Používate aj vy na deti vyhrážky, vydierania, bububu?
Ahojte,
tak mi napadlo,používate aj vy také vyhrážky-vydierania-bububu? Myslím napr. "ked to nezješ,nejdeme vonku" . Na môjho dvojročného totiž normálne argumenty prestali platit,a aj keď som sa predtým smiala iným mamičkám,teraz už aj u nás idú takéto hlášky. Najnovšie mu hovoríme,že ked nebude papať, bude najmenší na ihrisku a nebude vládať behať za inými... 🙂
Od kamošiek mám takéto:
-príde ujo,dá ťa do velkej tašky a odnesie
-baba jaga ťa odnesie do pece
-smetiari ťa odnesú ( tí jeden cas strašili aj u nás,ale odkedy mu zakývali z auta,je to pase..)
-dáme ťa cigánom (samozrejme netreba zatým hladať nijaké protimenšinové myšlienky...)
Ak máte aj vy podobné dobre overené a fungujúce hlášky,sem s nimi 😀 mne už dochádzajú nápady 😉
Podla mna toto je blbosť takto ,,strašiť " deti, moja kamoška toto tiež použiva na svojho maleho a každý den dojde z novou hláškou, lebo to na maleho dlho neplatí. Ja som si povedala že toto nebudem robiť takto ,,strašiť" dieťa,
@zuzanocka11 suhlasim so @sue . ked uz sa chces vyhrazat, tak niecim, co mozes splnit a hlavne si pripravena to aj splnit ak bude treba. mala by si byt totiz dosledna, aby si dieta uvedomilo, ze sa nevyhrazas nadarmo 😉 napr. ak nezjes to a to, nebude nejaka oblubena sladkost. ak neupraces, odlozim hracky do pivnice a nebudes ich mat... a tiez, ak povies, este raz a urobim to a to, musis to aj urobit, inak to cele straca vyznam a jedine, co si dieta uvedomi, ze sice povies, ale aj tak sa nic nestane, takze nemusi nic.
ja osobne pouzivam "vyhrazky", ale len tie, ktore viem splnit... tak ako som napisala vyssie. a funguje to.
napr. ked sme boli na nakupe, mi furt utekal. tak som povedala, ze ak este raz ujde, priviazem si ho salom o nohavice. usiel, tak som splnila. chvilu bol na sale, potom som ho odviazala a uz som to nikdy nemusela urobit, stacilo pripomenut.
a nevyhrazala by som sa lekarmi, policajtami a inymi osobami... to moze mat negativny vplyv na neskorsiu komunikaciu - navsteva u dr. alebo ked vas policajti zastavia moze sa bat a pod.
ja som s tým tiež začala a na malú to platí, hlavne tí cigáni, že zoberú ani nie ju, ale mňa, keď sa nenapapá, neposlúchne a tak. A na upratovanie stačí: "idem vysávať" a už letí všetky upratovať hračky. Ale to s tým vysavačom si vymyslela ona sama, bojí sa, že jej hračky povysávam. Dodnes neviem prečo? Ale super to funguje,aby mala poriadok. 😀 😀
@zuzanocka11 no, tieto hlášky od kamošiek by som vôbec neodporúčala používať, jednak dieťa môže zneistieť vo vašom vzťahu a na druhej strane sa môže začať báť.....
to že nechce niečo jesť? - začína leto, ktoré dvojročné dieťa teraz normálne je? ak aj nejaké áno, tak gratulujem. 🙂
používať argumenty v dvoch rokoch? - práve ide do obdobia vzdoru, čokoľvek poviete, vám bude vzdorovať......
treba stanoviť pevné hranice - nespapáš obed - nebude na olovrant sladkosť (alebo ako píšeš nepôjdete von)..... nezje obed - dostane ho na olovrant......
ale ak fungujú overené hlášky - tak na tie som zvedavá aj ja😉
Osobne mi je: "zoberú ťa cigáni" veľmi proti srsti. Pestujete tým negatívny postoj k rómskemu etniku už od raného detstva. Na takéto veci som citlivá.
Podmieňovanie ako výchovnú metódu používam, pretože si myslím, že aj keď vyrastie, stretne sa v spoločnosti s pravidlami typu "ak niečo urobíš alebo naopak neurobíš, čaká ťa sankcia". Je to len bežné oboznamovanie s tým, ako to v civilizovanom svete funguje. Na druhej strane, často sa to potom zvrhne len na vymenovávanie trestov, pretože pokiaľ veta nemá svoje "inak sa stane toto", ako by ani nebola vyslovená.
Dôslednosť je samozrejme základ. Aj v odmenách. Keď raz čosi sľúbim, tak to dodržím, neruším pozitívny zážitok len kvôli zlému správaniu (následkom takéhoto chovania bude iný trest).
no ja ma doma 21 mesacneho drobca a musim povedat,ze je to dobre dieta.nevzdoruje moc.ked sme niekde v obchode,tak beha z ulicky do ulicky aj ked mu poviem aby pri mne stal,ale to nerobi lebo by bol nepocuvny,ale preto,ze je to male zvedave dieta 🙂 ja s nim vacsinou problem nemam.ked vzdoruje,tak si aj tak poradim.ale strasenie by som na neho neskusala.vychova strachom podla mna nie je ok.on mi aj pekne papa,nie je problem,ale ak napriklad zacne s jedlom vymyslat,tak mu skor slubim nejaku aktivitu.ze budeme hrat kocky,alebo ze budeme pisat,alebo ze pustim rozpravku,alebo ze pojdeme von...urcite by som mu neslubovala sladkost.po prve ho na sladke neucim a po druhe aj fajn aktivitami mozme decka "podplatit" 😀
podla mna je to tiez kravina, ale my mame dve vyhrazky (myslim, ze neskodne)
prvu tu si vymyslela mala sama. mame take cdcko s pesnickami a je na nej pesnicka sa vola HRACKOKRAD a spieva ju tak strasidelne geisbert -spieva sa tam, kraca nocou hrackokrad, kradne hracky veru tak, kto si hracky neuprace, do vreca ich vsetky sprace. - casto sme to cd pocuvali, a asi pre polrokom ked som jej kazala upratat hracky, tak sama povedala, ze pride hrackokrad a zacala upratovat a doteraz to furt funguje. staci spomenut hrackokrada a vsetko je upratane..myslim, ze to je neskodne, ona je teraz v takom obdobi, ze sa rada boji....a druha, ked je unavena a nechce spat, tak jej hovorim, ze chodia polnocne strasidla co beru deti, ktore nemaju zavrene oci a to tiez funguje paradne(zatial) - tu uz si niesom ista, ci je to neskodne, ale mame fakt problem zaspat, aj po absolvovani vsetkych ritualov, ale si hovorim,ze vseobecne ma teraz take obdobie, ze rada pocuva strasidelne prihody ako karkulku, medovnikovy domcek, o strasidlach, teraz sme kupili taku knizku, ze kvak a clup sa radi boja, su tam tiez strasidelne prihody, ktore rada pocuva. tak dufam, ze ju to moje strasenie nepoznaci ☹
vasi deti sa tiez radi boja?
moj sa boji burky..takze vzdy ked odmieta ist domov z prechadzky poviem aha pozri ide burka..ked je 30 stupnov tak sa len zasmeje ze tazko vtedy poviem ze joj na mna kvaplo ja idem caau.vtedy sa rozbehne dnu a rev sa nekona.no nie vzdy to funguje obcas mi plany pokazi svokra ked pocuje zo zahrady ako poviem kvaplo na mna a ona ze kdeze nebude prsat ved neni ani mracika.vtedy je moje usilie pochovane a mozem sa aj rozkrajat a dnu ho bez revu nedostanem.mam milion realnych vyhrazok ale napisem neskor..dieta sa mi pototo.
z psychologického hladiska sú takéto výhražky a vydierania veľmi nesprávne riešenie a dieťa môže mať neskôr strach a traumu s niektorých vecí, dokonca môže začať mať nočné mory alebo sa pomočovať...
treba naozaj dávať pozor, čo sa deťom hovorí, niektoré veci sú v pohode - ako ten hračkokrad, aj ja sa vyhrážam že vyhodím hračky keď neupracú ( deti v škôlke), prípadne keď niečo zmizne alebo sa stane a deti sa nechcú priznať tak vtedy používame - zavoláme policajtov so psom a oni to vyriešia,
naozaj, ako píšu baby hore, treba používať veci ktoré sa dajú splniť ale zároveň sú neškodné...
nie nepouzivam..na velkych by to bolo zbytocne..maly je zlaty..ak nieco nechce /napr.jest../tak ho necham..a potom hrou sa k tomu dopracujeme..skôr sa bojim, ze keby som mu povedala, ze ho napriklad baba jaga zoberie na metle, tak by povedal..*dobe, pome*..a neviem kde by som ju hladala 😀 ..matko je totiz straaasne zvedavy..
ahoj, už som to tu dakde písala. Mys me mali problém s jedením od malička, hneď ako som začala podávať príkrmy. Toto čo ti napíšem nieje z mojej hlavy ale poradila mi to pediatrička a občas to robím aj teraz, ke´d mi moja 7 ročná dcéra zas odmieta jesť. Striktné dodržiavanie jedacieho režimu. Raňajky, desiata, obed, olovrant, večera. Žiadne dokrmovanie sladkosťami, jogurtmi a pod...pokiaľ to nieje v rámci desiatej alebo olovrantu. Také dačo dostávala až keď pekne spapala. Žiadne vyhrážky, ani prosby, ani plače. nechceš? nechaj tak. Ale bude až ďalšie jedlo. Ani to nechceš? nevadí...ale potom až obed. Aj keď za tebou za chvíľku dojde, že je predsalen hladné, odpoveď na to je: mal si papať v určitý čas, teraz bude zase olovrant. Chvíľu to trvalo a hlavne TY musíš mať pevnú vôľu. Nám sa to upravilo asi za týždeň, pretože bola fakt hladná a zistila, že jej vymýšľanie nepomôže, tak zjedla čo bolo. A až potom mohla dostať dajakú drobnosť ako dobrotku. Len zo začiatku dávaj radšej na tanier menej ako má byť, aby si ho mohla pochváliť za prázdny tanier. Nie, že ako si super spapal ale na tanieri dačo ostane. Radšej doložím. Prajem veľa trpezlivosti a úspechy sa určite dostavia 😉 . NIKDY nie strašiť. V tedy deti jedia z donútenia a budú si spájať jedlo so strachom!!!! Ja som ten prípad, mňa babka vždy srašila a viem, že ako som mala ísť jesť, už som sa triasla, čo bude.
odporucam kuknut knizku Respektovat a byt respektovan - su tam aj spravne hlasky 😉 ktore funguju
Dakujem za odpovede,potvrdilo sa mi,co som si myslela, takze budem nadalej pouzívat iba tie nase. celkom dobre zaberá napr. ze nejdeme vonku,nebude kinderko,odlozím pastelky a hovoriace kladivo,,,,a ked nechce jest,poviem iba,ze nebude vládat vonku na ihrisku behat za detmi a hrat sa,a dnes (kedze dostal od kamosky nakladacku a poriadny kúsanec 😖 ) uz sám hovoril,ze bude malý a deti ho zbijú...to zobralo zase mna 😢 ,takze som mu musela pekne veku primerane vysvetlit,ze nebijeme druhých ani ked papáme vela a sme velkí...
osobne sa mi to strasne nepaci strasit dieta babou jagou alebo ciganmi... mam susedu,ktora svoje dieta tak strasi,ze ju zjedia chrobaky,alebo ze tam je bobo...moja mala to raz zacula a potom sa mi v noci bala a dlho nam trvalo,kym sme ju presvedcili,ze take nieco neexistuje...normalne sa mi triasla v posteli.... takto strasit deti nie je normalne... a je to primitivny styl vychovy...
@zuzanocka11 Syn má 3,5 roka. Nestrašíme ničím. Ak nechce jesť, tak nedostane jedlo. Samozrejem potom ani sladkosť. Moc mu to ale nevadí. Teda ten fakt, že nebude maškrta. Jednáme s ním veľmi seriózne. Ako s veľkým. Možno to nieje celkom správne,ale nám to dobre zaberá. Ak mu poviem aby si upratal hračky, tak to môžem opakovať aj 10x a nič, ale ak ho poprsím, aby mi pomohol s niečím a ja mu potom pomôžem s tými hračkami, tak to funguje takmer na 100%. Sám sa hrabe mi pomáhať.
Nie nestrasime nicim. Ani strasidlami, carodejnicami, priserami, ani odnesenim, danim prec, proste NIE. Na co to ma byt dobre?
Jaj teda my sme Sasku strasili zubarom, teda, ze bude mat kazy, ked nebude cistit, ze jej budu vrtat, ze to boli... no sa nam to dobre vyplatilo, kedze malej sa spravili za tri mesiace tri kazy 🙄 Uzasne anglicke skolske stravovanie si pyta svoju dan 😠 Trvalo to hodne dlho (vyse mesiaca), kym sme ju presvedcili, ze to zvladne, ze to neboli, nakoniec u zubara ani nepipla a vsetko opravene, ale aj tak som si hovorila, ze sme riadnu chybu spravili 🤐
Nestrasim v tomto zmysle slova. Robim to ako @bubelko - Ak uz pouzijem vyhrazku, tak taku, ktoru potom splnim. Skusim najprv v klude vysvetlit, dcera ma samozrejme uplne odignoruje 😀 a potom pouzijem napr. Ak stupis do tej bahnovej mlaky v sandalkach, tak pojdeme domov. A dodrzim to vzdy, aj ked sa mi nechce.
Ale rovnako dodrziavam aj pozitivne "vyhrazanie". Ja som s vysledkami spokojna.
Strasit strasidlami a co ja viem cim este nemusi sposobit detom traumu, ale rozhodne raz pridu na to, ze je to nesplnitelne a rodicia sa potom mozu ist picnut. Ale je to kazdeho vec.
🙂 ja strašim ..no strašim..u nas plati pri zbieraní hračiek.. ked nebude zbierať ani na 10 x ked ho poprosim idem pre varechu a polozim ju na stolík pri hračkach ..a potom uz nenapomeniem len capnem, vysypal to sam so slovami ze slubuje ze bude zbierať a nerobí tak .. a potom ked nebudeš papať budeš maly chlapček a ked pekne spapa ukazujeme plne bruško a velke svaly ako mam maminka ako narastli tie velke jemu . a ked si nebude umyvať zubky v jednom obchode videl ze taka jezibaba mala čierne zhnite zuby..a on mi povedal ze to preto lebo si ich neumyvala a preto jej zhnili , tak večer ked sa mu nechce , musime si ist umyt aby nemal čierne zhnite ako taka jezibaba. 🙂)a vypluje zubne červiky do umyvadla 🙂 😀 do mora...a ked mi uteka tak mu poviem aby mi neutekal ze mi ho moze niekto ukradnut nejaky zly ujo..a čo by som bez neho robila..kto by ma ochranoval 🙂 tak asi tak to funguje u nas
Rada by som dcerke kupila album, na ktorom sa nachadza piesen Hrackokrad, neviete mi poradit ako sa album vola a kde sa da kupit. Minule boli u nas znami a ich dcerka to stale spievala a teraz nasa mala nehovori o nicom len o Hrackokradovi. Dakujem
Môjho synovca strašili bubákmi a potom sa aj zbytočne bál a ani tak to nezabralo. nepáči sa m itakýto spôsob výchovy.
nevyhrazam sa.oznamim, ze ked neurobi nieco, tak ja urobim nieco( co samozrejme dokazem splnit) a aj to urobim...........ale urcite ho nenutim jest, ked nechce........spytam sa, ci je hladny, povie ze nie, tak mu vezmem a vybavene........od hladu neumrie, ked bude chciet, naje sa
nestraším... ale "vyjednávam".. napr. ak si neupracete hračky, nejdeme von, vyhodíme ich, dáme iným detičkám a podobne... synček sa nebojí (zatiaľ) asi ničoho... dcérka videla na mikulášskom vystúpení čertov a lucifera a odvtedy má z nich strach... resp. rešpekt... my sme ju nijak nestrašili, ona si sama "vsugerovala", že príde čert a vezme ju 😒 niekedy sa bojí, najmä ak práve neposlúcha a niekto zaklope, že čerti idú po ňu 😀
U nas keby som nenutila jest, tak neje vobec ani nepije. Ma to od malicka, uz som z toho zufala, dnes na zjedla stvrtku chleba na ranajky, o jednej trosicka polievky a ked som ju chcela prinutit o stvrtej zjest jogurt tak to boli dve hodiny vyjednavania a revu, lebo som ju odmietala krmit nakolko buduci tyzden nastupuje do skolky. Inak je ukazkova, sikovna, ale jedenie je u nas nocna mora. Obcas sa nevyhneme ani vyhrazaniu, lebo som uz zufala, je schopna dve hodiny jacat nad tanierom. Skusali sme aj vyhladovat, nepomaha nic. Tak ako malilinke babatko odmietala prsnik, to jej ostalo doteraz. jedine co je schopna sama jest je spenatova polievka 🙂 Tu miluje, ale nam uz lezie hore krkom.
@sisulka7 akoze nepaci sa mi ze mas doma take trapenie ale stotoznujem sa s nim.Mame doma toto iste a do bodky si opisala s cim bojujeme aj my.Na rozdiel od vas ideme do skolky uz 2x a prvy rok bol jedno psycho.Stale som dokola pocuvala ze nic nezjedla a ze jej mam dat najest dokonca mi ju chceli davat na obed domov no to som zatrhla lebo to by ta nasa trubka hned pochopila a nejedla by schvalne.
náš je vo veku,kedy stačí pohroziť zákazom telky,či pc a seká dobrotu 😉 predtým stačilo spomenúť ,že ideme do nemocnice a ocko /orl / mu prečistí ušká,keď nepočul,že treba jesť,upratať si veci,umyť ruky....a ešte injekcia na poslušnosť sa spomínala občas...dokonca aj jesť začal lepšie odkedy hrozí,že bude v 1.triede najslabší,ak nebude poriadne jesť 😉
Tak to som rada, ze nie som sama, lebo uz si pripadam ako z inej planety. Ine deti krasne papaju, priam ich musia trhat od taniera a nasa mala aj na oslavach je schopna zjest maximalne zmrzlinu. Ale kamoska hovorila, ze deti nejedli v skolke vobec cely rok a po roku zacali, tak snad sa to stane aj vam. Doma ju natlacim, ale v skolke sa s nou nikto hrat nebude. Ale vsetci mi hovoria, ze sak nevidiet na nej ze by jej nieco chybalo, len nikto nevidi kolko nervou a energie ma to stoji, aby vyzerala tak ako vyzera.
☹

...no toto by som nerobila, nakoľko akonáhle sa dieťatu vyhrážaš niečím, čo je nesplniteľné, dieťa ti na to príde a prestane ťa rešpektovať...