icon

Platba za jasle zatvorené karanténou?

lauriinkaa
13. mar 2020

Žienky,neviete náhodou, ako je to s platbou jasli, keď sú zatvorené nariadením štátu? Malá bola chorá tri týždne, a teraz sú zatvorené 14 dní. Reálne tedaa nebude v jasliach 5 týždňov, myslíte, že sabude platiit plna suma, aj ked tieto dva týždne sú zatvorené? Riaditeľka v jasliach mi povedala, že 70% ak donesiem potvrdenie od dr, že nebolo jej odporučené navštevovať jasle zo zdrav. dôvodov. Mne len nejde do hlavy, prečo mám platiť aj za obdobiie, keď sú zatvorené.

brumikbb
19. mar 2020

@lauriinkaa - ja so to tiez riesila a riaditelja chce celu sumu,naco som jej tiez povedala ze ja takisto som sukromnik a ked neposkytnem sluzbu tak mi nik nazaplati a takisto musim platit vsetko.Ako nech sa na mna nehneva tiez som ochotna pol na pol aj ked aj to by nemalo byt

brumikbb
19. mar 2020

@veroniq85 ano a ja takisto som sukromnik a takisto musim platit ludi ale ked neposkytnem sluzbu tak mi nik nezaplati

brumikbb
21. mar 2020

@amanta5 treba sa spytat asi pravnika.Lebo v zmluve je platba ale za starostlovost o dieta a kedze ju neposkutuju tak by sa platit nemala.mne tiez ked sluzbu nepoakytnem nik nezaplati

iluviel
21. mar 2020

@lauriinkaa my mame sukromnu skolku v BA, za marec sme platili 50% sumy (s tym, ze nasa skolka zatvorila ako prva dokonca este ked to nebolo statom nariadene). Za april netusim kolko budeme platit, ale ak by pytali "len" tych 50% zasa, tak by sme to snad nejako dali. Je to cca 180 eur. Ale tiez sa mi to bohvieako nepaci.... podla mna by si podnikatelske subjekty mali narokovat peniaze od statu a nie od nas, pretoze kopa z nas pocas karanteny ani nepracuje alebo je na OCR a financna situacia rodin je zla.

nikanu
21. mar 2020

@iluviel to je pravda. Ako je to podľa mňa teraz začarovaný kruh. Zariadenia sa snažia nejakosi vyžiť a štát, pokiaľ im pomôže, tak si to budu kompenzovať zas len na nás, čo si myslí, že mnoho rodín po čase isto nedá

lauriinkaa
autor
21. mar 2020

@iluviel ja mak tiez platiť 195 eur, ze nie celu sumu ale,, len'' toľko, no ja odmietam a dufam, ze sa to nejak vyrieši. Ja pracujem z domu, no manžel musí byt na ocr pri malej, pretože je navyše chorá, čiže tak isto, horší príjem a ešte platit za službu, ktorú nemôžem využiť, no nie..

damnia
22. mar 2020

@lauriinkaa my máme presne tento problém. Jasle zavreli na začiatku marca, riaditeľka sa odvoláva na zmluvu, lenže v nej je uvedené, že platím za poskytnuté služby. Mne boli tie služby odopreté, nie mojou vinou, ale treťou stranou. Zamestnanci jaslí majú nárok na nemocenské, takže im to nahradené bude. Ale čo nám, rodičom? Som na materskej a nemôžem si dovoliť "vyhodiť" 280€ za niečo, čo sme nedostali ako je uvedené v zmluve. Tiež si myslím, že s týmto by sa bolo obrátiť na niekoho kompetentného...ale koho?
Riaditeľka jaslí má rovnaké právo vymáhať platbu ako máme my právo nezaplatiť. Ide o situáciu, ktorá nie je podchitená v zmluve.

damnia
22. mar 2020

@lauriinkaa chcem sa opýtať, či sa niečo podarilo vymyslieť s tou platbou za jasle? 🙂 Ani ja sa nechystám zaplatiť, tak chcem vedieť ako ste dopadli. Dakujem

damnia
22. mar 2020

@brumikbb môžme sa opýtať ako to nakoniec skončilo? Riaditeľka s tým nemala problém, že ste nechceli zaplatiť celú sumu? Máme rovnaký problém a už som zúfalá

lauriinkaa
autor
22. mar 2020

@damnia ešte nijako, zatial sa stále nechystám zaplatiť, ved nie je za čo platiť. Zajtra skúsim jednému právnikovi zavolať a uvidíme či bude vedieť čosi viac 😊

dzina007
22. mar 2020

U nas v skolke ked mam deti chore rezijny poplatok.ostava. neplatim len stravu.
Ked su skolky zavrete v lete alebo v zme picas prazdnin tak vtedy sa suma znizuje. Myslim ze aj teraz tak bude.

brumikbb
22. mar 2020

@damnia jasne ma s tym problem,ze ona musi platit ucty a ja takisto ale v zmluve je poskytnutie opatrovatelskej star a ziadnu neposkytuje skusim to dat pozret pravnikovi.

mogaa
22. mar 2020

Aj u nás tak, riaditeľka žiada platiť celú sumu, hoci dieťa tam nechodí.....Štátna škôlka ešte ok, tam platia mesačne cca 25eur, ale žiadať 300,-eur ak tam dieťa nemôže ísť celý mesiac, len preto že aj riaditeľka má so súkromnou škôlkou náklady? Tak zvažujeme odhlásenie....

danielinaa
22. mar 2020

@lauriinkaa kludne neplat. aspon sa v skolke uvolni miesto niekomu inemu, kto uz nanho dlho cakal. Ked toto budu robit vsetci, skolky skrachnu a nebudete mat kam tie deti dat. Stat tiez nema z coho platit vsetkym, ked ich su teraz enormne mnozstva.

lauriinkaa
autor
22. mar 2020

@danielinaa máš pravdu, kľudne nebudem a žiaľ je tam navyše 6 voľných miest, čiže nečaká nikto a mala tam chodí leen preto, aby bola medzi deťmi, pretože s nou môže byť aj moj otec ☺️ plati sa za poskytnutie starostlivosti o dieťa a momentálne mu tá možnosť poskytnutá nie je, logika, či? 😉

lauriinkaa
autor
22. mar 2020

@mogaa naša chodí do obecných jaslí, 280 eur.. Dnes som čítala, ze v súkromných budú mať odpustené odvody plus príspevok na zamestnanca, len o obecných som nenašla nič..

damnia
22. mar 2020

@lauriinkaa kde si to čítala? Vieš mi poslať, prosím ťa,link? Držím ti palce,nech sa to vyrieši. Ja idem tiež malú odhlásiť,ak riaditeľka nemieni urobiť kompromis. Toto je situácia,za ktorú nemôžu rodičia ani ona,tak nechápem prečo by sme na to mali doplácať mi. Veď zamestnancom uhradia nemocenské, odpustia im odvody...a my? Netreba sa nechať.

damnia
22. mar 2020

@brumikbb držím palce! Daj mi, prosím ťa, vedieť čo si zistila u právnika? Ďakujem

lauriinkaa
autor
22. mar 2020

@damnia mrkni 42 opatreni od sulika, myslim, ze tam som to citala. Dnes som volala s kamošom, co robí pravnika v socke a ten nevedel este nič, vraj nikto nikde nič nevie, ale platiť ich nemám.. Zajtra zavolám este jednému a uvidím.. 😐

lauriinkaa
autor
22. mar 2020

@damnia a áno, pravdu hovoríš, ja som tiež rozmýšľala malu odhlásiť a al by ju potom nevzali, poprosila by som ocina.. Ja robím v škole, čiže tie dva mesiace by smee boli ok..

prezza
23. mar 2020

Neviem, prečo bránite učitelky a podnikatela, tedy sukromnu škôlku. Nemám službu neplatím. Najme v tejto dobe. Príklad: reštaurácie je zatvorená z vyššej moci, čo je tento pípad. Koľko z Vás za tým smúti. Čašníci a kuchári prepustený, majitel zkrachuje.Čašníkov a kuchárov včetne majitela Vám ľúto není, ale učitelky hej. Čo keď Váš manžel je prepustený kuchár.Resumé: Z mojho zníženého príjmu, lebo som na OČR sponzorujem podnikatelku so súkromnými jaslami, lebo musí platit učitelky a nájom. To je super podnikanie, keď sa jej všeci složia. Idem si založiiť súkromné jasle a škôlky.Super biznis. Žiadne riziko, lebo mi to zaplatia zákazníci, i keď žiadnych nemám.Riziko podnikania nula. Treba sa ozvať a nie tu hlásať osvetu. A napríklad čo má robiť človek podnikajúci v cestovnom ruchu. Pol roka mu ani noha nepríde na penzion. A z čoho bude žiť. Proste je to na hlavu postavané. Žiadne služby, žiadna pláca.

damnia
23. mar 2020

@prezza Veľmi dobre a presne napísané! My sme sa ozvali, všetci rodičia z jaslí sa pridali k nám, tak nás to potešilo, lebo pani riaditeľka si myslí, že len ona má výdaje... Ale tak ako píšete, žiadna služba, žiadna platba a hotovo. Tu nie je o čom...

brumikbb
23. mar 2020

@damnia ano dam. Ale je to obohatenie sa na jej ukor, ano musi platit ako vsetci ale naklady ma ovela nizsie,nekuri,nesvieti,vodu nepusta.

brumikbb
23. mar 2020

@prezza presne tak a nechapem ze riaditelky maju drzost pytat,dost na to ze sa plati mesiac dopredu,cize silno pochybujem ze nam za april peniaze vrati a ja takisto neposkytujem sluzbu ,nik mi nezaplati.

joannita
23. mar 2020

@lauriinkaa jasne ze by som neplatila ved a za co?? Nechapem zeny ktore pisu ze zaplatit? 😯 Co ona ma s tym ze jasle musia platit ucitelky? Nic neplat, ved je to proti zdravemu rozumu.

lauriinkaa
autor
23. mar 2020

Dnes som nezistila znova nič, pretože k tomuto neexistuje zákon, resp úprava.. Volala som aj so starostom, keďže my maame jasle obecné, no ani on nevedel čo robiť. Sľúbil len, že do štvrtka skúsi zistiť a dá vedieť. Som zvedavá..

mimer
23. mar 2020

pridam sa..ja napr.potrebujem.miesto v jasliach,preto najskor zaplatim..pisala som si s riaditelkou,tak ze sa uhradza plna sumu a potom ked sa to utrasie nam bude vracat € ale zatial som sa nespytala ci aj za nieco ine ako je strava..

celerina
23. mar 2020

@damnia ..akým sposobom ste sa ozvali...máte zástupcu za rodičov? V podstate ide o to, ze sukromná školka s.r.o. má svoje ručenie limitované a aj ked skolku podporím plnou výškou mesačnej úhrady kde je zaručené, že školka neskrachuje o 2mesiace, lebo ďalší rodičia nezaplatia, alebo sa odhlasia zo školky? Kam dalm potom svoje dieťa a uvidím este niekedy svoje peniaze, ked ide o s.r.o.? ...ked sa školka delí s rodičmi o svoje straty v podnikani ...bude sa školka v budúcnosti deliť s rodičmi o svoj zisk, ved najlepšie v plnej sume, nie??? A Čo je v plnej výške mesačného poplatku zahrnuté, platy učiteliek, najom priestorov, energie voda a niežeby náhodou aj ten zisk z podnikania?

brumikbb
24. mar 2020

@mimer 😂😂😂to urcite,hadam tomu neverite