icon

Priezvisko bez koncovky ová

jaq
24. feb 2022

Aky mate nazor na priezvisko bez ova? Paci sa Vam to alebo nie.

Strana
z3
vevapeto
17. feb 2023

@jaq páči sa mi bez -ová, ak to neznie hlúpo. Neuznávam nasilu odňatie tejto prípony u priezvisk napr.Pekarovič, Novák,…Sama mám bez -ová (zahr.priezvisko). Dnes si už ale môže dať každý čo chce, čím zvláštnejšie, tým lepšie. Čudujem sa že sa niekto nad týmto pozastavuje.

ankare
17. feb 2023

@ephemeris Jazykovedkyňa? A napíšeš IMŠTRUMENTÁL? Ešte aj čiarky Ti chýbajú. 😔

mircalla
17. feb 2023

@ankare Len troll, už maže...

ephemeris
18. feb 2023

@zuzanka.zuzu Novák predbehla Kováč. Kto predbehol koho? Nováková predbehla Kováčovú alebo Novákovú predbehla Kováčová? Prvý raz v histórii dokážete vytvoriť nezrozumiteľnú vetu. Namiesto tvarov Kováčová, od Kováčovej, ku Kováčovej, Kováčovú, o Kováčovej, s Kováčovou, chcete dostať Kováč, od Kováč, ku Kováč, o Kováč,... Na toto sprznenie jazyka jednoducho nemôžete argumentačne povedať NIČ, jedine to, že Vás to nezaujíma alebo Vám to je jedno. V takom prípade je ale naša ďalšia diskusia bezpredmetná. Stretli sme sa v tejto debate z dvoch úplne odlišných mentálnych vesmírov, ťažko hľadať prieniky.

ephemeris
18. feb 2023

@mircalla presne tak, tento profil som vytvorila len a len pre túto jednu diskusiu. Kedysi vývoj spoločnosti určovali elity so znalosťou vecí, dnes sa o určovanie vývoja snažia ľudia s bohvieakou instagramovou motiváciou. Ako uvádzam v inom príspevku, na základe tohto odstrihávania koncoviek jazyk stráca svoju jednoznačnosť, teda kvôli tomu môžu vzniknúť nedorozumenia v komunikácii (Novák prebehla Kováč. Kto koho predbehol?). Takže toto nie je žiadny vývoj, ale úpadok... Naozaj k nemu chcete prispieť?

ephemeris
18. feb 2023

@ankare za preklep sa ospravedlňovať nebudem a ak mi chýba jediná čiarka, tak vrátim prekladateľský diplom (zrejme myslíte ten preklep, kde namiesto čiarky pred aby dalo písmeno z). @zuzana.zuzu takmer presný tip, učím ale angličtinu a nemčinu.

milanemila
18. feb 2023

@ephemeris a ty si ta elita so znalostou veci? 🙈 ako sa len skoro vsade vo svete ta novak a kovac predbiehaju, ked neprilepuju -ova k priezviskam? 🤷🏼‍♀️ Aj jazyk podlieha vyvoju v case, tak ako vsetko ostatne. Predpokladam, ze mas taketo rigidne nazory aj v inych oblastiah zivota. Moje priezvisko napriklad konci na -y, takze prilepit k tomu -ova je naozaj otras (este sa potom to y vyslovuje ako j) a napriklad aj Hajdu/Hajduova je hrozne 🤦🏼‍♀️

ephemeris
18. feb 2023

@milanemila angličtina to rieši pevným slovosledom. Ale vysvetlite mi, prečo stále hľadáte analógie s inými jazykmi. Nám sa niekedy niekto v niečom bude prispôsobovať? Veru nie, to mi verte. Ja neodmietam vývoj v rámci jazyka, ak smeruje k niečomu lepšiemu. Lenže nepoužívanie koncovky -ová je proste obrovský negatívny zásah, už sa nebudem opakovať, všetko je v príspevkoch vyššie. V prípade Vášho priezviska končiaceho na -y uznávam, že je to akceptovateľné. Ale napriek tomu neprestanem tvrdiť, že každá výnimka postupne vedie k deštrukcii systému.

luciferisko18
18. feb 2023

Keď som sa pred 23 rokmi vydávala hneď som chcela bez ova ale nedalo sa, iba ak by som mala Maďarsku národnosť , tak som si pred 2 rokmi zmenila meno na bez ova a to už bolo bez problémov , len som musela vymeniť komplet doklady

mircalla
18. feb 2023

@ephemeris Skúsim ešte raz: Pridať koncovku k zahraničnému priezvisku je totálne prznenie toho priezviska, nakoľko nič také ako príklad Johnsonová neexistuje. Proste neexistuje. Nikde na svete.
Nejaké stanovisko? Prečo by mal otec mojich detí súhlasiť, že deti majú priezvisko, ktoré neexistuje, teda s ová?

ephemeris
18. feb 2023

@mircalla samozrejme dám stanovisko, v nominatíve sa už aj na Slovensku zahraničné mená uvádzajú v pôvodnom znení, bola o tom aj debata (vydavatelia kníh pokojne na obálke uvedú Barbara Johnson), v ostatných pádoch sa to už ale zvykne skloňovať, teda aspoň v profesionálne vydaných knihách. A taký je aj môj postoj. V nominatíve nech sa cudzie meno nechá v origináli, pri skloňovaní nech sa použije koncovka. Naša diskusia ale je o slovenských ženách žijúcich na Slovensku.

mircalla
18. feb 2023

@ephemeris Čiže ty by si moje dieťa spomenula ako Mannionovú napríklad v akuzatíve, hoci je Mannion?

mircalla
18. feb 2023

Inak na Slovensku vidím to lepenie ová ku každúmu pádu, čo je práve to choré a extrémne mi to vadí, pretože vyrábame neexistujúce priezviská.

ephemeris
18. feb 2023

@mircalla našla by som nejaký kompromis. Ak by som jej vypisovala diplom, tak by som napísala sl. XY Mannionovej. Ale v priamom rozhovore by som samozrejme brala do úvahy, že je zahraničného pôvodu. Opakujem ale, že táto debata (aspoň podľa mňa) sa týkala slovenských žien žijúcich na Slovensku a tam je môj postoj jednoznačný.

mircalla
18. feb 2023

@ephemeris Mannionovej neexistuje. A našťaštie jej priezvisko nikto takto neprzní, teda okrem teba. Zvolila som si to bez koncovky, práve pre toto. Takže by sa to malo rešpektovať a nie si tam nasilu niečo pridávať, kedže nie je Mannionová, len Mannion. Bodka. Ani to nik nerobí. Si zober, že to diplom by potrebovala v zahraničí dať ´úradne eložiť. Už by bol problém

mircalla
18. feb 2023

preložiť
A inak píšeš, že ide o slovenské priezviská, ale kľudne by si dala ová aj k zahaničnému, hoci to ová nemáme v rodnom liste. Makes sense

ankare
18. feb 2023

@ephemeris v tejto vete Ti chýbajú čiarky:
To bude nula celá nula nula nič.

ephemeris
18. feb 2023

@ankare áno

lucilaines
18. feb 2023

@ephemeris ovela dolezitejsie pre spravne fungujucu spolocnost ako dokonale dodrziavanie pravidiel jazyka, ktory sa v case meni a vyvija, je vzajomny respekt a ucta. Rada by som, aby to ludia pochopili. A napisat ako zena o zenach, ze kvoli tomu, ze maju priezvisko bez ova, maju so sebou nejaky problem ma od respektu daleko. Rozumiem, ze si ocividne hrda na svoje uzasne lingvisticke vzdelanie, ale predstav si, vela zien ma vzdelanie a nespravaju sa ako povysenecke tavy. Get over yourself, svet sa netoci okolo teba a tvojho vzdelania.

fineta
18. feb 2023

@lucilaines 🤠⬇️

blabla22
18. feb 2023

Inak pre zaujímavosť, tí , ktorí by ste pridalo ová aj žene, ktorá ho v mene nemá, lebo tak je to správne v slovenčine.. v zahraničí, keď hovoríte cudzím jazykom sa predstavujete bez vášho -ova? Predpokladám že v takej angličtine, nemčine ……..to asi spisovne nebude?

Este mi nedá vyjadriť môj názor - to, ako sa kto volá je každého súkromná vec a čo sa priezviska týka, tak často aj vlastné rozhodnutie. Je vrcholne neslušné a ignorantské, nebyť schopný rešpektovať na druhej osobe takú základnú vec..páčiť sa vám to nemusí ale bohužiaľ, na vás názor sa predpokladám väčšinou nikto nepýta..ja si neviem predstaviť že sa mi niekto predstaví a ja toho človeka začnem oslovovať úplne inak, lebo mne sa to nezda..trochu tolerancie treba

mircalla
18. feb 2023
mircalla
18. feb 2023

@blabla22 Uplne suhlasim. Dcera je Theresa, meno ma po babke z Irska a ma ho z nejakeho dovodu. Mozem to meno napisat do x tlaciv, v roznych zoznamoch nie su schopni to ani prepisat spravne. Uz som videla Theressa, Teresa, Tereza.....Jednoducho ma to hneva. Ale ze jej este ideme nasilu pridavat ova....Proste sa tak nevola.

blabla22
18. feb 2023

Ale aby som bola aj pozitívna, ja mám to priezvisko bez -ová, trochu som si robila vtedy srandu že chcem prijať manželovo meno, nie svokrine 😀 ale čo chcem povedať, žijem teraz v zahraničí, ale veľa veci riešim aj na sk, chcem tu v budúcnosti žiť, atd - mám toto priezvisko už par rokov a nestalo sa mi ani raz, že by mal niekto nevhodne otázky, že by ma niekto svojvoľne premenoval, komentoval atd..- všetci to brali úplne normálne a rešpektovali ako sa volám. Rovnako tak aj v zahraničí mi nikto -ova pri mojom starom mene nerušil (keďže je to tam nespisovné😀) a nekomentoval. Tak ja verím že týchto netolerantných osôb nie je tak veľa

blabla22
18. feb 2023

@mircalla ale presne tak, do toho ako sa kto volá nikomu nič nie je. Mne sa tiež páči pár zahraničných mien a keď budem mať deti, nebudem riešiť že čo si kto pomyslí a či mám podľa niekoho iného dobre dôvody dávať dane meno- ak nam bude znieť dobre tak ho dáme a neriesim iných..ja by som napr nedavala dve krstné mena, ale proste to neznamená že budem komentovať a poučovať tých, ktorým sa to páči a dajú dve mena..kto sa mi dvoma krstnými menami predstavím, toho tak oslovujem a nestarám sa (mám kamosku ktorej sa to napr vyslovene páči a používa obe)

blabla22
18. feb 2023

Mne sa vlastne ta rôznorodosť veľmi páči- niekto ma dve mena, niekto zahraničné, niekto staroslovanské..podľa mňa je to super 🙂

ephemeris
18. feb 2023

@blabla22 pre čitateľa by to už mohlo byť únavné, nebudem sa teda opakovať. Kľúčový príspevok z mojej strany padol 06:52, kto to chce pochopiť, to pochopí. Už nebudem prispievať do tejto diskusie, ale tá tu hádam bude svietiť ešte aj ako svedectvo pre budúce generácie, kam sme sa to dostali. Vo svojej práci určite chyby netolerujete, avšak chyby v používaní jazyka, to je v poriadku. Jazyk je pre mňa moja práca, preto v nej chyby proste netolerujem. Môžeme teda všetci používať jazyk chybne, lebo sa Vám to tak proste páči? Toto je typická črta dneška: všetci majú plné ústa tolerancie, ale najradšej by pľuli do tváre všetkým, ktorí majú iný názor (a škatuľkovať ich ako netolerantných a ignorantských).

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
mircalla
18. feb 2023

@jabadabadu To napadlo aj mna a este si to uziva...

@ephemeris Uz to pochop, ze to ty pouzivas ten jazyk nespravne. Ked ma niekto zahranicne priezvisko bez ova a ty mu to ova tam just das a to dokonca v oficialnom pisomnom styku ako si sama priznala, to je uz na diagnozu....

blabla22
18. feb 2023

@ephemeris Inak, ja myslím že aj jazyk nie je nemenná vec, ktorá sa neprispôsobuje novým okolnostiam- veď si len zoberme ako vyzerala slovenčina napríklad v 19. storočí a ako vyzerá dnes.
Je síce pekne, že svoju prácu chcete robiť dobre, ale predpokladam, že oslovovanie napr. obchodného/pracovného partnera/zákazníka/ známeho atd. nie je súčasťou náplne Vašej práce🤷‍♀️
Čo sa týka vášho komentáru o tolerantnosti - ak by ste mňa oslovili nesprávne, s koncovkou -ová, ja to komentovať nebudem, budem to tolerovať, aj rešpektovať, ale názor na takýto prístup bohužiaľ mám.. netolerantné je skôr vyšetrovanie pôvodu mena a poúčanie prečo je podľa vás zle..čo sa týka oficialít, človek sa podľa mňa volá tak, ako to ma v OP a nie tak, ako si niekto mysli, že by sa mal volať .

@jabadabadu uplne súhlasím

Strana
z3