icon

Nárok otecka na voľno od zamestnávateľa po narodení dieťaťa

lucia0211
3. júl 2022

Ahojte, neviete koľko má otecko nárok na voľno od zamestnávateľa po narodení dieťaťa??Tie dva týždne čo sľubovali sú platné až od októbra 🙈. Má nárok na očr s manželkou ale čo v prípade ak nie sú manželia.. môže si zobrať očr na dieťa po prepustení z nemocnice??

mogaa
3. júl 2022

@radkasswe na pohreb ísť nárok máš - dostávaš doklad že si bol na pohrebe, narodenie dieťaťa a svadbu máme volno z kolektívnej zmluvy a pri životných jubileách chodíme normálne do práce....robím na SP

markaterka
3. júl 2022

@radkasswe a v reále vieš koľko chlapov ide po narodení dieťaťa do práce? Veľa.

radkasswe
3. júl 2022

@lilinka88 tak potom mi nejde do hlavy ako to že manžel mal nárok len na 5 dní dovolenky a bol doma 10 ??

radkasswe
3. júl 2022

@markaterka pre niekoho je dôležitejšia práca ako rodina

radkasswe
3. júl 2022

@mogaa tak máte voľno pri narodení dieťaťa ...

markaterka
3. júl 2022

@radkasswe nie je. Môj manžel deti ľúbi nadovšetko. Ale po pôrodoch doma nebol. Bol doma, keď prišiel z práce. Vtedy sa deťom venoval, v noci k nim vstával.

lilinka88
3. júl 2022

@radkasswe ale je to voľno z kolektivnej zmluvy a nie zo zákona

radkasswe
3. júl 2022

@markaterka no môj by neuprednostnil prácu lebo aj do nemocnice trebalo chodiť za mnou a potom aj deti predsa nepôjde do práce keď má byť snami

radkasswe
3. júl 2022

@lilinka88 môže byť asi máš pravdu

lilinka88
3. júl 2022

@radkasswe určite, vyššie to @mogaa sama píše,že je to z kolektívnej zmluvy. Väčšina zamestnávateľov má benefit deň pred svadbou a v deň narodenia dieťaťa môžeš byť doma.
Čo sa týka toho,že otec má byť doma a nie v práci - nie každý si môže dovoliť čerpať týždeň a viac dovolenky,aby bol doma. Práve preto sa zavádza otcovska dovolenka po narodení dieťaťa. Môj osobný názor je,že pokiaľ je žena v nemocnici,nie je nutné,aby si partner čerpal dovolenku. Pokiaľ niečo treba, doniesť sa dá kedykoľvek, pokiaľ je napr žena na nadštandardné izbe, mimo vizitu tam môže s ňou byť celú dobu

radkasswe
3. júl 2022

@lilinka88 áno ak máte manžela iba na zarábanie peňazí tak áno ale my sme ho potrebovali ako otca od prvého dňa a áno každý môže si dovoliť byť doma lebo sú to predca jeho deti keď chcel byť v práci tak nech si buduje kariéru a deti môžete dať pestunke hneď ako sa vrátite z pôrodnice

markaterka
3. júl 2022

@radkasswe to sú silné slová, čo si napísala
@lilinka88

lilinka88
3. júl 2022

@radkasswe tak dieťa v prvom rade potrebuje po narodení matku... A myslím,že aj ja,aj moje dieťa úplne v pohode a bez ujmy zvládlo to,že otec chodil úplne normálne do práce a venoval sa mu v čase, keď bol doma.
A mimochodom, na život si zarábam sama,nepotrebujem na to manžela, som slobodná mamička... Myslím,že je veľa otcov, ktorí by radi ostali doma so ženou a dieťaťom,no sú práce, prip čerstvo zmenili zamestnanie a podobne prípady,kedy sa ozaj nedá ostať dva týždne doma,nehovoriac o tom,že je to polovica nároku z celoročnej dovolenky,čo je ozaj dosť. Takže predstavte si, že nie každý otec,partner,manžel je iba na zarábanie peňazí, ale bohužiaľ to inak nejde... Čo ale neznamená,že v čase mimo práce nevenuje všetok čas rodine a nie je plnohodnotný otec

radkasswe
3. júl 2022

@lilinka88 Môj manžel tiež zmenil prácu a bol v nej iba 2 mesiace a bol doma ale to že si slobodná mamička všetko vysvetľuje nakoľko si snim nechcela byť tak si ho poslala do práce a potom koniec ... Nikto nemôže povedať že je rodina na prvom mieste keď nieje pri nich pri takejto príležitosti .... Práca sa dá nájsť kedykoľvek a práce je všade dosť rovnako ako vyhovoriek

lilinka88
3. júl 2022

@radkasswe predtým ako niečo napíšeš,by si mala zvážiť či je to vhodné. Nevieš kto je a bol v akej situácii a nemáš absolútne právo kohokoľvek súdiť a písať to,čo si napísala voči mne...

radkasswe
3. júl 2022

@lilinka88 ak nie si pravnicka tak nevieš absolútne nič o mojich právach

lilinka88
3. júl 2022

@radkasswe nie na moju obhajobu,ale pre tvoj rozhľad,lebo je značne obmedzený, sú práce,kde ti počas skúšobnej doby neposkytnu dovolenku, rovnako práce napr s nepretržitou prevádzkou,kde si nemôžeš dať len tak zo dňa na deň viac dní dovolenky alebo práce,kde sa počas leta čerpaju dva týždne dovolenky nariadenej zamestnávateľom a teda tej dovolenky už na zvyšok roka veľa neostane. Takže ozaj sú muži, ktorí nemôžu byť doma pri novorodencovi. A sú aj oblasti,kde si veru prácu len tak nenájdeš a keď ju máš,tak si ju vážiš a obzvlášť,ak máš na krku hypotéku a novorodenca, kedy tie peniaze ozaj potrebuješ a postarať sa o rodinu je na otcovi (nie, môj prípad nie je ani jedno z toho, ale do toho je Teba ozaj nič).
A prepáč,ale to,že rodina je pre muža na prvom mieste, pre mňa absolútne neznamená to,že dva týždne po pôrode je doma. Je množstvo mužov, ktorí zvládajú chodiť do roboty a zvyšný čas na 200% venujú rodine a sú to vynikajúci manželia,partneri a otcovia

lilinka88
3. júl 2022

@radkasswe právo súdiť niekoho život a rozhodnutia má naozaj len ten človek sám. Ja ťa tiež neodsudzujem za tvoje názory na rodinu. Keď je pre Teba podstatné iba to,čo tvoj manžel je po pôrode pri tebe 24/7, je to tvoja vec. Ale nemáš právo odsudzovať iných ľudí za to,že majú iný názor. Tvoje komentáre sú absolútne nevhodné a cez čiaru

markaterka
3. júl 2022

@lilinka88 súhlas 👏👏

radkasswe
3. júl 2022

@lilinka88 ako je len 1 fabrika kde mas 2 tyzdne celozavodnu a dost a ine fabriky niesu .... a nie kazdy musi robit vo fabrike ako lacny kus a dalsia vec to nie je o tych dvoch tyzdnoch lebo aj moj manzel ma tiez nepretrzitu prevadzku a ma vela volna aj casu a ked mas hypoteku potrebujes rovnako penazi cely zivot tak to 30 rokov bude prec lebo nieje celozavodna ?? Ale to je tvoja predstava uz ta zbuchol potom cely den prec a teraz plati vyzivne vsak je dôlezita len matka ...

markaterka
3. júl 2022

@radkasswe nehnevaj sa prosím ťa, ale už to dosť preháňaš s tými vyjadreniami. Ja mám milujúceho manžela a nemala som za potreby, aby bol po pôrode so mnou a s deťmi celý deň. Normálne sme dokázali fungovať, ja s deťmi, on v práci. A nám sa venoval po práci. A teda s deťmi má ukážkový vzťah.

lilinka88
3. júl 2022

@radkasswe si uplne mimo, takže škoda s Tebou strácať čas. A ozaj by si sa mala zamyslieť nad tým ako sa vyjadruješ, pretože je to naozaj veľmi drzé,nemiestne a maximálne nevhodné
Mne nesiahaš ani po päty, ja ťa neurazam,aj keď už mám o Tebe urobený názor, ani neusidzujem,že si neschopná žena, ktorá sa nedokáže postarať o domácnosť a dieťa,tak musí mať doma muža a ten sa od nej nemôže ani pohnúť,lebo by pre Teba viac nebol milujúci manžel,tak sa prosím Ťa ani ty nevyjadruj na môj život, moje rozhodnutia a moje názory. To,že je pre niekoho rodina na prvom mieste sa dá dokázať Nikon spôsobmi a nie tak,že dva týždne si niekomu za zadkom nonstop. Predstav si,že mám krásny vzťah,kde mám ja aj partner svoje dieťa a obe deti milujeme rovnako, bez rozdielu a to je pre mňa oveľa viac ako to,či by bol po pôrode s nami doma alebo nie

radkasswe
3. júl 2022

@lilinka88 plac maleho rozmaznaneho dievcatka som uz dnes pocula dost tak nech ta vsetci lutuju

lilinka88
3. júl 2022

@radkasswe ja nepotrebujem,aby ma niekto ľutoval, nie som ani mala a dokonca ani rozmaznaná. Za to ty sa tu správaš ako nevyzreta žena, bez akéhokoľvek rozhľafu, ktorá nedokáže akceptovať,že je aj iný názor ako ten jej a vie akurát tak urážať iných

luliu
3. júl 2022

@radkasswe prestaň útočiť a príznaj si, že nemáš pravdu. Žiaden nárok na dlhšie voľno pre otca neexistuje. Načo radis, keď prd vieš, toto naozaj nechápem, len uvádzas do omylu inych

radkasswe
3. júl 2022

@luliu napísala som viac krát že majú pravdu a v normálnej praci je to bežné nemôžem za to že vaši muži robia po fabrikách otrokov a komunálne práce

radkasswe
Odpoveď bola odstránená
luliu
3. júl 2022

@radkasswe ty si strašné úbohá, ako vieš, kde robia naši muži? Ako vieš, že neboli s nami doma mesiac? Prosím ťa, už tu nepíš, strapnujes sa. Asi to nemáš doma až také ružové.....

lilinka88
3. júl 2022

@radkasswe ty už prosím ťa ani nič nepíš,lebo len sama seba strapnujes a ukazuješ svoje IQ. Čo si vôbec dovoľuješ písať mi,že som rozťahovala nohy pre peniaze, sa prosím ťa uvedom. Absolútne nič ani o mne,ani o žiadnej žene tu nevieš,tak sa nevyjadruj na našich partnerov, manželov a deti. Som samostatná žena, ktorá nepotrebuje žiadneho otroka,aby mu robila prívesok ale o sa na ňom priživovala. Dokážem sa o seba aj svoje dieťa postarať sama, nikto mi nedáva peniaze, na nikom sa nepriživujem, všetko čo mám, mám za svoje zarobené peniaze. A na rozdiel od Teba som inteligentná a hlavne šťastná. Nepotrebuje ponižovať iné ženy.
Mám taký pocit,že to rozmaznané decko čo si vyššie spomínala si ty a jediný otrok je tvoj muž. Ak vôbec ešte nejaký je, lebo po tom,čo tu predvádzaš,by som sa čudovala,ak by vôbec s Tebou niekto vydržal. Musíš byť veľmi na dne a sklamaná životom, keď dokážeš takto útočiť a urážať iné ženy, ktoré niečo na rozdiel od Teba dokázali.

maciatkolulu
3. júl 2022

@radkasswe ja sa fakt zabávam, krupica, kebyže si toto povedia všetci čerstvý oteckovia, a príklad aj tí, čo rodili tvoje deti, anooo, aj doktor je zamestnanie, tak ja neviem.... Duša moja" RAČEJ "rozmýšľaj predtým ako píšeš 🤣