Dôchodkový vek 68 rokov: je to vôbec normálne?
Ahojte...určite vám už prišlo z poisťovne výpis o predpokladanom dôchodkovom veku... Ja som teda v šoku že ženy mojej generácie budú pracovať do 68.. je to brutálne kedy budeme mať čas na seba a vnúčatá ? Kto bude v tomto veku zdravý a kam nás zoberú do práce ? Chápem že sú profesie kde ide pracovať aj dlhšie ale čo ženy vo výrobe alebo ťažko fyzicky pracujúce ? Je tá naša vláda vôbec normálna ? Ako si to predstavuju?
@sanssa Pozor, AI sa tyka kancelarskych krys, nie manualnej prace. Sikovny majster robi casto aj na dochodku a pekne si privyrobi. Poznam napriklad chlapa, ktory vyraba nerezove zabradlia pre rodinne domy na mieru.
@patrike "Pozor, AI sa tyka kancelarskych krys, nie manualnej prace"
https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=104...
Nuž to potom Indovia zbytočne kŕmia AI? 😉 To je otázka času, manuálne práce vo fabrikách sa už trénujú, zložitejšie práce budú nasledovať. Tak ako v kancelárii bude napomínať AI botov tá kancelárska krysa tak bude šéfino na stavbe bičovať AI robotov 🙂
@anonym_61dd22 100 eur bude mať akú hodnotu za xy rokov😂
@mandzula samozrejme rodí sa malo deti v celej EU.Tak kazdy predá to kde býval a pôjde do menšieho nebudeme živit a vykurovať veľké domy ako terajší dôchodcovia.Ten vek sa hovorilo, že ak uvidia, že veľa ľudí bude na PN, ID od nižšieho veku tak sa prehodnotí a zníži.Stat nepotrebuje stotisíce ľudi na ID, ale pracujúcich.Neviem či žijem v zlej bubline, ale v mojom okolí sú všetci na predčasnom, podnikajú, opatruju rodičov, alebo sú doma s vnúčatami.Nemam jedného dôchodcu v okolí čo pracuje v 63,64 rokoch
@anonym_a82686 no ja mam napr. 70 rocnu kolegynu a este sa nechysta do dochodku
@mandzula samozrejme rodí sa malo deti v celej EU.Tak kazdy predá to kde býval a pôjde do menšieho nebudeme živit a vykurovať veľké domy ako terajší dôchodcovia.Ten vek sa hovorilo, že ak uvidia, že veľa ľudí bude na PN, ID od nižšieho veku tak sa prehodnotí a zníži.Stat nepotrebuje stotisíce ľudi na ID, ale pracujúcich.Neviem či žijem v zlej bubline, ale v mojom okolí sú všetci na predčasnom, podnikajú, opatruju rodičov, alebo sú doma s vnúčatami.Nemam jedného dôchodcu v okolí čo pracuje v 63,64 rokoch
@anonym_a82686 Ja troch kolegov po 65.
@patrike Síce fajn nápad, ale sme na SLOVENSKU, kde podpora ľudí 50+ neexistuje. Žila som istý čas v Austrálii a veru tam podporovali ľudí od 60+ v kadečom, poskytli možnosť ľahšej práce, ale tu? Buďme trošku realisti, poprosím.
@anonym_53f43a presne, lebo nie je robota ako robota. Kamarát čo má 50r. Pred polrokom dostal výpoveď, v IT firme. 7m. si nevedel nájsť prácu. Všade mu povedeli, že vek.
@anonym_a82686 To neviem, bola som tam ešte ako študentka a takto som to neskúmala, ale viem, že ich tam podporujú v týchto veciach, aj keď človek musí drieť, ale majú možnosť ľahšej práce alebo na skrátené úväzky. Žije tam moja rodina, tak niečo viem, ale nie až také detaily.
@anonym_53f43a
Ja som odtial prisiel minuly tyzden to je len sprosta populisticka propaganda nikdo ta nezamestna presne aku tu.
Mňa zaujíma kto zamestná starého človeka čo už oslavil 60 rokov . Veď starí ľudia majú už zdravotné problémy. Veď teraz nechcu zamestnať starcov po 50-tke. Ja sa čudujem že ste všetci spokojní. Veď nech starci robia aj do 80-tky aj s tým budete súhlasiť. Umrieme v práci od vycerpania.
@anonym_6f6881 Ked som mala 20, starci boli uz ludia po 40tke, mali problém sa zamestnat.
Ked nebude mat kto robit, aj starci po 60tke budu dobri.
Sorac, ale nazyvat ludi po 50kke starcami, ako naozaj dakujem😅😅😅.
U nas je vela ludi po 60tke a v pohode robia. Svokra na skrateny úväzok v skolstve robila do 76.
@autor nebooj, to zvladnes 💪🏿💪🏿a z prace rovno do truhly 😅😅. Vnucata si neuzijes alebo len tak, ako nasi stari rodicia, ze si brali dovolenky, lebo inak chodili do prace. A stale su aj vikendy a cas po praci. 👍🏿👍🏿
Na jednej strane sa posúva dôchodkový vek, na druhej už 50 ročného človeka nechcú vziať do práce a stále píšu ako nás nahradí AI. Tak neviem 😁
@anonym_30378d koho nahradí AI? Niektoré profesie áno a niektoré ani náhodou a niektoré zas zefektívni. Ale k veci. Veď už dlhé roky sa hovorí o Tom, že by sme si ja dôchodok mali čo to odkladať sami. A aj odkladáme niektorí a aj do 2. Piliera - ale čo z toho, keď naň má Hranol zálusk a hľadá spôsoby ako ho vysať.
Rob dokedy vladzeš a chceš,potom okolo 60 sa zaeviduj na úrad práce a do dôchodku môžeš byt na úrade evidovaná.
Rob dokedy vladzeš a chceš,potom okolo 60 sa zaeviduj na úrad práce a do dôchodku môžeš byt na úrade evidovaná.
@klara546 evidovana byt mozes, ale bez penazi, lebo podpora v nezamestnanosti je iba par mesiacov.
@anonym_a82686 kde zijes, ja v BA a poznam 1 predcasneho dochodcu.
Vsetci pracuju.
@anonym_a82686 no ja mam napr. 70 rocnu kolegynu a este sa nechysta do dochodku
@emjee to manuálne pracuje vo fabrike tvoja 70 ročná kolegyňa ?
@sandra9 treba robiť všetko preto, aby človek nebol odkázaný na dôchodok od štátu a môžes ostať doma aj v 50-tke
Nie podla mna to normalne nie je. Optimalny vek, za mna je okolo 60tky. Okolo myslim rok hore dole... A potom by clovek mal mat moznost spomalit tempo, rozhodnut sa pracovat, nepracovat, brigadovat atd.. podla svojho zdr.stavu, potrbiem atd
ALe druha vec, je normalne aby bezne ludia v 25-26r este nepracovali? To pre mna tiez normalne nie je.
Mne by ani nevadilo ze si mam sama odkladať na dôchodok, však vek OK ake kurna nech mi prestanú brat polovicu mzdy na terajších dôchodcov
Mne by ani nevadilo ze si mam sama odkladať na dôchodok, však vek OK ake kurna nech mi prestanú brat polovicu mzdy na terajších dôchodcov
@anonym_af6147 materskú, PN, tehotenské, podporu máš odkiaľ? Keď polovicu tvojej mzdy dostanú terajší dôchodcovia?
@anonym_af6147 materskú, PN, tehotenské, podporu máš odkiaľ? Keď polovicu tvojej mzdy dostanú terajší dôchodcovia?
@anonym_397400 materská aj PN je dávka na ktorú som si odviedla do sociálnej poisťovne a následne mi bola podľa toho vyplatená na rozdiel od dôchodku na ktorý síce odvádzam ale vyplatený mi uz nebude. Tehotenské som nemala takže tak...
@anonym_397400 materská aj PN je dávka na ktorú som si odviedla do sociálnej poisťovne a následne mi bola podľa toho vyplatená na rozdiel od dôchodku na ktorý síce odvádzam ale vyplatený mi uz nebude. Tehotenské som nemala takže tak...
@anonym_af6147 vidíš nejde všetko na dôchodcov ako si tvrdila vo svojom prvom príspevku 😉
Mňa zaujíma kto zamestná starého človeka čo už oslavil 60 rokov . Veď starí ľudia majú už zdravotné problémy. Veď teraz nechcu zamestnať starcov po 50-tke. Ja sa čudujem že ste všetci spokojní. Veď nech starci robia aj do 80-tky aj s tým budete súhlasiť. Umrieme v práci od vycerpania.
@anonym_6f6881 ľudia po 50tke sú starci? Musíš byť riadne šlahnuta 🤦
Všade to je
A ze nezamestnavaju starších ľudí?to je koho vina? štátu?
@anonym_53f43a presne, lebo nie je robota ako robota. Kamarát čo má 50r. Pred polrokom dostal výpoveď, v IT firme. 7m. si nevedel nájsť prácu. Všade mu povedeli, že vek.
@terezia74 pre pracovný trh áno, či sa ti to páči či nie.
@anonym_8571ea moj známy tiež a pracuje v dobrej firme v Ba, ale chce odísť.Tento rok 50 r za pol roka nenašiel nič čo by bolo aspoň tak zaplatené ako kde je.Presiel na iné oddelenie za nižši plat a hľadá ďalej.Uz nastúpili po VS chalani, ktorí sú radi za oveľa nižší plat ako má on🤣mladí a dravi.Dnes nemôžu konkurovať 50 tnici chalanom čo majú 2-3 jazyky, a stáže v zahraničí.Podnikat nevie a má slušnú depresiu čo ďalej.Predtym bol 17 r v jednej veľkej firme a znižovali stavy bol riaditeľ a prepustili ho.
@petamich Pozastavujeme sa nad tým, lebo nám to nie je jedno. Ale čoraz viac mám dojem, že niektorým je to šumafuk, však žime v prítomnosti a kašlime na našu budúcnosť 👏
@anonym_53f43a neviem, kde si z mojho komentara vydedukovala, ze mne je to jedno ale nevadi 🙂 prave naopak a prave preto sa na svoj dochodok snazim mysliet uz teraz a ako si ho zabezpecim sama, lebo tento stat mi o 28 rokov, ked mam ist do dochodku nezabezpeci absolutne nic 🤷♀️
nemam peniaze na dochodky, tak zavolam migrantov, z ktorych polovica nerobi a budem zivit ich 10 deti? cize priamo umerne tomu, kolko nepracujucich prìde a treba ich živit, o tolko neskôr sa pojde do dôchodku...ked spoločnost živi 1% nepracujucich, pri miernom utiahnuti opasku to zvladne s prehladom...ked spoločnosť živi 40% dajme tomu nepracujucich, ktori vyrobia dalsich nepracujucich, tak odchod do dôchodku sa zvyši každym rokom a na tych bedrach pracujucich 70kov je, aby odvadzali dane štátu, z ktorych sa ẓ̌ivia ti nepracujúci
jednoducha matematika...
dalšia vec - spravovanie verejnych financii by malo byt pod verejnou kontrolou a pravidelne audity..tuto najviac utekaju peniaze, ti čo su pri koryte a nepracujuci s 10 deťmi a na nich robia ludia, čo sa zoderu v praci
@terezia74 pre pracovný trh áno, či sa ti to páči či nie.
@anonym_8571ea moj známy tiež a pracuje v dobrej firme v Ba, ale chce odísť.Tento rok 50 r za pol roka nenašiel nič čo by bolo aspoň tak zaplatené ako kde je.Presiel na iné oddelenie za nižši plat a hľadá ďalej.Uz nastúpili po VS chalani, ktorí sú radi za oveľa nižší plat ako má on🤣mladí a dravi.Dnes nemôžu konkurovať 50 tnici chalanom čo majú 2-3 jazyky, a stáže v zahraničí.Podnikat nevie a má slušnú depresiu čo ďalej.Predtym bol 17 r v jednej veľkej firme a znižovali stavy bol riaditeľ a prepustili ho.
@anonym_a82686 akoze sorry, ale ak 50 rocny byvaly riaditel nemoze konkurovat mladym, bude chyba u neho sameho - privelke ocakavania a prilis zamrznuty v povodnom systeme prace.
Never tomu, ze mladi ovladaju x jazykov, ti lepsi maju anglictinu C1, zvysok anglictinu s ktorou zvladnu pracu na pc. A moja osobna skusenost (nemcina C1, anglictina B2, spanielcina, svedcina - precitam aj dlhy text, prelozim, aj vetu vypotim, cize uplny zaciatocnik nie som) - jazyky okrem anglictiny dnes nikto nechce, mozno na pohovore, v samotnej praci ich malokedy vyuzijes ak nie si tlmocnik alebo prekladatel.
nemam peniaze na dochodky, tak zavolam migrantov, z ktorych polovica nerobi a budem zivit ich 10 deti? cize priamo umerne tomu, kolko nepracujucich prìde a treba ich živit, o tolko neskôr sa pojde do dôchodku...ked spoločnost živi 1% nepracujucich, pri miernom utiahnuti opasku to zvladne s prehladom...ked spoločnosť živi 40% dajme tomu nepracujucich, ktori vyrobia dalsich nepracujucich, tak odchod do dôchodku sa zvyši každym rokom a na tych bedrach pracujucich 70kov je, aby odvadzali dane štátu, z ktorych sa ẓ̌ivia ti nepracujúci
jednoducha matematika...
dalšia vec - spravovanie verejnych financii by malo byt pod verejnou kontrolou a pravidelne audity..tuto najviac utekaju peniaze, ti čo su pri koryte a nepracujuci s 10 deťmi a na nich robia ludia, čo sa zoderu v praci
@anonym_94a427 o akom state sa bavime?
Ono treba sa zamyslieť nad dôchodkami matematicky. Kým bol demografický rast, respektíve dobeh demografického rastu do stredného veku, nebol s dôchodkami problém, lebo nárast dĺžky dožitia bol kompenzovaný nárastom počtu platiteľov dôchodkových odvodov. Tento bašavel ale končí, a do produktívneho veku prichádzajú čoraz tenšie ročníky.
Dôchodkový systém spočíva na troch rohoch, dĺžka poberania dôchodku, výška dôchodku a výška odvodov. Nastavenie systému sa posúva medzi nimi a nedá sa to robiť úplne ľubovoľne. Takže skôr či neskôr ten dôchodkový vek porastie, nie že by to tá-ktorá vláda až tak chcela, ale nebude z čoho dávať. Súčasné vlády sa ten problém snažia čo najviac "vysedieť", aby to vybuchlo do ksichtu až tým ďalším...

@martinka13 Toto však nie je o Ficovi, je to tak v celej Európe. Jedine, že by sa všade kradlo tak ako u nás. Ono to súvisí s celkovými demografickými zmenami, populácia starne, rodí sa málo detí, teda budúcich zamestnancov, ktorí vyrábajú peniaze na dôchodky, zároveň sa zvyšuje priemerná dĺžka života.