ID a nadštandardné príjmy: Riešenie pre spravodlivé posudzovanie?
Ráno ma potešil článok že idú siviac posvietiť na id hlavne takých ktorí majú nadštandardný príjem a poberajú ID
Krásny príkladom je murár čo prišiel o nohy a iteckar ktorý za Pc môže kľudne naďalej pracovať
Myslím že všetci vidíme rozdiel tak hádam svitá na lepšie časy a bude konečne kategorizácie invalidity a miery práce schopnosti.
Ešte by mohli konečne posudzovať maximálne materské a podpory a budem mať konečne pocit.ze v tomto štáte sa konečne začína aj premýšľať pri písaní zákonov. Tlieskam
@unbeholfen a to sa nemá o teba kto starať ? Prečo ťa nezivia rodičia ? Kde bývaš ? Nebolo by ti lepšie v ústavnej starostlivosti?
@barborienka2001 mal by sa, ale nesvojprávny niesom. Rodičia už chcú mať na starobu kľud, a brat má voľný byt, predať ho neplánuje, do prenájmu nechce dať aby tam cudzí boli, tak mi ho požičal na dobu neurčitú za cenu režijného. Tak si len tak existujem. Keď ma vyhodia z roboty, tak sa nasáčkujem do ďalšej, a takto to ide dokolečka dokola odkedy som skončil školu. Ja som si už zvykol, len je s tým veľa byrokracie. Keby to bolo viac zautomatizované ako napr. v Estónsku, tak by to bolo o niečo jednoduchšie. Ja chápem na akom princípe funguje kapitalizmus. Funguje len to čo vytvára zisk. Kto nevytvára zisk, je neefektívny, neporduktívny, je odpísaný do vyhnanstva. Buď ich niekto živí alebo sú bezdomovci.
@unbeholfen ty mas len jednu dusevnu poruchu a to taku ze prezeres kazdu vyplatu za tri dni a preto si vypaseny a lenivy sa zohnut. Takym ako ty by mali ID zobrat ako prvym. Mas cukrovku a pijes litre koly. Preco by stat mal platit takym co kaslu na svoje zdravie. Si prizivnik
@anonym_956036 kotlebov projekt krompáče a lopaty.
@barborienka2001 mal by sa, ale nesvojprávny niesom. Rodičia už chcú mať na starobu kľud, a brat má voľný byt, predať ho neplánuje, do prenájmu nechce dať aby tam cudzí boli, tak mi ho požičal na dobu neurčitú za cenu režijného. Tak si len tak existujem. Keď ma vyhodia z roboty, tak sa nasáčkujem do ďalšej, a takto to ide dokolečka dokola odkedy som skončil školu. Ja som si už zvykol, len je s tým veľa byrokracie. Keby to bolo viac zautomatizované ako napr. v Estónsku, tak by to bolo o niečo jednoduchšie. Ja chápem na akom princípe funguje kapitalizmus. Funguje len to čo vytvára zisk. Kto nevytvára zisk, je neefektívny, neporduktívny, je odpísaný do vyhnanstva. Buď ich niekto živí alebo sú bezdomovci.
@unbeholfen tak tvoji rodičia sú nezodpovední takto ťa nechať mali by sa o teba starať a mal by si žiť s nimi ..po prípade nechceš ísť do ústavu ?
@unbeholfen niekedy sa mi z tvojich reci zda, ze nie si hlupy.... Skor taky vychcany.... Keby si velmi chcel, aj sa naucis robotu, napriek hendicepom, ktore mas...
@unbeholfen niekedy sa mi z tvojich reci zda, ze nie si hlupy.... Skor taky vychcany.... Keby si velmi chcel, aj sa naucis robotu, napriek hendicepom, ktore mas...
@anonym_db92d0 je to tak ako pises.
@anonym_db92d0 presne si trafila klinec po hlavičke 👌 drvivá väčšina takýchto "incalidov" by bola schopná normalne v živote fungovať. Ale prečo by to vlastne robili, keď im mesacme na isto cinkne co ja viem 300€? Potom ani ta PNka až tak "neboli", lebo vsak základ si z toho zaplatím a potom to už nejako dám.
@unbeholfen tak tvoji rodičia sú nezodpovední takto ťa nechať mali by sa o teba starať a mal by si žiť s nimi ..po prípade nechceš ísť do ústavu ?
@barborienka2001 práveže rodičia sa o mňa starali veľa rokov. Ten nápad s bytom prišiel spontánne. Bolo to myslené tak že ja sa naučím osamostatniť sa, a oni budú mať na starobu pokoj. Úmysel bol dobrý, len pri takom tragédovi ako ja, to dopadlo tak že išiel prúser za prúserom. Už bola reč o dobratí svojprávnosti. Len vždy sa mi to nejako prepieklo. S tým ústavom je to ako? Na to treba mať nejaké podmienky predpokladám. Spýtam sa AI. Na starobu zostať na ulici nieje príjemné. Rodičom môžem vďačný. Vytiahli ma už z tolkých prúserov že keby ich nemám tak už som dávno na ulici.
@anonym_db92d0 je to len pud prežitia. Každý živý tvor sa ťahá tam kde je lepšie. Ja sa robotu viem naučiť. Ja nemám problém s tým že ako obsluhovať skener, vysokozdvižný vozík, nakladanie paliet, ale s tempom. Aj športovci atléti keď bežia 60-ku, teória vedia všetci že ako majú dýchať, ako sa majú odraziť pri štarte, ale niekto je proste pomalší a nikdy nezabehne čas ktorý treba na kvalifikáciu do súťaže. Tak aj v zamestnaniach som kúsok pod normou/tempom/kvótami ktoré vyžadujú. Kapitalizmus je strašne zameraný na produktivitu a vysoké pracovné tempo. A také práce ako napr. vodič MHD ma zase nepustili robiť.
@anonym_db92d0 zaujímavé že väčšina ludí čo ma na živo pozná tvrdí že som hlúpy. A ten zvyšok si to len zo slušnosti nechalo pre seba.
@anonym_db92d0 zaujímavé že väčšina ludí čo ma na živo pozná tvrdí že som hlúpy. A ten zvyšok si to len zo slušnosti nechalo pre seba.
@unbeholfen a ty mas vlastne diagnozu autizmus?
No tempo.... Aj to sa da naucit. Len aj to treba chciet. A ty nechces. Cize nie si hlupy, len lenivy.... A tych lenivych sa mi zda, ze je v nasom state vela.
ID sa neráta podľa príjmu, ale schopnosti pracovať. Aj ten, kto mal nadštandardné príjmy nemusí vládať pracovať s plným nasadením. Ten, kto zarába veľa, môže mať niekedy z dôvodu podlomeného zdravia výpadok a nevládať. ID má tieto problémy zmierniť. Mnoho krát tí, čo majú rodiny a mali vysoké príjmy, snažia sa ich zachovať, aby udržali pôvodnú úroveň v rodine. Poznám IT-čkára, ktorý zarábal cez 3 000 a po nehode zostal na vozíku. Nevládze už tak, ako predtým robiť 8 hodín v ťahu. Rozdelil si to na 24 hodín a v noci takmer nespí, každé 3 hod. zazvoní budík a pracuje, len aby zarobil. Netreba zabúdať, že tí, ktorí odvádzali do sociálnej poisťovne z vymeriavacieho základu 3 a via tisíc Eur takmer tisícku mesačne, majú väčšie právo v prípade obmedzenej schopnosti dostávať ID ako tí, ktorí tam odvádzali z nízkych príjmov iba drobné a majú teraz veľké huby. Závidia, no neodvádzali veľa a podľa nich tí, čo zarábali a dokážu aj za problémov zarábať, nemajú dostať nič? Veď oni odvádzajú naďalej zo svojich príjmov, kým iní si sedia doma a čakajú len na príjem od štátu.
@unbeholfen a ty mas vlastne diagnozu autizmus?
No tempo.... Aj to sa da naucit. Len aj to treba chciet. A ty nechces. Cize nie si hlupy, len lenivy.... A tych lenivych sa mi zda, ze je v nasom state vela.
@anonym_db92d0 áno autizmus… Už boli pokusy že som bežal s paleťákom, a BOZP človek mi vravel že nech to nerobím. A ja že tak potom čo odomňa chcú? Jeden mi nadáva že som pomalý, keď sa ponáhlam tak je to nebezpečné. Nech robím čokoľvek neviem zamestnávateľovi vyhovieť.
Momentálne prácu mám, stáva sa mi že nestíham ale zatiaľ sa mi nevyhrážajú vyhadzovom. Tak uvidíme do kedy to takto vydrží. Svoj osobný rekord, takmer 3 roky v jednom zamestnaní neviem už dlho prekonať.
Jedna vec je že doteraz bolo priveľa pracovných miest, takže nebola konkurencia, aj napriek tomu že je veľa cudzincov, stále chýba pracovná sila, a tak firmy sú nútené tolerovať aj slabších a zaostalejších zamestnancov.
Ale terza kvôli tým opatreniam, konsolidáciám, situáciou vo svete, keď sa pre firmy stávaju prevádzky nákladnými, tak odchádzajú z Európy, tie ktoré sú viazané na región a musia ti byť, zase konsolidujú, šetria kde sa dá. Takže ak príde éra že bude veľa nezamestnaných a firmy si budú môcť vyberať lepších ludí tak si taký ako ja ani neškrtnú. Momentálne neni problém lebo berú všetko čo príde. Ale ako sa začínajú tie hromadné prepúšťačky, plus neustály prílev cudzincov, tak sa misky váh trocha môžu pohnúť.
Problém s chránenými dieľňami a sociálnymi podnikmi, je problém keďže to vie fungovať pomocou dotácií. A keď je zlá ekonomická situácia, velké náklady nna prevádzky, tak aj zabehnuté firmy majú čo robiť aby neboli stratové, aby sa udržali na trhu, vedeli konkurovať, musia tlačiť stále viac a viac na produktivitu a efektivitu. Takí kadejakí postihnutí mamľasi ako ja, sú neproduktívni. Všetky tie projekty typu “sociálny podnik” fungujú stratovo len vďaka dotácií aby tí ludia nestratili pracovné návyky, a aby nemali pocit zbytočnosti. Takže ak aj budem mať zakestnanie prispôsobené môjmu tempu a schopnostiam, tak ho budem mať len vďaka dotáciám, a budem vedieť že neprodukujem žiaden zisk, takže aj keď budem pracovať tak na úkor zvyšku ekonomiky. Ja to všetko chápem ale tak čo máme robit? Nechat sa popraviť alebo čo? Viem že sme zbytoční ludia, čo tu len zbytočne zabadzajú.

ja by som zaviedla nove dane a poriadne vysoke. Kazde 3 roky by bol cely narod povinny robit IQ testy a taki, ktori budu mat pod 90, by museli platit dan. Cim nizsie IQ, tym vyssie dane. Dan za blbost.
@anonym_86a367 mala by si si zacat sporit