icon

Vlastník domu môj manžel - zápis v katastri

kamoska_z_konika
28. okt 2021

Ahojte, mam na vás otázku a potrebovala by som podiskutovat na tému majiteľ spoločného domu a zápis v katastri.
V roku 2017 sme teraz už s manželom vtedy partnerom vzali spoločne hypotéku, svokrovci nám dali pozemok išli sme do toho spolu.
Mame dom v tváre L, fungujeme ako dve samostatné domácnosti každá vo svojom režime. Jeho rodicia prepisali v darovacej zmluve pozemok na svojho syna a tým pádom sa stavebníkom stal on.
Manželovi verím, roky fungujeme bez problémom neriešime vlastníctvo ale začala som sa zamýšľať nad tým, že platím hypotéku za ten dom ale nie som ani jeho polovičným majiteľom. Druhá vec je ta, ze tu druhu časť majú rodicia a oni sa boja že by o ňu prišli. Nemám v najmenšom úmysle im sahat na ich časť ale bojím sa že ak by som o tomto začala debatu tak si nadobro rozhodime vzťahy. Dom má 1 popisné číslo a aj na liste vlastníctva je iba môj manzel. Ďakujem za vaše postrehy

fleur1111
28. okt 2021

My s mužom mame dom rozdelený na polovicu, keďže som s ním ako už manželka musela ísť do hypo kvôli prerabke. Keby nie je dom aj na mna písaný, tak určite žiadna hypo sa neberie. Ono sa všetko dá keď sa chce, ale toto sú veci, ktoré ste si mali odkomunikovať predtým, než ste niečo takéto zacali riešiť. V dnešnej dobe veľa manželstiev konci rozvodom, teraz z nás nikto nevie ako v budúcnosti dopadne, tak treba rozmýšľať nad každou alternatívou a neurážať sa za názor, ktorý sa ti nepáči.

lenik223
28. okt 2021

@ivkazba jasné chápem...potom mali riešiť najskor sobáš a až potom hypo...dnešná doba je taká že každý rieši najskôr bývanie, potom MOZNO sobáš a nakoniec píšu že hypo je tým pádom iba na jedného napísaná a čo majú robiť

basska_b
28. okt 2021

Ja si myslím, že nie je nič čudne na tom, keď platís hypotéku a chceš 1/4 celkového domu. Ak som to správne pochopila, tak rodičia majú 1/2 a tvoj muž (sám) má 1/2. A toto je na debatu najmä medzi tebou a mužom. On bude potom zastupovať svoje rozhodnutie voči svojim rodičom, ak bude potrebný ich súhlas.

elizabet173
28. okt 2021

@lenik223 ale oni nemajú žiadnu nezhodu, aspoň som to nepostrehla, len platí za niečo, čo nie je jej a chce to napraviť. Ťažko povedať, či je vážnejším úmyslom sobáš, ktorý zrušíš za pár minút, alebo podiel na dome, ktorý splácaš a kde sa teraz na LV nemusí dostať nikdy. Ak s ňou jej manžel plánuje zostarnúť, nemôže mať problém dať ju na LV, ak hypo splácajú zo spoločných financií. Iná situácia by bola, keby si ona ešte pred sobášom kúpila byt a tiež by na jeho hypo odchádzali financie zo spoločných. Nikto sa nesobáši s tým, že možno sa o pár rokov rozvedieme, ale realita je neúprosná, treba mať veci an poriadku a byť pripravený na všetko.

21oktober
28. okt 2021

Za určitých okolností dom napísaný iba na jedného skolaudovaný počas manželstva spadá do BSM . Od toho by som sa odpichla . V takomto prípade nie je vôbec dôležité na koho je napísaný .

h2
28. okt 2021

Rodičia darovali pozemok a vy ste zobrali hypotéku na dom, v ktorom teraz aj oni bývajú, alebo svoju časť domu si financovali oni? Je zvláštne, že oni, ako povodní majitelia pozemku a obyvatelia polovice nehnuteľnosti nevlastnia oficiálne nič. Takže ja sa aj im čudujem, že netrvali na nejakom podieli vlastníctva, alebo aspoň ťarche práva dožitia.
Píšeš, že si nemohla byť spolumajiteľom, keď dom neexistoval. Ale keď existoval, už si mohla. Poznám prípad, kedy jeden manžel zdedil pozemok, čiže bol jeho výlučným vlastníkom. Postavili tam s manželkou dom. Majú 2 listy vlastníctva: na pozemok, ktorý je len jeho a na dom, kde sú písaní obaja. Navyše ona má na tom prvom LV právo prechodu, vstupu a užívania pozemku. (Mohol jej možno polovicu darovať, ale prečo by mal, keď je to výlučne jeho?)

luccija
28. okt 2021

@h2 aj my to tak máme pozemok je môj a dom partnerov a musela som súhlasiť, že môže stavať na mojom pozemku

petamich
28. okt 2021

@lenik223 ano to mas uplne pravdu, treba to riesit ale idealne nie rozvodom 🙂 to snad ma byt posledna moznost, ked vsetko zlyha (nevravim, ze v tejto situacii)

ivkazba
28. okt 2021

@h2 no ono ja z určitého pohľadu chápem, že rodičia tam nemajú podiel. Hypo bral on s autorkou otázky a aj ju platia. Ak chlap má súrodencov a rodičia by boli spoluvlastníci, pri ich úmrtí by súrodenci dedili niečo, čo zaplatila autorka s mužom. Hoci samozrejme závetom sa to dá ošetriť. Ale bola by to i tak komplikácia. Problém je, že autorka súhlasila zobrať si hypotéku na dom, ktorého vlastníkom nie je.

h2
28. okt 2021

@ivkazba Obávam sa, že autorka sa naštvala a už sa neozve, takže sa nedozvieme, ako to vlastne je, či tam rodičia niečo vlastnia a či má manžel súrodencov. 🤷🏻‍♀️

ivkazba
28. okt 2021

@h2 tak môže byť v práci alebo inak zaneprázdnená. Ale áno, často sa stáva, že nepadnú "vhodné" reakcie a už sa potom autor neozve.

kamoska_z_konika
autor
28. okt 2021

Hypotéku sme brali aj s tou pre mladých aby sme získali viac financií, ešte ako partneri, lepšie úročenie,svokrovci kúpili pozemok lebo sme išli do toho spolu.
Dom kolaudovaný pred svadbou. Hlavne svokre vadilo, že do toho vyrazili a nič im nepatrí a chceli to vysporiadat u pravnika aby nasa časť patrila nám a ich im..dom má 1 popisné číslo nie je rozdelený do 2 nehnuteľností. Mne len ide o to, že to bolo v riešení ale nejako to okolo toho utichlo. Manžel nemá súrodencov, mám sestru iba ja ale ta je mimo toho celého.

21oktober
28. okt 2021

@kamoska_z_konika kedy bol dom kolaudovaný ?Po manželstve alebo pred ním ?

h2
28. okt 2021

@kamoska_z_konika Prepáč, že som Ti krivdila, keď som písala, že si sa naštvala a už sa neozveš.
Takže ak aj svokre vadí, že oni s manželom nevlastnia nič, tak by ste to mohli riešiť, akože kvôli nim. Polovica domu bude ich a polovica vaša (BSM). Len ak je tam hypotéka, tak to musí banka odsúhlasiť. Ale v tom problém nevidím.

0silvia0
28. okt 2021

@21oktober keď je dom napísaný na muža a skolaudovaný je počas manželstva, tak spadá do BSM? A ako je to s dedením takéhoto domu, kde sú v manželstve 2 spoločné deti? Po smrti manžela dedí manželka s deťmi narovnako, čiže každý 1/3? Nevieš? Máme tento prípad momentálne v rodine.

janulabb
28. okt 2021

@kamoska_z_konika boli ste už manželia, keď sa stavba domu zapisovala na list vlastníctva?

ivkazba
Autor odpoveď zmazal
ivkazba
28. okt 2021

@janulabb píše, že dom bol skolaudovaný pred uzatvorením manželstva.

janulabb
28. okt 2021

@ivkazba fuu tak to je na nič, mali mať dom podielovo rozdelený spolu s rodičmi. Zrejme manžela zapísali na LV, z toho dôvodu, že bol uvádzaný ako stavebník...

ivkazba
28. okt 2021

@kamoska_z_konika rodičov chápem. Čo nechápem je to, že rodičia aj ty ste mohli byť spoluvlastníkmi už v čase, keď ste išli žiadať o hypotéku. Prečo ste toto neriešili ešte pred stavbou a hypotékou. Ale riešiť to môžete aj teraz. Treba požiadať banku o súhlas, rozdeliť podiely a muž daruje podiel tebe a podiel rodičom.

kamoska_z_konika
autor
28. okt 2021

@ivkazba ďakujem za vecnú radu 👍 porozprávam sa s manželom.

ivkazba
28. okt 2021

@janulabb hej, ale to im nebránilo, aby vlastníkmi boli aj rodičia a autorka otázky. A nebráni im nič urobiť to ani teraz (teda potrebujú súhlas banky, ale to nie je big problém).

janulabb
28. okt 2021

@kamoska_z_konika Aj súdny znalec môže dom rozdeliť na dve bytové jednotky. Robili sme to pár krát.

ivkazba
28. okt 2021

@kamoska_z_konika neviem, kedy vám končí fixácia úrokovej sadzby. Ak v blízkej budúcnosti, urobte to k termínu refixu. Len teda ak to budete realizovať v banke, kde je hypo teraz, potrebujete jej súhlas. Ale banka vám k tomu súhlas dá (možno s výnimkou niektorých).

kamoska_z_konika
autor
28. okt 2021

@ivkazba super budúci rok bude refix

cukricek4
28. okt 2021

@kamoska_z_konika hadam to vide presne tak, ako si prajete

manqua
28. okt 2021

No toto si neviem ani predstavit. Skoda, ze to vypalilo takto, ze si o tom nevedela skor, lebo to by bolo uplne ine keby si na to na zaciatku prisla skor by sa nieco s tym dalo robit, ale tak samozrejme aj dnes sa da. Len ide najma o dohodu medzi tebou, muzom a svokrovcami.

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
kamoska_z_konika
autor
28. okt 2021

@nikolka1986 dik že si si kopla.. 10 rokov som s týmto chlapom.. Chcela som vedieť ako to doriešiť hlavne po právnej stránke, nakoľko som nevedela, že je to možné doriešiť pri refixe úveru.

21oktober
28. okt 2021

@kamoska_z_konika no ak bol dom kolaudovaný pred svadbou , to je s prepáčením fakt na pipinu .
Tak ti poviem zo svojej praxe rozvádzala som nejedno supur - buper manželstvo prvých 20 rokov, potom nastal zlom , mužovi preplo a už to išlo . Momentálne máš veľmi zlú pozíciu a nerada by som bola v tvojej koži s výhľadom na budúcnosť. Ak by sa tvoj manžel s tebou rozviedol , tak na druhý deň po právoplatnosti rozvodu ti môže zrušiť trvalý pobyt , vyhodiť tvoje veci pred dvere a vymeniť zámky . A neurobíš s tým nič. Jediné čo ti ostane je možnosť sa súdiť o polovičku zaplatených splátok .