Priezvisko dieťatka
Ahojtee baby, chcem sa opýtať aké máte skúsenosti alebo ste počuli o tom. Ak pár čaká bábätko no niesú zobratí ako manželia, ale žijú spolu normálne tak aké priezvisko dať bábätku. Viem je to určite individuálne, ale. 🙂 ? 🙂 🙂 🙂 😉
@charlie1980 jasne, kazde dieta ma pravo na svojho otca, aj na uplnu rodinu... no neviem si ani len predstavit mat 4 deti a kazde z inym muzom...pre mna je to nepripustne a nechutne...aj ked teda clovek nikdy nevie, kolko vztah skutocne vydrzi...no je dolezite vediet o tom druhom vsetko a poriadne ho poznat a potom sa vziat ( viem o tom svoje, prezili sme si spolu peklo, ale keby nie, nikdy by som ho nespoznala a nemohla si ho vziat)...pretoze vela parov sa berie len kvoli tomu, ze cakaju babo (bolo to tu uz spomenute) a potom sa rozvadzaju, lebo im to neklape v beznom spoluziti...myslim, ze kazdy par by mal prezit nejake tie roky v spolocnej domacnosti, ak si nie su isti svojou Laskou...na druhej strane je vela parov, co spolu chodia dlhe roky, poznaju sa a potom sa zoberu...a su stastni do smrti...treba uctu, respekt a darovanie seba sameho...🙂
@luta13 Ale no, zas az tak doslovne som to nemyslela 😉 Chytila si ma za slovicka 🙂 Ja mam tiez len jedno a zatial Este neplanujem, nanajvys Este jedno. Skor som kladla na postoj niektorych reakcii (ak by sa nahodou rozisli, Co potom....?)
zle som citala - zmazat : )
@majulino vsak to... 😀 Nie, tam mas aj priezvisko ake bude mat zena po uzavreti manzelstva. Ci si ponecha svoje, priberie manzelovo k nemu alebo bude mat len manzelovo, k tomu kolonka o priezvisku spolocnych deti. 😉 Toto ale riesime pripad kedy sa planuje uzatvarat manzelstvo. V pripad paru bez papierov treba, pokial viem, spravit vyhlasenie o otcovstve, este pred narodenim dietatka. To sa robi tiez na matrike, tam zrejme, ale to uz neviem isto, plati tiez nahlasenie priezviska dietata. S tym potom tusim ide zena do porodnice, kedze porodnica nasledne vybavuje rodny list.
@majulino ak chcete na matriku idete pred pôrodom a tam otec podpíše otcovstvo dajú ti papier a na zaklade neho ma vdieťa automaticky meno po otcovi už v porodnici ak nie meno je automaticky po matke lebo zakonne nemožu len tak označiť niekoho za otca mi sme to nestihli preto v pôrodnici mala moje meno automaticky na matrike sme ho zmenili a vydali nam rodny list.v porodnici matrikarka posiela na matrku všetky udaje o dieťati,matke,otcovi bez matrikarky v porodnici matrika rodný list nevydá.Dokonca ak sú manželia musíš v porodnici mať sobášny list alebo kopiu.
... otcove. Už teraz môžete ísť spolu na matriku.
@mima4 moj nazor je na to jednoznacny...clovek sa raz v zivote moze seknut, max.tak 2x, no aby som mala 4 deti a kazde s inym, musela by som byt milovnicka sexu a striedala chlapov a vyzerala by som pred rodinou ako chudera, ktora si nevie regulovat zivot...bez urazky...len moj pocit a nazor...poznam jednu zenu, ktora ma 3 deti , kazde s inym a len preto, ze milovala sex...a aj tak dopadla...kazdy si o nej mysli svoje...
@luta13 Poznam takeho chlapa, trom zenam platil potraty, a aj tak sa vratil k svojej manzelke 🙂 nemam pocit, ze s tym prestane, a nikto si o nom nic nemysli. Nasa spolocnost je stale velmi diskriminujuca v tomto smere. Zena ked sexuje je stetka, Muz ked sexuje a robi deti hore dole tak je hadam aj cool.
@ivkadracova tomu uz asi nepomoze nic, je to rodeny suknickar...sviniar...☹
@ivkadracova velku ulohu v tom hra cirkev a jej vplyv pre človeka monogamný štýl života nieje človeku ako druhu určený ani praveky ludia nežili monogamne inak by sme tu neboli množili sa a rýchlo naberali počet i ked je pravda že aj rýchlo umierali, krížili s rasami práve pre kvalitné potomstvo a zachovanie ľudstva,pretože ak by ostali v len jednej skupine došlo by ku postihnutiam potommstva práve pre kríženie sa vo vlastných rodinách i ked boli obdobia kedy sa to robilo no ked došli na to že plody su chore postihnuté upustilo sa od toho.
@velkacica nemas az tak pravdu, my sme si po RL uz len na prislusnu matriku zasli, cakal nas hotovy. 🙂 Vybavovala porodnica. Ta ohlasila matrike narodenie dietata, matrika RL vystavila a my ako rodicia sme si len vyzdvihli. Ale necakala som tento servis tiez, no v zozname veci potrebnych k porodu bol aj sobasny list a potom mi bolo jasne, ze naco. Po porode nacupitala do izby sestricka, spisala formular a podala to prislusnej matrike. Neviem od coho to zavisi, ci od porodnice, mesta....
@luta13 tak ppoviem ti že moja mama mala mna ako 21r. slobodna matka potom si ju vzal otec mojho brata mali spolu syna,ale po 10r sa rozviedli bolo otčim pil uražal ju našla si partnera s ktorým mala dalšie dve deti ona snívala o rodine krasnej s jedným mužom ale osud to zariadil inak ona štastie na chlapov nemala.
@mima4 ano ak maju manželia učty nemusí byť spoločný ak sú manželia zákonne ma exekutor pravo blokovať oba učty,aj majetky oboch manželov ty musíš potom dkázať že dlh vznikol pred manželstvom poprípade že to máte sudne ošetrené a požiadať o odblokovanie učtu exekutor má na to 3 mesiace kým ho odblokuje.
@luta13 a moznoze len zlyhala ochrana : ) alebo nezobrala tu tableku "po"
Ahojte,ja by som sa chcela spytat ak tu ma nejaka mamicka s tym skusenosti....mam rocne dieta.otec nie je uvedeny v rodnom liste ale teraz to chceme spravit...a dat malej aj otcovo priezvisko...cize by mala dve...sraci ist iba na matriku s tym alebo ako?....dakujem za radu
@miskinamamina
My sme so vsetkymi takymi poziadavkami, aj specialnymi, isli na matriku, presne ako pises. A samozrejme Ti aj poradia - v ramci Slovenskych zakonov. Poznaju naspamet aj skulinky..
@miskinamamina základom je uznanie otcovstva voči dieťaťu (vyhlásenie muža pred matričným úradom). V prípade, že si vyberieš iného muža, bude už zmena matričného údaju (priznanie otcovstva, nové priezvisko dieťaťa) viazané na súhlas zapísaného otca.
@miskinamamina a chodte tam obidvaja
Takze ziadne testy otcovstva sa nemusia robit? ....staci ak je to jej pravy otec a potvrdi otcovstvo?
@miskinamamina testy sa robia, len ak muž ODOPIERA uznať svoje otcovstvo, v podstate výlučne pre účely výživného (a, pravda: ak ho matka nájde, príp. polícia predvedie). Testy nakoniec neukladá urobiť matrika - sediaca takmer na každom väčšom, no stále obecnom úrade, ale jedine súd.

No, tak teraz som si temu nastudovala. Niektore prispevky som pochopila tak, ze ak je "len" priatel a popripade sa rozideme, tak ho tym zbavim otcovstva....??? Ked je aj tak zapisany v rod.liste...? Je to len pretvarka pred spolocnostou, prip. tento postoj mi pride ako vynucovanie si sobasa v buducnosti. Kazde dieta ma pravo na otca, aj na jeho meno a raz, ked uzna za vhodne, sam moze poziadat otca, aby mu na to dal suhlas, ak si ho chce znenit. Ale aj to je postoj. Kazdy podla vlastneho uvazenia. Zrovna, keby som ich mala 4 a kazde od ineho, maju pravo na svojho otca !