icon

Platba za jasle zatvorené karanténou?

lauriinkaa
13. mar 2020

Žienky,neviete náhodou, ako je to s platbou jasli, keď sú zatvorené nariadením štátu? Malá bola chorá tri týždne, a teraz sú zatvorené 14 dní. Reálne tedaa nebude v jasliach 5 týždňov, myslíte, že sabude platiit plna suma, aj ked tieto dva týždne sú zatvorené? Riaditeľka v jasliach mi povedala, že 70% ak donesiem potvrdenie od dr, že nebolo jej odporučené navštevovať jasle zo zdrav. dôvodov. Mne len nejde do hlavy, prečo mám platiť aj za obdobiie, keď sú zatvorené.

mimer
24. mar 2020

@brumikbb nedalo mi to,rano som jej napisala ci mi posle presnu sumu po odratani (za marec)
v zmluve mame napisane ze peniaze sa nevracaju bl bla..a je tam napisane aj pri "mimoriadnych" situaciach

mimer
24. mar 2020

@brumikbb tak zatial sa mi neozvala 🙈

tatiana_84
24. mar 2020

Tiez riesim platbu za skolku a vobec netusim ako sa zachovat a co si o tom vsetkom mysliet.

brumikbb
24. mar 2020

@mimer ja v zmluve nemam spomenute ziadne mimoriadne situacie.Uvidim co povie pravnicka ked pozre zmluvu ale rovno vravela neplatit za sluzby. Neviem je to bludny kruh,skusam kade tade pisat,uz som aj do markizy napisala ako namet na reportaz,ci nevedia to nejak zistit

brumikbb
24. mar 2020

@iluviel a viete co bude najlepsie ak mi zaplatime a potom ich este odskodnia,pochybujem ze nam nieco vrati

matkaleskova
24. mar 2020

@brumikbb no aj to je mozne. No pokial neodskodnia statne zariadenia, namyslim, si , ze sa ujde tym sukromnym

mimer
24. mar 2020

@brumikbb je to cudne no ja nrviem na ktoru stranu sa priklonit..ale kedze.mame zmluvu takto napisanu tak budem musiet uhradit len teda uvidim kolko..potom napiste ak nieco zistite viac 😊

damnia
25. mar 2020

@celerina nemáme zástupcu, ja som riešila v podstate môj postoj k tejto situácii. Pani riaditeľka chcela, že musíme platiť celú sumu. Tak som jej vysvetlila, že každý má výdavky,nie len ona. A ak chce,aby jasličky prežili,tak nemôže ísť na rodičov s tým, že musia platiť plnú sumu. Za marec som bola ochotná zaplatiť polovicu sumy,ale ak to takto ide byť ďalej,tak dcéru odhlásime. Netreba sa hlavne báť ozvať!!! Nemajú žiadne právo pýtať za neposkytnuté služby! Nikto vám nezaplatí za niečo, čo Vám neposkytol a oni to dobre vedia. Najprv si riaditeľka vymýšľala, že musí pýtať celú sumu, keď som povedala, že malú odhlásim,taj jej stačila aj polovica... Ja verím, že je to ťažké aj pre nich,ale odtiaľ potiaľ a vyriešiť to nejakým kompromisom.

Ja som jej navrhla, že by mala k tejto situácii pristúpiť takto: Nech osloví rodičov, že jej ide o záchranu jaslí a ak sa spojíme a ona nám preukáže, koľko potrebuje na výdavky,tak sa jej na to mesačne vyskladáme. Ale plnú sumu jej nikto platiť nebude a ona to dobre vie.
Povedala, že by to možno aj skúsila.

damnia
25. mar 2020

@brumikbb budú ich odškodňovať. Včera mi vravela riaditeľka, že budú spätne dostávať nejaké úľavy na odvodoch a podobne. Takže oni určite neskrachujú.

jajamalka
25. mar 2020

@damnia ale toto sa týka len štátnych škôlok, nie súkromných.

eliska13
25. mar 2020

@damnia ako si môžeš byť istá, že keď dostanú úľavu na odvodoch neskrachuju?veď to nenahradí poplatok za x deti

damnia
26. mar 2020

@eliska13 každá škôlka má nejakú rezervu, ale aj keby nie, odvody im budú odpustené, zamestnancov neplatia, náklady na prevádzku im budú vrátené (keďže sa nemíňa elektrika, voda, kúrenie-nič), neplatia stravu... kým rodič- doma platí všetky tieto výdavky,tak kto je na tom lepšie? Vám by v práci zaplatili plnú sumu výplaty,ak by ste nepracovali?

damnia
26. mar 2020

@jajamalka áno,viem. Len som to sem hodila, ak by to niekomu pomohlo...

eliska13
26. mar 2020

@damnia a nájomné im tiež niekto odpustí však?prečo by nemali platiť zamestnancov veď nie každá učiteľka je na OCR s detmi, alebo je už staršia.Nevidis suvislosti iba svoj prospech.Tak neplatte nič skolkam a, keď pôjdete do práce o pár mesiacov súkromné škôlky budú zrusene.

lauriinkaa
autor
26. mar 2020

@eliska13 toto je vtip.. A matky ktore su na ocr zarobia 600 eur, teraz maju polku resp 55% platu a este musia zaplatiť 280 jasle, take co? Z každej strany sa treba pozerať..

eliska13
26. mar 2020

@lauriinkaa áno z každej , takže treba kompromis.Aby si sa ty mohla raz vrátiť do práce potrebuješ, aby tvoje jasle prežili.Ale skôr som reagovala na damniu, ktorá si myslí, že učiteľky teraz nedostanú nič a vlastne ani nájomné netreba platiť.ved si predstav, že teraz si ta ucitelka v jasliach ty, nemáš deti a nedostaneš od svojej nadriadenej nič podľa jej slov.

lauriinkaa
autor
26. mar 2020

@eliska13 aak nevykazuju činnosť, nie je opodstatnene dostať 100% platu. Ja učím a veru denne tych 7,5 hodiny so žiakmi plus prípravy pracujem. Ako pracuje taká učiteľka v škôlke, jasliach? Takže za ten plat teda ani ja nie som.. Určite nie 100%..

anitka63
26. mar 2020

Toto je celkovo proste začarovaný kruh. ľudia nemajú z čoho koľkí teraz platiť tie jasle, keď im tam deti nechodia, no jasle za nemôžu platiť svoje učiteľky a možno hypo na objekt alebo prenájom

eliska13
26. mar 2020

@anitka63 áno je to teraz o tom kto z koho.V konečnom dôsledku, ak oni nezaplatia a nepodrzia jasle, jasle vyhodia učiteľky, zrušia sa jasle, ona sa nebude mať kam vratit do práce, lebo nebude jaslí takže je to celé o solidarnosti a takto to bude vo veľa odvetviach, obchodoch ...chápem, že nikto nechce platiť 100%, ale kompromis.... nikto, keď robil zmluvy nerátal s takouto výnimočnou situáciou.

damnia
27. mar 2020

@eliska13 ty si snáď robíš srandu alebo musíš mať veľa peňazí a nevieš, čo je to obracať sa z rodičovského príspevku. Riaditeľka mi povedala, že nájomné im odpustia!!! Ona sama mi to povedala!!! Že sa dohodneme na nejakej sume, SYMBOLICKEJ, lebo nechce v tejto dobe ťažiť! A toto je správny prístup.

damnia
27. mar 2020

@lauriinkaa presne tak! Princíp života je prežiť a to robím aj ja. Tak ako sa bránia jasle a škôlky,tak sa budú brániť aj rodičia, úplne normálne! Ak škôlky zavrú,tak to nebude našou vinou, bude to vina oboch strán, pretože nedôjde ku kompromisom!!!

damnia
27. mar 2020

@eliska13 čítaj s porozumením, prosím ťa!

lauriinkaa
autor
27. mar 2020

@damnia presne tak, a ako ma človek vyčlenené peniaze bokom, pre takýto prípad, ma mat vyčlenené peniaze aj podnikateľský subjekt pre prípadné straty.. Ved je to na hlavu.. Riaditeľka jaslí písala, že v sobotu ma zasadanie s obecným úradom, som zvedavá, čo povedia.

damnia
27. mar 2020

Prosím Vás! Pre tie, ktoré neviete čítať s porozumením!!! Ešte raz! JA SOM NAVRHLA RIADITEĽKE, NECH UROBÍME KOMPROSMIS. ONA NECH SA USKROMNI BEZ OBOHACOVANIA SA V TEJTO SITUACII A MY-RODICIA JEJ POMOZEME,ABY ZVLADLA VYDAVKY! NA TO MI POVEDALA,ZE BY SME TO MALI TAKTO SPOLOCNE ZVLADNUT,LEBO NAJOM JEJ ODPUSTIA! ZA PREDDAVKY (ELEKTRIKA, PLYN, VODA) JEJ VRATIA SPÄTNE A ZAMESTNANCOV TERAZ PLATI SOCIALKA!!! Neviem, čo je na tomto nepochopiteľné???
Kým RODIČIA! MAJÚ PLATIŤ PLNÚ SUMU ZA NIEČO ČO NEDOSTÁVAJÚ !DOMA STRAVU PRE DIEŤA, NÁM NEVRÁTI NIKTO ZA ELEKTRIKU, VODU, KÚRENIE! NÁJOM NÁM NIKTO NEODPUSTÍ! TAK KTO SKRACHUJE SKÔR? PODĽA MŇA VEĽMI JEDNODUCHÁ MATEMATIKA.
Kto chce,nech platí-kto na to má,nech sa páči! Ja si to dovoliť nemôžem!
Rodičia sa za mňa postavili, riaditeľka pristúpila na KOMPROSMIS a sme všetci spokojní.
Tak držím palce aj ostatným Vám.

damnia
27. mar 2020

@lauriinkaa ja som zúfalá z niektorých žien tu... Držím ti veľmi palce, nedaj sa. Ja si idem užívať dcéru,ako venovať energiu niekam,kde to nemá význam. Maj sa pekne a veľa zdravíčka pre rodinku ;)

lauriinkaa
autor
27. mar 2020

@damnia ja tebe tiež držím palce, aj vám vela zdravia a veru, užívaj rodinku keď sa dá ☺️ maj sa

sunyrose
27. mar 2020

@eliska13 Presne tak. V takejto situácii som sa ocitla ja. Pracujem v súkromných jasliach ako opatrovateľka. Malé dieťa už nemám, fiktívnu PN-ku mi obvodný lekár nevystaví, veď v podstate má pravdu, chorá nie som a o licenciu tiež prísť nechce...Takže suma sumárum, nedostanem žiadku ocr-ku ani pn-ku a ako sa k tomu postaví konateľka, tiež netuším....Zák. práce sa tu môžeme v tejto kritickej situácii oháňať koľko chceme, ale žiť treba aj teraz, dnes zajtra a nevedno dokedy....Z čoho máme žiť my? Treba hľadať kompromis, lebo súkromné zariadenia sa zavrú a keď toto prehrmí, nebudú sa mať kam deti vrátiť....Už teraz mi mamičky vyvolávajú, že si nevedia s deťmi rady, lebo musia pracovať z domu a na túto situácii nik z rodiny pripravený nebol, či detičky nepostrážim....iba toľko "z druhej strany brehu".....Tu pomôže iba úzka spolupráca konateľov zariadení a rodičov detí, čo vlastne obe strany chcú a čo sú ochotní podstúpiť....

marika142
27. mar 2020

no vsak ako hej, je to nanic takto lebo neda sa v tejto situacii vyhoviet tak, aby bol kazdy jeden spokojny, tazko to je cele to to niekedy az do placu

maciatkolulu
27. mar 2020

@lauriinkaa koľko od robíš keď si na ocr? Koľko rvojich služieb poskytne zamestnávateľovi, ktorému môže byť jedno, či máš dieťa, alebo nie. Určite, tak ako ty dostávaš percento z platu, tak nejakú alikvotnu čiastku by bolo potrebné zaplatiť, keď nie, minimálne prídeš o miesto a maximálne súd a exekúcia.