Nájom - mám právo na náhradu bytu?
Dobrý deň som matka 7rocneho syna obec nám pridelila sociálny byt a však ja som po 5 rokoch prišla o prácu a bola 5mesiacpv na úrade práce vznikol mi dlh na nájomnom .obec mi nájomnú zmluvu na základe dlhu ktorý som ale vyplatila nepredĺžila .mám právo na náhradu bytu podľa občianskych prav?
@ivettdavid takze takto. Rozculujes sa na nespravnom mieste. Jednoducho treba to riesit na mestskom(obecnom) urade. Ale ak to budes riesit takymto tonom, tak zrejme k dohode nedojde(bohuzial pre teba). Spytaj sa teda radsej kamaratky, co ma vystudovane socialne pravo( no skor si myslim, ze si myslela socialnu pracu).
@nelca84 lebo je nahnevana kvoli situacii v akej je 🤷
@martinkatinka to vidim, ale my s tym nic nenarobime, nemusi tu teraz na vsetkych stekat.
@nelca84 to je pravda. Ale mozno sa tu vysteka a ked pojde na urad, uz bude mat inu naladu a situaciu vyriesi. Ak by tam sla takato nasrdena, zrejme by sa s nou ani nebavili.
@martinkatinka ja som pozerala zivotne minimum, tu sumu som netreskla len tak. len tak mimochodom, rata sa zivotne minimum za minuly rok. cize v priemere nesmiem zarobit ani 700e a mm tiez.
minimalna mzda podla stupna narocnosti v mojomzamestnani + priplatky za sluzby mi urobi minimalne 770e. akurat neviem., kolko to bbolo minuly rok.
@ivettdavid neurobis s tym nic... byty su obecne a obec rozhodne, komu ich prideli... mozno keby si to konzultovala u spravcu bytovky v case, ked nastala situacia, zmluvu by ti predlzili... viem, co je vymahat najomne u neplaticov, kedze som taku bytovku mala nastarosti a nikdy viac.. v dnesnej dobe sa neda byt prilis sucitny
@majamat tak vidis, potom mas podmienky na vlastne byvanie a uvilnis miesto tym, co maju nizsi stupen narocnosti prace, jednoduchsiu manualnu prácu a nemozu si dovolit kupit byt 🤷
@martinkatinka tak potom ich ma kazdy, kto pracuje, ved je to minimalna mzda.
@majamat a prekrocila si to minuly rok? Nepredĺžili ti zmluvu? A je to len jedna podmienka z mnohych inych
@martinkatinka mam na 3r.
zrazu su tu ine podmienky, ved si sa vyjadrila, ez podla coho maju posudzovat, akby plat bol jedina podmienka.
@ivettdavid
Pravdepodobne sa jedná o obecný dom a nie sociálny ako píšeš. Aj mi v takom trojizbovom bývame,dvaja dospelí a dve deti,nakoľko obaja pracujeme v zdravotníctve,máme Mgr vzdelanie,tak nám tabuľkovo vychádza že máme naň nárok. Ale býva tu aj taká vedúca pošty, rušňovodič a aj radový policajt. Čiže ani tam asi nie sú také nadštandardné platy.
A áno,máme aj mi v zmluve,že pri neplatení nájomného sa ruší zmluva a v zmluve máme aj že nie sú povinný ti hľadať náhradné ubytovanie. A pri pridelení bytu si asi musela skladať zábezpeku,len už si nepamat koľko,či tri mesiace alebo na pol roka,práve kôli tomuto,keby sa neplatil nájom.
Ale o tomto rozhoduje vlastník - čiže obec. To tam máš tak zlé vzťahy,či naozaj len potrebujú posunúť byt niekomu známemu? Lebo sa mi to akosi nezdá,že chcú vysťahovať slobodnú matku s dieťaťom.
@majamat nie jedina podmienka, je to jedna z podmienok....
@martinkatinka napisala si
Ci podla coho to maju posudzovat? Velkosti topanky?
odpoved :
tak potom podla ostatnych podmienok
@ivettdavid Už neprskajte síru, ale skúste v kľude prečítať príspevky, prípadne i odpovedať právnikovi, ktorý sa vám tu ozval.
@ivettdavid Otec dieťaťa na dieťa neprispieva?
@majamat prijem je zakonom dana podmienka... okrem toho si moze este obec/mesto urcit vlastne podmienky pre pridelenie.. ale prijem sa splnat musi...
@maximiliana
Áno pri 2+2 nemôže príjem presiahnuť cca 1900€ mesačne. Potom žiadateľ nemôže vlastniť žiadnu nehnuteľnost vhodnú na bývanie a neviem čo ešte, každá obec si asi ešte môže dať svoje podmienky pridelenia.
@ivettdavid Nehovorim, ze to mas jednoduche, ale ja sama mam 2 deti, staram sa no ne sama, najom mam 600eur a nedovolila by som si hrat pri strate zamestnania mrtveho chrobaka. Co si si myslela? Prva vec, idem na obec a zacnem si vybavovat pomoc. Zaplatim najom a poprosim o pomoc obec. Mozno by vam docasne poskytli stravu zo skolskeho zariadenia, tebe mozno nejake aktivacne prace. Ale spoliehat sa na to, ze som slobodna matka s takym sa nic nestane je doslova hlupe.
@ivettdavid pozri sa...za 1. Zakomplexovaná si tu ty lebo sa stále oháňaš tým ako mesto dalo byty bohatým ľuďom. Nezáviď a snaž sa aby si mala aj ty viac keď po tom tak bažíš. Za 2. Aj keď ich ľudia nazývajú sociálne byty tak neznamená že nimi aj sú. V danej bytovke to môže byť len časť. Takže tvoji susedia vôbec nemusia byť "sociálny". Za 3. Nemáš nárok na nič lebo si neplatič. Jednoduchá matematika. Porušila si zmluvu, uvedomovala si si to a bohužiaľ musíš odísť. Za 4. Do budúcna maj VŽDY zaplatenú strechu nad hlavou! Aj keby si nemala čo jesť, aj keby si nemala z čoho kúpiť decku zošit tak VŽDY plať prvé bývanie. Bez zošita sa asi zaobídete ale keď prídeš o byt tak to už asi nie. To je alfa a omega. Nechápem čo chceš vlastne teraz robiť keď suma za ktorú si bývala je oproti sumám ktoré teraz za nájmy pýtajú ako zadarmo. Za 5. Do tejto situácie si sa dostala sama tak tu nehraj hrdinku. Podľa všetkého nemáš žiadnu rodinu, chlapa, vlastný majetok a máš len dieťa. Fajn ale urobiť si dieťa je jedna vec. Rozmýšľala si vôbec predtým ako si si ho robila ako budeš žiť keby sa niečo stane a ty na to budeš sama? Mala si rezervu? Mala si vlastne bývanie? Asi nie a za toto tvoji bohatí susedia a ani mesto nemôžu tak si vybíjaj zlosť niekde inde....možno v zrkadle.
@ivettdavid píšeš,že ti nájom nepredlzili.. mala si ho na dobu určitú?
@kkovacovak A este sa stazovat, ze sa pomaha Ukrajine 🤦♀️
Neviem si predstaviť nezaplatít nájom. U mňa by to bolo to prvé čo by som previedla!
@ivettdavid My sme ani náhodou nepodedili a predstav si, že nie som "odkázaná na chlapa". S manželom sme rovnocenní partneri vo všetkom 😀
Ja nesúdim. Vyjadrila som svoj názor k téme. Ak sa Ti to nepáči, nedávajte vyznania na verejné fóra. Nie každý napíše to, čo očakávaš. Základ je platiť záväzky. Nič nie je zadarmo.
@majamat tak hadam to nebudu posudzovat iba podla jednej jedinej podmienky.
@martinkatinka vsak ale ty si sa vyjadrila, ez podla coho maju posudzovat, ako keby sa nedalo podla inych podmenok.
@majamat prijem je ta hlavna.... Ved rozmyslaj, tak hadam to nebudu len podla jednej.... A strop jednoducho musi byt..... Preco sa toho tak zubami nechtami drzis? Ja som tie podmienky vymyslala? Byvas tam, mas zmluvu, podmienky si vedela a akceptovala... Chod na mesto a takto komunikuj s nimi.
@martinkatinka ved si protirecis, najskor napises podla coho? potom zrazu, ez je viac podmienok a ze nebudu posudzovat podla jednej.
ty neries moju zmluvu, o nej sa nebavime. odbocujes. ja sa zaoberam tym, preco to je takto nadstavene. a asi o tom viem preto, lebo to mam v tej zmluve, akceptovat som ju musela, ked som chcela byvat. nemala som na vyber. plat sa mi az tie roky menil, pribudlo dieta a ta suma 1400e nei je nijak kralovska,a by si mohl clovek vyskakovat. keby mam platit hypoteku a aj energie, zivit dieta ( este ma aj drahu dietu ) atd, tak neviem. mm bol medzitym aj nezamestnany, ja som bola na materskej,a j RD, sem tam mame aj PN. to by sme akoze z coho platili?
@majamat vies co, chod s tym na mesto.... Jednoducho je to ta hlavna podmienka. Spomenula som ju, lebo o prijme sme sa bavili. Dobre si vedela, ze su aj ine podmienky. Riesil sa prijem. Tebe sa zdala byt tato podmienka zvlastna. A stale sa drzis toho, ze som ine nespomenula. A naco? Ked ich vies? Riesil sa prijem a ty tu teraz vyskakujes, ze som ti nespomenula ine podmienky. Uvedom si, ze JA som tie podmienky neurcila.
@martinkatinka opakujem, viem ake boli podmienky, to este neznamena, ze sa mi pacia, ci tp udem riesit, to je mojavec. tu riesom to, preco to tak je, ez je to nezmysel.
a nejde o to, ze si nepsomenula, ale adala si kometar,a koby bola jedina a keby tato pdomienka nie je, tak nemaju podla coho posudzovat. a kometnar bol dost ironicky, pricom neskor popisujes dalsie. pises,a kos a ti to hodi. najskor sa ti ine podmienky nehodia, potom ano.

@ivettdavid naco si vlastne zakladala tuto diskusiu, ked ty uz vsetko vies?