Pomoc SZČO pri poklese tržby a OČR
Ahojte. Viete mi niekto poradiť, prosím?
Ja som momentálne na rodičovskej a manžel je SZČO. Od zatvorenia škôl je manžel na OČR (kvôli korone) s našou najstaršou, do práce nechodí. Za marec mu už teda klesol príjem, rovnako aj v apríli... Má nárok na príspevok od štátu pri poklese tržby aj pokiaľ je stále OČR? Ďakujem.
@matabb73 jasné, ale daň mi nevyjde, takže to neriešim.
Ale stále nerozumiem, že ako súvisí výpočet bonusu s príjmom. Veď bonus je konštantný, ak sa splnia podmienky (ten limit, čo som písal), nevypočítava sa na základe príjmu. Akurát potom sa pochopiteľne od neho odpočíta výška dane na zaplatenie.
@jaron manzel to vysvetluje takto - mala skupina ludi - zamestnancov - mala prijem januar a potom februar, cize aj odvadzala dan z vyplaty statu. Od marca ak je s dietatom kvoli covid opatreniam doma na ocr, pn ci prispevok na covid kompenzaciu ...., zarobil malo. Ak chce vratit tu dan z januara a februara, tak v danovom pri ratani dane , MOZE priratat aj pandemicke davky aby mal narok na vratku na dani z jari.
@jaron daňový bonus na dieťa samozrejme súvisí aj s príjmom. Živnostník musí splniť podmienky na to,aby mal na bonus nárok: musí vykázať zdaniteľný príjem vo výške aspoň 6 násobku minimálnej mzdy a súčasne vykázať kladny základ dane. Ak by mal príjmy 100000, ale výdavky 101000, tak bonus na dieťa nedostane
@anos18 Rozumiem, to som písal aj vyššie
"Pre rok 2020 teda platí, že daňovník môže daňový bonus na dieťa uplatniť v prípade dosiahnutia hranice ročných zdaniteľných príjmov aspoň vo výške 3 480 € (6 x 580 €)."
Len tú podmienku som vždy spĺňal (aj teraz), ani o nej nevedel a nikdy ju neriešil. 🙂 Preto som bol trochu zaskočený a netušil, že o čo ide.
Ale tak som to myslel, že DB je konštantný, v tom zmysle nezávisí od príjmu. Ale musia byť podmienky splnené, v tom zmysle závisí od príjmu.
Hranicu príjmu som splnil bez problémov, akurát ešte neviem, či budem mať kladný základ dane. Ale asi áno, uvidím, keď to budem robiť. Čiže práve kvôli tomu, aby to vyšlo (aj kladný základ dane), tak je možné pripočítať k príjmu aj tú pomoc pre SZČO. Tak som to už teraz, dúfam, pochopil.
Aj keď netuším, ako to všetko bude v tom tlačive, keď zdaňovať sa pomoc nemá, ale pre výpočet dane kvôli DB sa použiť môže. No chaos trochu pre mňa. Ale nevadí, robiť to budem až začiatkom marca, tak potom budem dúfam múdrejší, keď to už budem mať konkrétne pred sebou.
Tak teraz som trochu zmetená. Tie príspevky sa do príjmu započítať môžu alebo musia? Lebo, ja som to pochopila, že musia. Uvediem príklad. Čísla sú vymyslené:
Pre výpočet dane:
+ Príjem zo živnosti: 6500
- Paušálne výdavky: 3900
- Platby do poisťovní: 1000
z toho zisk: 1600
odpočitateľná položka: 4000
základ dane: -2400
daň: 0
vyplatený daňový bonus: 250
Pre výpočet daňového bonusu:
+ Príjem zo živnosti: 6500
+ Príspevok od ÚPSVR: 2500
+ Pandemická OČR: 500
- Paušálne výdavky: 3900
- Platby do poisťovní: 1000
z toho zisk: 4600
odpočitateľná položka: 4000
základ dane: 600
daň: 114
vyplatený daňový bonus: 250-114=136
Alebo sa mýlim. Nie je to tak?
@anos18 robím, aj tie som už odpočítal, aj odvody. Stále zostáva kladný základ dane, i keď podstatne nižší, ako predtým.
(Samozrejme mám na mysli základ dane bez odpočítateľnej položky, čiže kolónka 43 v daňovom priznaní, "Základ dane (kladný rozdiel r. 41 a r. 42); výsledok hospodárenia (zisk)")
Dobry deň prajem
Prosim o radu , chcem si požiadať o pokles tržieb opatrenie č.2 .
Som Szčo elektrikar , učtujem v jednoduchom učtovnictve , platca DPH qurtalny .
Prosim aku sumu mam dať do vykazu č.2 opatrenia pomahame-luďom ?
Priklad : Vystavim fakturu s DPH na fakture je toto:
suma bez DPH ------ 100€
DPH 20%------------ 20€
spolu --------------- 120€
Na učet mi pride suma 120€ . Do vykazu mam dať prijem 100€ alebo 120€ .
PS: Niekto to dava z DPH ,niekto bez DPH .2 dni sedim na webu ale niesom z tohto mudry.
Ďakujem pekne
@michalian tržba platcu DPH je iba suma bez DPH. Čiže ak na účet nabehne suma 120, tak zdaniteľný príjem je 100. Ak vedieš JÚ,tak príjem sa berie za ten mesiac,kedy je reálne uhradeny,čiže ak vyfakturujes v januári a faktúra je uhradená vo februári,je to tržba za február. Inak,treba si pozrieť aj manuál na vypĺňanie výkazu alebo sa spýtať svojej účtovníčky. Ja som účtovníčka a výkazy svojim klientom robím ja.
Kolko trva kym sa ozvu? Uz dva tyzdne mame pidanu ziadost a zatial nevolali z uradu na podpis dohody.automaticka odpoved prisla len na mail
Takže na stránke už je k dispozícii výkaz za 2/2021 znova s mierne zvýšenými príspevkami, ktoré sú aj viac odstupňované (rozdelené na viac percentuálnych kategórií).
Prosim este o radu. Ak bol manzel PN v januari ma narok ziadat za januar? Ma s.r.o a je tam aj ako zamestnanec. Vdaka
@aandreaa9 moj manzel je szčo,bol na očr a ziadal
Prosim vas za februar sa porovnava trzba z roku 2019 alebo 2020?dakujem
porovnava sa tržba 2/2019 voči 2/2021

@matabb73 ale veď ten daňový bonus je vždy konštantne určený? Nie? Alebo sa strácam v tom. 🙂
Ahááá, už som trochu pozeral na internete a osvietilo ma. 😀
"Pre rok 2020 teda platí, že daňovník môže daňový bonus na dieťa uplatniť v prípade dosiahnutia hranice ročných zdaniteľných príjmov aspoň vo výške 3 480 € (6 x 580 €)."
Asi preto som nevedel, že o čom je reč, lebo som ani netušil, že je to podmienené nejakým spodným limitom príjmov, od ktorého má človek nárok. Čiže nikdy som sa tým takto nezapodieval. Našťastie toľko som zarobil aj teraz bez pomoci. Takže by nemal byť s tým problém, dúfam.
Ďakujem za informácie a že si to vydržala, kým ma osvietilo. 🙂