icon

Ako spomíname na 11. september po 25 rokoch?

janinah
Dnes o 08:59

Išlo o najväčší teroristický útok na území Spojených štátov i vôbec v histórii sveta. Dňa 11. septembra 2001 uniesli islamskí fanatici z organizácie al-Káida civilné dopravné lietadlá a narazili s nimi do dvojice mrakodrapov Svetového obchodného centra (WTC) v New Yorku, ktoré sa následne zrútili, ako aj do budovy Pentagónu (ministerstva obrany) vo Washingtone. Dnes uplynulo od tejto udalosti 25 rokov.
Priamo pri útokoch zahynulo 2996 ľudí vrátane 19 únoscov, medzi obeťami boli väčšinou civilisti z viac ako 70 krajín. Tragické udalosti viedli k úmrtiu ďalších vyše 6000 osôb v dôsledku vdýchnutia toxických látok. Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v roku 2013 diagnostikovali 1140 osobám „rakovinové ochorenia súvisiace s WTC“ v dôsledku vystavenia sa toxínom v oblasti Ground Zero (areálu WTC). Na základe odhadov bolo v tejto súvislosti postihnutých zhruba 25.000 ľudí.
Presne si pamätám ako som stala pred tv,pozerala,nechápala a tiekli mi slzy.Volali sme si navzajom zapni telku,pozeraj...Potom neskôr svedectvá účastníkov,vysetrovania,dôkazy,zavery. Mnohí z vas ešte neboli na svete alebo boli malými deťmi.
Dnes otvorím fb a skoro sa mi rozum zastavil. Namiesto spomienky,úcty,pokory,smútku čítam konspirácie aké nevymyslí ani najlepsí spisovateĺ scifi,cítam nenavisť,egoizmus,bezcitnosť a nekonečnú hlúposť Slovače. Nadej sice zomiera posledna,ale ozaj sa vážne obavam v akom svete budu žiť moji potomkovia.
Ak niekto chce spominať na ten deň ci diskutovať,tak si dovolím poziadat o slušnosť a vyvarovať sa konspirácie.Tie obete si to jednoducho zaslúžia. Chceli žiť,pracovať a starať sa o svoje rodiny. Ty to dnes robiš,oni to šťastie nemali. Skus porozmýšľať,poslať im myšlienku,modlitbu alebo len na minútu sa zastaviť a byť ticho.

anonym_c964b7
Dnes o 11:15

ja verim konspiraciam napriek tomu mam uctu k obetiam. Sak ked tam maju takeho dementa ako teraz na cele, tak co je pravda a tom vsetko, ked si ani schopneho prezidenta tato krajina nevie zvolit z 300mil obcanov

anonym_2e9cf3
Dnes o 11:15
@janinah

@abbey1
Slovo slovač je hromadné podstatné meno, ktoré označuje slovenský ľud alebo Slovákov ako celok. Základné informácieGramatická kategória: podstatné meno, ženský rod, jednotné číslo (hromadné).Význam: Súhrnný názov pre všetkých príslušníkov slovenského národa, často používaný v umeleckej literatúre, histórii alebo publicistike na vyjadrenie spolupatričnosti.Príklad použitia: Veta typu „celá slovač povstala“ znamená, že sa zdvihol celý slovensky narod.

@janinah blablabla... Myslela si to presne tak, ako si to napísala. Potrebovala si uraziť a kopnut.
Nekonečná hlúposť slovače?! Je mi ľúto, že si takými ľuďmi obklopená.a že žiješ v spoločnosti takých hlupákov.

anonym_c964b7
Dnes o 11:17
@anonym_ccfe74
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_ccfe74 vlada usa by mala odskodnit ludi, za to co tajne sposobili. Oni len konflikty vedia vyvolavat a zamienky na ne vymyslat ...

janinah
autor
Dnes o 11:17
@anonym_2e9cf3

@janinah blablabla... Myslela si to presne tak, ako si to napísala. Potrebovala si uraziť a kopnut.
Nekonečná hlúposť slovače?! Je mi ľúto, že si takými ľuďmi obklopená.a že žiješ v spoločnosti takých hlupákov.

@anonym_2e9cf3 plati,co som napisala o 11,21...zbabelcom neodpisujem

7miriam77
Dnes o 11:43

Pamätám si na to veľmi dobre, s mojou maminou sme v presne ten deň leteli z dovolenky z Tuniska na Slovensko 🥺. Došli sme domov, zapnem tv a tam práve išlo, že čo sa deje v Amerike, ja som myslela, že to daky sci-fi film, prepla som a tam tie isté správy. Ja som normálne padla na kolená....😭...

pralinka25
Dnes o 11:46

@janinah tiez si to pamätám. Prišla som domov a zapla telku. Najprv som si myslela ze zas nejaký americký akčný film. Prepla som to a znova to iste. Ked som prepla na tretí kanál a bolo to tam zas zostala som pozerať.
Je mi ľúto tých ľudí. Vsetkych co umreli. Od bežných zamestnancov klientov záchranárov cestujúcich v lietadlách aj hasičov co šli na istú smrť.
Mala som vtedy kamosku v usa. Dalo sa volať zadarmo. Tak sme si volavali kym nemohla odletieť späť domov.
Akákoľvek tragédia co si vyžiada ľudské životy je hrozna. A je dost neuctive voči ľuďom čo umreli alebo ich rodinám ze musia počúvať niektoré kecy.

pralinka25
Dnes o 11:47
@7miriam77

Pamätám si na to veľmi dobre, s mojou maminou sme v presne ten deň leteli z dovolenky z Tuniska na Slovensko 🥺. Došli sme domov, zapnem tv a tam práve išlo, že čo sa deje v Amerike, ja som myslela, že to daky sci-fi film, prepla som a tam tie isté správy. Ja som normálne padla na kolená....😭...

@7miriam77 presne. Akurat som to napísala. Mne chvíľu trvalo pochopiť ze je to real.

anonym_438070
Dnes o 11:49

Niekto si zjavne mysli. Ze ak by lietadlo narazili do budovy tak jednoducho ostane diera. Lietadlo neporusene. V budove max diera a lietadlo si v pohode preleti druhou stranou von 🙈🙈🙈🙈🙈
Fakt?
Staci "mini" otras a budovy padaju.... Tlak. Nic?

katkazatka
Dnes o 11:51

Ano, pamatam si to. Bolo a este stale to je hrozne.

Vidim, ze stare zname demenentne nicky, ktore su hltači hoaxov a konspiracii veria vzdy vsetkemu, len nie realite. Hlavy pomotane. Vzdy tie iste a vzdy tliachaju chujoviny, nech sa tema tyka cohokolvek, vzdy poznaju naozajstnu praudu.😅 Ako mozu mat OP a volebne pravo?

maca1984
Dnes o 11:56

Pamätám si to ako by to bolo pár dní dozadu. Vtedy som si najprv myslela že rodičia pozerajú v telke nejaký katastrofický film. Hrôza.

eva8
Dnes o 11:59

Na druhy den rano bol zruseny moj let do Londyna kvoli pocasiu. Na letisku nas bolo pomenej, vsetci v "ocakavani"

Vecer 11.9. mi zvonil telefon (kto mi budi dieta?!) ci letim. Zapnem TV. Najprv som si myslela, ci nejde o promo katastrofickeho filmu... Nechapala som. Volam do Ciech, vojakovi letcovi. Nech sa neobavam, vzdusny priestor je u nas bezpecny. Prelet a let bude ok.

Ked som sa o par mesiacov spytala na udalost kamarata, ktory bol v tom case v NY, zbledol... Neskor povedal, ze sa vtedy cely rozklepal, volal domov, ze je v poriadku.

Toť pocity...

Pri dalsich letoch kdekolvek sprisnene podmienky, ani kvapka vody, ani pre dieta. Neskor bolo treba odpit napoj z flasky, ked uz bol povoleny 🙂

eva8
Dnes o 12:04

Pravda? Ani mne nebolo vsetko jedno, bola som rada, ze let bol zruseny a sli sme az nasledujuci den

anonym_579fa1
Dnes o 12:04
@bielasovicka

@anonym_3ca361 dobre, a z od čoho potom padli tie budovy keď nie od lietadla. Ved povedz.

@bielasovicka Ty si nevidela dokumenty o tom, ako boli tie budovy postavené? Nič o oceľových nosných pilieroch ani o tom, že boli navrhnuté tak, aby odolali útokom?

katkazatka
Dnes o 12:08
@anonym_579fa1

@bielasovicka Ty si nevidela dokumenty o tom, ako boli tie budovy postavené? Nič o oceľových nosných pilieroch ani o tom, že boli navrhnuté tak, aby odolali útokom?

@anonym_579fa1 ach jaj. Myslis, ze su take budovy neznicitelne? Ze statika je hoax? Rozmyslals tym co mas na krku, alebo pozeras "dokumenty" na You tube? Alebo za to moze stary Soros a Simecka?

eva8
Dnes o 12:10

Vsak kto ma zaklady fyziky - obrovska tlakova vlna, rezonancia, narusenie statiky. Ale ved v budove boli bomby a narezane ocelove nosniky.... 🙃
Ja som ta, ktora miluje konspiracie, rozvija nerealizticke teorie, ale aj ta, co miluje prirodne vedy

pralinka25
Dnes o 12:11
@anonym_579fa1

@anonym_579fa1 no ja som to videla v priamom čase. Mnoho ľudí v mojom okolí v tom čase malo niekoho známeho tam pobliz. Na študentských pobytoch. Nebola AI. A veľa ludi to videlo na vlastné oči. A konieckoncov nech by padli z akéhokoľvek dôvodu. Iste je ze zomrelo veľa ludi. Mamy otcovia kamaráti súrodenci deti....

bielasovicka
Dnes o 12:15
@anonym_579fa1

@anonym_579fa1 nie nevidela. Preto sa pýtam.

lucyliu
Dnes o 12:16

Niektori ludia asi na fyzike pozerali von oknom alebo si kreslili. 130 tonove lietadlo, co leti 1000 km za hodinu, to je taka giganticka kineticka energia, ze budovy nemali sancu, to aky statik s tym mohol ratat. Tie nosne stlpy boli hned fuc, k tomu este vybuch plnej nadrze paliva, poziar, co roztavil ocel...
ale niektori dokazu pochybovat aj o tvare zemegule, co uz 200 rokov pred kristom si greci vedeli uvedomit, tak asi skoda sa cudovat

anonym_5cbf36
Dnes o 12:17

hlavne som rada že 11.9 nevyužila naša vláda na daľšie mega oslavy

lucyliu
Dnes o 12:20

Bola som na Ground Zero v 2004 a stale to tam bolo hrozne, strasna atmosfera a to sa asi nikdy nezmeni.

jurly
Dnes o 12:24

@janinah
„Slovač“ je spisovné slovo, ale má hanlivý alebo znevažujúci nádych v tomto kontexe.
Perla na zaver:
"Ak niekto chce spominať na ten deň ci diskutovať,tak si dovolím poziadat o slušnosť .."

"Velebnosti jdu blejt."

aalt
Dnes o 12:38

Pozrite si hocaky dokument o demolacii budov. Mesiace priprav a rozmiestnovania vybusnin. Vrtanie na presnych miestach v statickych prvkoch. Fakt si niekto mysli, ze by sa to dalo nepozorovane vo dvojickach? Ci ako prisiel niekto s kufrikom a nechal vo vestibule pod hlavnym stlpom? Ale lietadlo to zhodit urcite nemohlo, ze.
To uz je pravdepodobnejsie a zrealizovatelnejsie, ze to zhodili mimozemstania.
Ja som sa cudoval, ze tie budovy nesli k zemi hned, ze vobec prezili naraz lietadla a ze vydrzali stat este hodinu a nie ze padli ...

euka210
Dnes o 12:39
@anonym_373739

Ach, ty janinach, ziadna slovac, kazdy kto ma 2 bunky v hlave.... Pochybuje.
Lietadlo je zvacsa z hlinika, ako moze hlinik prerazit zelezne traverzy? Ako sa mkze mrakac zoskladat imploziou, tj pekne krasne do svojho podorysu, ako moze zrutit c. 7.,ktore s tym nic nemalo, ako sa v tonach sutin nasli arabske pasy... Janinach👹🤣

@anonym_373739 fyziku a prirodne zakony neodrbes. Len clovek si vybera, ci veri konspiraciam alebo vedcom.
Jasné, sami americania si to sebe urobili 🤦‍♀️

lucyliu
Dnes o 12:48
@aalt

Pozrite si hocaky dokument o demolacii budov. Mesiace priprav a rozmiestnovania vybusnin. Vrtanie na presnych miestach v statickych prvkoch. Fakt si niekto mysli, ze by sa to dalo nepozorovane vo dvojickach? Ci ako prisiel niekto s kufrikom a nechal vo vestibule pod hlavnym stlpom? Ale lietadlo to zhodit urcite nemohlo, ze.
To uz je pravdepodobnejsie a zrealizovatelnejsie, ze to zhodili mimozemstania.
Ja som sa cudoval, ze tie budovy nesli k zemi hned, ze vobec prezili naraz lietadla a ze vydrzali stat este hodinu a nie ze padli ...

@aalt presne, asi si myslia, ze to jeden zmanipulovany udrzbar zhodil, kolko ludi by do takeho komplotu muselo byt zapojenych a vsetci by boli ok s tym, ze idu zabit tisice ludi. A uplne nepozorovane by prebehli pripravy. To je vsetko uplne uveritelne, ale pad po naraze lietadla vyluceny. Logika cau.

anonym_ead789
Dnes o 12:49

@janinah Tebe na staré kolená úplne hrabe. Každý tvoj príspevok šíri nenávisť a uráža Slovákov. Najskôr tu do nemoty obhajuješ ukrajinských darmožráčov a teraz chceš, aby sme zasa ľutovali Američanov? Dostali to, čo si zaslúžili. Do všetkého sa pchajú, všade chcú robiť poriadky, vyvolávajú konflikty, tak sa im to vrátilo. Nič viac, nič menej.

bielasovicka
Dnes o 12:52
@anonym_ead789

@janinah Tebe na staré kolená úplne hrabe. Každý tvoj príspevok šíri nenávisť a uráža Slovákov. Najskôr tu do nemoty obhajuješ ukrajinských darmožráčov a teraz chceš, aby sme zasa ľutovali Američanov? Dostali to, čo si zaslúžili. Do všetkého sa pchajú, všade chcú robiť poriadky, vyvolávajú konflikty, tak sa im to vrátilo. Nič viac, nič menej.

@anonym_ead789 dostali to co si zaslúžili? Čo? Ty tiež nie si úplne v pohode, však?

aalt
Dnes o 12:53
https://www.youtube.com/watch?v=cUd5pPVl8-8

odporucam od 4 minuty a potom opat od 4:55, 6:35, 8:00 a super 8:15, 8:55 atd je tam pekne vidiet ako sa ta vrcha cast budovy poruca a co pod sebou robi ... ze riadeny odpal ...

la_dolce_vita
Dnes o 12:53

Ano, pamatam si ten den, syn mal vtedy rok. Kde je pravda netusim, kedze zazivam po cely zivot to, ze oficialna verzia nie vzdy koresponduje s realitou. Vzdy sa vsetko prisposobuje ludom, ktori maju vlastne zaujmy. Nevinnych ludi je mi luto, ti si to vzdy odskacu, najma ked sa hovori o tom, ze ti informovanejsi ten den neboli pritomni. Mna by ta pravda naozaj zaujimala.. a nielen ta, kazda ina. Ako na klamali a klamu Rusi, to iste robia Americania.

anonym_0f8dec
Dnes o 13:04

Nijako.Bola to tragédia, ale nemám potrebu po 25 rokoch spomínať, kde som vtedy bola a čo som videla v televízii.

A ako ste si všetci spomenuli na 21.august? Lebo toto je naša história,toto tu na nás vplývalo desaťročia.

eva8
Dnes o 13:17
@anonym_0f8dec

Nijako.Bola to tragédia, ale nemám potrebu po 25 rokoch spomínať, kde som vtedy bola a čo som videla v televízii.

A ako ste si všetci spomenuli na 21.august? Lebo toto je naša história,toto tu na nás vplývalo desaťročia.

@anonym_0f8dec najstastnejsi den v mojom zivote ❤️

Spomienky otca, ako okamzite z Milana siel domov, hranice so Slovenskom presiel pesi, nevedel sa dovolat domov, po prichode prazdny byt, ani k mamkinej mamke v inom meste sa nevedel dovolat, ci tam nie su... Bez kontaktu... Uz neviem, ci vlakom, alebo autobusom sa dopravil do ineho kraja a nasiel mamku s dvoma malymi detmi. Neskor otazka brata:;" Preco si neosyal vonku (v Milane) ako tvoj kolega? Nuz, lebo mal rodinu a vedel, co by to pre nas obnasalo...

P.S. O SNP tu bola tema, resp. o prejave prezidenta. Mohla si pridat spomienku, rozsirot temu. Milujem autenticke pribehy 🙂