icon

Pomoc SZČO pri poklese tržby a OČR

bukvickaaa
9. apr 2020

Ahojte. Viete mi niekto poradiť, prosím?
Ja som momentálne na rodičovskej a manžel je SZČO. Od zatvorenia škôl je manžel na OČR (kvôli korone) s našou najstaršou, do práce nechodí. Za marec mu už teda klesol príjem, rovnako aj v apríli... Má nárok na príspevok od štátu pri poklese tržby aj pokiaľ je stále OČR? Ďakujem.

adus5656
16. máj 2021

@andriez13 pri prvom výkaze keď sme ešte nemali dohodu sa mi zdá že som dávala nulu. Keď sa dohoda podpísala už pri druhom výkaze som dávala číslo dohody.

anos18
16. máj 2021

@andriez13 číslo dohody sa nevypĺňa,ak nie je ešte dohoda uzatvorená

andriez13
18. máj 2021

Prosim dohoda sa podpisuje len v el.schranke? Alebo pride klasicky postou? Alebo aj aj? A mam sa do tej el. schranky hned prihlasit, ako odoslem vykaz? Alebo mi pride nejake upozornenie na mail, alebo nieco? Dakujem

adus5656
18. máj 2021

@andriez13 keď sme riešili dohodu tak sa návrh poslal na mail príslušnému úradu ktorý Vám patrí podľa PSČ a za podpísanie dohody potom pani volala aby sa prišla podpísať osobne na úrad. Aspoň u nás to tak bolo.

adus5656
18. máj 2021

@andriez13 a výkaz každý mesiac posielam mailom pokiaľ. O pár dní príde mail o schválení. Poprípade ak je nejaká chyba vo výkaze pani z úradu nám volala.

andriez13
18. máj 2021

@adus5656 prave mi sme mali este min.rok a to nam doslo postou, podpisali sme to a odoslali naspet. Iba ta dohoda uz nam skoncila. A teraz riesim novu. A pri tych ziadostiach a vykazoch je navod ako podpisat dohodu v el.schranke. A zda sa mj to akesi zlozite. Radsej by som tak ako predtym. Ale neviem ci mame na vyber, alebo podla coho to je teraz 🤔🤪

adus5656
18. máj 2021

@andriez13 ja som posielala začiatkom marca. Skúste zajtra zavolať na úrad tam vám najlepšie poradia.

andriez13
8. jún 2021

prosím o radu, výkaz musím posielať každý mesiac? aj keď mi nevznikne nárok na príspevok.

anos18
9. jún 2021

@andriez13 ahoj,vtedy nie,keď nemáš narok

jaron
9. jún 2021

Ahojte, takže ak sa nemýlim, zatiaľ je posledný mesiac, za ktorý je možné žiadať príspevok 6/2021. Čo bude potom, sa uvidí.
A ten plagát pomoci z EÚ, čo máme mať umiestnený niekde, tak ten tiež tuším máme mať do 6/2021. Aj na ňom je dátum, že 03/2020 – 06/2021. Čiže potom by sa už asi mohol dať dole.

jaron
11. jún 2021

@anos18 už som niekde zahliadol, že niečo bude, aj keď zatiaľ neviem príliš konkrétne čo a ako sa ma to bude týkať.

Inak je to o ničom, ono sa zdá, že je už situácia normálna, ale zďaleka nie je. Ja by som mal teraz kopec práce so súčasnosťou, zároveň by som už plánoval rôzne aktivity na september, október... za čo by som mal normálny príjem. Ale niť z toho nemôžem. Určite nie som sám.
Aby som nebol nesprávne pochopený – tým nechcem povedať, že nám majú platiť donekonečna, nechcem si tým akože nejako robiť na to nárok. Ono nikde nie je napísané, že nás má platiť stále štát. Chcem tým skôr povedať, že aj keď sa zdá, že akože už nie je takmer vôbec podnikanie obmedzené, tak pre mňa stále do veľkej miery je a určite nie som sám. Že je situácia normálna je klam, nie je.

anos18
11. jún 2021

@jaron áno,máš pravdu,určite sa nevrátilo všetko do svojich koľají. Ale podľa mňa,už nie su peniaze.

jaron
11. jún 2021

@anos18 ja viem, že je to zlé s tými peniazmi. Na jednej strane mi tá pomoc pomáha, na druhej strane mi je to blbé, pretože to nie som len ja (spolu sú to veľké sumy) a niekde tie peniaze budú zase chýbať. Najradšej by som si jednoducho normálne zarobil.
Ale darmo dajú celé Slovensko aj do bielej, či neviem akej farby, aj tie minimálne opatrenia pre mňa nie sú normálny stav. Napr. teraz by som mal plné ruky práce s práve prebiehajúcimi pobytmi, ktoré sme však kvôli opatreniam neuskutočnili. Zároveň by som pripravoval školenie na jeseň, ktoré ale tiež nebude. Zároveň robíme aktivity pre najzraniteľnejšiu skupinu – seniorov (je to pre nich služba zdarma, platí ma niekto iní), ale tie neboli a asi ani na jeseň nebudú. Atď.
V podstate chcem len povedať, že toto napriek uvoľneniu ani trochu nie je normálny stav.

katarinka289
17. jún 2021

Prosím vás viete kedy ma byt vyplateny posledny? Teraz za maj alebo v juli za jun?

anos18
17. jún 2021

@katarinka289 od júla sa majú meniť pravidlá, takže ešte za jún v júli by malo byť vyplatené

rawmamka
17. jún 2021

@katarinka289 Posledné peniaze budú vyplatené v júli za jún.

michalian
11. júl 2021

Ako teraz bude dotacia fungovať ? Bude niejaka vôbec ?

jaron
11. júl 2021

@michalian Tiež by som rád vedel. Zatiaľ sa mi zdá, že asi nijako.
Štát sa tvári, že akože je všetko normálne, uvoľnené atď.., čo samozrejme v realite nie je pravda.

jaron
11. júl 2021

@michalian Tu je niečo o tom, hoci zatiaľ sa to javí dosť chaotické:
https://www.podnikajte.sk/financie-na-podnikani...

rawmamka
11. júl 2021

@jaron Treba si pozrieť covid automat, napr. https://korona.gov.sk/#aktualny-sk , vyzerá to tak, že v zelenej farbe je väčšina územia, takže sa neuplatňuje žiaden nárok v zelených okresoch za júl, v ostatných je aktuálne max. 1. a 2. stupeň ostražitosti, čiže fáza 1. Keďže už sme pomaly v polovici mesiaca a neočakávam žeby sa to do konca júla nejako zmenilo, august bude detto, možno na jeseň sa to trošku zhorší, ale to bude tak max. fáza 1, čiže pri poklese o 80% a viac žiadateľ dostane max. 540 eur pri opatrení č.2, ak odrátame odvody, tak ak sa nerozbehlo podnikanie, treba sa zamestnať a k živnosti sa vrátiť, keď bude doba priať vybranému odvetiu/službe alebo sa preorientovať na niečo čoho je na trhu nedostatok.

aeneas
27. júl 2021

Dobrý deň, manžel je SZČO, poberateľ prvej pomoci op.c,2-pokles trzieb. Od 10.07.2021 je doma s malým synom, kedze skolka je zatvorená. Môžem mu podat výkaz aj za júl, kedze bude na ocr so synom, alebo sa to nesmie prekrývat? dakujem

rawmamka
28. júl 2021

@aeneas Za júl sa prvá pomoc nevypláca tak ako predtým, ide sa už podľa covid automatu - t.j. podľa konkrétnej epidem. situácie v konkrétnom okrese v danom týždni, ak vo vašom okrese bolo viac dní "zelených" ako "oranžových" v priebehu mesiaca, tak nie je žiaden nárok, ak bolo viac dní ako 50% oranžových, tak je tam nejaká pomoc.... pozri si vyššie pár príspevkov, sú tam aj pridané linky ako sa to počíta po novom a ide sa vyslovene podľa okresov (myslím, že za júl by teoreticky mohli mať nárok na pomoc podnikatelia z troch okresov - Ružomberok, Turčianske Teplice a tuším Humenné), treba si to prečítať a pre istotu overiť na UPSVaRe v mieste bydliska/podnikania, s ktorým muž celú dobu poberania príspevku komunikoval.

aeneas
28. júl 2021

@rawmamka myslím, že je to celoslovenský covid automat, nie N úrovni okresov

rawmamka
28. júl 2021

@aeneas Je to aj na úrovni jednotlivých okresov, stačí ísť šípkou na konkrétny okres https://korona.gov.sk/#aktualny-sk a pekne sa ukážu jednotlivé parametre, inak podstatná je vlastne aj tak len farba, všetky okresy sú zelené a ako som písala predtým - za júl by niečo vyšlo max. tak tým trom menovaným okresom, aj to neviem, či splnili ten počet dní aspoň v oranžovom stupni, nesledovala som to po týždňoch, nakoľko Slovensko je viacmenej zelené od začiatku prázdnin.

aeneas
28. júl 2021

@rawmamka myslím, že nemáte pravdu, nárok na podporu z op. Č. 2 majú stále za júl všetky szco, ktoré spĺňajú aj ostatné podmienky, len bude nižšia, max. 540 eur. Je to z dôvodu, že medzi mesačný prechod medzi fázami nemôže byť viac ako 2 stupne, hoci je Slovensko zelené. Ak bude zelené aj v auguste, Tak už nárok na prvú pomoc nebude.

rawmamka
29. júl 2021

@aeneas Ja mám informácie také, aké som písala. Budem rada, ak sem pridáš linky na zdroje, z ktorých vychádzaš, určite by to pomohlo mnohým iným. Už v júni však bola situácia na SK veľmi dobrá, väčšina územia bola v zelenej farbe, v červenej bolo možno len pár okresov, ak by bolo podmienkou ten rozdiel max.2 stupne, ale o tomto som nezachytila info..... Skúsila si zavolať na váš UPSVaR ? Tam by mali mať najlepší prehľad o vašom konkrétnom okrese aj o opatreniach, keďže je to celé na ich pleciach.

rawmamka
29. júl 2021

@aeneas Máš pravdu, z dobrého zdroja mám potvrdenú informáciu, že za júl 2021 by ešte mala ísť pomoc, max. ale 540 eur (odstupňované podľa poklesu tržieb). Až v auguste to vyzerá na stopku.

jaron
8. aug 2021

Na stránke https://www.pomahameludom.sk/ je už možné podať žiadosť o pomoc aj za júl 2021, aj keď príspevok je nižší. Neriešia sa tam však nijako okresy. Ako tomu rozumiete?
Vlastne na začiatku je taký rozdeľovník, ale v ňom sa hovorí o celonárodnom Covid automate, nie okresnom.
Jednoducho je to platné pre celé Slovensko a zlepšenie situácie je zohľadnené tou nižšou výškou príspevku? Čiže to môže každý, koho sa to týka, podať bez ohľadu na okres?

matabb73
8. aug 2021

@jaron aj ja som to tak pochopila, lebo pri výkaze za jún je to napísané tak. Nie je tam uvedené nič ohľadne okresov. Celé Slovensko je zelené, tak by mali byt podmienky všade rovnaké.