Skončenie TPP a PN
Zdravím, chcem sa opýtať, pracovný pomer mi skončil 31.3.2023 a na PN ma doktorka dala od 4.4.2023, neviem teraz co s tymi 3dňami, treba si zaplatit zdravotne alebo ako sa to rieši?dakujem
@valeriakadarova nielen teraz vždy to tak brali. A ber to aj ako info do budúcnosti...ak by PN začala v iný ako prvý deň ol.
@zalka jasne, ďakujem za objasnenie, som si myslela, že je jendo v ktorý deň OL🙂 ale takto to už teda chápem🙂
Akoze ja neviem teraz, ale ja som bola zamestnana, bola na pnke, nastupila som na tyzden do prace, a dohodli sme sa na ukonceni PP, mala som zdravotne problemy, ktore mi branili aj tak tu pracu vykonavat, mala som skoncenie vo stvrtok, a na pnku som isla az v pondelok, narok na pnku som mala, 7dni ochranna lehota, a za tie dni (piatok, sobota, nedela), som neplatila nic do zdravotky. Aj som volala do ZP, je to 2roky dozadu, nemala som ziadny nedoplatok.
@zalka prosím ťa, chcem sa ta spýtať ako mam postupovať : 31.5. My končí rodičovský príspevok, do práce nenastúpim, nakoľko firma sa presťahovala veľmi ďaleko. Chcela by som sa dohodnúť zobrať si 3 dni dovolenky ostatné preplatiť, dať výpoveď zo zdravotných dôvodov aby som dostala aspoň 3 mesačne odstupné. A potom ešte v tej lehote 3 dní to znamená napr. 3.6. dat PN. Je to možné takéto moje fantasy, či nie. 🙂 Poprípade ako by som mala postupovať. Ďakujem za radu.
@zalka takže správne som pochopila, že ak si zoberiem dovolenku do 3.6. tak môžem ísť na PN napr. 4.6? OL mám iba 3 dní nie 7 však? 3 mesiace odstupné dostali kolegyne, ak dali výpoveď zo zdravotných dôvodov. Len teda neviem, či zamestnávateľ bude súhlasiť potom keby som dala výpoveď zo zdrav. dôvodov s dohodou 3 dní a preplatenie dovolenky. Zatiaľ súhlasí, ak dám výpoveď dohodou.
@zalka prosím ťa, ak napr. 1.7 nastúpim do prace, vyberiem 3 dni dovolenku a ostatné si nechám preplatiť 4.7 nastúpim na PN. Kedy dám výpoveď zo zdravotných dôvodov alebo dohodou až po ukončení PN alebo počas trvania? A môžu mi peniaze preplatiť za dovolenku počas PN resp. Od 4.7 alebo až potom? Problém je, že firma my nechce dať odstupné inak iba zo zdravotných dôvodov, pritom na miesto výkonu práce, čo mám v zmluve nemá miesto iba do iného mesta rozdiel 60km. Ďakujem ti.
@erio ak dáš výpoved ty nárok na odstupné nemáš.
firma ti musí dať výpoved alebo skončenie PP dohodou aby ti mohla vyplatiť odstupné,
zo zdravotných dôvodov skončenie PP neni také jednoduché, a asi PN rok a dlhšie byť nechceš, takže rieš to že nastúpiš na miesto čo máš v zmluve, a ak ti ponúknu dodatok že o 60km dalej tak nepodpíšeš a budeš trvať na nástupe na miesto kde si pracovala. Tak musia s tebou skončiť PP podla §63 ods.1 písm. a) bod 2
§63 Výpoveď daná zamestnávateľom
(1) Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak
a) sa zamestnávateľ alebo jeho časť
2. premiestňuje a zamestnanec nesúhlasí so zmenou dohodnutého miesta výkonu práce,
§76 Odstupné
(1) Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a), b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume
a) jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov,
b) dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov,
c) trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov,
d) štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dvadsať rokov.

@zalka super, dakujem za vysvetlenie 👍