Nový občiansky pre dieťa na poslednú chvíľu
Ahojte, zajtra cestujeme do Poľska na dovolenku a práve sme zistili, že sme asi stratili OP najmenšieho dieťaťa, ktoré nemá ešte ani 2 roky. Čo teraz? Dá sa vybaviť nový občiansky vrámci pár hodín? Ďakujem
@melanta aj ten občiansky je bez fotky. Aj OP staršieho dieťaťa je bez fotky
@anonym_autor si robis dufam prdel 😱😱😱😱
Momentalne mi odpalilo dekel az na Melmak…
OP bez foto NIE JE cestovny doklad…
Na cestovanie potrebujes ty a aj dieta doklad s foto. Ci uz OP -ano aj jednodnove dieta moze mat OP s foto(vramci schengenu+par vynimiek mimo schengen) alebo pas (mimo EU)… normalne nerozumiem tomu, ako toto nemoze niekto v 21.storoci vediet
Úf naozaj som to nevedela. Do zahraničia takmer vôbec necestujeme, naposledy sme boli v zahraničí pred 6 rokmi ako bezdetni. Ked som bola dieťa tak sa vždy cestovalo s pasom. Ked prišli po narodení detí občianske tak som sa čudovala, ale nenapadlo mi, že to je namiesto zdravotnej kartičky.
@anonym_autor si robis dufam prdel 😱😱😱😱
Momentalne mi odpalilo dekel az na Melmak…
OP bez foto NIE JE cestovny doklad…
Na cestovanie potrebujes ty a aj dieta doklad s foto. Ci uz OP -ano aj jednodnove dieta moze mat OP s foto(vramci schengenu+par vynimiek mimo schengen) alebo pas (mimo EU)… normalne nerozumiem tomu, ako toto nemoze niekto v 21.storoci vediet
@ktobytobolpovedal kazdy tyzden je tu rovnaka otazka…😬
Ak idete do hotela, tam pytaju doklady, resp. cez online check in chcu cislo dokladu, akurat sme sa vratili z CR, deti maju pasy, ten OP s fotkou zvazime o 2 roky, ked im vyprsi, chodime v ramci Schengenu.
Vy ste si zaplatili dovolenku v zahranici a deti nemaju ani cestovne doklady??🤔 Akoze aj keby si OP toho mladsieho nasla,tak ho mozes pouzit max.ako karticku poistenca. Oba doklady tvojich deti su na dovolenke v zahranici NEPLATNE. Ostava vam teda alebo zostat doma a zrusit dovolenku,alebo zobrat deti bez dokladov a riskovat problemy. Je na vas,ci mate radi adrenalin.
Ahoj ja by som normalne isla, ved to nikto na hraniciach nekontroluje, nestresuj a normalne chod, zober rodny list keby daco
@ktobytobolpovedal kazdy tyzden je tu rovnaka otazka…😬
@guudy ja teda rozumiem, ze nie vsetci vieme vsetko. Ale toto je podla mna vec, ktoru vie uz moj 5 rocny syn 🤷♀️ ved ked ja potrebujem doklad, tak dieta asi rovnako…
Úf naozaj som to nevedela. Do zahraničia takmer vôbec necestujeme, naposledy sme boli v zahraničí pred 6 rokmi ako bezdetni. Ked som bola dieťa tak sa vždy cestovalo s pasom. Ked prišli po narodení detí občianske tak som sa čudovala, ale nenapadlo mi, že to je namiesto zdravotnej kartičky.
@anonym_autor Tak snáď budete mať toľko zdravého rozumu, že nikde nepôjdete bez dokladov. Aj keď by som si celkom istá nebola ...
Ahoj ja by som normalne isla, ved to nikto na hraniciach nekontroluje, nestresuj a normalne chod, zober rodny list keby daco
@martina21 Tu vôbec nejde o hranice. Stačí len registrácia pri ubytovaní, nehoda, bežná cestná kontrola,... Ale jednoduchým ľuďom sa to ťažko vysvetľuje. To nemá rozumu, zbalí sa a ide aj vez dokladov, lebo veď treba sa pochváliť dovolenkou a už je to zaplatené.
@martina21 ty tiez chodis do zahranicia s RL bez platnych cestovnych dokladov?
@anonym_autor Ked si dlho nebola v zahranici,tak stacilo zadat otazku do chat gpt. "Ake doklady potrebuje dieta pri ceste do zahranicia? Staci OP bez fotky?"
Fakt len tak pre zaujímavosť ... tebe prídu nejaké doklady a ty si nič o nich nezistíš? Ani ti len nenapadne, ze prečo ty máš fotku na OP a tvoje dieťa nie? Nečítaš žiadne správy, nepozeras TV alebo keď už nič iné, nečítaš príspevky na koňovi?
@lindous ďakujem, popravde sme ho ani nevybrali z obálky. Obálku sme niekde odložili ale už sme pozreli asi všade a nevieme ju nájsť, tak sa domnievame, že sme ju omylom vyhodili :(
@anonym_autor ohladne OP ti uz baby poradili, OP bez fotky ti je na cestovanie uplne na nic, potrebujes riadny doklad totoznosti teda OP s fotkou alebo pas. Z vlastnej skusenosti, kedze vela cestujeme, nas uz namatkovo zastavili a kontrolovali doklady celej rodine na hraniciach do Polska aj do Rakuska...takze urcite by som neriskovala. Inak to, ze potrebujes platny cestovny doklad patri k elementarnej gramotnosti a vseobecnemu prehladu.
@anonym_0bd8f6 od 2019, to neni až tak dlho. Môj syn má platný pas, čiže občiansky neriešim. Má 14rokov, budúci rok dostane občiansky.
@uhrikovci 6 rokov je teda dosť. A ak sa zaujímaš o dianie okolo seba, tak to bolo všade. U nás sa bude o chvíľu oslavovať 15 rokov, ale dieťa OP nedostane, lebo ho už dávno má 🙂
@guudy ja teda rozumiem, ze nie vsetci vieme vsetko. Ale toto je podla mna vec, ktoru vie uz moj 5 rocny syn 🤷♀️ ved ked ja potrebujem doklad, tak dieta asi rovnako…
@ktobytobolpovedal ja to tiez povazujem za normalne, kedze moje deti od 16 aj lietaju same..
Akurat si mladsia 18 rocna nedavno sama vybavovala ETA, kedze idu s kamoskami na vylet do Londyna ;)
Ďakujem, nakoniec som veľmi rada, že som sa vás tu spýtala.. Ideme skúsiť zavolať na ubytovanie a poprosiť ich o presunutie termínu, riskovať určite nebudeme, peniaze oželieme radšej ako by sme riskovali, že by deti vzali cudzí ľudia. Fakt ideme niekam prvý krát ako rodina, bolo to zbuchane narýchlo (teraz v stredu som celú dovolenku vymyslela a kúpila lebo inak by sme ďalšie leto nikde neboli), cely víkend mimo civilizácie, bez internetu a signálu takze tak..skusim a uvidím čo mi povedia... Ale ďakujem vám
@anonym_autor Keď si bola malá cestovalo sa s pasom, majú teda tvoje deti pas?
Ak nemajú pas ani OP s FOTKOU, nemôžu do zahraničia vôbec
Ďakujem, nakoniec som veľmi rada, že som sa vás tu spýtala.. Ideme skúsiť zavolať na ubytovanie a poprosiť ich o presunutie termínu, riskovať určite nebudeme, peniaze oželieme radšej ako by sme riskovali, že by deti vzali cudzí ľudia. Fakt ideme niekam prvý krát ako rodina, bolo to zbuchane narýchlo (teraz v stredu som celú dovolenku vymyslela a kúpila lebo inak by sme ďalšie leto nikde neboli), cely víkend mimo civilizácie, bez internetu a signálu takze tak..skusim a uvidím čo mi povedia... Ale ďakujem vám
@anonym_autor spravne rozhodnutie
@anonym_autor ohladne OP ti uz baby poradili, OP bez fotky ti je na cestovanie uplne na nic, potrebujes riadny doklad totoznosti teda OP s fotkou alebo pas. Z vlastnej skusenosti, kedze vela cestujeme, nas uz namatkovo zastavili a kontrolovali doklady celej rodine na hraniciach do Polska aj do Rakuska...takze urcite by som neriskovala. Inak to, ze potrebujes platny cestovny doklad patri k elementarnej gramotnosti a vseobecnemu prehladu.
@hopatko ďakujem, to o platnom doklade viem, len som ozaj myslela, že ten OP je v pohode.. Lebo rodina chodí často do Poľska a raz chceli vziať aj staršiu dcéru, tak pýtali OP a keď som dala a ukázala, tak nič nehovorili o tom, že neplatí lebo nemá fotku... Preto som žila v tom, že to je v poriadku.. Ale áno moja chyba, že som si o tom nezistila viac.
Ešte sa spýtam pre istotu.. Myslíte, že sa dá uprosit pani na dokladovon, či by to stihli za pol dna ak by sme prišli hneď ráno a zaplatili to expresne vydanie?
@hopatko ďakujem, to o platnom doklade viem, len som ozaj myslela, že ten OP je v pohode.. Lebo rodina chodí často do Poľska a raz chceli vziať aj staršiu dcéru, tak pýtali OP a keď som dala a ukázala, tak nič nehovorili o tom, že neplatí lebo nemá fotku... Preto som žila v tom, že to je v poriadku.. Ale áno moja chyba, že som si o tom nezistila viac.
@anonym_autor rozumiem, stalo sa. Drzim palce, aby sa vam podarilo presunut termin a uzit si dovolenku bez stresov.
Ešte sa spýtam pre istotu.. Myslíte, že sa dá uprosit pani na dokladovon, či by to stihli za pol dna ak by sme prišli hneď ráno a zaplatili to expresne vydanie?
@anonym_autor Nedá sa "uprosiť! doklady sa vyrábajú centrálne v Bratislave - najrýchlejšia možnosť je do 2 dní
Nepotešim ťa práve idem cez Poľsku hranicu a šla som aj pred 5 dňami… a všade sú veľké kontroly … nás teraz zastavili tiež
Ďakujem, ďakujem ešte raz za odpovede
@anonym_autor myslim si, ze pani na dokladovom, nema ziadnu moc na urychlenie, kedze doklady sa vyrabaju niekde uplne inde, rataj tie dva dni urcite.
@anonym_autor neuprosis, lebo oni to nevystavuju priamo tam
@anonym_autor mas dve možnosti. Buď ísť aby vám to neprepadlo a zo všetkých síl dúfať že vás nezastavia inak to bude problém. Alebo ostať doma. Čokoľvek bez fotky je nerelevantne. Keby ti teraz dám občiansky či rodný list môjho dieťaťa môžeš ho použiť úplne rovnako ako ten váš. Čiže je to zbytočne. Oni nemajú dieťa ako stotožniť..preto deťom platia takéto doklady len 2r pretože nastáva zmena vo výzore. Málokto sa tým riadi ale aj dospelý pokiaľ podstúpi veľkú zmenu vizáže by si mal dať vyhotoviť nové doklady..

@guudy akurát to čítam, akoze zíram. My všade nosíme pas synovi.
@uhrikovci Toto už platí veľmi dlho.