Učia sa vaše deti hovoriť zdvorilostné formulky?
Ahojte maminy, hlavne zo západného Slovenska, učíte svoje malé deti hovoriť “prosím si”? Manžel je z východu a tam je to bežne, u nás v rodine ani okoli sa to vôbec nepoužívalo, jednoducho povieme chcem/nechcem, dám si/nedam. Samozrejme výnimka je reštaurácia. Zevraj podľa neho povedať “chcem jablko” je neslušne. Pre mňa bežný spôsob komunikácie. Čo si o tom myslite?
Isteze to učím svoje deti…. Učím v škôlke. Ak príde dieťa s formulkou “daj mi”, alebo “chcem”, je to veľmi drzé a nezdvorile. Doma ak ti to neprekáža, je to ok, ale v škôlke je to otras🫣 “ucitelka, nalej mi vodu!” Alebo “zaviaz mi šnúrky! ”, “pod mi utriet zadok!” ak dačo vyžadujem, idem slušne, nie ako po psovi😵💫 potom čo z tých deti vyrastie? 🫣
Teda to je slusnost a nie je to o tom,kto odkial pochadza.Maly mi do skolky chodil ako mumacik,ani pozdrav.Dobre rano bolo pre neho este komplikovane,tak som rada aj za,, tau,,ze rano povie p.ucitelke.
Ale toto prosim si,dakujem,nech sa paci to treba detom vstepovat od malinkata.Aj slovo dakujem,opät pre maleho dlhe a komplikovane tak som ho naucila aspon ,,,diky,,,Je to o slusnosti.
To ako chlap ked otvori cudzej zene dvere,tiez zena zo slusnosti podakuje a neprejde ako taky buran nasrany,ale s usmevom podakuje.
Trocha som zaskocena, vyrastala som na vychove 3 zazracne slova viem. ( nieken doma , ake aj v skole) . Prosim, dakujem a dobry den by mala byt povinna vybava kazdeho z nas, na to mame tieto slova.
@anonym_autor pouzivame vsetci, mali, velki, aj doma, aj mimo domu. Stredne Slovensko.
Všade sa to používa aj na sr aj za hranicami
Toto je akoze realna otazka alebo to z akeho Buranova pochadza autorka?
Samozrejme, ze pouzivame "prosim si"... som z BA a este som nepocula, ze by "prosim" bolo nieco nezvycajne. To skor teba vychovali nezvycajne.
@anonym_autor učili sme samozrejme ako aj slovko ďakujem.. dokonca keď ešte nerozprávala tak šúchala ručkami a ukazovala prosim prosim... a teda nebolo človeka ktorý by jej nedal čo si prosila 😀
Podla mna je to slusne vsade hovorit prosim si, muz ma pravdu... chcem hovoria len male deti, lebo nevedia povedat "r" casto okolo tych 2-3 rokov...
Som z Bratislavy a prosím sa tu hovorí úplne normálne ako všade inde. Chcem namiesto prosím si hovoria len nevychovane telce.
. Na západe som sa narodila, konkrétne v Bratislave, mám 40+ rokov a vždy som bola slušne vychovaná. Vždy som povedala "prosím" bola som k tomu vedená. Tak isto moje deti, plus ostatné deti ktoré mám v rodine či už sú teraz dospelé, alebo ešte mladé, či malé - všetci sme zo západu a vieme hovoriť normálne slušne formuly. Takže je trocha dosť divné tvrdit, že zato že v tvojej rodine to nebolo zaužívané tak to je "zo západu". Skôr mi to príde ako účelová diskusia rozprúdiť hádky "západ vs východ"
@anonym_autor myslim si ze tvoj manzel bol vychovavany kultivovanejsie ako ty.u nas je zdvorilost v rodine vysoka hodnota
Neučím to deti, ucia sa to same. U nas frázy typu - podaj mi to, chcem, daj mi, zober mi - nie su. Respektive su, ale so slovíčkom prosim.
Dieta ma 3r a vždy ked nieco chce, povie prosim a poďakuje. A sme zo západu;)
Slušnosť nie je otázka východu, či západu. Som relatívne na západe a na “chcem” “bez “prosim” prestávam reagovať .
Narodila som sa v Bratislave a vždy sa u nás používalo a prosím si a ďakujem. A nie to považované za "zdvorilostné formulky" ale za úplne elementárnu slušnosť. Keď mi dieťa povie, že "chcem" tak proste nereagujem, pretože tak ako tvrdí Tvoj manžel, je to neslušné.
@anonym_autor samozrejme, ze hovorim - prosim
Si, dakujem, prepac, ospravedlnim sa aj dietatu, ked ho omylom buchnem, poviem aj dietatu dakujem, atd… chcem jablko by som nepovedala, manzelovi by som pobedala - umyjes mi a podas jablko, prosim ta?
Som zo zapadu, chcem by povedalo mozno nejake nevychovane dieta v skole a dostalo by hned prednasku, ze kde je carovne slovicko prosim
@anonym_autor tiež som syna nemusela učiť zdvorilostné formulky, sami ich používame, dieťa to odpozerá. Žime pekne, dieťa sa pridá 😊
Západ hlási, vieme povedať "prosím si", veď to je jedno zo základných čarovných slovíčok 🙂 Keď prídeš napr. do obchodu, povieš pani predavačke, že: "Chcem 20 deka šunky?"
@galganka tvoja odpoveď ma prinútila zamyslieť sa, a na ten príklad so šunkou v obchode, tak to mám skúsenosť, že mnoho ľudí odpovedá na otázku "Čo si prosíte?", "Dajte mi 20dkg šunky". Fakt to počujem častejšie ako "Prosím si...". Neviem, čím to je 😔
@galganka tvoja odpoveď ma prinútila zamyslieť sa, a na ten príklad so šunkou v obchode, tak to mám skúsenosť, že mnoho ľudí odpovedá na otázku "Čo si prosíte?", "Dajte mi 20dkg šunky". Fakt to počujem častejšie ako "Prosím si...". Neviem, čím to je 😔
@anonym_2d9a2a zas na otázku čo si prosím, by som asi rovno povedala, čo chcem a poďakovala... veľa záleží na momentálne situácii a čo vraví osoba oproti. V každom prípade u nás sa prosí aj ďakuje. aj doma. a na "Ja chcem" väčšinou odpovedám, že ja chcem hodinky s vodotryskom" 😀
Konecne oblast, v ktorej mame my vychodniari nad zapadom navrch (ironia)
Myslim si, ze zdvorile frazy su zaklad komunikacie bez ohladu na vek a zemepisnu polohu.
Som zo Západu. Je u nás bežné, že poďakujeme a poprosíme. Vie to aj moje dieťa. To ako ty prídeš za svojou mamou a povieš jej: Chcem kávu, uvar mi ju? Veľmi sedliacke správanie a je jedno z ktorej časti si. Takýto ľudia mi prídu nevychovaní.
Prave si zistila ze to nepouzivas ty a si neslusna. Tak doma este ok ale v obchode alebo niekde sa hovori prosim si . Nepoznam cloveka ktory by nepoprosil a nepodakoval
Toto mi pride skor od autorky na rozprudenie vasni, kedze pise,ze na vychode to tak je a ako na zapade, lebo ona....😂🤦♀️ Kriste pane to fakt? Si taka ako ta vychovali, pripadne co si nadobudla casom a ked nevies co je zakladna slusnost tak mi ta je luto a mozes pochadzat aj zo Sibiru🤦♀️
To nie je o tom odkial si ale o tom ci si slusne vychovana 😀 uz aj moja 1,5 rocna dcera vie povedat prosim a dakujem
Chcem/nechcem mi pride naozaj neslusne. Dam si/nedam si mi pride slusnejsie ale idealne prosim si ktore sa normalne pouziva. Nezvaluj na cely zapad, ze sa to nepouziva len preto, ze tvoji rodicia ta slusne nevychovali. 😂
učíme syna od malička že slovíčka prosim ,dakujem , nemáš začo sú základ komunikácie
u nás doma sa nepoužíva daj a chcem
ale mohol by si mi podať .... prosim si jablko .... už si neprosím chlieb ..... a pod frázy
ked syn povie iba mlieko tak mu poviem nerozumiem ti a on prosim si mlieko podám mu ho nech sa páčí a on dakujem
je to bežná komunikácia
a nerobíme rozdiel či je doma, v školke , v reštike, obchode stále treba slušnosť v komunikácií

Západ hlási, vieme povedať "prosím si", veď to je jedno zo základných čarovných slovíčok 🙂 Keď prídeš napr. do obchodu, povieš pani predavačke, že: "Chcem 20 deka šunky?"