icon

Zvažujete používanie priezviska bez ová?

7. júl 2025

Len pre zaujímavosť, zvažujete niekto, že si budete písať priezvisko bez ová?

pettom19
7. júl 2025

Ja mam sice s -ova a priezvisko je zahranicne (madarske), ale znie fajn s prechylovanim aj bez. Zavisi od konkretneho priezviska podla mna. Slovenske priezviska bez -ova mi uplne pilia usi.

biba_18
7. júl 2025
@vroni

Som bez -ova. Mám zahraničné meno s vo verzii s -ova by bolo také príšerne, že sa túto formu neopovazili použiť ani socikovske tetusky na úradoch.

@vroni mám spolužiačku quischweldovú. úplne v pohode 😂

bielasovicka
7. júl 2025

Nie

mimikas
7. júl 2025

Ja mam bez -ova, mame zahranicne priesvisko a s ova to bolo fakt zle. Ale uplne bezne mi davaju za priesvisko ova aj ked mam vsade zapisane bez -ova.

sisaka
7. júl 2025
@biba_18

ja mám bez -ová, mám iba -á… kebyže mám po manželovi, som -ý 😂

@biba_18 tak s ý to je už úplna pecka.
Pani Kraľovanský, to znie tak prirodzene 😂

jana_eyre_2
7. júl 2025
@mimikas

Ja mam bez -ova, mame zahranicne priesvisko a s ova to bolo fakt zle. Ale uplne bezne mi davaju za priesvisko ova aj ked mam vsade zapisane bez -ova.

@mimikas aj mne tak často vravia, mne to nevadí.. ak by som si mala vybrať ešte raz tak už si to nedám, lebo ma otravuje ak to niekto rieši akoby to bola taká strašne zaujimava vec nemať ova.. pritom mne sa to veľmi páči bez ova, nemáme typické slovenské priezvisko, ale nevadí mi ani keď niekto má ova pri klasickom priezvisku.. nerozumiem čo už ľuďom všetko dokáže vadiť a čo dokážu riešiť.. 🤷🏻‍♀️

nairobi
7. júl 2025

@anonym_autor tiež poznam pripady ako Zuzana Hruška alebo Mária Dudek 😂 akoze nech sa páči

zuzitko74
7. júl 2025

Baby, je to len zvyk. Od narodenia vnímame ženské priezviská s ová na konci, tak nám tie priezviská bez koncoviek pília uši. Ja som si už zvykla, v škole máme ukrajinské dievčatká bez koncoviek a aj veľa slovenských rodín to už dáva, takže ja už sa nad tým nepozastavujem, ani nad tým nefilozofujem. Prijímam to také, ako to je, môj názor pre tých ľudí aj tak nie je podstatný.

anonym_9bd20d
7. júl 2025

Bez ová to je, ako keby to bol chlap 🤔

vroni
7. júl 2025
@biba_18

@vroni mám spolužiačku quischweldovú. úplne v pohode 😂

@biba_18, o to nejde, že (len) zahraničné, ale je veľmi krátke a kombináciu ova už obsahuje v mene samotnom, takže to znie fakt strašne divne

vikisisi
7. júl 2025

Ja mám bez ova a teda nemám zle redakcie a mám pocit, že čím ďalej tým viac žien si dáva bez

ariannazara
7. júl 2025

Mam bez -ova roky..

pasomnica
7. júl 2025

No moje priezvisko by bolo strašne divné bez -ová 😃 pre chlapa v pohode ale pre ženu nie 😃

natalka13
7. júl 2025

K comu potom ministerstvo chysta novelu zakona ked to staci oznamit a zapisu bez koncovky?
No Lucia Porubsky je fakt zahul meno.

vikisisi
7. júl 2025
@natalka13

K comu potom ministerstvo chysta novelu zakona ked to staci oznamit a zapisu bez koncovky?
No Lucia Porubsky je fakt zahul meno.

@natalka13 asi zistili že to absolútne nebol ani doteraz problém, pri vypĺňaní žiadosti si uviedla inú národnosť a bolo to úplne zadarmo

procrastique
7. júl 2025

Mám zahraničné meno (ale zmenené naschval) nechcela som nič s ová nakoľko som sa s tým cítila trápne všade v zahraničí.

lenka_da
7. júl 2025

na matrike to zmenili za 10 minút, vytlačili nový rodný list. Nikde sa neuvádzal žiadny dôvod, prečo odoberáme -ová. Ani sa na to nepýtali. Hneď v ten deň sme boli vybavovať nový občiansky. Vybavovali sme dcére, bez problémov.

natalka13
7. júl 2025
@vikisisi

@natalka13 asi zistili že to absolútne nebol ani doteraz problém, pri vypĺňaní žiadosti si uviedla inú národnosť a bolo to úplne zadarmo

@vikisisi ale oni to idu zavadzat novinku - mozes si vybrat ci chces nechces ova. Akokeby sa doteraz nedalo.

sisska96
7. júl 2025
@nairobi

@anonym_autor tiež poznam pripady ako Zuzana Hruška alebo Mária Dudek 😂 akoze nech sa páči

@nairobi no a čo je na tom zlé?

vikisisi
7. júl 2025
@natalka13

@vikisisi ale oni to idu zavadzat novinku - mozes si vybrat ci chces nechces ova. Akokeby sa doteraz nedalo.

@natalka13 musia urobiť veľké BUM z niečoho čo je tu roky 😅 veď niečo robia pre občana

lenka_da
7. júl 2025
@natalka13

@natalka13 ono asi ide o zjednodušenie, že si hneď budeš môcť pri sobáši zvoliť bez koncovky -ová. Čiže nebudeš musieť najskôr prijať priezvisko s ová a následne žiadať o zmenu bez koncovky -ová a meniť doklady. Ale to sa len domnievam, že je to takto.

vikisisi
7. júl 2025
@lenka_da

@natalka13 ono asi ide o zjednodušenie, že si hneď budeš môcť pri sobáši zvoliť bez koncovky -ová. Čiže nebudeš musieť najskôr prijať priezvisko s ová a následne žiadať o zmenu bez koncovky -ová a meniť doklady. Ale to sa len domnievam, že je to takto.

@lenka_da ani predtým si nemusela meniť, hneď som bola bez ova

lenka_da
7. júl 2025
@vikisisi

@lenka_da ani predtým si nemusela meniť, hneď som bola bez ova

@vikisisi taaaak potom asi zrejme objavili Ameriku 😉

vikisisi
7. júl 2025
@lenka_da

@vikisisi taaaak potom asi zrejme objavili Ameriku 😉

@lenka_da asi tak 😅

memma
7. júl 2025

@anonym_autor mam bez -ova. Tak isto aj naše dcery16 a 12 rokov

natalka13
7. júl 2025
@vikisisi

@natalka13 musia urobiť veľké BUM z niečoho čo je tu roky 😅 veď niečo robia pre občana

@vikisisi hlavne to dolozenie narodnosti - narodnost si mozem menit ako chcem.

vikisisi
7. júl 2025
@natalka13

@vikisisi hlavne to dolozenie narodnosti - narodnost si mozem menit ako chcem.

@natalka13 jasné ráno som bola slovenskej , na matrike rakúskej a ako som zatvorila dvere tak opäť slovenskej 😅

hopsas
7. júl 2025

@anonym_autor ja také mám.

siska53
7. júl 2025

@anonym_autor v ziadnom pripade.

lucianak
7. júl 2025

Manzel je slovak ako repa, ale ma zahranicne priezvisko 😂Este pred sobasom som na matrike vypisala papiere s tym, ze mam zahranicnu narodnost (male klamstvo 🙈), aby som po sobasi nemusela riesit papierovacky kvoli zmene priezviska bez -ova a este za to aj platit 😁
To mi aj poradila pani na matrike, ze takto to bude jednoduchsie... a ze narodnost mozem kludne dat aj eskimacku 😂😂😂