icon

Učia sa vaše deti hovoriť zdvorilostné formulky?

2. jún 2026

Ahojte maminy, hlavne zo západného Slovenska, učíte svoje malé deti hovoriť “prosím si”? Manžel je z východu a tam je to bežne, u nás v rodine ani okoli sa to vôbec nepoužívalo, jednoducho povieme chcem/nechcem, dám si/nedam. Samozrejme výnimka je reštaurácia. Zevraj podľa neho povedať “chcem jablko” je neslušne. Pre mňa bežný spôsob komunikácie. Čo si o tom myslite?

Strana
z2
sense
2. jún 2026

Aj na západe sa učí, poprosiť a poďakovať.

anonym_72c8f5
2. jún 2026

@anonym_autor
Ano uci az moc rychlo obidvaja HO:
"What the f*ck is this"

anonym_60f34c
2. jún 2026

Hlavné mesto, stred Slovenska, sever Slovenska - všade si prosíme a ďakujeme. Nevyrastáme v chlieve. Moje trojročné vie poprosiť, poďakovať, povedať prepáč.

zuzubb007
2. jún 2026

To nieje o tom z ktorej časti Slovenska si ale o tom, že ťa nevychovali, prepáč slovo prepáč a prosím si, používa každé dieťa od roka, nie ako teľa daj, podaj, nepoznám človeka, čo nevie poďakovať a poprosiť, bežný spôsob komunikácie to teda absolútne nieje, sa čudujem, že v dnešnej dobe sa niekto ešte takúto otázku dokáže vážne spýtať

anonym_2ff755
2. jún 2026

@anonym_autor Neučím, má to automaticky zaužívané, lebo počuje od nás. Doma komunikujeme slušne, žiadne chcem a podobne.

januska12323
2. jún 2026

@anonym_autor západ za tvoju nevýchovu nemôže. U nás v rodine si na to nepotrpíme ale s cudzími je to neslušné.

anonym_033ad3
2. jún 2026

@anonym_autor Bez ohladu na to, odkial si, je to základná slusnost.

svetlonos
2. jún 2026
@anonym_72c8f5

@anonym_autor
Ano uci az moc rychlo obidvaja HO:
"What the f*ck is this"

@anonym_72c8f5
No poteší Pán Boh 🤣🤣🤣
Ideálne tak na plnú hubu v buse ci vo vlaku 😁 však?

svetlonos
2. jún 2026

@anonym_autor
Pozri, je to slušnosť. Ja doma tiež poviem podaj mi to rýchlo, dones, tu to máš atď. Aké vonku sa pekne prosím aj ďakuje. Keď mu vybehne ja chcem atď, pozrjliem na ho, vyzveme ho aby to povedal ešte raz a tak ako sa patrí. A ide to.
Ale tváriť sa ako ty, že prosím a ďakujem je niečo zvláštne je tiež pritiahnuté za vlasy. Veď popros muža nech s tebou tak jedna. Jana dones mi noviny. Chcem k nim aj kôli.
A nech ti povie potom aj - Janka prosím ťa mohla by si mi doniesť kolu aj noviny?

anonym_45316f
2. jún 2026

Ono, deti ich ani netreba nejak specialne ucit. Staci ich doma pouzivať. Tak sa ich dieti naucia same a prirodzene. ...Chces jablko? Prosis si jablko?

anonym_72c8f5
2. jún 2026
@svetlonos

@anonym_72c8f5
No poteší Pán Boh 🤣🤣🤣
Ideálne tak na plnú hubu v buse ci vo vlaku 😁 však?

@svetlonos
Ano naposledy taka mala 3 rocna krasavica v princeznovskych satach, isli sme sa prepadnut ze nieje nasa🤒🤒

saxana000
2. jún 2026

A pridame sa aj my od Trnavy.cerstvo 2 rocna pozna a uz dobrych 6 mesiacov aktivne pouziva slova:dobry den, dovidenia, prosim si, paci sa, dakujem, nazdravie, prepac.. a pouzivame to aj vsetci doma medzi sebou..

kiki68
2. jún 2026

@anonym_autor ano, zijeme v AT, syn vie povedat pekne prosim, tiez vie pouzit Konjunktiv II. Aby nehovoril ako drze 5 rocne hovadko 😂 Ale v skolke ich tak vedu od zaciatku. Tiez podakovat a povedat prepac.

svetlonos
2. jún 2026
@anonym_72c8f5

@svetlonos
Ano naposledy taka mala 3 rocna krasavica v princeznovskych satach, isli sme sa prepadnut ze nieje nasa🤒🤒

@anonym_72c8f5
Aj náš tak, na ceste vlakom z AT do Ba, teda drvivá väčšina rozumela. Bist du deppert! Tiež mal 3 roky. To bol začiatok mojej hanby za vlastné dieťa 🤭. Snažili sme sa ostať väzni, no čo z toho keď sa pol vagonacrehotalo. Ešte to aj tak v správnom momente povedal, že to veru pasovalo na situáciu.

anonym_413b1c
2. jún 2026

Podla mna autorka nemysli situacie, kde prosim je samozrejme, ale skor mi napadlo, ze napriklad ked obedujeme, u nas sa tiez nehovori - Prosis si zemiaky? ale Chces zemiaky? Das si zemiaky? Ina situacia je samozrejme, ked nieco niekto chce - tak vtedy je normalne povedat, prosim si XY..

petamich
2. jún 2026

@anonym_autor no neviem ale pre mna pozdrav, prosim, dakujem a prepac su zakladom slusneho spravania a snad aj aspon nejakej vychovy, takze ano rovnako ako si dakujeme a prosime my s manzelom, tak to iste ucime aj nase dieta 🤷‍♀️ alebo len nechapem ako to myslis ale aj pri stole to pouzivame a pytam sa prosis si zemiaky....

anonym_018d14
2. jún 2026

Robila som 10 rokov v sluzbach a denno denne sa stretavam s tym, ze tato zakladna vychova chyba.

V kaviarni- presso…ani bu ani mu
V obchode: 10dkg sunky-ziadne dobry den poprosim
V lekarni: hodi recept lekarnicke…

Chodia rozni ludia medzi nami- od rodicov, ktori v skolke nepozdravia, po susedov ktoru neodzdravia apod…

anonym_114008
2. jún 2026

@anonym_autor u náš na západnom Slovensku sa normálne používa slovo prosím si ...🙊🙊🙊

aniele
2. jún 2026
@anonym_413b1c

Podla mna autorka nemysli situacie, kde prosim je samozrejme, ale skor mi napadlo, ze napriklad ked obedujeme, u nas sa tiez nehovori - Prosis si zemiaky? ale Chces zemiaky? Das si zemiaky? Ina situacia je samozrejme, ked nieco niekto chce - tak vtedy je normalne povedat, prosim si XY..

@anonym_413b1c Zase: Chceš/Dáš si zemiaky? Áno, prosím si/poprosím. Ďakujem.
Teda v otázke to byť nemusí, v odpovedi používame

svetlonos
2. jún 2026
@anonym_72c8f5

@svetlonos

@anonym_72c8f5
🤣🤭

anonym_413b1c
2. jún 2026
@aniele

@anonym_413b1c Zase: Chceš/Dáš si zemiaky? Áno, prosím si/poprosím. Ďakujem.
Teda v otázke to byť nemusí, v odpovedi používame

@aniele ja na otázku Dáš si zemiaky? Odpoviem - áno, ďakujem. Čiže ani tam nehovorím prosím a nemyslím si, že moja odpoveď je nezdvorilá. Resp. celkom som nad tým premýšľala a ja slovo prosím vlastne veľmi nepoužívam ako sloveso. Čiže aj keď si niečo pýtam, tak poviem Podaj mi prosím xy. Čiže skôr ho používam ako časticu. 😅 Alebo použijem v neurčitku - môžem ťa poprosiť xy.. Mohla by som poprosiť xy .. Akurát v reštaurácii poviem - Prosím si xy. Ale aj tam občas poviem práve to mohla by som poprosiť...

aniele
2. jún 2026

@anonym_413b1c Áno, ale obsahovo je to to isté, takže sa zhodneme. Je tam to "prosím", nie "chcem".

gigie24
Včera o 14:41

@anonym_autor Ja to ucim syna, dokonca ked nepouzije zdvorilostnu frazu a nieco chce, tak poviem “nerozumiem” a on sa hned opravi 😊. Vsede ho chvalia ako dobre je vychovany, uctivy a slusny k ludom, ale to ho este nezazili doma, ked uraduje puberta 😄😄😄.

anonym_4a6fec
Včera o 15:40
@anonym_45316f

Ono, deti ich ani netreba nejak specialne ucit. Staci ich doma pouzivať. Tak sa ich dieti naucia same a prirodzene. ...Chces jablko? Prosis si jablko?

@anonym_45316f a na co sluzi slovo "chces?" Ja viem, ako to autorka myslela. Za mna otazka " chces jablko?" Je uplne ok. Nie je to nevychovana otazka.

Strana
z2