icon

Pas pre dieťa do 5 rokov

jami2
14. máj 2012

Dobrý deň,
počaula som, že po novom už musí mať každé dieťa pas. Vraj deti do 5 rokov je ešte možné zapísať aj do pasu rodiča, ale už môžu z toho robiť v niektorých krajinách problém. Som slobodná matka. Zaujíma ma či môže môj bývalý požiadať o pas dieťaťa, príp. jeho zapísanie do svojho pasu, bez môjho súhlasu. Styk otca s dieťaťom, ani výživné zatiaľ nie je vyriešené súdnou cestou, takže ani nemám rozsudok o zverení do mojej výchovy. Viem, že pri rozvedených rodičoch sa pas vydáva tomu, kto má dieťa zverené, ale ako je to pri slobodných matkách? Nájdu sa tu nejaké mamičky v podobnej situácií, ktoré pas vybavovali? Môže vycestovať s dieťaťom v rámci EÚ aj bez pasu? Hrozí mu niečo?

alenka600
14. máj 2012

@irriss
@anjelicek26
Tak my to mame pestre - manzel je Svajciar, teda mimo EU, ja som EU obcan, zijeme vo Francuzsku, teda v EU, svadba bola vo Svajci, dieta sa nam narodilo svajciarsko-slovenske, ale miesto narodenia vo Francuzsku, manzel pracuje vo Svajciarsku. A teda svajciarske ID pre dceru vystavil svajciarsky konzulat vo Francuzsku a slovensky pas jej mozem dat urobit na slovenskom konzulate vo Svajciarsku 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵

anjelicek26
14. máj 2012

@alenka600 - veru pestre, my sme sa tiez smiali, ja slovenka, manzel nemec a krpec sa narodil v anglicku a dostane aj anglicky pas 😅 😅

irriss
14. máj 2012

@anjelicek26
tak ja nechavala delat pasy v CZ..cekaji tam na nas..ale deti uz je musely podepsat samy, protoze umi psat a cist 😉
Na pockani to neslo, protoze jsou tzv. evropske, cekaci lhuta 1 mesic😉

Tady se nijak moc zmena jmena neresi, zenam zustava od narozeni stejne i po snatku...a deti maji Ident. cislo - jakysi kod a ten je nezamenitelny..
jen ja jich mam nekolik a kazdy urad chce jiny..protoze to nekdo pred 20ti lety pekne dokopal a nejsou schopni nikdo to napravit..
nekdo udal misto narozeni CZ, pritom to bylo ceskoslovensko, pak jsem se provdala, vzala jsem si jmeno muze a s tim si zdejsi urady vuuuubec nevedi rady..
takze 20 let cekam na misto narozeni: Ceskoslovensko a zmena jmena porad nekde visi..nekde je, nekde neni..pro jeden urad mam narok na zmenu jmena, pro druhy ne.. 😖
a nejhorsi na tom je to, ze chteji jmeno za svobodna, jmeno rodne, ale to nepouzivam uz 23 let...takze ani jmeno v poslednich dokladech po mem 1. muzi jako me jmeno neni uznavano..no blazinec..
Ja jsem vlastne nici.. 😎
Kde domov muj? 😀 😀 😢

barca127
14. máj 2012

ahojte neviete kolko eurovy kolok mi treba na pas pre malu?

anjelicek26
14. máj 2012

@sissy27 - len si precitaj co som pisala vyssie. My sme tiez jakziv problem nemali a teraz v aprili podla novej vyhlasky bla bla uz to nejde, mozu cestovat len ak maju rovnake priezviska 😖 Inak RL a doklad o zvereni do starostlivosti 😖

irriss
14. máj 2012

@alenka600 😎 hlava se mi z toho toci... 😀

irriss
14. máj 2012

@ivett1
to bylo na letisti..kde to vlastne "fotky" vyhraly ..jakou mely nebo nemely vahu, nevim..mozna jen vymluva "hodneho celnika"..ale byla to zoufala situace..syn misto aby sel ke mne k mamince, rval, ze ne..a utikal na druhou stranu a k cizim se choval jako by byl jejich.. 😠

jinak s tema urednikama, to je moje praxe..zjistim si, kdy tam dana osoba je, tim poznam, kdy se strida.. 😉 a zkousim stesti vedle.. 😎
a kdyz ne..pisemne a pani vedouci..

milena123
14. máj 2012

@ivett1 nie nedali chcela som mu napisat splnomocnenie potvrdene na matrike a na pasovom mi povedali ani stym mu ho nedaju len mne ho daju do ruky nikomu inemu.

irriss
14. máj 2012

@milena123
ano, to je pravda.. 🙂
ja to zkousela take..nic nepomuze jen do vlastnich rukou 🙂 ☹ 😠

sissy27
14. máj 2012

@anjelicek26 tak sotva môže mať babka s dedkom doklad o zverení do starostlivosti...to by znamenalo, že dieťa vlastne minimálne do 15r. nemôže vycestovať bez sprievodu rodiča... skôr by som povedala, že si tam z niekto z "kompetentných" niečo zle vysvetlil... napr. bežne cestujú deti do zahraničia do letného tábora, školy a tiež bez rodičov...

anjelicek26
14. máj 2012

@sissy27 - alebo notarom potvrdeny suhlas matky/otca, ze dieta moze vycestovat. My sme sa s pani tam bavili vylucne o tom, co musi rodic, ked nema s dietatom spolocne meno zo sebou mat...

janka_pn
14. máj 2012

@barca127 do 5 rokov 8e

janka_pn
14. máj 2012

@sissy27 ano, treba ten suhlas, ak necestuju so zakonnym zastupcom. nam to povedali pred dovolenkou, som sa na to pytala...

lucikan
14. máj 2012

prosim vas ale do tohto juna sa este da cestovat s dietatom iba zapisanym v pase, pravda? my este v maji idme smer UK a spat. Ale tak pribalim uz aj rodny list a aj sobasny pre istotu (ja som si nechala svoje meno).

anjelicek26
14. máj 2012

@lucikan - ano to by malo stacit ;)

janka_pn
14. máj 2012

@lucikan cisto teoreticky sa da cestovat len so zapisom v pase az do jeho 5 rokov, ak ho zapisane do juna uz mas, ale nemusia to vsetky krajiny akceptovat.

kaby
14. máj 2012

@jami2 nie som s partnerom zosobasena, je zapisany v rodnom liste dietata a nikoho nezaujima ci spolu zijeme alebo nie. Boli sme si obaja naraz cca pred dvoma mesiacmi zapisat dieta do pasu. Ja som jeho suhlas nepotrebovala, on moj ano. Pred uradnickou som napisala, ze suhlasim s tym aby nase dieta bolo jemu zapisane do pasu.... A nemam ziaden papier o zvereni dietata do opatery.... Mimochodom dieta sa vola uplne inac nez ja...
Ak si das dieta zapisat este teraz, tento zapis bude platit az pokial nedovrsi 5 rokov, alebo do skoncenia platnosti tvojho pasu (pokial konci skor ako dieta dovrsi tych 5 rokov). Od urciteho datumu (niekedy koncom juna) nebude mozny zapis, ale zapisy vykonane do toho datumu budu v ramci EU platne. Po tomto datume bude mozne uz len vystavenie pasu....

kvietocek7
14. máj 2012

@jami2 zapis do pasu mu urobia-vystavia len vtedy ked disponuje rodnym listom dietata a je na nom uvedeny ako otec inac nie. Preto AZ potom by potreboval tvoj overeny suhlas notarom,inac nie, ale najpotrebnejsi na zapis do pasu ''rodny list'' dietata. Neviem ci ma tovje dieta jeho priezvisko - o to zlozitejsie by to mal.A aj keby bola mala nejakym fiskusom zapisana v jeho pase staaaaaaale bude mat neiste s nou moze spolahlivo cestovat ak maju rozdielne priezviska. A vidis, hoci by ju mal aj zapisanu v pasu -uvazujem relativne-velmi mu to nepomoze kedze sa uz bude vyzadovat pas dietata.
Pani na urade mi hovorila,ze to je ten problem kedze deti su brane-cestuju- do ineho statu a rodicia sa zacnu sudit ked su problemy -napr ze jeden z rodicov sa nechce vzdat -vratit dieta- preto mnohe staty pri vstupe vyzaduju pravost dokladu od zakonneho zastupcu. A v tomto pripade si nim ty -hoci to este nie je na papieri o sudnom zvereni.To podla mna ako matka ani potrebovat nebudes kedze nie ste zobrati.
Ty si daj malu zapisat do pasu -to plati na 5rokov a urobit dietatu pas - ten plati 2roky.

anjelicek26
14. máj 2012

@kaby - ziaden stat EU uz zapisy v pasoch nebude akceptovat po 26.6. ved ta vyhlaska je platna pre celu EU, len ju slovensko na zaciatku zle interpretovalo, to jej platnost ale nemeni. Dieta potrebuje vlastny pas.

estterka
14. máj 2012

@anjelicek26 inak ja s tymto velmi suhlasim,aby malo dieta doklad s foto a nie len zapisane v pase,je to podla ovela bezpecnejsie..a neviem preco z toho je take halo,stoji to par euro,ak sa to vybavuje do 30 dni.

janka_pn
14. máj 2012

@estterka len to foto babatka, ktore sa teda dost meni je otazne, lepsie by boli otlacky prsta, podla mna. a naserkalo ma len to, ze pred pol rokom sme vybavovali zapisy do pasu... 2x 6e a teraz novy pas 8e... nie je to vela ja viem, ale chodenie po uradoch 😝 ble.

anjelicek26
14. máj 2012

@janka_pn - Max ma tiez pas, kde ma 3 mesiace... nam hovorili, ze ked sa dieta vyrazne zmeni, mame dojst vymenit, tak ked budeme najblizsie v de, spravime mu novy. Oni to robia na pockanie a tusim 13€ sa plati. Neznamena, ze ked ma 5 rokov platnost nemozes ho vymenit skor..

estterka
14. máj 2012

@janka_pn no pas sa meni kazde dva roky malym detom a tie zakladne crty dietatu ostanu 😉

estterka
14. máj 2012

@anjelicek26 na slovensku to bolo myslim drahsie,ale mali sme tiez na druhy den pas-da sa aj tak..

irriss
14. máj 2012

@anjelicek26 Mne rikaly, ze u malych deti je povinnost kazde 2 roky...neposuzuje se podobnost ci zmena u ditete, ale zakonne lhuty..(jeste nedavno 2 roky) 😉

irriss
14. máj 2012

@estterka
pas uz do druheho dne nedelaji ..aspon ne v CZ protoze jde o evropsky format, ktery neni jen v moci vystaveni MU..
ten do druheho dne mel tusim platnost pouheho jednoho roku😉

anjelicek26
14. máj 2012

@estterka
@irriss - moji dvaja maju pas na 5 rokov 😕 Extra som bola kuk do pasov 😅 Len vravela, ze tie babatkovske je fajn vymenit skor, lebo sa tak rychlo menia...

irriss
14. máj 2012

@anjelicek26
byly vystavovane kde?

V Praze, kdyz byly deti male, mi rikali max.2 roky...a platily jen 2 roky😉
ale to uz je davno..kdyz se jich to tykalo 10 let..12 let😉

janka_pn
14. máj 2012

u nas je to do 5 rokov na 2, do tusim 12 rokov na 5 a potom na 10rokov....

janka_pn
14. máj 2012

no ideme o dva tyzdne na dovcu mimo eu a cakam na pas, snad mi pride 😒 , lebo inak pojdem len so zapisom v pase, tak snad ma pustia. vraciame sa 8meho juna....