Ako spomíname na 11. september po 25 rokoch?
Išlo o najväčší teroristický útok na území Spojených štátov i vôbec v histórii sveta. Dňa 11. septembra 2001 uniesli islamskí fanatici z organizácie al-Káida civilné dopravné lietadlá a narazili s nimi do dvojice mrakodrapov Svetového obchodného centra (WTC) v New Yorku, ktoré sa následne zrútili, ako aj do budovy Pentagónu (ministerstva obrany) vo Washingtone. Dnes uplynulo od tejto udalosti 25 rokov.
Priamo pri útokoch zahynulo 2996 ľudí vrátane 19 únoscov, medzi obeťami boli väčšinou civilisti z viac ako 70 krajín. Tragické udalosti viedli k úmrtiu ďalších vyše 6000 osôb v dôsledku vdýchnutia toxických látok. Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v roku 2013 diagnostikovali 1140 osobám „rakovinové ochorenia súvisiace s WTC“ v dôsledku vystavenia sa toxínom v oblasti Ground Zero (areálu WTC). Na základe odhadov bolo v tejto súvislosti postihnutých zhruba 25.000 ľudí.
Presne si pamätám ako som stala pred tv,pozerala,nechápala a tiekli mi slzy.Volali sme si navzajom zapni telku,pozeraj...Potom neskôr svedectvá účastníkov,vysetrovania,dôkazy,zavery. Mnohí z vas ešte neboli na svete alebo boli malými deťmi.
Dnes otvorím fb a skoro sa mi rozum zastavil. Namiesto spomienky,úcty,pokory,smútku čítam konspirácie aké nevymyslí ani najlepsí spisovateĺ scifi,cítam nenavisť,egoizmus,bezcitnosť a nekonečnú hlúposť Slovače. Nadej sice zomiera posledna,ale ozaj sa vážne obavam v akom svete budu žiť moji potomkovia.
Ak niekto chce spominať na ten deň ci diskutovať,tak si dovolím poziadat o slušnosť a vyvarovať sa konspirácie.Tie obete si to jednoducho zaslúžia. Chceli žiť,pracovať a starať sa o svoje rodiny. Ty to dnes robiš,oni to šťastie nemali. Skus porozmýšľať,poslať im myšlienku,modlitbu alebo len na minútu sa zastaviť a byť ticho.
@janinah
V júli 2001 som tam bol, pretože firma, pre ktorú som pracoval, prevzala nájom obchodného centra pod Dvojičkami a malo sa tam prerábať. Takže ako stavbár som sa aj trochu zaujímal o to, čo sa stalo a ako je to vôbec možné.
Tých vyše 70 000 litrov leteckého paliva spolu s kinetickou energiou spôsobilo neuveriteľný „Molotovov koktail“, ktorý zničil a roztavil požiarnu izoláciu ľahkej vnútornej oceľovej konštrukcie. Tá následne začala kolabovať a k tomu prispeli aj ťažké obvodové stĺpy, ktoré ťahala do seba. Nakoniec všetko padlo do seba ako domček z karát.
Tieto budovy mali nový typ požiarnej ochrany, pretože azbest už bol zakázaný. Práve skúsenosti z tejto katastrofy následne prispeli aj k zmenám požiarnych noriem.
Naša firma potom postavila nové World Trade Center Mall, posunuté oproti pôvodnému komplexu. Na mieste pod Dvojičkami je dnes múzeum.
Ale vysvetľovať toto slovenským konšpiračným k***tom je aj tak strata času. Keby som napísal, že to bolo UFO, skôr by tomu uverili.
Ach, ty janinach, ziadna slovac, kazdy kto ma 2 bunky v hlave.... Pochybuje.
Lietadlo je zvacsa z hlinika, ako moze hlinik prerazit zelezne traverzy? Ako sa mkze mrakac zoskladat imploziou, tj pekne krasne do svojho podorysu, ako moze zrutit c. 7.,ktore s tym nic nemalo, ako sa v tonach sutin nasli arabske pasy... Janinach👹🤣
@anonym_373739 bol to hologram 😉
@anonym_579fa1 no ja som to videla v priamom čase. Mnoho ľudí v mojom okolí v tom čase malo niekoho známeho tam pobliz. Na študentských pobytoch. Nebola AI. A veľa ludi to videlo na vlastné oči. A konieckoncov nech by padli z akéhokoľvek dôvodu. Iste je ze zomrelo veľa ludi. Mamy otcovia kamaráti súrodenci deti....
@pralinka25 presne. Ani mopbily nemali. A rodicia doma nevedeli, ci su deti v poriadku... A, ked zavolali.
Nezavidim vasim, ani tebe ❤️
Mali se tam vtedy rodinu na dovolenke, videli to, fakt nech sa niekto nesnazi hovorit, ze sa to odohralo inak, ako sa to odohralo.
To su len sebadolezite tvrdenia ludi, co maju doktorat z odboru "Lebo JA take nepoznam, a preto to tak nemoze byt a neexistuje to."
Aj tie hluposti o podminovani budovy, o cgi lietadiel, o riadenom vybuchu a ine blbosti.
Zrazu je kazdy konspirator aj statitkom, aj politologom, aj chemikom, aj inzinierom, aj projektantom aj veduci odpalovacej caty jednom.
Vsak @anonym_373739 ? Dnes konstruker, zajtra infektolog, pozajtra fotbalovy trener. Podla potreby, v com sa ti treba rychlo realizovat. 🙂
Je zazrak, ze este neveris tomu, ze v tejto realite si iba hologram a v skutocnosti existujes v uplne inej dimenzii. Chyba ti to do zbierky. 🙂
@anonym_0f8dec najstastnejsi den v mojom zivote ❤️
Spomienky otca, ako okamzite z Milana siel domov, hranice so Slovenskom presiel pesi, nevedel sa dovolat domov, po prichode prazdny byt, ani k mamkinej mamke v inom meste sa nevedel dovolat, ci tam nie su... Bez kontaktu... Uz neviem, ci vlakom, alebo autobusom sa dopravil do ineho kraja a nasiel mamku s dvoma malymi detmi. Neskor otazka brata:;" Preco si neosyal vonku (v Milane) ako tvoj kolega? Nuz, lebo mal rodinu a vedel, co by to pre nas obnasalo...
P.S. O SNP tu bola tema, resp. o prejave prezidenta. Mohla si pridat spomienku, rozsirot temu. Milujem autenticke pribehy 🙂
@eva8 SNP?????????? Čo má SNP s 21.augustom?????????? vráť sa na základnú školu,omg
ja len zasnem kolko "plochozemcov" je tu na koni.
A vychovavaju buducu generaciu hlupakov.
@janinah
V júli 2001 som tam bol, pretože firma, pre ktorú som pracoval, prevzala nájom obchodného centra pod Dvojičkami a malo sa tam prerábať. Takže ako stavbár som sa aj trochu zaujímal o to, čo sa stalo a ako je to vôbec možné.
Tých vyše 70 000 litrov leteckého paliva spolu s kinetickou energiou spôsobilo neuveriteľný „Molotovov koktail“, ktorý zničil a roztavil požiarnu izoláciu ľahkej vnútornej oceľovej konštrukcie. Tá následne začala kolabovať a k tomu prispeli aj ťažké obvodové stĺpy, ktoré ťahala do seba. Nakoniec všetko padlo do seba ako domček z karát.
Tieto budovy mali nový typ požiarnej ochrany, pretože azbest už bol zakázaný. Práve skúsenosti z tejto katastrofy následne prispeli aj k zmenám požiarnych noriem.
Naša firma potom postavila nové World Trade Center Mall, posunuté oproti pôvodnému komplexu. Na mieste pod Dvojičkami je dnes múzeum.
Ale vysvetľovať toto slovenským konšpiračným k***tom je aj tak strata času. Keby som napísal, že to bolo UFO, skôr by tomu uverili.
@anonym_92144b dakujem za príspevok, lebo tu je odborníčok toľko. Neskutočne, keď už tomuto niekto neverí
@janinah ano, pamatam na to presne...bola som na gymku 3.roc a mali sme akurat tyzdnovy Kocap (kurz ochrany cloveka a prirody) a chlapci pozerali telku, tiez to bol mierny sok a debaty az do konca tyzdna.
Neviem, ci to tu mamicky budu vobec pamatat, lebo my sme uz tie "stare" 40r+ 😀
@euka210 ja som bola v druhom ročníku na gym., v ten deň, som bola vonku s kamarátmi, a dlho sme veru rozoberali, či to je začiatok celosvetovej vojny, rovnako sme debatovali aj v škole. Ani sa mi veriť nechce, že prešlo tak veľa času..
@abbey1
Slovo slovač je hromadné podstatné meno, ktoré označuje slovenský ľud alebo Slovákov ako celok. Základné informácieGramatická kategória: podstatné meno, ženský rod, jednotné číslo (hromadné).Význam: Súhrnný názov pre všetkých príslušníkov slovenského národa, často používaný v umeleckej literatúre, histórii alebo publicistike na vyjadrenie spolupatričnosti.Príklad použitia: Veta typu „celá slovač povstala“ znamená, že sa zdvihol celý slovensky narod.
@janinah Nie, ty veľmi dobre vieš, v akom význame si to slovo použila v spojení hlúposť Slovač. Ide o citovo zafarbené slovo. A určite nie v pozitívnom význame.
@magdalienka11 a tvoj prispevok je o com,ak ten môj je o ničom? Nie,nebudem sa tu s nikým hadať...
@anonym_3ca361 ja tomu verim a zfaleka nie som sama
@janinah Ty si celkovo dost obmedzena osoba, cize sa necudujeme, ze veris aj tejto rozpravke o islamskych teroristoch a lietadlach 😅. Ale moze ta ukludnit, ze nie si sama taka 😅
@janinah Ty si celkovo dost obmedzena osoba, cize sa necudujeme, ze veris aj tejto rozpravke o islamskych teroristoch a lietadlach 😅. Ale moze ta ukludnit, ze nie si sama taka 😅
@anonym_5d6deb a ohľadne Madridu mas akú teóriu, keď toto je rozprávka. Ohľadne Madridu vám nič nenatocili na YouTube? To už nebola “rozravka”
o Al-Kaide?
@janinah
@anonym_92144b zrazu polka koňa bola v NY keď padli dvojičky 😂😂 Prečo to píšete ako anonym ?? Jedna prispievateľka sa tu tiež prezentuje ako učiteľka z fachu o týždeň je z nej diplomovaná lekárka... nie si to náhodou ty 😂
@anonym_5d6deb no tak daj tu jedinu skutocnu verziu. Som zvedavy, lebo na webe ich je tolko, ze si neviem vybrat. Nech nezomriem sprosty. A daj aj svoj nick, nech viem s kym mam tu cest. Nechapem preco pravdu musia furt sirit anonymne.
@anonym_92144b zrazu polka koňa bola v NY keď padli dvojičky 😂😂 Prečo to píšete ako anonym ?? Jedna prispievateľka sa tu tiež prezentuje ako učiteľka z fachu o týždeň je z nej diplomovaná lekárka... nie si to náhodou ty 😂
@anonym_6b1f72 polka? Ved napísal keden jediný človek.
A ved kvanta Slovákov hlavne vysokoskolakov v tom čase chodilo aj do NY po letnom semestri zarabat.
Mala som tam v tom roku kamosku. Od nas zo skoly boli tiež nejaké decka od júna do októbra každé leto aj moj muz bol ale o rok neskôr. NY neni koniec sveta.

11.9.2001 pracovala moja priateľka v kancelárii na hornom Manhattane. Pri páde budov si myslela, že je to zemetrasenie a ukryla sa pod stôl. Bola zranená črepinami skla z rozbitých okien a následne ošetrená v nemocnici.