Výpoveď podľa paragrafu 60 po ukončení rodičovskej
Prosim o radu,skončila mi RD,poslali mi výpoved podla par. 60,kde mi napisali aj vyšku odstupneho....budem mat narok aj na podporu v nezamestnanosti?
@bmmz
lepšie aby pn začala den po dovršení troch rokov syna, lebo ak vznikne počas prerušenia nem.poistenia, tak nárok na nemocneské predpokladám nevzniká.
A áno, počas pn budeš v ochrannej dobe chránená pred výpovedou z nadbytočnosti podla § 63 ods.1 písm. b) Zákonníka práce ale nie pred § 63 ods.1 písm. a) ale to by museli rušiť či sťahovať firmu alebo jej časť, nestačí len jednu pozíciu.
@tin007
no tak na to by som sa celkom rada pozrela.
max. mesačný VZ na ODVOD na poistenie v nezam.
od 1.7.2008 do 30.6.2009 bol 80584Sk = 2674,90eur (4násobok priem mzdy za rok 2007)
od 1.7.2009 do 30.6.2010 bol 2892,12 eur (4násobok priem.mzdy za rok 2008)
a maxim. VZ pre VýPOčET DáVKY v nezam. (tieto druh´é údaje berte len zbežne, nechce sa mi to hladať a ani zákon nepozerám)
do 31.12.2011 bol 2233,5eur (3x priemerná mzda z roku 2009)
od 1.1.2012 je predpokladám ccca 2307eur ( 3násobok priem. mzdy asi z roku 2010
takže ak by ozaj brali sadzbu len z roku 2009, tak stále je to vyšší odvod ako je možnosť dostať dávku. Ale asi si nastupovala na rodičovskú dovolenku v r.2009 (podstatné je presne kedy), tj. sa bral vym.základ v období dvoch rokov pred nástupom na RD, tj. spadal ti tam ešte aj rok 2007, lebo do 31.12.2007 bol max. vym.základ pre ODVOD na poistenie v nezam. len 3násobok priem. mzdy, teda nie 4násobok, tj. maximum bolo dosť nižšie (napr. v obd. 1.7.-31.7.2007 len 56283sk=cca 1868,25eur, 1.6.2006-30.6.2007 to bolo 51283Sk), takže v tom prípade by na tom mohlo ovplyvniť, aj ked by som nepredpokladala, že tolko. Ale to sa bež konkrétnych údajov neoplatí rátať.Snád hlavne ak si na rd išla už začiatkom roku 2009 a bola prípadne na pn pred nástom na md, tak by to mohlo tolko robiť.
Ale toto sa ozaj týka tých, čo majú príjem vyšší ako tých cca 1800eur mesačne a chcú dosiahnut terajšie maximum.
@gapa dik, pocas mojej materskej zrusili cely odbor mojich kolegov presunuli no novy inac sa vola takze maju rozhodnutie ze moje miesto bolo zrusene lebo takyto odbor nie je v organizacnej strukture....
ak by som teoreticky den po troch rokoch syna oznamila zamestnavatelovi ze som tehotna tiez by som zostala v ochrannej lehote mala by som potom narok na matersku, ze ? teoretizujem lebo som pol roka po kyrete a neviem ako vyriesit problem ze pridem o pracu ... dik za odpoved
cize ak by som bola dovtedy tehotna tak aj tak mi mozu dat vypoved podla § 63 ods.1 písm.a). cize nebudem mat narok na matersku ?
@bmmz
je podstatné, aby ti trvalo nem.poistenie aspon 1den po ukončení RD, potom ti bude plynúť 8mesačná ochranná lehota zo zamestnania a nárok na materské ti vznikne. Otázne ale je, čo ti mzdárka uvedie do potvrdenia pre soc.poistovnu ako pravdepodobny vym.základ v mesiaci nástupu na md. Predpokladám že ide o skončenie pp v r.2012 a že CELý rok 2011 si čerpala len Rodičovskú dovolenku, ani 1den nič iné, to je podstatné) Ak si v r.2011 mala nejaký vym.základ, tak by sa materské rátalo z neho. Ak si mala nejakú pn, či niečo také bez vym.základu, tak by sa rátala z materská podla mna z minima.
ahojte pozerám že pre mňa aktuálna téma @gapa chcem spýtať ja som si neplatila žiadne doplnkové poistenie ale stále som zamestnaná od roku 2006 na dobu neurčitú a v tom roku som aj nastúpila na matersku potom rodičovskú s druhou dcerou tiež ....teraz mi končí rodičak a paradoxne aj prac miesto mám isté no nemôžem nastúpiť vznikol problém kto bude vyberať deti zo školky keďže aj manžel je v tej istej firme a máme dosť neštandardné smeny a každý z rodiny tiež pracuje som nútená dať výpoveď .... všimla som si že sa bavíte o čerpaní dovolenky a zvýšenia základu na podporu ja mám nárok cca 10dní dovolenky mám si ju dať preplatiť a radšej ísť rovno na úrad a zobrať 50% z vymeriavacieho základu ktorý bol cca 500€ v hrubom ale aj s odmenami ktore sme dostávali... či ju vyčerpať ale neviem z akého priemeru by vlastne rátali tu dovolenku ... čo sa viac oplatí ...
@sona110 ak nie si na MD/RD, tak narok na podporu vznikne za predpokladu, ze je splnena podmienka 730 dni poistenia v nezamestnanosti v poslednych 3 rokoch, ak vsak si teraz na MD/RD, tak po ukonceni RD narok na podporu nevznikne, vznikol by jedine za predpokladu, ze PP trval pocas MD/RD
O odstupnom sme sa vobec zo šefkou nebavili.Kvoli tomu chcem podpísať,pretože nemám kde dať detičky v lete,chcela som si predlžiť RD do septembra,malí bude mať 3-ročky-1.5.a až v septembri mi ho zoberú do školky.A 2.5-by som mala nastúpiť do prace.ale čo z detmi???Tak som chcela že pojdem na podporu na tie štyri mesiace.Vobec neviem čo mám robiť.V práci máme menej roboty,zarábala by som okolo 300eur,a v septembri by ma zobrali naspäť.som fakt zúfalá že čo mám robiť?
@zuzka38
ale v prípade sone iniciuje ukončenie prac.pomeru sona a nie šefka, takže nárok na odtupné ak žiada o ukončenie zamestnanec nevzniká. Ak by sa chcela vrátiť, píše, že by zarábala 300eur, tj. nie, že by ju nezorali.
@sona110
zistila si si, či ti nezostala dovolenka nevyčerpaná z obdobia čerpania md (aj doba md sa ráta ako odpracovaná doba=výkon práce). A ak RD končí 1.5., tak by som ukončila pp dnom 2.5., aby ešte ten 1den trval prac.pomer aj s poisteniami. A ak by si mala zostaok dovolenky, nech ti ho preplatia.
Ale možno si mala lepšiu mzdu v období dva roky pred nástupom na rodič.dovolenku /nie materskú!) a z toho sa bude rátať podpora.
@zuzanale
čo sa týka podpory, tak bude vyššia, ak budeš mať vyšší vym.základ na 1kalend.den v období od od dna po ukončení rodič.dovolenky do posledného dna trvania prac.pomeru. Tj. ak budeš čerpať dovolenku len napr. 1-2dni a zvyšok ti preplatia, tak tá preplatená dovolenka ti navýši vym.základ na 1kal, den. Hlavne bacha na víkendy, ked RD končí v piatok alebo sobotu, že potom sa to rozrátava aj na víkendy, tj. čerpať dovolenky čo najmenej a ostatné len preplatiť.
No dievčatá už začínam mať s toho chaos.Ja mám takú šéfku,že šetrí jak svina,pochybujem o tom že mi preplatí dovolenku.Takže ak som bola naMD-od-3.3.2009+RD-do1.5.2012,potom za každy rok mám nárok si dovolenku vyčerpať???Napr:ak na rok mám nárok na dovolenku 33dní,tak potom 33krát3-99dní mám nárok na dovolenku?tak to myslíte?Dievčatá to je taká firma že asi všetci čo tam pracujú tak tam idú zo zufalstva,lebo tu v Rožnave je to strašné s robotou.Nikdy som nemala vyššiu mzdu ako 330eur.
@sajmonkaf
ak máš dostatočné odstupné, čo by asi malo vyjsť (nechce sa mi rátať). Príp. by si mohla skrátiť čerpanie dov., ukončiť v piatok, ak by vychádzalo málo.
Max. dvz na den je predpokladám cca 74eur. Vyrátaj ako ti to vychádza ak ti zaplatia za 5dní, vyrátaj si mzdu + odstupné a rozrátajú na 7kalend.dní? ak vznikne poistenie v utorok, den po ukočení RD a skončí poslendým dnm čerpania dovolenky v pondelok.
!! som upravila príspevok

@gapa ahojte prave som sa dozvedela ze ked maly bude mat tri roky a nastupim do prace dostanem vypoved nakolkom moje miesto pocas mojej rodicovskej dovolenky bolo z organizacnych zmien zrusene... mam vraj 27 dni dovolenky starej ... ani neviem ako zariadit aby som z toho vysla aspon ako tak poradite ? ak by som teoreticky v den troch rokov syna dorucila marodky tak budem v ochrannej lehote alebo ako?