icon

Ako odpovedáte na intímne otázky 3 ročných detí?

deniki
22. aug 2012

Ahojte babenky,

mám syna, ktorý mi kladie otázku, na ktorú mu neviem odpovedať...
Poslednú dobu sa ma synček často pýta, či majú aj dievčatá ´´šrúby´´ (my tak hovoríme na ´´pipik´´, ´´cikoš´´ atď)
Vždy mu odpoviem, že nie. A on na to : ,,A s čím čúrate?´´

Neviem čo mu mám povedať, čokoľvek mu poviem, môže to povedať trebars v škôlke medzi deťmi alebo nebodaj učitelke...
Máte s týmito otázkami skúsenosti? Čo ste vy odpovedali? Čo mám povedať synovi ja?

Možno sa vám to zdá ako úplná banalita, ale ja naozaj neviem mu dať odpoveď ...

Strana
z2
strapco13
22. aug 2012

@bianca pisala som vseobecne 😉 nie ze ty si to napisala..ale ze netreba z toho robit paniku a pod
jasne ze trojrocnemu nebudem ukazovat konkretnosti..ale to ze chlapci maju pipika a dievcatka pisulku /alebo kto si to ako nazve/ tak to by mali rodicia..proste primerane veku
samozrejme nehovorit uplne do detailov vsetko..pokial sa dieta nepyta..ale stale si myslim, ze zakladne veci je lepsie ked vysvetli rodic

strapco13
22. aug 2012

@bianca menzes ..moj maly to uz zistil..som mu povedla, ze mam bobo..ale on este vela nerozprava
ale chodi a kontroluje ci ma alebo nema a ked zisti, ze mam, tak mi donesie cistu vlozku a potom sa ma ptya ci uz sa mi bobo hoji 😉
nateraz si myslim, ze mu to staci

zuzkanka117
22. aug 2012

@deniki moja dcéra to tak hovorí 😉

@bianca musím ti protirečiť, sesternica mojej kamošky otehotnela, keď mala 15 a to rodičom, silne veriacim, rozprávala, že chodí do posilňovne, kamoška ostala tehotná v treťom ročníku na strednej a to ich matka držala "nakrátko" so všetkým a pri všetkom ... jedna adoptívna mamina rozprávala, ako sa pošťastilo dvom sestrám na základke ostať tehotnými, ale inak sú - a citujem - "z veľmi slušnej rodiny, veď nakoniec ani na potrat nešli, dali deti na osvojenie" ... všetko biele vzorné kresťanky zo slušných rodín ☹

... moja dcéra vyrastá v pravde a s presným pomenovaním ... chlapci majú penis, dievčatá vagínku, videla páriť sa našich oslíkov, vie, že penis sa zasunie do vagínky, vypustí semienko a potom v brušku rastie malé bábätko, ktoré sa cez vagínku narodí ... takto bola prítomná aj pri krytí našich jazvečíkov a videla rodiť sa šteniatka .. z vagínky .. veci berie prirodzene - "maminka, keď budem veľká, kúpiš mi popusenku" a tak je pre ňu úplne prirodzené, že prsia sa obliekajú do podprsenky, podotýkam, neprocedúrujem sa pred ňou nahá, s mojím mega zadkom sa hanbím, toľko úcty mám 🙂
ale malá pristupuje spontánne aj k postihnutým deťom, máme známych s deťmi s DMO aj s downovým syndrómom, je empatická voči starým ľuďom, naša starká je už v stave, kedy asi ani nie je mimo svojho sveta, po ťažkých mozgových príhodách má zhrubnutý jazyk a slintá, dosť, a dcéra ju vždy vystíska, vypusinkuje, neprekážajú jej "veci iné" ... som šťastná a spokojná, že moja dcéra vie pomenovať veci pravým menom a že jej to ja ako matka môžem vysvetliť 😵

bianca
22. aug 2012

@zuzkanka117 hm toto som trochu nepochopila co si tym chcela povedat

matax
22. aug 2012

@deniki podla mna je normálne, ze sa pýta na rozdiely, ved aj moj syn sa pýtal, kde mám pipika a preco nemám🙂 nahota je prirodzena vec, aj ked na nudapláz by som ja nesla.. my pouzivame pomenovanie pipik, ale malý vie, ze je to penis.. u malej zatial postacilo, ze má cikulku 🙂 Ked bol syncek malý, brávala som ho so sebou na wc aj do sprchy, aby nebol na tu chvílu sám a jasne, ze sa ma spýtal na rozdiel, ktorý videl.. skor by bolo neprirodzene, keby skolkar o rozdieloch medzi pohlaviami nevedel, ci nie? ja mám teraz aj dcerku, sprchujem ich casto spolu, alebo hned po sebe, cize rozdiel vidi aj malá /3r/ a pýtala sa dávno tiez.. a na kupku tiez vidia deti rozdiel... podla mna odpovedaj na otázky maleho pravdivo a priemerane veku, aby to pochopil..bociany uz nie su v kurze 😝 urcite je lepsie, ked mu to vysvetlis pravdivo, podla seba a postupne doplnis, ako by ho mal niekto pomýlit

januarova
22. aug 2012

@bianca,
zuzkanka117 asi chcekla povedat ze prilisne tabuizovanie istych veci je kontraproduktivne. Zakryvanim intimnych veci pred detmi dosiahneme len vacsiu zvedavost po tych informaciach.

cicimotinka
22. aug 2012

@deniki malý vie, že on a tatino majú pipíka a ja mám šušku... a rozdiel je to preto, lebo oni sú chlapci a ja som dievčatko... toto ovláda v pohode... väčší problém má s plyšákom, u ktorého to nie je jasné a tam je zmätený... zo zásady plyšákom nedáva meno, takže sa nedá poznať, či je to dievčatko alebo chlapec... a preto nepozná, či má pipíka alebo šušku... a nevie pochopiť, prečo on a tatino nenosia podprsenku... skonštatoval, že si kúpi, keď bude veľký, lebo mu nechcem kúpiť teraz ja... my sa o tejto téme rozprávame v pohode primerane veku... keď sa spýta, hovoríme, nenútim ho, ani sa nepýtam ja...

masinka
23. aug 2012

mame bratrancov vo veku nasich deti, takze anatomicke rozdiely nase baby pochopili pri prebalovanai, posadzani na nocnik a kupani v bazeniku - nebolo treba nejako zvlast vysvetlovat. Ja sa hola pred detmi nepretrcam, ale ked sa prezliekam, tak sa ani nezamykam pred nimi.....Obcasne otazky ohladne cikania a rozmnozovania vysvetlujem za pochodu - pravdivo a strucne... ziadne velke obkecavacky... akurat moje zlaticka kladu "nevhodne" otazky na tych najnevhodnejsich miestach - uprostred obchodu a podobne.... Pyta sa hlavne starsia, mladsia sa pri nej zvezie, takze uz davno maju jasno v tom, ze babatko vyrastie v brusku zo semienka ktore tam da tatinko... maminka ma dole dierku a tade potom aj babo pride von (alebo ujo doktor rozreze brusko a babo vyberie).. presny postup vlozenia semienka sme este nepreberali, zatial padla len otazka, ci to boli.... mrchu som musela vysvetlit ked raz videli vo WC trochu krvi.... tak uz vedia, ze kazdy mesiac sa chysta v brusku "postielka" aby tam mohlo narast babo a ked tam semienko nepride, tak babo nebude a co sa tam pripravilo vytecie von s krvickou... a ked budu velke, aj im krvicka potecie a bude to znamenat, ze mozu mat babatka.... ked tu citam temy kde riesia menzes u 9 rocnych deti a tehotne sestnastky, tak radsej im vsetko vysvetlim cim skor....

bianca
23. aug 2012

@januarova tak potom si asi zle precitala moje prispevky lebo ja som nikde nenapisala ze maju rodicia chodit v skafandroch alebo vrieskat po detoch ked im nahodou vrthnu do kupelne ale to ze su hranice ktore by sa prekracovat nemali a nepovazujem za zdrave ked sa matka s otcom kupu v jednej vani nahi s detmi.Toto tu snad nikdy nebolo zrejme ani v staroveku..To je jedine co odsudzujem a pride mi to chore.

katy1979
23. aug 2012

Neodpovedia rodicia dozvedia sa to v skolke. starsiemu som hned dala protiotazku ci videl v skolke cikat dievcatka. ze ano. A Mali pipika? no nemaju. Maju pisulu susulu. Odpovedal si na to sam. Skolkari vedia skor mam pocit ze sa musia uistit ze mama povie to iste. Mladsi si to vsimol na mne. Nemusim mu predsa roztahovat nohy aby si vsimol rozdiel. Detom sa ma hovorit pravda samozrejme primerane veku. Ak sa hanbime ci nevieme existuju knizky.

elephant
23. aug 2012

@zuzkanka117 vagínka je ok, ale to sa jedna o pohlavné orgány, ja z vagíny necikám - ako to teda nazvať "dospelácky", ústie močovej trubice? 😉

adka_pajerska
23. aug 2012

@strapco13 Aj my s bratom sme boli tak vychovany nikdy sa mamina pred nami neschovavala a preto sme to asi brali ako normalnu vec.

zuzkanka117
23. aug 2012

@elephant ja viem, kamoška ( zdravotná sestra ) mi to hneď objasnila 🙂 🙂 len keď ja neviem, šuška, šušulka .. tieto názvy nejako ee .. 😒 tak som volila vagínku, no 🙂

vejula
23. aug 2012

@deniki no môj maly ked sa okupem a utieram alebo tak, tak vždy pozera, a automaticky vravi pipiiiiiik. Tak mu vždy vysvetlim, že pipik maju len chalpci, že ja som dievča a dievčata pipik nemaju. Aj tak vždy ked vyjdem zo sprchy, automaticky kriči, že pipiiiiik 😀 😀 On je taky smiešny, najviac o zaujma cicik, pupček pazucha a pipik 😅 😀 Po kom to to decko ma 😀 😀 😀

katey
23. aug 2012

@deniki :D presne toto sa ma pytal moj bracho, ked mal tolko rokov.. sprchovala som sa a on vbehol do sprchy a kukal jak puk. ale presne som mu povedala, ze chlapci co maju a ze dievcatka maju ine. a potom ked bol trosku vacsi, som mu otvorila knizku ludske telo a ukazala som mu to na obrazku. a bol spokojny 🙂

katey
23. aug 2012

@bianca tak aj neviem ci je to az tak uplne zle, ked sa rodicia kupu s detmi.. moj oco sa napriklad do teraz kupe smojim 3 rocnym bratom. a ja som sa tiez kupala s mamou asi aked som mala 5. a neni som z toho sisi :D

molka
23. aug 2012

Moja malá to tiež volá vagínka a penis.
@elephant máš pravdu, z vagínky sa neciká, ale to ani z "šušky" a "pipíka". 🙂

davija
23. aug 2012

U nás majú dievčatká "pišulky" a chlapci "pindíkov". Bolo zábavné sledovať, ako z toho bola malá unesená, ked pochopila tento základný rozdiel medzi pohlaviami a potom niekoľko týždňov každému pri stretnutí namiesto pozdravu oznamovala, čo má: "Dedko ty máš pindíka!" Naštastie túto osvetu šírila iba v rámci rodiny a priateľov, pretože pred "cudzími" nepovedala ani slovo... Deti su neuveriteľne všímavé, hneď po pišulke sme napr. riešili, že dievčatá (teda tie veľké) majú prsia a chlapci nemajú... A potom začala komentovať veľkosť pŕs... Takže sme zase plakali od smiechu, ked zahlásila: "Babka, ty máš veľké prsia!"
A ked dcéra vbehla tatinovi do kúpelne alebo na wc, tak ju proste poslal s kľudným hlasom preč (vtedy zistila, že existujú "pindíci"), nehysterčil. A ona už teraz sama od seba kričí "môžem vojsť?".

elephant
23. aug 2012

@molka
@zuzkanka117
Ono je to vlastne sranda, my snáď nemáme jednoslovne pomenovanie miesta, z ktorého cikáme 😀, preto tá ľudová tvorivosť...

laila22
23. aug 2012

@reanda trosku od veci reakcia.. moje dieta vie aky je rozdiel medzi chlapcom a dievcatom, aj ako sa narodila.. Asi si nepostrehla co som písala.. Ty mozes rozprávat svojim detom, ze papáš semienko čo ti dá do úst tatino.. Asi to bude ohromna zabava, ked to bude dieta vsade rozprávat a ty sa na tom ohromne bav...

cerez
23. aug 2012

Spomenula som si, keď dcéra asi 5 ročná šla po mne na záchod a voda riadne nespláchla v toalete. Zdesená odtiaľ vyšla a kričala na mňa. "Mama, mama v záchode je krv!" Tak som jej vysvetlila, ako to maminky majú. Objala ma a hovorí. A to budem mať aj ja, keď budem veľká? - Áno. Nato spustila otázky. Škrabe ťa to, svrbí, štípe, bolí? Odpovedala som, nie. Tak si vydýchla a dodala: "tak to potom prežijem".

sue
23. aug 2012

Hmm, no môj syn je oboznámený s tým, čo majú dievčatá,čo chlapci, vie aj o tom ako "vznikajú" bábätká...aj o tom, že keď sa ľudia chovajú nerozumne, tak bábätko vznikne aj bez lásky 😖 vie ako sa bábätká rodia...aj o menštruácii vie... nevidím dôvod mu niečo zatajovať - samozrejme primerane veku,ale pýta sa samozrejme čoraz viac, takže používame aj primeranú "literatúru" = ako som prišiel na svet, o ľudskom tele a podobne...

strapco13
23. aug 2012

@bianca neberem ti tvoj nazor 😉 ale preco je to podla teba divne, ked sa rodis kupe s dietatiom..myslim malym /jasne ze nie pubertieka myslim/ ? len som zvedava
lebo si pamatam z detstva, ze my sme sa s bratom vzdy vtrepali k mame do vani /nebola nadsena, lebo si chcela citat 😀 / a vytesovali sme sa, preto ze sme mali vodu az po krk, kdezto, ked kupala nas, tak sme mali vody ovela menej
nas maly ked sa sprchujeme, tak v momente sa vyzlece a vbehne k nam, uz to zacina aj mala opakovat a hraju sa pri nohach a vytesuju ked ich osprskujem
ja na tom nevidim nic..kym to dietatu nevadi a nehanbi sa, tak ziadne dvere pred nim nie su zatvorene
samozrejme akonahle da najavo, ze chce sukromie, tak budem klopat na izbu skor ako vojdem, rovnako do kupelky a pod
ale u malinkych deti je to ine..nahota je pre nich normalna

Strana
z2