Nie som uvedená na liste vlastníctva. Čo to obnáša?
Pekný deň, s manželom vlastníme byt na ktorý sme si s manželom brali hypoteku po svadbe. On ju bral na seba, ja som spoludlznik. Ale len manžel je uvedený ako vlastník. Čo to pre mňa obnáša napr. v prípade rozvodu.máme sa radi, veríme si, ale človek nevie, čo sa môže stať. Ešte doplnim, že je to rodičovský byt, jeho mama zomrela, čiže časť bytu zdedil, 2 súrodencov vyplatil aj otca vyplatil z jeho polovice bytu.
@mima4 myslis ze skutocne to urobil zamerne a ze si robi zadne vratka? Mozno to myslel tak, ze je to jeho zdedeny majetok, ma k nemu citovy vztah a ma pocit ze ma na neho vysostne pravo. Mozno sa ho skutocne dotklo ze mu manzelka neveri a preto to nechce riesit. Skusam sa vzit do jeho uvazovania... sice mate na byt hypoteku, splacate ju spolu, ale ak by ten jeho byt nebol, nemali by ste co splacat. Len tak uvazujem ako by som sa citila v jeho kozi: zdedim byt/dom po svojej rodine, cize mam k nemu vztah. Vydam sa a prve na co myslim je ze idem uviest partnera na list vlastnictva? Neviem, asi by to tak malo byt, ale asi aj mne by vyhovovalo mat byt po rodicoch napisany na seba 😒 Fu, rozmyslam ako on, idem si veru aj ja skontrolovat ako to mame na liste uvedene my 😲
Toto co som napisala berte len ako uvahu ...
mne až rozum zastáva, čo je to za chlapa ktorý takto rozmýšľa, že na LV je iba on....... ved to musí byť nejaký.........🙂)))))) ved to je hrozné čo ja tu čítam, v dnešnej dobe a takéto veci.....to nie je len tak niekoho dopísať na LV..... jaj bože......ľudia spamätajte sa, nič nie je len formalita
@maruska123 ....ani ja tych muzov nechapem.Ani tie zeny.Tu nejde o ten papier.....tu je problem v niecom inom
@junova mas viacero problemov.
1. v tvoj prospech hra to, ze ste si vzali hypo na vyplatenie 2/3 bytu... narok na polovicu tejto casti mas a nedaj sa odbit.
2. tvoj manzel si s tym bytom moze spravit cokolvek, ty musis drzat hubu a krok... pravne mas sice narok na polovicu z tych 2/3, avsak realne pri rozvode si ludia robia zle -- a ver mi, ze je sanca ze mu prepne a ze byt preda - je tam jediny vlastnik, nemusi sa ta na nic pytat, staci vyplatit zalozne pravo co tam je - ma plne pravo o tom rozhodnut iba a iba sam -- prave to, ze clovek vlastni v pomere 1/1 nieco na LV je fajn, ze jeden bez druheho nemoze nic...
3. ak aj kupite byt a pouzijete tam peniaze z tohto bytu (ktory je JEHO) - tak jeho bude aj ten dom, v hodnote toho za co sa preda byt, kedze ten byt bol v JEHO vylucnom vlasntictve -- takze aj ked papierovo budes mat polovicu toho domu (co v buducnosti kupite), v pripade rozvodu tahas opat za kratsi koniec...
4. manzel hra s tebou hru, nie je to voci tebe fer a presne ako ti radi
@taami - musis to riesit takticky, ber to ze je to sachova partia - a vid ten vysledok, ktory chces dosiahnut...
budes to mat tazke, ale snad ten zadubenec pochopi.... ak nepochopi --- asi by som zvazila moje zostanie v manzelstve, alebo inak, otvorila by som si zivnost a ziadala zuzit BSM pocas manzelstva, vyzivne na deti a na mna ako manzelku a pekne, ked je byt manzelov, nech si aj sam plati hypo z tej casti platu, co mu ostane 😉
rieseni je viac, dolezite je, aby ste to vyriesili...
a za 5. ak ty platis hypo, ktorou sa zveladuje vylucne manzelov majetok, v pripade rozvodu budes mat narok na vratenie 50% z toho, co ste ako hypoteku zaplatili -- takze ak platite mesacne 200 eur, za kazdy rok manzelstva mas narok na 1200 eur.... 🙂
@kaktusik007 ďakujem za rady, doteraz som to ako problém nebrala, ale kamarátky mi otvorili oči, že ma pekne oklamal. Že platíme hypotéku aj z mojich peňazí aj prerabky bytu a môžem skončiť na ulici v budúcnosti.
@junova ako nie je to uplne beznadejne... ale minimalne ak sa budete rozvadzat a bude ti chciet spravit zle, tahas za kratky koniec -- moze ten byt predat bez teba.... a ty aj ked das navrh na vyporiadanie BSM, a sud ti to uzna, ostanes bez penazi, pretoze ex nebude nic vlastnit a teda ta nebude mat z coho vyplatit -- darmo budes mat na papieri, ze ti ma dat 20 tisic eur, ked ich "nebude mat".....
ale to uz je fakt hudba dalekej buducnosti.... skus sa s nim normalne o tom porozpravat, v podstate chces len to na co mas narok -- na tu polovicu z 2/3.... lenze chlapska jesitnost je neskutocna.... neiktorym robi dobre drzat zenu v sachu, zial... .:(
@kaktusik007 presne, my ženy by sme sa rozdelili o všetko a chlapi ju jesitni
@junova chlapi su zlatokopi --- len to nedavaju tak ocividne na javo, ako zeny, zlatokopky....
Taketo nieco sa stalo mojej starsej kolegyni,mala byt,ten predala,cast penazi dali na vyplatenie jeho brata z domu,cast isla na zveladenie ruiny..
Do toho hadky a nakoniec rozvod.Kym sa spamatala,tak dom predal,nakolko bol sam majitelom.Kolegyna na stare kolena byva v prenajme a vysudila len peniaze co sa dali jeho bratovi ako vyplatenie.
Je tak unavena sudnymi tahanicami,ze ani nevie ci vydrzi doriesit BSM.Ma cas do konca septembra...
@0silvia0 zle si sa vžila do neho
tu musia ísť city bokom, ak ťahám partnera do 20-ročnej hypotéky na byt a nechcem ho uviesť na LV ani nijak právne poriešiť podiely, tak potom nech neberie hypo, byt mali predať a peniaze rozdeliť medzi deti a otca a on si tie peniaze mohol nechať, lebo by voli z jeho dedičstva
takto zatiahol ženu do dlhov na "jeho byt", splácajú zo spoločných a ona nemá mať nič?
divné no
a jasné, je to "jeho cit k dedičstvu "😅
takých by bolo 😀 😝

@junova ked splatíte tak ano, moze ho previesť bez tvojho súhlasu na hocikoho, avšak zas ta suma ktorá bude utŕžena za tu časť nadobudnutu v manželstve je vaša spoločná. Ináč.. Toto sa da poriešiť s mužom jednou konštruktívnou debatou, ale to nesmieš byt vyhecovana niektorými tu co tu strieľajú do luftu hlasky typu vybabral s tebou a pod. a dávaju rady k téme o ktorej vela nevedia.. A taktiež ten prepis časti bytu bude nieco stať: zmluva u právnika, ďalej to musi úst na schválenie do banky a kolok na kataster, ten je 66€.