icon

Ako by sa k nám zachovali v zahraničí v prípade konfliktu?

Dnes o 18:02

Ahojte.
Nechcem vytvárať paniku, ani depresívne nálady, ale mala som taký sen dnes v noci a nejak ma to donútilo premýšľať a som zvedavá na vaše názory.
Čo myslíte, ako by sa zachovali v našich susedných krajinách, alebo aj v širšom zahraničí v prípade, že by sme masovo začali utekať zo Slovenska. Nech už je dôvod na útek akýkoľvek.
Tie, čo žijete v pohraničí, ale pôsobíte na Slovensku, nemáte obavy? Pripadne tie, čo máte v zahraničí majetok, ale nežijete tam. Myslíte, že by ste sa tam vedeli dostať? Že by vám to nezhabali, alebo ako myslíte, že by sa k vám ľudia, domáci chovali? V prípade napr. celosvetového konfliktu, alebo že by nás vyrazili z EU.
Myslíte, že by nás cesi, rakusaci, Poliaci nechali ujsť k nim? Alebo by nás zavreli?
Dúfam, že touto témou nikoho nenahnevam, fakt ma zaujímajú názory na okolité krajiny a vlastne nie len okolité, viem, že tu máte byty v chorvátsku, na sicili, či Sardínii tu mala niektorá, na kanaroch a kopec vás tu žije v rajke a kittsee a podobne.

anonym_b7fe72
Dnes o 18:23

@anonym_autor Myslíte, že by nás cesi, rakusaci, Poliaci nechali ujsť k nim? Alebo by nás zavreli?
Celkom to nechápem... hocikedy teraz o polnoci prejdem hranice do čiech Maďarska a pod a nezavrú nás, prečo bez aj mali?

anonym_71ffe7
Dnes o 18:36

Otázka je ako by sme sa my domáci chovali
Či by sme sa tu skôr neskantrili nepookradali než by sme stihli niekam utiecť

kikush182329
Dnes o 18:40

Zalezi to od krajiny, mentality naroda. U nas sa uz o vas dost hovorí. Nikto ale nesudi obyvateľov. Vlada je na vysmech. Tu by sa nevinným pomohlo. V inych krajinach by to mohlo dopadnúť čierno ako si opisala.

andrejka1974
Dnes o 18:41

@anonym_autor ak by u nás vznikol konflikt tak by sme boli na tom ako Ukrajinci teraz u nás lenže ak by to všetko už bolo aj u nás tak by to bolo už všade a nikde by sme už nemohli ísť netráp sa tím buďme radi , že i nás sa nič zle nedeje

kikush182329
Dnes o 18:43
@andrejka1974

@anonym_autor ak by u nás vznikol konflikt tak by sme boli na tom ako Ukrajinci teraz u nás lenže ak by to všetko už bolo aj u nás tak by to bolo už všade a nikde by sme už nemohli ísť netráp sa tím buďme radi , že i nás sa nič zle nedeje

@andrejka1974 u vás sa deje toho vela zleho. Ty to nevidis?

sevrin
Dnes o 18:56

Stačí sa pozrieť na sociálne siete ako sa primáty vyjadrujú o Ukrajincoch a Ukrajine všeobecne a môžeš získať predstavu.

anonym_abab82
Dnes o 19:05

Len dufam, ze predtym predate svoje auta, cennosti, majetok a obleciete si vrecovinu, nie nejake znackove handry.
Na to sa vela ludi stazuje, ze ti Ukrajinci aj auta maju, aj oblecenie znackove, aj iphony, tak predsa pomoc nepotrebuju 🤷‍♀️

wiliam3royal
Dnes o 19:09

@anonym_autor mila autorka, Slovensko je uz davno vo vojne ale nie tej kde sa zabija ale vlastnej existencnej, ludia od nas hufne utekaju na zapad kde je normalnejsia mentalita, normalne platy a normalne zakony, kto len pricuchne cez studium k zapadnej Europe a o praci uz vobec nehovorim, mad pod 30, na 95% je iste ze zuteka, len v Ceskej republike zije cez 450 000 Slovakov, co mam znamych tak si zalozili svoje rodiny od Irska, cez Svajciarsko, Nemecko, Rakusko a hore na Skandinavske krajiny, Slovensko je uz len stat pre dochodcov, coskoro pojdu do dochodku Husakove deti a moze sa tento stat zakvacit na klincek financnej indisponibility.

wiliam3royal
Dnes o 19:13

A napisem tvrdu pravdu ako to vidim ja, minimalna mzda uz mala byt davno cez 1600€, odvody mali klesnut o 1/3, minimalny dochodok mal byt 950€, na vysluhovy by sa malo ist az po 35 rokoch, DPH malo klesnut z 23 na 15%, pri potravinach na 5%, politicke strany by nemali dostat ani cent za volby do NRSR, kto by uz bol v nejakej politickej / verejnej funkci, nemohol by vykonavat inu, dohody by som uplne zakazal, subeh poberania platu a dochodku by rovnako nemal byt umozneny, a znizil by som prezidentovi SR plat o 2/3, ved zo 6000€ mesacne by vyzil velmi dobre, nadpriemerne.

wiliam3royal
Dnes o 19:14

Slovensko uz prislo o tolko mladeho potencialu, ze je uz o nom davno rozhodnute, bodka.

denithestrange1993
Dnes o 19:17

@anonym_autor nerobte paniku ludia,ani zbytocne dohady,konspiracie. Ved ked sa nieco prihodi vtedy sa clovek zachova najlepsie ako bude v ramci informacii vediet,aby zachranil seba a svoj majetok. Ked vypukne celosvetovy konflikt tak zrovna Kitsee bude safe? 😂Verim,ze o nasu bezpecnost sa staraju zlozky na to urcene a tato panika je irelevantna.

anonym_a300e2
Dnes o 19:21

Zbytočná fabulácia - pokiaľ práve nie si Inuitka v Grónsku.

anonym_71ffe7
Dnes o 19:26

Áno my sme známa krajina tym, ze odovzdá deťom odkaz: keď chces niečo dokázať odíď preč zo sr
Miesto výchovy k odchodu vychovávať k zodpovednosti
Polarizáciu a online konfliktami sami prispievame k nepohodliu pritom zahraničie neznamená autoamticky, že každý človek bude šťastný
Môže zarobiť mať viac príležitosti lepší system ale sr je lepšie pre život nieje toľko tlaku byť konkurencie schopný, nižšie životné náklady, sociálne väzby
A na Slovensku človek má väčšiu schopnosť nieco meniť ako v zahraničí...si len hosť

enmery
Dnes o 19:50

Pevné verím, že nie tak, ako Slováci k Ukrajinicom. Čest výnimkám. Na oboch stranách.

anonym_aa7663
Dnes o 20:19

Myslí, že nikto by sa o nás netrhal. Takže škoda niekde aj chodiť.

autor
Dnes o 20:32
@denithestrange1993

@anonym_autor nerobte paniku ludia,ani zbytocne dohady,konspiracie. Ved ked sa nieco prihodi vtedy sa clovek zachova najlepsie ako bude v ramci informacii vediet,aby zachranil seba a svoj majetok. Ked vypukne celosvetovy konflikt tak zrovna Kitsee bude safe? 😂Verim,ze o nasu bezpecnost sa staraju zlozky na to urcene a tato panika je irelevantna.

@denithestrange1993 absolútne si nepochopil/a moju myšlienku

autor
Dnes o 20:34
@anonym_abab82

Len dufam, ze predtym predate svoje auta, cennosti, majetok a obleciete si vrecovinu, nie nejake znackove handry.
Na to sa vela ludi stazuje, ze ti Ukrajinci aj auta maju, aj oblecenie znackove, aj iphony, tak predsa pomoc nepotrebuju 🤷‍♀️

@anonym_abab82 viem, že veľa ľudí tak reagovalo, ja nie. Verím tomu, že pobrali, čo mohli a išli

denithestrange1993
Dnes o 20:34
@anonym_autor

@denithestrange1993 absolútne si nepochopil/a moju myšlienku

@anonym_autor vies kolko premennych je v potencialnom moznom konflikte? To si bezny smrtelnik ani nevie predstavit co vsetko je mozne, toto mi pride zbytocny stres,aj tak s tym nevies urobit momentalne absolutne nic.

autor
Dnes o 20:35
@andrejka1974

@andrejka1974 netrápim sa, len mi to pri tom mojom sne napadlo, že ako by to celé mohlo teoreticky vyzerať

autor
Dnes o 20:38

Ľudia, ale ja to nemyslím len tak, že by nás niekto napadol, ale tak celkovo, napr. že by nás vyhodili z EU, alebo by sa niekto pokúsil o prevrat a chceli by zavrieť hranice alebo čo. Všetko je to čistá fikcia.
Zaujímalo ma, či si to viete predstaviť a či máte aspoň odhad, ako by sa zachovali napríklad naši susedia, alebo možno aj iné krajiny. Napr. Taliansko, Chorvátsko alebo aj Dubaj, kde zvyknú mať Slováci svoje letné sídla. Či by pre nás začali platiť iné pravidlá a podmienky.

autor
Dnes o 20:39
@denithestrange1993

@anonym_autor vies kolko premennych je v potencialnom moznom konflikte? To si bezny smrtelnik ani nevie predstavit co vsetko je mozne, toto mi pride zbytocny stres,aj tak s tym nevies urobit momentalne absolutne nic.

@denithestrange1993 nemám stres, nemusí ísť o konflikt alebo napadnutie. Môže ísť aj o ekonomickú migráciu vo väčšej miere napríklad.
Fakt ma zaujíma, čisto zo zvedavosti, či niekto pozná mentalitu okolitých a aj vzdialenejších národov, ako by nás prijali, keby nás bolo už priveľa.

denithestrange1993
Dnes o 20:44
@anonym_autor

@denithestrange1993 nemám stres, nemusí ísť o konflikt alebo napadnutie. Môže ísť aj o ekonomickú migráciu vo väčšej miere napríklad.
Fakt ma zaujíma, čisto zo zvedavosti, či niekto pozná mentalitu okolitých a aj vzdialenejších národov, ako by nás prijali, keby nás bolo už priveľa.

@anonym_autor tak to su zas len dohady. Toto je otazka na sociologa,nejakeho stratega,ale vsetci odbornici v odbornych diskusiach su zdrzanlivi a povedia,ze uvidime co uvidime....

liv1
Dnes o 20:48
@kikush182329

@andrejka1974 u vás sa deje toho vela zleho. Ty to nevidis?

@kikush182329 kde sa nedeje vela zleho sa ta opytam

luccys
Dnes o 21:06
@anonym_abab82

@anonym_abab82 Ano, mali sa vratit v case do '92 a az potom utekat😏

autor
Dnes o 21:21
@denithestrange1993

@anonym_autor tak to su zas len dohady. Toto je otazka na sociologa,nejakeho stratega,ale vsetci odbornici v odbornych diskusiach su zdrzanlivi a povedia,ze uvidime co uvidime....

@denithestrange1993 jasne, že dohady, mňa zaujímajú čisto názory a skúsenosti obyčajných ľudí, nechcem do hĺbky výskumy odborníkov. Čisto krcmova debata...

anonym_71ffe7
Dnes o 21:35

Určite by to bolo len za nejakých podmienok
A nikto by nás nezachranoval za nás ale iba pomáhal
Česko asi naj ale tiež len do určitej miery
Maďari chranili seba
Rakusania masovo vôbec ,iba kvalifikovaní
Poľsko by viac vítali pracujucich ako sociálnu solidaritu

anonym_9ea3cf
Dnes o 23:06

Prvá myšlienka bola zdrhnúť niekam do zahraničia do bezpečia.
Lenže to by bolo sebecké a nezodpovedné nechať tu starých ľudí, ktorí nemôžu ujsť len tak napospas.
Takže teraz sa sústredíme čo najlepšie sa pripraviť.
Vybudovať si zásoby trvanlivých potravín, mať naozaj pripravené evakuačné batohy, aby sme mohli byť sebestačný pár dní bez vonkajšej pomoci. Už máme dohodnuté 2 rôzne miesta na evakuáciu podľa rozsahu postihnutej oblasti.
Na jar pôjdem prezrieť okolité opustené bane alebo jaskyne vytipovať si ktoré by boli vhodné na dočasný úkryt a kde sú najbližšie pramene vody. To pre prípad žeby zastavaná oblasť nebola bezpečná.
Sú dohodnuté určité postupy, komunikácia a varovanie ale to sú už interné veci.
Rozmýšľam byť dobrovoľníkom ak bude potrebné robiť zásobovanie potravinami, vodou a liekmi tých čo ostali ukrytý v pivniciach a počítam s rizikom smrti.