Výpoveď podľa paragrafu 60 po ukončení rodičovskej
Prosim o radu,skončila mi RD,poslali mi výpoved podla par. 60,kde mi napisali aj vyšku odstupneho....budem mat narok aj na podporu v nezamestnanosti?
@liz_lemon sorry, zle som sa vyjadrila - som osamela matka.....ale ked by som chcela nastupit pred 2/2013, kedy mi oficialne konci RD (nastupit by som chcela v IX/2012), moze ma zamestnavatel odmietnut s tym, ze nema pre mna pracu, ze mam radsej byt na RD?! ja by som radsej nastupila, ved by to bolo o inych peniazoch, ale ci toto moze zamestnavatel.....
a k tomu, co si napisala - teda hned na druhy den, ak omi skonci RD a ja by som teoreticky nastupila do prace, tak by som mohla cakat vypoved, tak?
@ootaznik ano, po skonceni RD, ta moze prepustit, lebo tvoje dieta uz bude mat 3 roky
ale aj tak je povinny ta zaradit na tu istu pracu, resp. podla pracovnej zmluvy ako pred nastupom na MD, on ti to miesto musi drzat
§157 ZP
Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnankyňa a zamestnanec majú právo po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 na zachovanie všetkých práv, ktoré mali alebo ktoré im vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.
mam este taku otazku, ked by dcera nastupila v IX do skolky, mohla by som ja este ostat do jej 3r doma na RD? kedze s pracou to nevyzera ruzovo. potom po 3r by som teoreticky nastupila a az potom by mi teda mohli dat vypoved........cize moze dcera chodit do skolky a ja byt este na RD?
@ootaznik
áno, podla teraz účinných zákonov môžeš. Budeš aj nadalej dôch.poistená štátom (ak sa nezmení definícia riadnej starostlivosti o dieťa v Zákone o rodič.príspevku a dala si si sama prihlášku) a aj zdravotne poistená štátom počas poberania rodičov.príspevku, ak si to nahlásila na ZP ty alebo mzdárka.
este ma napadla taka situacia.....kedze zamestnavatel tak so mnou spekuluje, opisem a poradte mi prosim, ci mozem nejako z toho vyjst - samozrejme vo svoj prospech.
som na pozicii, ktora si za istych okolnosti vyzaduje specificky titul, ale ja mam iny titul, napriek tomu ma na tuto poziciu prijali v 2008. o dva roky neskor, teda v 2010, kedy som ja uz bola na RD, nastupila na to iste oddelenie, vykonava tu istu pracu ako ja, kolegyna s rovnakym titulom, ako mam ja, teda tiez nie je vyslovene kvalifikovana. jej sefka navrhla moznost prekvalifikovat sa, kedze hrozi (v dosledku zmeny legislativy), ze sa budu rusit miesta. mne tuto sancu nedala, som este sice na RD, ale nezda sa mi to fer, mne proste rovno hovori, ze mam radsej do 3r veku dcery ostat doma a potom mi da vypoved.....lenze ja mam zaujem prekvalifikovat sa, lebo nemozem ostat bez prace. moze takto so mnou sefka vybabrat? ako mozem ja s nou vybabrat? lebo sa mi to nepaci :(
lenze to prekvalifikovanie mi prave vie poskytnut sucasny zamestnavatel.....druhej kolegyni to umozni a mne zrazu nie len preto, ze som este na RD?!
@sisaha ale ved do vypovede rovno daju ten o ruseni miesta
ono sa to da urobit aj tak, ze babu prijmu, a hned jej daju vypoved, proste sa nieco akoze zmenilo (napr. organizacna struktura) a ma smolu, oni by mohli kludne argumentovat tym, ze v case ked sa mala vratit z RD sa o tom este nevedelo/nebolo rozhodnute a pod.
v § 157 sa pise aj o tom, ze ti maju dat vsetky prospechy, ktore by si mala, keby si ostala normalne pracovat, ale to sa deje uplne minimalne
Och bože čo to tu čítam :(, ja som momentálne na RD, ktorá mi končí 6/2014, ale v 9/2012 chcem nastúpiť naspäť do zamestnania. No dozvedela som sa, že fi, v ktorej som bola zamestnaná sa predala. Ešte v januári tohto roku, som dávala zamestnávateľovi oznam, že v septembri chcem nastúpiť do zamestnania. Ale teraz, keď je nový majiteľ, nik mi nevie povedať, či ma príjme naspäť! Pretože vraj podľa zákona mi je zamestnávateľ povinný držať miesto počas RD len 9 mesiacov, ale pritom na moje miesto nikoho neprijali, pretože predchádzajúci nechceli a tak ma len kolegyne zaskakovali. A teraz neviem na čom vlastne som, čo mám robiť, na čo sa pripraviť. Nikto nič nevie, čo sa bude diať a podobne.
lenze zamestnavatelia su spekulanti a zena na RD je pre nich nic - rovno povedane.....preto chce clovek urobit nieco, aby to bolo v moj prospech a drsnejsie povedane, aby zamestnavatel utrel usta......ale co a ako?
ahojte
ak možem .......ja mám podobný problém,som si zisťovala o tom čo to.....a....
@liz_lemon
@karmella ono zamestnávateľ ťa nemože prepustiť kým si na Rd,to je pravda,ale ak sa firma predala alebo ti zrušili miesto,tak dňom nástupu ,po skončení Rd ti možu dať výpoveď,to nie je zakázané 😝 .otázne je,kedy ti ju dajú,to je iná otázka,najlepšie je prád ní chodiť do roboty alebo čerpať dovolenku,ak máš .od toho sa odvíja výška podpory
Ja tiež neviem čo bude,miesto mi síCe držia,ale v januári mi končí RD a už mi bolo povedané,že miesta sa rušili ešte pred dvomi rokmi a nemajú ma kam dať 😒
@gaga chcem sa opýtať : mám na zápočtovom liste, ktorý dávam na úrad práce uvedené, že som odstupné nedostala, ale v skutočnosti som ho dostala. Vyplýva z toho pre mňa nejaký problém? napr. čo sa týka dávky v nezamestnanosti? alebo niečo iné? Mám žiadať od bývalého zamestnávateľa nový zápočtový list ? ďakujem
ahojte kočky, práve som narazila na túto tému, nakoľko som hľadala informácie o tom, či mám nárok na podporu v nezamestnanosti po skončení RD alebo nie.
@gapa prosím poradíš aj mne?
Ide o to, že od 26.8.2000 som zamestnaná na dobu neurčitú. Medzitým som bola na MD+RD - na MD som nastúpila tuším 1.9.2006 ( presný dátum si nepamätám, len viem, že to bolo na začiatku školského roku ) po skončení MD som šla na RD, ktorá trvá do 8.10.2012 - som na nej 6 rokov, nakoľko synček je ZŤP
Nakoľko pracujem v školstve, tak v júni som sa bola pýtať šéfky, ako to vyzerá s mojim miestom, či môžem od sept. nastúpiť na moje pôvodné miesto učiteľky. Bolo mi oznámené, že žiaľ, nemajú voľné úväzky a po skončení RD so mnou nerátajú a rozviažu pracovný pomer.
Lenže v júni som zistila, že som tehotná, tak sme sa dohodli, že po skončení RD nastúpim na PN až do začiatku MD.
Žiaľ pred 2 dňami som potratila, takže je isté, že po skončení RD dostanem výpoveď ( v tom čase mi ešte bude trvať šestonedelie ). Momentálne som na PN z DNPO ( ktorá mi končí 22.10.2012 zo zákona ).
Ako to mám prosím vyriešiť, aby som z toho vyšla čo najlepšie? Mám to urobiť tak, ako si radila kočkám - teda ukončenie PP DOHODOU z dôvodu uvedeného v paragrafe 63 ods.1 pís. b) s tým, že by som mala nárok na odstupné?
Neviem, či mám nárok na dovolenku z r.2007 ( bola som v tom roku tuším do marca 2007 na MD ) len si nepamätám, či som čerpala dovolenku po ukončení MD alebo nie - asi nie, ale nie som si úplne istá - musela by som ísť za mzdárkou.
Podľa zákona o platoch učiteľov by som mala mať mes. príjem v hrubom tuším 650 € - čiže odstupné by bolo 3x650? Dobre rátam?
Mám žiadať o čerpanie dovolenky pred ukončením PP ( ak ju teda ešte mám ), alebo si ju dať preplatiť ?
ďakujem mockrát za rady.
ešte sa chcem spýtať, ako mám rozumieť tomuto odseku - je to paragraf 169 odsek
odsek (3) Zamestnávateľ sa môže so zamestnancom dohodnúť, že ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom vyžadujúcim osobitnú starostlivosť, rodičovskú dovolenku možno poskytnúť najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši osem rokov veku, a to najviac v rozsahu, v ktorom sa táto dovolenka v období podľa odseku 2 tretej vety nečerpala.
Mám synčeka s preukazom ZŤP-S .... asi sa ma to netýka, že? Nakoľko som vkuse čerpala RD od ukončenia MD bez prerušenia 😖
@zlatat
ak chceš podpru nie z vym.základu dva roky pred nástupom na RD, tak je podstatné neukončiť pp posledným dnom RD, ale čerpať aspon pár dní dovolenku (môžeš aj počas pn z dnp), tj. v zamestnaní budeš mať vym.základ.
Ak dostaneš výpoved a chceš odstupné,tak treba požiadať o ukončenie pp dohodou v nadväznosti na výpoved pred začiatkom plynutia výp. lehoty, tj. ak prevezmeš výpoved v okt. , tak doručiť žiadosť do 31.10.
ahoj
chcela by som poprosit o radu 17.11.2012 mi končí rodičovská,bohužial som ostala sama s dvojičkami a úvermi na dom.Zamestnávatelovi som písala mail,žiadost o upravenie pracovnej doby,zatial mi neodpísali.Neviem na čo mám nárok,pred materskou som bola na PN skoro celé tehotenstvo s dovodu rizikového tehotenstva. Vo firme som pracovala asi rok,ale pred tým som bola zamestnaná,takže som nastúpila s roboty do roboty,žiadny UP. Neviem ako mám postupovat,zamestnávatel mi určite neupraví prac.dobu,to už mám overené od vedúcej.Mám nárok na odstupné,poprípade podporu,som z toho na nervy,poradíte mi niekto prosím,dakujem.
teraz som čítala že ked má dieťa do 15 rokov práca ti to povoluje zamestnávatel ti je povinný skrátiť pracovný čas ale aj nižší plat

@ootaznik nie je podstatne, ci si slobodna matka, ale ci si osamely rodic, to je rozdiel
ak si osamely rodic, teda si slobodna, rozvedena alebo vdova, a zijes sama, tak ta nemozu prepustit do 3 rokov veku dietata
§64 ZP
odsek 1 písmeno c:
v dobe, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky,