icon

Priezvisko bez koncovky ová

jaq
24. feb 2022

Aky mate nazor na priezvisko bez ova? Paci sa Vam to alebo nie.

Strana
z3
oktoberka
24. feb 2022

@jaq nejako to neriešim.
Beriem to tak,že som Slovenka a tu máme -ová.
Nijak ma tá koncovka neovplyvňuje.
A meno robím ja,nie meno robí mňa 😉

renka30
24. feb 2022

Pri niektorych, hlavne zahranicnych priezviskach je to fajn, ine su lepsie s -ova

jaga18
24. feb 2022

Závisí aj od priezviska. K niektorym priezviskam "ova" fakt až píska v uchu. Ja ľutujem, že som dcére nedala zapísať priezvisko bez "ova". Nemá tipicke slovenské meno ani priezvisko.

martina1201
24. feb 2022

@jaq pri niektorých sa to priam žiada. Ale niektoré sú lepšie s ova. Mám dve kamarátky ktoré majú zahraničné priezviska a pri nich si oba teda neviem predstaviť.....

h2
24. feb 2022

@jaq Záleží od priezviska. Poznám priezviská Cibuľa, Slanina, či Buchta. Tak v tomto prípade by som určite bola radšej Cibuľová, Slaninová, či Buchtová. 😏

sense
24. feb 2022

Mam bez - ova, nežijem ale na Svk, ale muž bol slovak

anjelicek26
24. feb 2022

Tak ja mam stale slovensky pas a nemecke meno bez ova... aj tak to ma desat pismen, dalsie tri ako bonus a nevypisem ziaden formular s menami 😂

a_alexandra_a
24. feb 2022

Pri niektorých, najmä zahraničných menách je to pekné a vyslovene sa to pýta, ale nasilu tak dávať typické slovenské priezviská je až smiešne 🙂

caroline_
24. feb 2022

@jaq ano paci sa mi to,ale nie kazdemu priezvisku sa to podla mna hodi,aj ja som bez ová ale mam madarsko nemecke priezvisko

sapetka
24. feb 2022

@jaq ja mam bez ova a nakoniec aj dobre ze som si ho nedala lebo sme odisli do zahranicia

astrid_
24. feb 2022

Ja mam dve kratke priezviska bez ova a myslim, ze dnes sa nad tym uz nikto nepozastavi ( mozno okrem tych, co nevytiahli paty z domu). To ova u nas v historii nie je az tak dlho, moje praprababky boli bez ova. Mne sa nepaci to, ze ak clovek zije v zahranici/cestuje, tak 90% sveta si mysli, ze napriklad spominany Cibula a Cibulova su dve totalne odlisne mena.

darkswan
24. feb 2022

mam bez ova kratke a ova by sa tam vobec nehodilo a itak mi ho tam kazdy na sk cpe

balaskovae
24. feb 2022

je to fajn ked sa to priezvisko hodi skratit, poznam zeny ktore si to nasilu dali bez toho a znie to hrozne :D

astrid_
24. feb 2022

@balaskovae no im to asi hrozne neznie, ked si to tak dali. Ci aj u muzov to priezvisko znie hrozne? Ma sa premenovat cela rodina?

gabikaa96
24. feb 2022

@jaq ja mám tiež bez ova , žijeme na Slovensku ale muž má maďarské priezvisko a s tým ova by to bolo hrozné.

slavkadud
24. feb 2022

Zalezi ako vyznie lepsie. Ja mam normalne ova na konci

savoya
24. feb 2022

Mne sa to nepaci,hlavne tie moderatorky s dvoma priezviskami bez koncovky ova,znie velmi cudne.

tenerifka
24. feb 2022

Ja mam priezvisko bez koncovky ova, aj moje dcery, zmenili sme si ho pred par rokmi, zijeme v zahranici, deti maju prve priezvisko po otcovi a druhe po mne, a znie to ovela lepsie, predtym sa ma pytali, ked som mala s ova, ci som Ruska, teraz uz nie

luc308
24. feb 2022

@darkswan to aj mne 😄 a najkrajsie je, ze vidia OP alebo iny doklad bez ova a napriek tomu si na papieroch vzdy najdem ova, popripade ma oslovuju s ova 🤷🏻‍♀️🙏🏻😂

kiki68
24. feb 2022

@jaq zalezi ake je priezvisko a ci planujes zit na Slovensku. Lebo v zahranici je ova problem a komolia to. Pre nich je to akoby ine meno.

janetinka27
24. feb 2022

@jaq nazor nemam ziadny. ale na slovensku sa prechyluju vsetky zenske priezviska, cize aj zahranicne (sportovkyne, herecky, politicky...) - co je ale zvlastne, "nase" zenske priezviska bez ova neprechylujeme a respektujeme, ze si zena priezvisko skratila.

ariannazara
24. feb 2022

Áno mam bez ova Aneta Kuľus a paci sa mi to 😅

darkswan
24. feb 2022

@luc308 zo mna pripadne podla mena spravia aj chlapa, je to zabava tu🙂

nerya
24. feb 2022

@savoya ani mne. Niekedy sa to hodí viac, to uznávam a hlavne ak niekto žije v zahraničí, ale aby som si na Slovensku menila tak priezvisko keď to ľudia aj tak budú komolit 🤷

kinats
24. feb 2022

Ak take nieco u zeny vidim napr.na vizitke , alebo sa tak pri stratnuti predstavuje, slusne sa opytam, ci je cudzinka, alebo je za cudzinca vydata, ci rodicia boli cudzinci. Ak nie, tak ci zije, alebo sa chysta zit v zahranici. Ak nic z toho tak sa spytam ci sa za svoj slovensky povod alebo materinsku slovencinu hanbi, ale uz odpoved nepotrebujem pocut, rovnako opovrhujem ja nou. Myslite si o mne co chcete, ale pokladam tento modny antivystrelok je prejav nizkeho narodneho povedomia a samozrejme aj intelektu.

smajliica
24. feb 2022

@kinats urcite ich tvoj nazor na ich priezvisko velmi zaujima 😉 sa divim ze na podobne otazky vobec odpovedaju.

alazala
24. feb 2022

@jaq mne sa to nepáči lebo to vyjadruje vlastníctvo. Je to zastaralý zvyk, normálne by malo byt neprebrat tú koncovku. Zena nie je definovaná tým , že je manželka alebo dcéra nejakého muža.

kinats
24. feb 2022

@smajliica povacsine hlupe neodpovedaju a to ani nemusia. nastastie ja ich nepotrebujem. A musim sa ospravedlnit zabudol som (aj take som stretol ) na umelecku obec, tam to ako vhodny pseudonim beriem.

kiki68
24. feb 2022

@kinats myslim ze keby mame meeting, tak je to do 5 minut over a rovno pisem staznost na HR a CEO Tvojho zamestnavatela. Prepac, ale pytat sa niekoho na firemnom stretnuti na partnera je nepripustne

astrid_
24. feb 2022

@kinats myslím, že po takychto otázkach majú o tvojom intelekte podobnú, ak nie horšiu mienku ako ty o nich

Strana
z3