Čo si myslíte o konflikte USA - Irán?
Niekto kto sa viac rozumie do politiky, bude z toho nieco väčšie? Su obavy? Uz množstvo ľudí hovorí ze bude ochvilu 3. svetova.
Ja vám neviem. Ktorá krajina by sa nechala bombardovať, keby mala použiteľný obohatený urán? Prečo nevyrobili aspoň nejakú špinavú bombu? Kto súdny by zbombardoval 3 základne obsahujúce obohatený urán a riskoval jeho nekontrolovateľný únik? Alebo sú tak hlboko pod zemou, že je to bezpečné? Okolo Černobyľskej elektrárne museli urobiť sarkofág. Žeby stačila dostatočne hrubá hromada trosiek?
Už roky tam chodia odborníci od jadra, robia inšpekcie... Nikdy nikto nepotvrdil vývoj jadrových zbraní... ale USA a Izrael "vedia". Fakt mi to pripomína Irak. Aj toto sa zametie pod koberec, keď už bude vec hotová.
@alienkami az na to, ze tie zasahy boli take kozmeticke. Nic vazne zatial neriskovali. Keby im to uplne vazne poriadne zbombardovali, tak by Iran inak zurivo skakal.
@sara07 Rusko napadlo susednú krajinu a (takmer) celý svet rieši sankcie, pomáha napadnutej krajine... Izralel napadne inú krajinu a... ? Keď si Trump zmyslí, že naozaj chce Grónsko? Už je možné asi všetko, ak si na tej správnej strane.
(Nie, nemyslím si, že Putin má právo toto robiť na UA)
Netuším ako by som to riešila, ale nemám pocit, že to ide dobrým smerom. Skôr si myslím, že sa tým situácia len zhorší. Čas ukáže (históriu píšu víťazi), ale snažím sa uchovať si kritické myslenie a nevidieť veci čierno-bielo.
@alienkami "Rusko napadlo susednú krajinu a (takmer) celý svet rieši sankcie, pomáha napadnutej krajine... Izralel napadne inú krajinu a... ?"
Nuz to ma svoju logiku. Iran financuje a zaklada teroristicke skupiny v inych krajinach, posiela cas od casu raketky ponad okolite krajiny a su to siti. No a okolite krajiny su vacsinou suniti (tak Irak napolovicu). Takze nikoho ta Izraelska akcia moc netankuje. Potichu si mozno aj zatlieskaju a daju vyhlasenie ze sa im to trosku nepaci a to je vsetko. Nemaju moc kamosov. Ok, Cina im nieco posle (samo ze si da dobre zaplatit) a Rusko nema co poslat, to je vsetko.
@eva8 Za tie deti môžu ich rodičia ktorí podporujú teroristov. Čo si mysleli? Že povraždia a unesú Izraelcov a Izrael len mávne rukou a nechá to tak? Mali prepustiť rukojemníkov, všetkých, nestalo sa, takže zodpovednosť za smrť všetkých tých ľudí je na nich, na Palestincoch. Tak tu nehrajte na city deťmi.
@alica110 to im nevysvetlis že príčinou konfliktu sú palestínci. A nie,nie je správne čo robí Izrael ale ani to čo robia Palestinci. Je to dlhodobý konflikt a vyriešiť si ho musia oni a tiež palestínci si spraviť poriadok sami vo vlastnej krajine.
@alienkami "Rusko napadlo susednú krajinu a (takmer) celý svet rieši sankcie, pomáha napadnutej krajine... Izralel napadne inú krajinu a... ?"
Nuz to ma svoju logiku. Iran financuje a zaklada teroristicke skupiny v inych krajinach, posiela cas od casu raketky ponad okolite krajiny a su to siti. No a okolite krajiny su vacsinou suniti (tak Irak napolovicu). Takze nikoho ta Izraelska akcia moc netankuje. Potichu si mozno aj zatlieskaju a daju vyhlasenie ze sa im to trosku nepaci a to je vsetko. Nemaju moc kamosov. Ok, Cina im nieco posle (samo ze si da dobre zaplatit) a Rusko nema co poslat, to je vsetko.
@hiro takže máme podporovať teroristov? Ok
@alica110 to im nevysvetlis že príčinou konfliktu sú palestínci. A nie,nie je správne čo robí Izrael ale ani to čo robia Palestinci. Je to dlhodobý konflikt a vyriešiť si ho musia oni a tiež palestínci si spraviť poriadok sami vo vlastnej krajine.
@mizoko ako si maju palestinci spravit poriadok vo svojej krajine? A v akej krajine konkretne? To sa pytam normalne so zaujmom, ako by si to mali akoze a kde vyriesit...
@eva8
Veď si ich v roku 2006 zvolili v riadnych voľbách a už vtedy vedeli čo je Hamas zač.
Do Gazy išli miliardy. Na vodovod, nemocnice, cesty, humanitárnu pomoc od USA, EÚ a kopec ďalších štátov.
Kde je ten vodovod? Kde sú cesty?
Netvrdím ze Izrael je svätý, nikdy nebol. Ale čo vlastne obyvatelia Gazy čakali keď uniesli rukojemníkov? Ďalších povraždili.
Videla si ich videá ako sa s toho tešili?
V každej vojne a to všade na svete zomierajú civilisti vrátane detí. Rozdiel je len v tom že predstavitelia štátu väčšinou týchto ľudí chránia a čo robí Hamas? Chráni tak sám seba a na civilistov kašle.
Ja mám v rodine osobu z Gazy, nežijú na Slovensku ale viem aké to tam bolo. Ako Hamas ničil rodiny.
@bosorkabb a od vtedy nove volby neboli. Ani stat nie je uznany. Izrael chce to uzemie. Aj zo Zapadneho brehu Jordanu vysidlune osadnikom. Tam Hamas nevladne.
A koho mali volit v Gaze? Jedine Hamas sa ich vtedy zastal. Takym istym sposobom doplatili Afganci na Taliban. Som zvedava, co bude v Syrii.
U nas tieznesli eurofondy tam, kde mali....
A teraz, ked humanitarna pomoc do Gazy dojde, tak je preventivne "par vystrelov". Nie je v poriadku teroristicky utok, ale mali sme vrazdit nemecke deti kvoli Hitlerovi? Vsak Hitlerjugend...
@hiro takže máme podporovať teroristov? Ok
@mizoko ani najvacsi odbornici na problematiku v tejto oblasti si netrufnu povedat kto bol vine, resp. kto to “zacal”, ale ty to istotne vies … fakty su ale neuprosne. Kolko ludi/deti vrazdia izraelci a kolko palestinci. Ci ked niekto z tvojej dediny zabije niekoho z inej krajiny, ta ina krajina ma pravo prist zabit tvoje deti hej? Pretoze ty zijes na rovnakom uzemi ako ten vrah... Netanjahu je obycajny vrah na ktoreho je vydany zatykac medzinarodnym trestnym sudom za vojnove zlociny. Ale po svete sa z neho idu pototo a ako vidime, ze aj na MK schvaluju ZENY vrazdenie malych deti. Toto nepochopim nikdy. Kam sme sa to ako spolocnost dostali. Strasne smutné.
@bosorkabb a od vtedy nove volby neboli. Ani stat nie je uznany. Izrael chce to uzemie. Aj zo Zapadneho brehu Jordanu vysidlune osadnikom. Tam Hamas nevladne.
A koho mali volit v Gaze? Jedine Hamas sa ich vtedy zastal. Takym istym sposobom doplatili Afganci na Taliban. Som zvedava, co bude v Syrii.
U nas tieznesli eurofondy tam, kde mali....
A teraz, ked humanitarna pomoc do Gazy dojde, tak je preventivne "par vystrelov". Nie je v poriadku teroristicky utok, ale mali sme vrazdit nemecke deti kvoli Hitlerovi? Vsak Hitlerjugend...
@eva8 aj u nás sa Nemci zabíjali počas 2 svetovej vojny a aj deti keďže Hitler posielal na front aj deti.
Teraz to možno znie kruto ale vtedy to bolo nutné.
Prečo sa nikto nepýta Egypta prečo neprijme aspoň tie deti /ženy. A nie len teraz ale aj v minulosti keď chceli ísť. Egypt ich nikdy nechcel. Čo myslíš prečo.
Prečo v regióne je Irán ten kto vyzbrojuje niekoľko teroristických skupín?
Izrael tiež nie je neviniatko a nikdy nebol.
Ale to čo sa stalo v Iráne schvalujem, taká krajina nemôže mať jadrové zbrane ani sa k nim blížiť. Ich komunikácia je jasná už niekoľko rokov. A mierová nie je.
A inak prečo sa západ ( EÚ, USA...) majú stále skladať na deti /ženy /utečencov na blízkom východe? Posielať peniaze ktoré na 80% skončia v rukách teroristických skupín. Nestačilo už? Radšej podporim deti na Ukrajine.
Moslimský svet má peňazí dosť. Majú ropu, plyn a dostatok zdrojov.
Ich trápi konflikt v Európe? Nie.
Svet je zlý a zlý bol vždy.
A inak prečo sa západ ( EÚ, USA...) majú stále skladať na deti /ženy /utečencov na blízkom východe? Posielať peniaze ktoré na 80% skončia v rukách teroristických skupín. Nestačilo už? Radšej podporim deti na Ukrajine.
Moslimský svet má peňazí dosť. Majú ropu, plyn a dostatok zdrojov.
Ich trápi konflikt v Európe? Nie.
Svet je zlý a zlý bol vždy.
@bosorkabb na zaciatok by mozno stacilo, keby ich prestali vyvrazdovat a narokovat si na ich uzemie…
@bosorkabb na zaciatok by mozno stacilo, keby ich prestali vyvrazdovat a narokovat si na ich uzemie…
@liv1 EÚ, USA si nárokuju na ich územie? A vraždia ich? Skôr im posielali peniaze a toľko za tie roky že mohli budovať mestá, infraštruktúru...
Len nenávisť a zbrojenie je evidentne lepšia možnosť.
Nech sa Európa zameriava na svoje územia, svojich ľudí, ekonomiku. A vybavené.
Tu máme rozdielne názory a ja ich málo kedy mením. Ja podporovať teroristické skupiny odmietam.
@eva8 aj u nás sa Nemci zabíjali počas 2 svetovej vojny a aj deti keďže Hitler posielal na front aj deti.
Prečo sa nikto nepýta Egypta prečo neprijme aspoň tie deti /ženy. A nie len teraz ale aj v minulosti keď chceli ísť. Egypt ich nikdy nechcel. Čo myslíš prečo.
Ale to čo sa stalo v Iráne schvalujem, taká krajina nemôže mať jadrové zbrane ani sa k nim blížiť. Ich komunikácia je jasná už niekoľko rokov. A mierová nie je.
@bosorkabb ja neschvalujem, co sa deje v Gaze
@bosorkabb vies o tom, ze ked presidlili palestincanov ku hraniciam Egypta, tak ich mali "pokope" a zbombardovali ich?
Nedokazem uverit, ze tak vyborne spionazne a informacne izraelske sluzby dokazal Hamas tak prekabatit. Co ked potreboval zamienku na otvorene spustenie vojny? Samozrejme, nik necakal taky krvavy utok. To mozu len blazni. Sfanatizovany clovek dokaze zverstva. Nielen konc. tabory, ale aj Buca, Vietnam a pod.
@bosorkabb vies o tom, ze ked presidlili palestincanov ku hraniciam Egypta, tak ich mali "pokope" a zbombardovali ich?
Nedokazem uverit, ze tak vyborne spionazne a informacne izraelske sluzby dokazal Hamas tak prekabatit. Co ked potreboval zamienku na otvorene spustenie vojny? Samozrejme, nik necakal taky krvavy utok. To mozu len blazni. Sfanatizovany clovek dokaze zverstva. Nielen konc. tabory, ale aj Buca, Vietnam a pod.
@eva8 ale ja sa pýtam prečo Egypt hranice neotvoril. A nie len teraz.
Čo sa týka Izraela už som písala ze nesúhlasím so všetkým čo robí ale rovnako nesúhlasím aj s tým čo robí Hamas, Irán....
A nevidím dôvod tam naďalej aj v budúcnosti posielať európske peniaze.
V okolí je dosť moslimských bohatých štátov.
Je zaujímavé že na toto neodpovies len na to čo sa ti hodí.
@eva8 ale ja sa pýtam prečo Egypt hranice neotvoril. A nie len teraz.
Čo sa týka Izraela už som písala ze nesúhlasím so všetkým čo robí ale rovnako nesúhlasím aj s tým čo robí Hamas, Irán....
A nevidím dôvod tam naďalej aj v budúcnosti posielať európske peniaze.
V okolí je dosť moslimských bohatých štátov.
Je zaujímavé že na toto neodpovies len na to čo sa ti hodí.
@bosorkabb neviem preco neotvori hranice Egypt. Tam to tiez nie je ruzove. Co sa tyka moslimskych krajin, su aj bohate, aj chudobne. Pamatas na boje v okoli Kuvajtu? Su aj 2 hlavne smery - siti a suniti.
Nerobila sa genocida Nemecka po 2.sv.vojne. Naopak, Nemci si nastahovali lacnu pracovnu silu Ty hovoris o peniazoch, ja o zivotoch
@bosorkabb neviem preco neotvori hranice Egypt. Tam to tiez nie je ruzove. Co sa tyka moslimskych krajin, su aj bohate, aj chudobne. Pamatas na boje v okoli Kuvajtu? Su aj 2 hlavne smery - siti a suniti.
Nerobila sa genocida Nemecka po 2.sv.vojne. Naopak, Nemci si nastahovali lacnu pracovnu silu Ty hovoris o peniazoch, ja o zivotoch
@eva8 lenže bez peňazí moc toho nespravíš.
Áno viem o tom že sa aj moslimovia delia. Ale to aj iné náboženstva.
Obyvateľov Gazy Egypt nechce tak ako ich nechcú ani iné moslimské krajiny. A vedia prečo. Tak majú pribehnut Európania či USA a zachraňovať? Už to tu bolo a kam to dospelo.
@eva8 lenže bez peňazí moc toho nespravíš.
Áno viem o tom že sa aj moslimovia delia. Ale to aj iné náboženstva.
Obyvateľov Gazy Egypt nechce tak ako ich nechcú ani iné moslimské krajiny. A vedia prečo. Tak majú pribehnut Európania či USA a zachraňovať? Už to tu bolo a kam to dospelo.
@bosorkabb kedy to tu bolo a co tu bolo a kam to dospelo?
Ja odsudzujem spravanie sa Netanjahua. A humanitarna pomoc? Ja tiez kde viem, pomozem.
Trochu "noviniek"
„Nie je politicky korektné používať výraz zmena režimu, no ak súčasný iránsky režim nedokáže UROBIŤ IRÁN ZNOVA SKVELÝM, prečo by nemohla byť zmena režimu?“ napísal Trump na svojej sociálnej sieti. Doplnil aj skratku MIGA (Make Iran Great Again).
https://svet.sme.sk/c/23507302/izrael-iran-utok...
P.S. Trump nema migy, len bomby.
Letovisko v Gaze sa mu nepodarilo zatial ...
Trochu "noviniek"
„Nie je politicky korektné používať výraz zmena režimu, no ak súčasný iránsky režim nedokáže UROBIŤ IRÁN ZNOVA SKVELÝM, prečo by nemohla byť zmena režimu?“ napísal Trump na svojej sociálnej sieti. Doplnil aj skratku MIGA (Make Iran Great Again).
https://svet.sme.sk/c/23507302/izrael-iran-utok...
P.S. Trump nema migy, len bomby.
Letovisko v Gaze sa mu nepodarilo zatial ...
@eva8 no ved vsetci predsa vieme, o co im ide a iba znicenie jadrovych zbrani to nie je.. Ale nejaky dovod predsa treba.
A je to tu. Iran zautocil na usa zakladne v Katare. Cize uz bude otvoreny konflikt aj medzi SA a Iranom
@liv1 Vojnu rozpútali Palestínci a to povraždením Izraelcov a ich únosmi. Doteraz nevrátili všetkých. Hanba ti.
@alica110 Toto fakt si mohla napísať? Veď Izraelci tam vraždia deti,rodiny všetko im tam ničia.Ved to bola Palestina a nie Izrael! Izrael im neposkytuje ani vodu ani jedlo! Môžeš sa hambit,že toto podporuješ.
Usa 3 dni pred bombardovanim,informovala Iran,co a kedy budu bombardovat...vsetky zariadenia boli odvezene,bunkre prazdne...

@mizoko staci google a osn?
Nech sa paci...
https://www.un.org/unispal/document/unimaginabl...