Priateľ chce byť zapísaný v rodnom liste, aj keď nie je biologický otec
Neviem co mam robiť. Bywaly, s ktorým cakam dieta, je alkoholik, ublizowal mi fyzicky aj psychicky. Powedal, ze radsej sa nechaa zawriet do basy ako by mal platit wyziwne aa ze ho nemusim ani zapisať do rodneho listu, Som rada ze som od jeho prec. Nasla som si teraz prriatela , s ktorým sa welmi lubime, chceme sa aj zobrat a sme spolu welmi stastny, a newadí mu ani ze cakam babo s druhym, dokonca si ho chce oswojiť ako swoje.. Ked sa narodí chcel by ja aj on aby mal jeho priezwisko a aj ked nieje biologocky otec, chceli by sme aby bol aj w rodnom liste... Chcem sa opytat ci sa to da, lebo teraz sa mi opat zacal wyhrazat bywaly, ze mi urobí zo ziwota peklo...a ze mi ho zobere ked sa narodí .. ☹
@mishka12333 ja nechcem byt neprijemna,ale....dietatko s byvalym bolo splodene z lasky,lubila si ho,pocas tehotenstva ta bil,teraz si zamilovana a stastna...to vsetko si stihla do 17.tt???
@mata128 tak toto som sa aj ja chcela opýtať @mishka12333 , lebo mne to nejde do hlavy. Nejaký ten týždeň ubehol kým si zistila, že si tehotná a to si sa stihla už aj zaľúbiť do iného a chceš sa zaňho vydať? 😕 A on chce tvoje dieťa hoci teba poriadne nepozná?
@sharlotta zapísať do RL "otec neznámy" tiež nie je žiadna výhra, pretože si ju predvolajú na súd, pretože sociálna kuratela to bude riešiť a tam budú tak či tak chcieť podrobnosti. Samozrejme dá sa to, ale zriekaš sa tým nároku na výživné a ostatné veci s tým súvisiace
@mishka12333
baby baby.... 😀 čo ste také pobúrené tou časovou (ne)súmernosťou 😀 život si treba poriadne a naplno užívať 😀 😀
jaaaaaaaaj, nemám zas raz slova.... 😀
Mas dve moznosti - pokial sa do porodu s terajsim priatelom zoberiete, tak automaticky manzel je otcom dietata (aj ked nim naozaj nie je). Ak sa dovtedy nezoberiete, tak treba ist na matriku v dostatocnom predstihu pred porodom a spisat vyhlasenie o otcovstve k este nenarodenemu dietatu a jednoducho sa tam uvedei, ze otcom je tvoj terajsi priatel a s tymto papierom pojdes potom do porodnice.
Ak by ti chcel byvaly robit problemy, tak samozrejme po narodeni dietatka moze podat navrh na sud, ale uprimne si myslim, ze ked zisti, kolko ho sudne dokazovanie otcovstva (a to viem presne, o com hovorim) a samozrejme s tym suvisiace vyzivne bude stat, tak si to rychlo rozmysli. Drzim palce, nech vsetko dobre dopadne.
@mata128 predtym sme boli spolu len mesiac, dietatko sa stalo "nechtiac"...ked som sa to dozwedela nechcela som ist na potrat lebo som nemala na to srdce.....prwy mesiac tehotenstwa ma bil do bruska aby som potratila,posielal ma na potrat, ktory si mam zaplatit sama...a teraz mam priatela s ktorym sa lubime, a chce mi pomoct a postarat o male, lebo som predsa na wsetko sama a nemam ani rodinu, ci rodicov co by mi pomohli
@mishka12333 nezapisuj ho do rodneho listu,daj otec neznamy....ak by ste aj sli od seba,budes to mat bez problemov
Otcovstvo k mal. dieťaťu je možné určiť nasledovnými spôsobmi:
1. Ak sa narodí dieťa v čase od uzavretia manželstva do uplynutia trojstého dňa po zániku manželstva, považuje sa za otca manžel matky (§85 Zákona o rodine). Uvedená právna domnienka platí priamo zo zákona a teda nie je potrebný žiaden ďalší právny úkon smerujúci k určeniu otcovstva. V takomto prípade matrika bez ďalších náležitostí zapíše ako otca dieťaťa manžela matky mal. dieťaťa aj v prípade že je vo väzbe.
2. Ak rodičia mal. dieťaťa nežijú v manželskom zväzku, je možné otcovstvo k mal. dieťaťu určiť tzv. súhlasným vyhlásením oboch rodičov (§90 Zákona o rodine). Takéto vyhlásenie je možné vykonať pred matrikárom. Takýto spôsob určenia otcovstva prichádza do úvahy samozrejme vtedy, keď obaja rodičia s takýmto postupom súhlasia. V prípade, že jeden z rodičov sa nachádza vo väzbe, bude nevyhnutné dohodnúť ďalší postup priamo s vedením Ústavu na výkon väzby a matrikou.
3. Ak nedošlo k určeniu otcovstva žiadnym z vyššie uvedených spôsobov, môže dieťa, matka alebo muž, ktorý tvrdí, že je otcom navrhnúť, aby otcovstvo určil súd. Za otca sa bude považovať muž, ktorý s matkou dieťaťa súložil v čase od ktorého neprešlo do narodenia dieťaťa menej ako 180 a viac ako 300 dní, ak jeho otcovstvo nevylučujú závažné okolnosti (§94 Zákona o rodine). Tento spôsob určenia otcovstva sa využíva napríklad vtedy, keď k určeniu otcovstva súhlasným vyhlásením nemôže dôjsť z dôvodu, že domnelý otec dieťaťa odmieta otcovstvo k dieťaťu. V takomto prípade podáva návrh na súd matka dieťaťa a návrh smeruje proti domnelému otcovi. Súd v konaní ustanoví znalca, ktorý určí predpoklad otcovstva k mal. dieťaťu. Na takomto základe súd určí otcovstvo rozsudkom a na základe takéhoto rozhodnutia následne matrika vykoná zápis v matrike. Pokiaľ je domnelý otec vo väzbe, zabezpečuje jeho účasť na ústnom pojednávaní pred súdom, ako aj korešpondenciu s ním samotný súd.
@mishka12333 ja ta nechcem strasit, ale si len v 17. tyzdni, mas 22 rokov (neviem kolko priatel a ako dobre ho poznas???), tehotenstvo a male babatko su narocne, cakaju vas tazke casy, nezapisuj priatela, nevies ako sa to vyvinie, mozno si usetris problemy do buducnosti (dokazovanie, ze nie je otec). Ak to mysli uprimne, bude sa o vas starat aj bez papiera.
Dobry den chcela by som sa opytat ze ci je otec dietata povinny platit na dieta ak nieje v rodnom liste ale je v rodnom liste moj priatel . za odpoved vopred dakujem .

@sharlotta mám 22 rokov a od 18 zijem uz sama,zivotnych skusenosti mam uz dost....