Nárok na dávky, ak som tehotná, nezamestnaná, žijúca s priateľom
Ahojte dievčatá, prosím poraďte mi. Má 24 rokov, som nezamestnaná a tehotná. Termín mám v marci. Žijem s priateľom v jeho dome a mám tam prechodný pobyt. Priateľ je tiež nezamestnaný. Na aké dávky máme nárok? Ďakujem.
@draik tak napríklad za osobu ktorá sa stará o dieťa do 6 rokov veku platí dôchodkové poistenie štát.
Nárok na dôchodok má vtedy, ak počas svojho života bol najmenej 15 rokov dôchodkovo poistený. Ak bude mať 3 deti už spĺňa podmienky.
-
@vydrnik
Ak si zistíte súčasné pravidlá výpočtu dôchodku, tak nie je možnosť, aby ten, kto celý život nepracoval (=neodvádzal odvody), mal vyšší dôchodok, ako ten, ktorý pracoval za normálnu mzdu (nie brigády za pár eur a podobne). Iná vec je, ako niektoré skupiny si vybavujú dávky, sirotské dôchodky a spol,. čo však s komentovaným prípadom nemá nič spoločné.
No odbočili sme úplne niekde inde.
@natalia_786
Pekný príklad, v ktorom treba dodať to B - osobný mzdový bod za toto obdobie je (v súčasnosti) 0,6. Po tohtoročnej bonifikácii by priemerný mzdový bod vyšiel na 0,68. Teda za uvedených 18 rokov to znamená pri súčasnej dôchodkovej jednotke 11 eur dôchodok cca 135 eur.
Človek ktorý celý život pracoval (40 rokov) čo i len za súčasnú minimálnu mzdu, by mal dôchodok niečo nad 200 eur .
Mnohé zaručené informácie sú často nepravdivé, ale o to viac sa šíria. Btw. isté skupiny obyvateľstva si zvyšujú príjem od štátu úplne inak.
@natalia_786 tu na MK je to mornalne nekto sa na nieco opyta a pridavaju sa ostatny a skoro vzdy to konci uplne nekde inde nez bol dotaz
@vydrnik no myslím že je asi načase ukončiť túto tému. Podstatné som sa od dobrých ľudí za čo ešte raz ďakujem . A dokonca so sa aj dozvedela že aká som nemožná 🙂 🙂 🙂 🙂 No malý kope ako šľak asi sa mu to tiež nepáči 🙂 🙂 🙂
@natalia_786 ja som tu uz skoro dva roky a nedavno mi nektore napisaly ze si vymyslam ze som scchyzofrenicka ze niesom vydata a nemam deti.a fotky a pribrhy z porodu by som adi ako mohla pisat,a kde by som asi inac davala fotky co mamvprofile a mam aj doklady ze deti mam a som vydata,a nieco som aj riesila z adminom a vedenim MK.
@vydrnik ja som tu len pár dní, nevedela som že dáky Modrý koník existuje. Zháňam dáke vecičky pre dieťatko a jedna baba mi povedala aby som skúsila tu. A keď som tu tak blúdila natrafila som na fórum a že skúsim sa spýtať, určite mi baby poradia 🙂 🙂 🙂 No a čo sa týka teba skúsila si pozvať dotyčné na návštevu 🙂 🙂 🙂 však nech dojdu kuknúť 🙂 🙂 🙂
@natalia_786 su tu baby z celej republiky,a mam tu kamaratky co mozu dosedcit,ze mam pravfu,zial pmluvy som sa nedockala tak vzdy dobre premyslam kde na nieco odpoviem,skus si nsjst skupinu darujem za postovne kazdy den tam mamky pridavaju nejake veci alebo kukni tu na bazar,
@natalia_786 alebo este kukni skupinu zhanam ci nekto nema,tiez som uz tak parkrat zohnala nieco pre maleho
@vydrnik Ďakujem. No a nedalo mi tak som si kukla všetky príspevky ktoré píše dotyčnej osoby ktorá sa tu do mňa naváža a už sa len smejem 🙂 🙂 🙂 . Ona sa naváža do každej. Beriem že som mladá, neskúsená ale ona sa naváža aj do báb ktoré skončili výšku a aj do mamičiek čo majú viac detí. Aj do pravopisu 🙂 Mám dojem že len ona je dokonalá a všetky sme blbé. To asi preto že žije s priateľom v zahraničí 🙂
@natalia_786 do 25 rokov je rodic povinny vyzivovat svoje dieta. Mozes poziadat o davku hn ak byvas sama a mas najomnu zmluvu.....potom mas narok na prispevok na byvanie..... Ochrany prispevok a ine.
@vydrnik ja som čítala, že dôchodok sa vypočítava aj z rokov, " keď ste sa starali o dieťa do 3 rokov veku dieťaťa, od 1. januára 2004 do 6 rokov veku dieťaťa, resp. do 7 rokov veku dieťaťa, ak išlo o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom" - z toho zrejme dôchodok pre ženy, ktoré majú kopu detí. no možno to nechápem správne,.
@vydrnik http://openiazoch.zoznam.sk/dochodkove-sporenie... neviem, či toto je aktuálne, tam máš všetko vypísané - v jednom bode je, že keď bol niekto nezamestnaný do r. 2003, aj toto obdobie mu spadalo do obdobia poistenia. dnes už to neplatí.
@maria1989 Samozrejme, že ak si na rodičovskej do 3 rokov veku dieťaťa alebo na predĺženej z dôvodu nepriaznivého stavu dieťatka tak sa ti toto obdobie počíta do dôchodku - si poistencom štátu. Veď po skončení MD treba vždy ísť na SP vypísať prihlášku ako rodič na RD a poistenec štátu - kvôli dôchodkovému poistenie. RD nie je dávka v hmotnej núdzi.

@natalia_786
Nič v zlom, ale ďalšia "urban legend" je, že tí, ktorí nepracujú celý život, budú mať oveľa vyšší dôchodok než tí, ktorí pracujú. Budú mať nárok akurát tak možno na sociálne dávky, keďže dôchodkové poistenie nikto za nich neplatí, ak nepracujú alebo nepodnikajú.