icon

Pomoc SZČO pri poklese tržby a OČR

bukvickaaa
9. apr 2020

Ahojte. Viete mi niekto poradiť, prosím?
Ja som momentálne na rodičovskej a manžel je SZČO. Od zatvorenia škôl je manžel na OČR (kvôli korone) s našou najstaršou, do práce nechodí. Za marec mu už teda klesol príjem, rovnako aj v apríli... Má nárok na príspevok od štátu pri poklese tržby aj pokiaľ je stále OČR? Ďakujem.

anicka2211
19. dec 2020

@anos18
@jaron ďakujem, potrebovala som to po lopate.🙂 a presne ide o klasika živnostník, ktorý mal paušálne výdavky minulý rok. teda v novembri neprislo nic, prišlo az v decembri, ale faktúra, ktora bola splatná do 30.11 tak sa dá žiadať ano? budem aj volať, ale zaujímalo ma to 🙂

anos18
19. dec 2020

@jaron odpovedala som kvôli tomu,že prevláda názor,že živnostník nemôže viesť podvojné účtovníctvo. Podvojné účtovníctvo však môže viesť každý subjekt, nielen právnické osoby. Tak aby som to ujasnila. Inak neviem,prečo vám nechcú pomôcť v tomto vaše účtovníčky?

anos18
19. dec 2020

@anicka2211 ak v novembri príjem na účet nenabehol,tak príjem za november je 0, aj keď faktúra vystavená bola. Nemusíš volať na úrad,je to tak na 100 percent

anos18
19. dec 2020

@anicka2211 a inak na stránke pomáhame ľuďom je aj manuál na vyplnenie výkazu a manuál na posúdenie tržieb. Aj tam sú nejaké info

jaron
19. dec 2020

@anos18 veď ja sa nehnevám, že si odpovedala. 🙂
Ja účtovníčku nemám, pri povahe a rozsahu môjho podnikania by mi bola stála účtovníčka zbytočná.

anos18
19. dec 2020

@jaron aha. Lebo už som sa stretla aj s tým,že účtovníčky nechcú pomôcť. Na jednej strane to chápem a na druhej,niektorí živnostníci si fakt nevedia poradiť sami. Moji klienti si výkazy nerobia, ja im to všetko robim

brakod
20. dec 2020

Dobry den, bola tu otazka ohladom PN a poberania dotacie.
Ja som od 07/2020 stale na PN (opatrenie c2.) a poberam dotaciu.
Pisal som aj na urad prace a tu je dopoved:

Dobrý deň,

v opatrení č. 2 projektu „Prvá pomoc“ nie je vylúčený súbeh s PN. O príspevok je možné požiadať, ak spĺňate ostatné nastavené podmienky oprávnenosti.

Tak dufam ze som niekomu pomohol.

jaron
23. dec 2020

Nemáte niekto náhodou nejaké informácie, že ako to bude s pomocou pre SZČO od roku 2021? Za december 2020 viem, že ešte bude platiť, ale potom za január neviem, či ešte bude.

jaron
23. dec 2020

Niečo som už aj sám našiel:
https://www.employment.gov.sk/sk/informacie-med...

"Po uzavretí zmluvy o čerpaní úveru v rámci nástroja SURE navrhne Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR predĺženie tejto pomoci až do konca roka 2021."

Len som zvedavý, vzhľadom na aký príjem sa bude príjem porovnávať, ale logické sa mi zdá, že by mal zostať ako rok pre porovnanie 2019 (2020 nemá logiku).

gemelos
3. feb 2021

Prosím Vás viete už niekto ako to je s januárom?

matabb73
3. feb 2021

@gemelos ešte sa nedá žiadať.

anos18
3. feb 2021

@gemelos je na stránke,že výkazy budú až po 8.2.

gemelos
3. feb 2021

ja som len zvedavá čo sa bude porovnávať..

anos18
3. feb 2021

@gemelos aj ja

jaron
4. feb 2021

@anos18 @gemelos aj ja som zvedavý
logika mi hovorí, že stále rok 2019, ale uvidíme

matabb73
4. feb 2021

@gemelos aj ja čakám, čo to bude. Tiež by som povedala, že stále rok pred začatím všetkého, čiže 2019.

anos18
4. feb 2021

@jaron však mne logika tiež to vraví,veď minulý rok už bol pandemicky, síce január ešte nie,ale aj tak. Uvidíme

gemelos
4. feb 2021

@anos18 presne..január a ani február vlastne ešte nie..🙊.. uvidíme

jaron
9. feb 2021

Tak už to zverejnili a je to tak, ako sme predpokladali, porovnanie za rok 2019.
https://www.pomahameludom.sk/

gemelos
9. feb 2021

@jaron nejako vela možností tam je v tom formulári... takže klasicky sa to dá aj ako priemer za rok 2019?

jaron
9. feb 2021

@gemelos ja som dával vždy:

2. Porovnáva sa priemer tržby v roku 2019 (t.j. 1/12 tržieb za rok 2019) s tržbou za vykazovaný mesiac - oprávnení sú iba tí, ktorí vykonávali zárobkovú činnosť celý rok 2019

to je tam stále rovnaké.
Plus sú tam ešte iné možnosti, pokiaľ by boli pre niekoho výhodnejšie.
(To už priamo v tom Exceli za január pozerám.)

katarinka289
9. feb 2021

Pozerajte dnesne spravy na markize.Necakane sa zmenili podmienky.Zivnostnici nedostanu ani euro,aj ked podmienku priznania prispevku povodne splnili.To co ma byt zasa?🤦

matabb73
9. feb 2021

@katarinka289 čo konkrétne máš na mysli? Ja som dnes podala výpis a aj mi prišiel mail, že mi poskytnú príspevok za január. Som živnostníčka.

jaron
9. feb 2021

@katarinka289 čo konkrétne myslíš? "Živnostníci" a "podmienky" sú široké pojmy.

anos18
9. feb 2021

@jaron teraz som sa troška stratila ja. Tie nové vyššie sumy príspevkov budú platiť až od februára?

jaron
9. feb 2021

@anos18 Som na tom podobne. 🙂 Tiež som čítal o ďalšom navýšení, ale ten termín mi nejako unikol a za január to v tabuľke nie je.

jaron
9. feb 2021

@anos18 Tu jedna veta naznačuje, že by to mohlo byť od 2/2021:
https://www.podnikajte.sk/financie-na-podnikani...
"Minister Krajniak navrhuje účinnosť rozšírenia a zvýšenia podpory z Prvej pomoci plus pre žiadosti resp. výkazy už za február 2021."
Ale uvidíme, od kedy to naozaj schvália.

anos18
9. feb 2021

@jaron ja som bola v tom,že to bude už od 1/2021. Začala som robiť klientom výkazy a uvedomila som si,že sumy sú rovnaké. Tak potom ak sa nemenili sumy, čo im toľko trvalo nasadiť výkazy za január? Veď sa tam až taká zmena nebola. Zajtra budem volať pre istotu na UP.

jaron
9. feb 2021

@anos18 áno, tiež sa mi to zdalo, že keď až od 8.2. budú výkazy, tak že sa robí väčšia zmena. Ale tuším nejaké malé zmeny v tom sú, v tých možnostiach, aj keď ja si všímam len tú svoju a tá je rovnaká.

anos18
10. feb 2021

@jaron volala som na ÚP, tie vyššie sumy teda až vo výkazoch za 02/2021.