Pomoc SZČO pri poklese tržby a OČR
Ahojte. Viete mi niekto poradiť, prosím?
Ja som momentálne na rodičovskej a manžel je SZČO. Od zatvorenia škôl je manžel na OČR (kvôli korone) s našou najstaršou, do práce nechodí. Za marec mu už teda klesol príjem, rovnako aj v apríli... Má nárok na príspevok od štátu pri poklese tržby aj pokiaľ je stále OČR? Ďakujem.
@anos18 pozerám, že v tom nie sme sami, 🙂 určite k tomu mali dať lepšie vysvetlivky.
https://e.dennikn.sk/1855230/polovica-ziadosti-...
Článok je ale zamknutý, len pre predplatiteľov (ja nie som).
Baby keď som ja bola na ocr v marci a teraz od apríla bude muž treba tu moju ocr ukončiť? Či stačí poslať mužovu odkedy bude na ocr? Nikde sa nedá dovolať
@stejja9 mna sa pýtal klient,že v manuali na odosielanie je,že PDF. Tak som to pozrela a mne to z toho vyplynulo,že iba keď posielaš cez stránku slovensko ŠK,tak to musí byť v PDF. No ale potom mi kamoška účtovníčka povedala,že sa z úradu práce dozvedeli,že aj ak posielaš mailom,ma to byť v PDF. Ale nie,nikde to tam nebolo. Tie vysvetlivky nie sú veľmi dobre vypracované
Tu sú odpovede na niektoré otázky priamo z ústredia ÚPSVaR, ktoré položila moja známa:
1. Prosím Vás v žiadosti sa má uviesť podnikateľský účet, ktorý využívam na podnikateľské účely alebo osobný účet?
- Ide o príspevok súvisiaci s podnikaním, čiže odporúčame podnikateľský účet.
2. Príspevok, ktorý mi príde od štátu je potrebné potom v tom mesiaci prirátať do tržieb za mesiac, ktorý budem porovnávať s predchádzajúcim rokom?
- Áno, uvedený príspevok poskytnutý z NP "Prvá pomoc" je príspevok vyvažujúci stratu, resp. zníženie tržieb v príslušnom mesiaci a teda sa započítava do tržieb.
2. Je to príjem, ktorý ovplyvňuje základ dane alebo príjem, ktorý neovplyvňuje základ dane?
- Príspevky sú predmetom dane a zdaniteľným príjmom (príspevky SZČO sám na seba, či príspevky na zamestnancov SZČO).
Inak podľa mňa ten bod 2. tam to bude možno pre niektorých nefér, záleží, kedy príde pomoc na účet, ale za istých nepriaznivých okolností niektorí SZČO za jeden mesiac pomoc nedostanú, aj keď v skutočnosti budú mať stratu.
@anos18 @ivca82
Prosím vás, keď ste odoslali tie žiadosti, prišlo vám vždy automatické potvrdenie, že to prišlo?
Pretože včera večer mi potvrdenie prišlo hneď, dnes som posielal opravu, kde som za požadované údaje v predmete doplnili v zátvorke (OPRAVA).
A teraz mám obavu, či to prišlo, či to automat nevyradil (napr. do spamu) kvôli tomu. Alebo či neprišla automatická odpoveď len kvôli tomu, že to majú nejako prehodené na iný režim (na deň, keď sú v práci).
@bukvickaaa ahoj, my sme v tej istej situácii. Pomoc od štátu manžel ako SZCO bude riešiť, hoci je momentalne na OČR. Uhradil si aj odvody do sociálnej píoisťovne za mesiac apríl ( hoci keď je na OČR, nemusí) keďže to je jedna z podmienok na získanie príspevku .
@anos18 @ivca82
Tak nakoniec to dopadlo takto, píšem to preto, lebo myslím, že každá informácia sa zíde aj pre iných.
Skúšal som volať na nejaké číslo na úrad, kde patrím, tam mi odporučili číslo vedúcej v NR Oddelenie hmotnej núdze, náhradného výživného a štátnych sociálnych dávok a musím povedať, že bola naozaj veľmi ochotná. Napriek tomu, že toho majú veľa, zapísala si moje číslo, hneď to išla overiť a zavolala mi späť. Som jej za to vďačný.
Vravela, že automatická odpoveď príde iba raz na tie isté údaje (email, IČO...).
A že je to v poriadku, včerajšiu žiadosť zrušia a budú brať do úvahy tú dnešnú opravenú.
@anos18 ja som v podstate nemal ani chybu v pravom slova zmysle. Ale dal som súkromný IBAN, lebo som sa najskôr domnieval, že to bude príjem mimo účtovania SZČO, ako napr. bonus na deti, nejaké soc. dávky a pod., niečo, čo nepôjde do účtovníctva a tak by som to musel zbytočne evidovať.
Ale po odpovediach na tie otázky (komentár vyššie), ktoré som sa dozvedel až dnes, som to musel zmeniť na podnikateľský IBAN, aby som zase nemal potom starosti s vysvetľovaním, dodatočnou evidenciou navyše a pod.
Inak to mohli hneď dať do formulára alebo vysvetliviek, že uveďte IBAN, ktorý používate na podnikanie a bolo by to jasné (nie ten komentár v kolónke, ktorý navodzuje dojem, že na tom až tak nezáleží).
@anos18 to, že to ide do zdaniteľného príjmu chápem, že treba podnikateľský IBAN je tiež v poriadku. Ale že sa to započítava do tržby, ktorá sa má porovnávať s minulým rokom, to podľa mňa v poriadku nie je. Tam to pravdepodobne vyjde tak, že jeden mesiac SZČO výpadok krytý mať nebude.
@jaron podnikatelsky IBAN?Manzel je SZCO,ale nema podnikatelsky ucet.Peniaze dostava na ruku
@katarinka289 neviem, v akom zmysle na ruku? Že dostáva platbu v hotovosti?
Ani neviem, či je taká možnosť, mať živnosť, DIČ a pritom neuviesť pre úrady nejaký účet pre účely podnikania. Asi taká možnosť nie je, ale na isto to neviem. Samozrejme mať účet a prijímať platbu v hotovosti (za splnenia podmienok) je v poriadku.
Mať zvlášť "podnikateľský" účet - ak sa nemýlim, ani nie je povinné. Presnejšie: takto to bolo, keď som ja začínal, že nie je povinné mať na podnikanie účet zvlášť (neviem, ako je to teraz), avšak je veľmi odporúčaný. Pretože v opačnom prípade bude musieť každý jeden pohyb (aj súkromný a samozrejme hlavne príjmy) SZČO evidovať v účtovníctve (alebo v prípade kontroly zdôvodňovať, že príjem sa naozaj netýkal jeho podnikania).
Slovom "podnikateľský" som však nemyslel účet, ktorý banky ponúkajú oficiálne ako účet pre podnikanie, v tom som možno použil nesprávny výraz. Správne by som mal napísať jednoducho účet, ktorý SZČO používa na podnikanie. (To, či z pohľadu banky môže SZČO využívať na podnikanie bežný účet, to teraz neriešim, to je téma sama o sebe).
@jaron no tak to je zaujimave zistenie.Ma zivnost,ale mat k nej ucet nebolo podmienkou.V case zalozenia zivnosti ani ziadny ucet nemal.On nikoho nezamestnava,vydavky ma pausalne.Prijem ma mesacny na fakturu,ale v hotovosti.Ucet je rodinny spolocny,odkial odchadzaju vsetky mesacne platby
Pridávam svoju skúsenosť, možno už neskor pre niekoho... Právna forma som dala: fyzická osoba - podnikateľ. Výkaz som poslala v exceli. Všetko bolo ok, až na to to, že som nezaškrtla či je alebo nie je platcom DPH🙈 . Tak kázali iba toto doplniť a inak je to vraj v poriadku. Účet som dala súkromný, už to neopravujem, manžel si aj tak robí paušálne výdavky..tak to proste potom iba prizná v daňovom priznaní. Tak isto sme minulý rok uhrádzali ročné zúčtovanie zdravotného zo súkromného..a nebol problém.
Zdá sa mi ale tiež nefér, že v ďalšom mesiaci túto "finančnú pomoc" treba brať ako príjem :-O. To tam potom má zarátať aj OČR za 6 dní ktoré mu bude vyplatené? Aj keď áno, logiku to dáva.. že to akoby nahradí príjem, ktorý sa SZČO nevie zarobiť sám..
@gemelos áno, aj ja na jednej strane chápem, že pre porovnanie s príjmom v minulom roku sa tá pomoc započítava. Ale na druhej strane v určitých prípadoch vďaka tomu bude mať SZČO jeden mesiac v strate v podstate nepokrytý, bez tej pomoci.
Len príklad určitého možného prípadu:
- marec príjem 0
- apríl príjem 0 + prišla pomoc za marec
- máj príjem 0 bez pomoci, pretože v marci bol príjem z pomoci
- jún vlastný príjem + prišla pomoc za máj
Výsledok je, že pomoc prišla za dva mesiace, ale bez príjmu bol SZČO tri mesiace. Samozrejme niekedy to dopadne lepšie, záleží na náhode, kedy pomoc príde na účet.
@katarinka289 neviem, či si rozumieme, písal som, že SZČO nemusí mať vyslovene zvlášť účet na podnikanie (vyčlenený iba na tento účel), že môže mať na to aj obyčajný "rodinný" účet.
Akurát neviem, či môže byť aj taká možnosť, že SZČO nemá absolútne žiadny účet nahlásený na účely podnikania. Ale čítal som teraz niekde článok, že naozaj to nie je povinné, i keď je to potom komplikovanejšie a potom som čítal iný článok, že podnikateľ musí nahlásiť daňovému úradu účet na účely podnikania. 🙂 Takže neviem, lepšie by to vedeli asi tu niektoré účtovníčky.
Možno to máte v poriadku.
Ako som písal vyššie (16. apr 2020) odpoveď z ústredia ÚPSVaR, že pomoc sa započítava do tržby pre posúdenie nároku na pomoc a je to zdaniteľný príjem, tak teraz sa objavujú zase protichodné informácie. Štátne inštitúcie v tom zatiaľ nemajú jasno. Patrilo by sa, aby sa zjednotili.
Ahojte, manžel je SZČO od 13.3. bol na OČR, ale jeho prevádzku zatvorili z rozhodnutia majiteľa, oni to nemali nariadene, ma teda nárok na príspevok? Tržby mu klesli o viac ako 10% - resp. 20% v apríli. Teraz už pracujú normálne.

@anos18 ďakujem.
Rozumiem ti, že si v inej situácii.
Aj ja som tam už volal, pani bola milá, ale žiaľ, viac menej riešia len to, čo už v podstate viem aj z ich stránky. Na ostatné veci mi odporúčala, že to už sa musím spýtať účtovníčky. 🙂
Už by som to rád asi dnes poslal, ak bude niečo zlé, nech opravia. Ale možno teda ešte chvíľku počkám (do večera), ak by sa ti podarilo dovolať na ÚP.