiť, čo ti tu všetci píšu. Zmluva vám končí. Majiteľ môže a nemusí nájom predĺžiť.
Tak či onak ste urobili veľkú chybu, že ste sa vopred nedohodli s majiteľkou, či môžete počítať s predĺžením nájmu. To ste mali urobiť tak 2-3 mesiace pred termínom ukončenia nájomnej zmluvy.
Teraz budete v časovej tiesni hľadať nájom.
Ak ste chceli v nájme pokračovať, chcelo to otvorene a férovo komunikovať s majiteľkou. A nie, že ona náhodne zistí, že vás čoskoro bude v jej byte o jedného viac.
Autorka. To tam chces zostat a bit sa do prs, ked vas tam nechce a zmluva vam skonci? Alebo ako si to predstavujes ? Zmluva vam konci. Hold smola. Ako ja aj dokazem pochopit, ze najst nieco nove a sťahovať sa s babom alebo pred porodom nie je jednoduche. Ale tak nato sa malo mysliet skor. ozmanit jej to skor, dohodnut sa a nie takto, ze ona to nahodou zisti, ked pride na kontrolu. Urcitr bola nadsena 🙄 je to jej byt. Mate zmluvu a si myslis, ze bude ok ak tam zrazu bude babo( niekto nechce zvieratá a niekto nechce deti). Treba jednat ferovo. Ked sa narodi dieta to nie je len tak. Ci je to vase alebo nie (opravte ma ak sa mylim) ale je to osoba navyse a treba ju prihlasit. Zacnite rychlo hladat nieco nove.
Mne je ľúto už teraz prenajímateľky, keď čítam reakcie autorky. Lebo to vyzerá, že nebude jednoduché ich odtiaľ dostať dobrovoľne.
@zuzanockamt no sak toto. Nechcem byt zla ale mi to pride akoby ratala uz s tym, ze ich odtial nebude moct dat prec lebo autorka je ,,chranena,, ako sama napisala...
Zmluva môže byť podľa občianskeho zákonníka alebo podľa zákona o krátkodobom nájme. Je úplne jedno, akú zmluvu máš. Ak máš zmluvu na určitý čas, zmluva končí uplynutím tohto času. Proste vaša zmluva skončí a vy ste povinný odsťahovať sa do tohto termínu, pokiaľ sa majiteľ nerozhodne zmluvu vám predĺžiť. Vedeli ste predsa, že máte zmluvu na dobu určitú. Takže ste mali počítať aj s alternatívou, že zmluvu nebudete mať predĺženú.
@ns994 Chránená nie je a isté štátne orgány jej to aj hneď vysvetlia.
A ako majiteľka by som hneď po uplynutí doby určitej vymenila zámok, veci na chodbu, nafotila si všetko.
@zuzanockamt my to vieme. Ale autorka zrejme nie. Alebo minimalne s tym neratala podla jej reakcii
Ja nechapem ktora pricetna zena pri zmysloch a este k tomu tehotna cize uz pomaly zodpovedna za dieta, toto absolutne neriesila !!!
Mas ,,stastie" ze este nemas termin . A tvoj chlap detto 🙄
Ked budete rodicia,budte zodpovednejsi a nic nenechavajte na poslednu chvilu... fakt
Nie nájomná zmluva a zmluva o krátkodobom nájme sú dve rôzne veci. Zmluva o krátkodobom prenájme je pomerne nový inštitút a vznikol preto, aby aj prenajimatelia boli trošku chránení, lebo nájomná zmluva má pár ustanovení, ktoré sú nevýhodné, preto sa prenajimalo dosť načierno. Pri zmluve o krátkodobom prenájme sa treba registrovať na DU
Väčšina prenajímateľov používa zmluvu o krátkodobom prenájme.
V tomto prípade je jedno, na základe ktorého zákona je zmluva robená. Skrátka bola na dobu určitú, ta uplynula.
Áno samozrejme a aj ti vypovie podľa všetkého. A áno si povinná to oznámiť kvôli zmene počtu osôb a prepočtu energii.
Inak je odvaha s kľudom si spraviť dieťa v najme , ktorý mam len na rok a nemyslieť na následky 🤦♀️
Teraz som rada , ze mam v najme dvoch chlapov a to ich nikto nechcel ubytovat lebo sú pár.
Ty nerozumieš že zmluva konci ku konkrétnemu dátumu a ďalej tam nemas čo robiť? Za to aby dieťa malo kde bývať zodpovedas ty a jeho otec, nie majiteľka ktorú ste si vyhliadli. Energiu venuj hľadaniu strechy nad hlavou. Prečo ste najskôr nezabezpečili bývanie, kým ste sa dali na plánovanie rodiny?
@mamutka lebo väčšina žien sa len snaží vydrbat zo systémom a druhy starajte sa. Véd načo by som si najskôr zariadila život, bývanie, prácu aby som sa mala kam vrátiť po MD a mala aj lepšiu materskú.. len spraviť si decko a zodpovednosť žiadna... a potom ešte idú vyplakavat že chlap ich nechal ze nemajú peniaze lebo úspory žiadne
Tiež bývam v prenájme, asi keď som bola v 4 mesiaci sme kontaktovali majiteľa bytu že čakáme prírastok či to nebude problém keďže sme tu 2 dospelí a dieťa 6rocne ,povedal ze určite nie on s deťmi problém nemá zablahoželal a povedal ze sa uvidíme pri ďalšom predĺžení zmluvy kde dopíšeme aj dieťa ,takéto veci sa riešia v predstihu a musí byť majiteľ oboznámený lebo každý nemusí súhlasiť ze tam mate dieťa..
autorka, co si nekupis vlastny byt, kde budes mat pokoj a nemusis riesit v majitelku a byvanie u cudzich? Ved urcite nie si taka hlupa, ze si urobis dieta v podnajme, ktory ti o chvilu konci a este by si ocakavala, ze majitelka ta tam necha byvat po tom, co si jej zatajovala tehotenstvo alebo sa mylim?
Jaaj. No zacni balit veci
Tehotenstvo ta nechráni pred nicim.Je to legálne,ak ti majitel nepredĺži zmluvu.Je to jeho byt.On si vyberá nakomnikov.A tebe ak skončí nájom,je to úplne právne v poriadku,ze ti ak nevycey,tak najom nepredĺži.Tehotenstvo ta pred ukoncenim nájmu nezachráni.Hladajte si cim skôr nový byt.
Autorka. Sama píšeš, ze zmluvu ste podpisovali na dve osoby s tým, ze MÔŽE sa predĺžiť. Nie ze automaticky sa musí predĺžiť, hlavne ak ty si tehotná a tým pádom by to už boli tri osoby.To znamená viac platieb za energie, vodu, odpad a podobne.(o tvojom divnom prístupe ani nehovorím)
Comu stále nerozumies? Proste čas, na ktory ste mali podpísané, vyprší a majiteľka sa rozhodla využiť možnosť, ze vám NEMUSÍ nič predlžovať.
Mate mesiac na nájdenie nového bytu a nič iné urobiť nemôžeš.
Očividne majiteľka nemôže urobiť nič lepšie ako vám nepredĺžiť nájom. Neuveriteľné....som tehotná, som nedotknuteľná. 🤦🏻♀️
@zuzanockamt Autorka stále nič nechápe...buď je tak blbá, alebo zaspala kdesi v jaskyni...No a vidíš, takéto tvory sa rozmnožujú🙈

@liv1 lenze to neplati pri zmluve na kratkodoby prenajom, co oni zrejme maju, kedze podpisali len na rok