Nezákonné obohatenie
Stala sa situácia, že mi na účet omylom niekto zaslal väčší obnos peňazí ( nad 3000€) . Účet nepoužívam takže som o tom celý čas nevedela ( prevod bol realizovaný v decembri) . Pokúšala sa so mnou spojiť aj banka aj majiteľ peňazí, ale bezúspešne ( z banky mi volali raz ešte v decembri , našla som si len zmeškaný hovor,ale neriešila som to myslela som ,že pôjde len o nejaký prieskum). Majiteľovi som nikdy nezdvihla, nemám vo zvyku dvíhať cudzie čísla pokiaľ ich nenájdem na googli ( áno moja blbosť ale mám dôvod to nerobiť) . Dnes boli pre mňa policajti, skoro som padla na zadok keď zazvonili. Prv boli na adrese môjho trvalého pobytu, kde ma nenašli, mama ich poslala na prechodnú adresu. Chceli ma rovno odviesť na výsluch,ale teda doma mám dve deti a bola som s nimi sama. Pôjdem tam ráno. Keď mi povedali o čo sa jedná tak som okamžite skontrolovala internet banking daného účtu. Tie peniaze tam boli všetky do jedného. Vraj sa ma banka pokúšala skontaktovať aj listom na adresu trvalého pobytu ( ten mám pravdepodobne neprevzatý ešte na pošte) , nereagovala som tak majiteľ peňazí podal trestné oznámenie. Čo mi v tomto prípade hrozí? Čakám na muža kým sa vráti z práce aby sme to prebrali keďže on je " z fachu" ,ale nervy mám príšerné. V mojom záujme naozaj nebolo na niekom sa obohatiť, keby o tom viem tak to okamžite reklamujem. Ale keďže to bol účet kde mi mesačne chodia len prídavky, ktoré tam aj nechávam a šetrím pre syna tak tam pozerať nechodím. Upozornenia mi tiež nechodia.. ja som šla hneď aj do banky kde som teda reklamáciu podala. Peniaze strhli z účtu a vrátili majiteľovi len čo z toho keď už podal trestné oznámenie.
@elenatomasova skús si prečítať aj ostatné príspevky od autorky. Nedvíha cudzie čísle, pretože 2 roky dozadu ju jeden človek obťažoval, okrem iného aj telefonicky, riešila to aj polícia, bola v pôrodnici po predčasnom pôrode. Ja tiež cudzie čísla nedvíham.
@gabrielkaa
a čo mal robiť?
@mondolina poslať SMS? Počkať kým ju banka kontaktuje ? Ona ma zdravotne problémy , chodi po nemocniciach a koli tomu, že on neni schopný vypísať správne číslo úctu tak na ňu podá trestne oznámenie? V tak krátkom čase ?
@gabrielkaa
veď nevieme, že jej volal on, to nevie ani ona.
hej už ťa vidím, že omylom pošleš v decembri 3000 € a čakáš...🤦♀️
@mondolina keď nevolal on tak prečo a z akého dôvodu podával trestne oznámenie za svoj omyl??? Necakam, komunikujem s bankou
@mondolina a ako vedel jej meno a adresu? Akým nezákonným spôsobom ju získal ??
@a_adamcova, prosím ta netrep. Nie nestačí urobiť preklep, pretože cez kontrolné číslo IBANu proste neprejde. To fungovalo, kým sa zadávalo len číslo účtu a uz aj to bolo obrovské "stastie", ze sa podarilo skutocne číslo účtu. Preklep v IBANe ta jednoducho nepusti dalej.
@gabrielkaa
veď komunikoval s bankou, a banka sa snažila s ňou.
@loginexistuje vsimam si ta dlhsie v diskusiach a si velmi utocna a vyjadrujes sa s nenavistou. myslim, ze na to, ze sa ta to netyka, tak nadmerne podliehas emociam. vo vacsine zivotnych situacii by sa mal clovek vyjadrovat slusne a spravat tak, aby sa nemusel za seba hanbit. ako by to vyzeralo, keby kazdy na druheho utocil? nerozumiem, preco mas voci inemu cloveku taky ponizovaci prejav. myslis, ze autorka urobila nieco, za co sa mozes a mas pravo k nej takto spravat?
chapem, ze kazdy z nas tu moze napisat nejaku blbost, ktoru potom lutuje alebo pouzit ton, ktory nebol primerany. ale odtial potial.
@vroni s najvacsou pravdepodobnostou jej dotycny nieco platil cez ucet alebo ona jemu lebo tak ako pises iban proste len tak nepreklepnes kvoli kontrolnym suctom
@gabrielkaa , lebo to je zákonný postup. Pošlem omylom peniaze, volám do banky, banka informuje majiteľa účtu a ten vrati peniaze. Cakam 30 dní (zákonnú lehotu) a podávam trestné oznámenie. Nemám sa ako (legalne)dozvedieť meno a telefónne majiteľa účtu, netuším, či je chorý, v cudzine alebo aj mŕtvy, ale je to jediná možnosť, ktorý mám, ak sa chcem dostať k svojim peniazom. A nakoľko je to dosť vysoká suma, asi mu nebolo fuk, či sa peniaze vrátia o mesiac alebo o pol roka. Jasne ze jeho chyba, ale inú možnosť ako TO nemal.
@loginexistuje, mne je to jasné, platím viac nez dosť. 😇 Preto sa pýtam, odkiaľ mal jej číslo účtu. Lebo klasickým preklepom to nejde. Len pomylenim si čísla.
@vroni ono by to vysvetlovalo to ze on vedel kontakt na nu a ona vedela koho blokuje 😉
@vroni on podal trestne oznámenie omnoho skôr
@loginexistuje, ale no tak, že ta hanba nefackuje! Ja to tu decentne naznačujem a ty takto na plnú hubu... 🤣🤣🤣🤣
@gabrielkaa, nemusel. Keď poslal začiatkom decembra plus 30 dní, kľudne mohol až potom.
@lienka.7 Ty si zase raz jasná, skoro ako v každej diskusii. 😀
@vroni práve to mi je divne. Že tam bola veľmi krátka doba medzi jeho chybným prevodom a trestným oznámením. Banka ju kontaktovala vraj len raz telefonicky a potom poslala list. Ona ani nestihla reagovať. Ja som napríklad bola cez sviatky v zahraničí a keby na mna niekto za jeho chybu podal trestne oznámenie za to že nereagujem hneď tak je to veru divne
@gabrielkaa
keby podal oznámenie skôr, tak k nej neprídu policajti včera.
Normálne to vysvetlis na výsluchu, peniaze má ten čo podal TP naspäť na účte.. policajti budú radi že nemusia viac riešiť, práce majú určite dosť.. len teda je mi divné že banka nekontaktovala viac krát, aj mailom aj poštou - resp.ak sťažovateľ poslal peniaze omylom, alebo ak sa stal omyl v banke, mali predsa sumu stiahnuť normálne hneď nie?
@gabrielkaa, fakt nie je. Pošleš v decembri peniaze na nesprávny účet. No napadne ta, ze niekto pred Vianocami na ten účet ani nemrkne? Proste nevies, komu si poslala peniaze. Možno niekomu, kto má účet v exekucii a ty svoje peniaze neuvidíš pekne dlho. Tisicpercentne by som na 31. deň už sedela u policajtov a podávala TO.
@mondolina presne detaily vie len autorka. Mne sa tiež niečo podobne stalo ale opačne. Išlo niekoľkonásobne vyššiu sumu. Darmo súdiš druhých keď nepoznáš všetky okolnosti
@gabrielkaa a ako si sa k tým peniazom dostala späť?
@loginexistuje
@vroni mohol jej pokojne posielať peniaze a dal preklep v sume. U mojej mamy vo firme sa stalo, ze účtovníčka poslala namiesto sumy 1.700, 17.000!!! Tiez potom toho človeka naháňali, on im dokonca tu platbu ani nechcel vrátiť, ze ved to nie je jeho chyba, ze poslali zlu sumu!. Pointa je však v tom, ze oni tym pádom nemali na výplaty a preto to tiež naháňali... toto mila autorka akosi nechápe. Ze niekomu proste peniaze chybali a preto ju nahanal, kvoli jej paranoji ked jej niekto vola viac krát tak ju obtazuje🤦♀️ toto je chore. Snáď sa jej v skolke nezrani dieta a ona zablokuje ucitelku lebo nema jej číslo v mobile. Takéto t.... podla mna je extrem. 🤦♀️
Druha vec je preklep v IBANe musis mat veľké šťastie ze trafis. Tam je specialny algoritmus čísel ako v rodnom čísle.
@autorka chces mi povedať, ze ked doslo na teba TO, na oddelenie kde robil tvoj muz, kolegovia mu to vari nepovedali??? Ze počuj, Jano, na tvoju Maru tu mame TO co sa deje??? Neviete sa jej dovolať... co sa deje??? No jasne moja 🤣🤣🤣
Daj teraz tu o červenej čiapočke
@vroni možno som len ja taký optimista a trestne oznámenie by som nepodavala hneď. Veď bolo kopec voľných dni, sviatky atd …. Ale určite keby sa neozýval ani príjemca ani banka tak by som podala. Len na koho? Ja som nevedela majiteľa uctu ani jeho adresu…. Toto je tiež divne
@gabrielkaa, ved na neznámeho pachatela. Ono možno práve tie sviatky boli dôvodom, že to naháňal.
@srdeenko19 mas niečo k téme ci si len zacítila potrebu si tu pomudrovat? 👍😉

@autorka ja cudzie čísla zdviham, nakoľko mám školopovinné dieťa a neraz sa stalo, že mi buď zo školy volali alebo sa jej vybil mobil a volala z kamaratkinho. K veci. Toto sa stalo koncom decembra a on na teba za jeho chybu podal trestne oznámenie?