icon

Ako spomíname na 11. september po 25 rokoch?

janinah
Dnes o 08:59

Išlo o najväčší teroristický útok na území Spojených štátov i vôbec v histórii sveta. Dňa 11. septembra 2001 uniesli islamskí fanatici z organizácie al-Káida civilné dopravné lietadlá a narazili s nimi do dvojice mrakodrapov Svetového obchodného centra (WTC) v New Yorku, ktoré sa následne zrútili, ako aj do budovy Pentagónu (ministerstva obrany) vo Washingtone. Dnes uplynulo od tejto udalosti 25 rokov.
Priamo pri útokoch zahynulo 2996 ľudí vrátane 19 únoscov, medzi obeťami boli väčšinou civilisti z viac ako 70 krajín. Tragické udalosti viedli k úmrtiu ďalších vyše 6000 osôb v dôsledku vdýchnutia toxických látok. Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v roku 2013 diagnostikovali 1140 osobám „rakovinové ochorenia súvisiace s WTC“ v dôsledku vystavenia sa toxínom v oblasti Ground Zero (areálu WTC). Na základe odhadov bolo v tejto súvislosti postihnutých zhruba 25.000 ľudí.
Presne si pamätám ako som stala pred tv,pozerala,nechápala a tiekli mi slzy.Volali sme si navzajom zapni telku,pozeraj...Potom neskôr svedectvá účastníkov,vysetrovania,dôkazy,zavery. Mnohí z vas ešte neboli na svete alebo boli malými deťmi.
Dnes otvorím fb a skoro sa mi rozum zastavil. Namiesto spomienky,úcty,pokory,smútku čítam konspirácie aké nevymyslí ani najlepsí spisovateĺ scifi,cítam nenavisť,egoizmus,bezcitnosť a nekonečnú hlúposť Slovače. Nadej sice zomiera posledna,ale ozaj sa vážne obavam v akom svete budu žiť moji potomkovia.
Ak niekto chce spominať na ten deň ci diskutovať,tak si dovolím poziadat o slušnosť a vyvarovať sa konspirácie.Tie obete si to jednoducho zaslúžia. Chceli žiť,pracovať a starať sa o svoje rodiny. Ty to dnes robiš,oni to šťastie nemali. Skus porozmýšľať,poslať im myšlienku,modlitbu alebo len na minútu sa zastaviť a byť ticho.

Ako spomíname na 11. september po 25 rokoch?
Strana
z3
simsalabim
Dnes o 09:02

@janinah spominam si na to velmi dobre, bola som akurat doma so starsou dcerou, zapnute CNN ako kulisa a zrazu toto. Nieco hrozne a nepredstavitelne, Podla mna zmenilo svet a nasledky tejto zmeny citime este aj dnes.

magdalienka11
Dnes o 09:09

@janinah začni patrat po pravde a dozvies sa. Až potom môžeš tvrdiť, že konšpirácia je konšpirácia. Jasne podlozene fakty a môžeš diskutovať, argumentovat na základe svojich materiálov. Tvoj príspevok rozdelí ľudí na 2 tábory. Co chces počuť? Budeš sa tu hádať s ľuďmi, ktorí môžu veriť tým " konšpiráciam? Alebo si tu budes šúchať ego s ľuďmi, ktorí si myslia opak? Vopred v príspevku oznacujes, čo nechceš počuť. To nie sú diskusie. Takže tvoj príspevok o ničom. A nie, ja nepatrím ku tzv. Konšpirátorom...

anonym_3ca361
Dnes o 09:18

na co je toto dobre, ak chces spominaj si sama.... a po tolkých rokoch a tolkých dokazoch... proste nieje mozne tomu verit, tej oficialnej verzii, ze dve lietadla dokazali od zakladov znicit tie mega budovy.....

janinah
autor
Dnes o 09:21
@anonym_3ca361

na co je toto dobre, ak chces spominaj si sama.... a po tolkých rokoch a tolkých dokazoch... proste nieje mozne tomu verit, tej oficialnej verzii, ze dve lietadla dokazali od zakladov znicit tie mega budovy.....

@magdalienka11 a tvoj prispevok je o com,ak ten môj je o ničom? Nie,nebudem sa tu s nikým hadať...

@anonym_3ca361 ja tomu verim a zfaleka nie som sama

janinah
autor
Dnes o 09:21

A písať aj v tejto téme anonymne je ozaj trápne....

anonym_ebca82
Dnes o 09:24
@anonym_3ca361

@anonym_3ca361 nemyslíš vážne. A čo ich zničilo, keď nie lietadlá?

anonym_a7881f
Dnes o 09:25

@janinah diskutovať o čom? stalo sa, ľudia majú právo myslieť si čo chcú. Ak niekto verí konšpiráciám to ešte neznamená, že nemá úctu voči obetiam. Tí ľudia zomreli nech bola príčina akákoľvek.

anonym_3ca361
Dnes o 09:26
@anonym_ebca82

@anonym_3ca361 nemyslíš vážne. A čo ich zničilo, keď nie lietadlá?

@anonym_ebca82 mysli trocha,

anonym_ebca82
Dnes o 09:30
@anonym_3ca361

@anonym_ebca82 mysli trocha,

@anonym_3ca361 myslím, ty evidentne nemyslíš. Tu sa musia staticky zbúrať domy po obyčajnom požiari a tam si nedajbože čakala, že budova vydrží náraz veľkého lietadla, výbuch a požiare na niekoľkých poschodiach

anonym_3ca361
Dnes o 09:32
@anonym_ebca82

@anonym_3ca361 myslím, ty evidentne nemyslíš. Tu sa musia staticky zbúrať domy po obyčajnom požiari a tam si nedajbože čakala, že budova vydrží náraz veľkého lietadla, výbuch a požiare na niekoľkých poschodiach

@anonym_ebca82 videla si zaznam, tých budov ako padli? tak kratko po naraze? neexistuje, ze by takto spadli po naraze lietadla do vrchných poschodi....

anonym_ccfe74
Odpoveď bola odstránená
anonym_ebca82
Dnes o 09:34
@anonym_3ca361

@anonym_ebca82 videla si zaznam, tých budov ako padli? tak kratko po naraze? neexistuje, ze by takto spadli po naraze lietadla do vrchných poschodi....

@anonym_3ca361 videla som všetko. Ja by som sa naopak divila, keby toto všetko tie budovy zvládli a ostali stáť.

abbey1
Dnes o 09:42

@janinah Mňa zarazil tvoj výraz Slovač. A myslíš, že nikde inde vo svete ľudia nemajú pochybnosti, neriešia konšpirácie.
Mňa desí, že moje deti musia žiť vo svete ľudí, ktorí šíria akúkoľvek nenávisť. A je úplne jedno či nenávisť na základe rady, pohlavia, náboženstva, ale i tú voči inému názoru
Úctu si zaslúži každá nevinná obeť. A tie tebou spomínané si zaslúžia, aby boli skutoční vinníci potrestaní.

anonym_91efec
Dnes o 09:47

Konšpirácie boli, sú a budú. Od čias Heleny trojskej, cez WW2, cez JFK, vojny na Ukrajine až po Charlieho Kirka.
Každý verí, čomu chce

anonym_92144b
Dnes o 09:48
@anonym_3ca361

@anonym_3ca361
Na Slovensku je toľko neandertálcov, ktorí veria všetkému konšpiračnému, že preto včera oslobodili aj Kotlára. A podľa nich ani holokaust nikdy nebol. S tebou nemá zmysel diskutovať.

hiro
Dnes o 09:52
@anonym_3ca361

@anonym_3ca361 "a tolkých dokazoch... proste nieje mozne tomu verit, tej oficialnej verzii"
Ach jaj, akých toľkých dôkazoch? Vymyslené klamstvá sú nejaké dôkazy?

anonym_3ca361
Dnes o 10:04
@anonym_ccfe74
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_ccfe74 jej tak o to tu ide? ze ta tocila telka?

anonym_49b565
Dnes o 10:09
@janinah

A písať aj v tejto téme anonymne je ozaj trápne....

@janinah prečo anonym je trápne. Zato že ty nevyužívaš anonym je tvoj problém. Ja si anonym pochvaľujem, som spokojná.

anonym_0f8dec
Dnes o 10:10
@anonym_ccfe74
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_ccfe74 ako ťa nájdem,keď si anonym?

bielasovicka
Dnes o 10:10

Tak ja počujem prvý krát ze sú okolo tohto nejaké konspiracie. 🤭

bielasovicka
Dnes o 10:12

Ved tie lietadla co tam narazili sme videli všetci, celý svet.

bielasovicka
Dnes o 10:14
@anonym_3ca361

@anonym_3ca361 dobre, a z od čoho potom padli tie budovy keď nie od lietadla. Ved povedz.

anonym_ccfe74
Dnes o 10:16
@anonym_3ca361

@anonym_ccfe74 jej tak o to tu ide? ze ta tocila telka?

@anonym_3ca361 vidím že pochopila pointu. Bystrá hlavička

anonym_ccfe74
Dnes o 10:16
@anonym_0f8dec

@anonym_ccfe74 ako ťa nájdem,keď si anonym?

@anonym_0f8dec mudranti tvojho kalibru vedia všetko. Takze kukaj a určite má nájdeš.

euka210
Dnes o 10:24

@janinah ano, pamatam na to presne...bola som na gymku 3.roc a mali sme akurat tyzdnovy Kocap (kurz ochrany cloveka a prirody) a chlapci pozerali telku, tiez to bol mierny sok a debaty az do konca tyzdna.
Neviem, ci to tu mamicky budu vobec pamatat, lebo my sme uz tie "stare" 40r+ 😀

tilly
Dnes o 10:30

Aké konspiracie? Aké dôkazy?

marsmykkok
Dnes o 10:32

@janinah Pamätám si to, mala som 13 a už dosť rozumu aby som to vnímala a bolo to vtedy fakt niečo nevídané a každého sa to dotklo, vtedy bol ešte svet iný. Keby sa stane niečo podobné dnes alebo zajtra myslím že to toľko záujmu už nevyvolá, lebo je okolo nás veľa agresie, konfliktov, vojen, provokácií, svet je úplne inde ako vtedy v zlom.

anonym_373739
Dnes o 10:32

Ach, ty janinach, ziadna slovac, kazdy kto ma 2 bunky v hlave.... Pochybuje.
Lietadlo je zvacsa z hlinika, ako moze hlinik prerazit zelezne traverzy? Ako sa mkze mrakac zoskladat imploziou, tj pekne krasne do svojho podorysu, ako moze zrutit c. 7.,ktore s tym nic nemalo, ako sa v tonach sutin nasli arabske pasy... Janinach👹🤣

anonym_2e9cf3
Dnes o 10:51

Ale super je, že sa našli pasy tých teroristov. Je to zázrak, že sa oceľ roztopila, ale pasy odolali a my vieme, kto to urobil... 🤔

janinah
autor
Dnes o 10:58
@abbey1

@janinah Mňa zarazil tvoj výraz Slovač. A myslíš, že nikde inde vo svete ľudia nemajú pochybnosti, neriešia konšpirácie.
Mňa desí, že moje deti musia žiť vo svete ľudí, ktorí šíria akúkoľvek nenávisť. A je úplne jedno či nenávisť na základe rady, pohlavia, náboženstva, ale i tú voči inému názoru
Úctu si zaslúži každá nevinná obeť. A tie tebou spomínané si zaslúžia, aby boli skutoční vinníci potrestaní.

@abbey1
Slovo slovač je hromadné podstatné meno, ktoré označuje slovenský ľud alebo Slovákov ako celok. Základné informácieGramatická kategória: podstatné meno, ženský rod, jednotné číslo (hromadné).Význam: Súhrnný názov pre všetkých príslušníkov slovenského národa, často používaný v umeleckej literatúre, histórii alebo publicistike na vyjadrenie spolupatričnosti.Príklad použitia: Veta typu „celá slovač povstala“ znamená, že sa zdvihol celý slovensky narod.

Strana
z3