Mali by mať dôchodci volebné právo?
Čo si myslíte o tomto videu? Aký je váš názor?
@viestta je vzorom pre svojich voličov
Nevedomost predsa nie je o veku. Neviem si predstavit, ze prechodom na dochodok pridem o volebne pravo len na zaklade veku a stane sa zo mna obcan druhej kategorie. Take uz raz skusili v nacistickom Nemecku na inych skupinach ludi.
Bohuzial, nevyhodou demokracie je, ze si obcania mozu zvolit totalitny rezim.
Fakt, že Slovensko už pre zahraničných investorov nie je také zaujímavé ako v minulosti, potvrdzujú aj čísla o priamych zahraničných investíciách.
Kým na Slovensku ich objem v posledných rokoch stagnuje na úrovni okolo 60 miliárd eur, v okolitých krajinách V4 rastie. Napríklad v Česku v roku 2023 stúpol medziročne o päť percent na 216 miliárd eur.
@viestta veď oni nekonsoliduju , to len my , ved oni žijú z nás, toto čo ja odvediem ide vyslovene do ich gagorov, pre mňa nerobia nič
@dahlia25 @alenka58 dobre, pripocitame k nim este tie dva rocniky, ktore nedovrsili dochodkovy vek. Ako to zmeni skutocnost, ze najviac volicov ma v kategorii obyvatelov v produktivnom veku? Ak zarate aj tych par rocnikov, s ktorymi operujete medzi dochodcov, tak ci tak gro jeho volicskej zakladne tvoria ludia v produktivnom veku, nie dochodcovia, takze aj keby sa zakazalo volit dochodcom, tak vysledky volieb by to nijak nezmenilo.
@viestta nuž, zmenilo. Smer by v rámci svojich hlasov prišiel dajme tomu o nejakých 40%, zatiaľ čo napr. PS o 10% (podľa prieskumu z 2023, z voličov PS tvoria dôchodcovia 10%). Trochu čísel a matematiky a zrazu zistíme, že PS by voľby vyhralo o cca 70 tisíc hlasov.
Netvrdím, že PS je cesta. Tvrdím len, že o tom, kto nám vládne, do neprimerane veľkej časti rozhodovali dôchodcovia.
@abbey1 a tebe hovorí niečo neprekrúcanie toho, čo som napísala? Kde konkrétne som napísala, že som zato, aby bolo niekomu odobraté právo voliť? Som zato, aby sa mladší ľudia rozprávali doma s rodičmi a starými rodičmi o tom, ako si predstavujú svoju budúcnosť a v akej krajine chcú žiť a vychovávať svoje deti. Ďakujem ti pekne za pochopenie a rešpektovanie môjho práva sa vyjadriť k téme a vyprosim si ďalšie útoky.
@jakubrianka Rovnako ťa poprosím o neprekrúcanie mojich slov. Preveruj si u koho, čo len chceš, rovnako sa vyjadruj k čomu len chceš. A ja budem robiť to isté,. Ty útok 🙂
Ja to nechápem, väčšinou čo si čítam diskusie, všetci nadávajú na túto vládu..Kto ich potom zvolil? Kde sú tie vygumovane hlavy?Inak tiež sa pripájam k názoru, že veľa dôchodcov má lepšie názory, čo sa týka politiky ako mladí ľudia.. By ste sa čudovali koľko mladých ľudí volila túto zgerbu!!
Odoberme dochodcom právo voliť lebo maju v záujme vyššie dôchodky, odsúdeným nechajme lebo co maju v záujme?to je téma na hanbu
Miesto toho aby ste vlastným rodičom na dôchodku tak sa spoliehajú na sľuby od politikov čo niesu im nič a vlastná rodina radšej uprednostni úver na dovolenku každú chvíľu nový mobil kabelka auta a eshopy i domovy dôchodcov praskajú vo švíkoch miesto pomoci vlastnej rodine lebo čo? starí nepotrební zbavme sa ich a odobrať práva a miesto toho zamyslieť sa ci vy si to právo ,, zaslúžite,, aké mate záujmy a hodnoty...
A to ešte sú tie,, skromnejšie,, generacie čo poväčšine im ide o to aby dôstojne dožili bez nedoplatkov
Čo skôr táto generácia, zobrať im na dôchodok volebné právo lebo to budú práve tí co na namestiach budu protestovať lebo si nemôžu každý rok kúpiť novy ip..ne ako sú zvyknutí a nikto im nedá úver na tisíc nezmyslov ako su zvyknutí😅a koho budu voliť? akú slubotechnu ip..nov?😅
A to ešte sú tie,, skromnejšie,, generacie čo poväčšine im ide o to aby dôstojne dožili bez nedoplatkov
Čo skôr táto generácia, zobrať im na dôchodok volebné právo lebo to budú práve tí co na namestiach budu protestovať lebo si nemôžu každý rok kúpiť novy ip..ne ako sú zvyknutí a nikto im nedá úver na tisíc nezmyslov ako su zvyknutí😅a koho budu voliť? akú slubotechnu ip..nov?😅
@veronika14141414 je to inak velmi smutne citat. V niektorych krajinach si starych ludi vazia, staraju sa, v nasej su dochodci na okraji spolocnosti a najlepsie sa ich uz len zbavit. Velmi smutne. Kopec starych ludi co ich deti na nich kaslu, su sami, kolkokrat nemaju financie a nikto im nepomaha. Velmi smutne. Stari ludia maju co dat spolocnosti, len by bolo treba dat im priestor. A uplne inak sa k nim spravat. Aj celospolocensky
@veronika14141414 je to inak velmi smutne citat. V niektorych krajinach si starych ludi vazia, staraju sa, v nasej su dochodci na okraji spolocnosti a najlepsie sa ich uz len zbavit. Velmi smutne. Kopec starych ludi co ich deti na nich kaslu, su sami, kolkokrat nemaju financie a nikto im nepomaha. Velmi smutne. Stari ludia maju co dat spolocnosti, len by bolo treba dat im priestor. A uplne inak sa k nim spravat. Aj celospolocensky
@liv1 veru pravda a skôr by mala byť téma nie o práve voliť ale PRÁVO kandidovať a tie kritériá upraviť, nie ze hocikto BEZ adekvátneho vzdelania (kľudne kritérium aj hodnôt ved ide o ,,dobro,, spoločnosti )môže byť na pozícii akej chce
@liv1 ano, veľmi smutná myšlienka. Ten, kto sa pýta, či majú dôchodcovia voliť, ten si absurditu svojej otázky uvedomí, keď sám bude starý. spoločnosti dal predsa celý život svojej práce. čo dal spoločnosti ten, čo sa toto pýta? toto je hnus, úplné dno
ja keď tu na MK čítam doslova nenávistné slová voči rodičom, svokrovcom, tak sa ani nečudujem, že niekto založí takúto tému, je to smutné
ja keď tu na MK čítam doslova nenávistné slová voči rodičom, svokrovcom, tak sa ani nečudujem, že niekto založí takúto tému, je to smutné
@alenka58 veru smutné, až doslova alarmujúce
že vôbec tu niekomu napadne myšlienka odobrať právo voliť starším ľuďom!!! a je úplne jedno koho budú voliť. takto spoločnosť a demokracia nefungujú! že ostatní musia voliť toho, koho ja chcem!!!
tak tomu ignorantovi nech sa potom na oplátku odnímu ľudské práva, či by bol s tým ok!! maximálne som sa vytočila
Volebne pravo by nemal mat nikto, kto si realne poklada tuto otazku. Lebo z hladiska psychologie je s velkou pravdepodobnostou sociopat/psychopat s velmi nizkym, alebo az nulovym prahom empatie, alebo ma hranicnu poruchu osobnosti. Inak by mal mat samozrejme pravo volit kazdy, kto dovrsil 18 rokov a musi v tejto spolocnosti zit a medzi tymito sociopatmi/psychopatmi aj prezit.
Chvalabohu este stale zijeme v demokratickej spolocnosti, kde ma pravo volit a slobodne vyjadrit svoj nazor kazdy dospely jedinec, ktory v tejto spolocnosti zije. Ako ale vidim, skutocna demokracia zacina byt v ohrozeni a coraz viac sa tu nasilne presadzuje len jeden nazor, cim viac zvrateny a nenavistny, tym lepsie. Drviva vacsina normalnych ludi musime ostat ostraziti a nedovolit, aby toto zlo zvitazilo.
Mali by, oni nemôžu za to, že máme nízku pôrodnosť. Každý jeden svojprávny človek by mal vyjadriť svoj názor. Skôr by som zaviedla do školy predmet o tom ako funguje štát + raz za pol roka prednášku čo sa v štáte deje a dôsledky od nejakého objektívneho politologa. Skôr by som posunula hranicu u mladých na 21 rokov. Niektorí 18 roční chodia voliť to, čo volia ich rodičia, lebo nemajú názor a chcú si dať storyčko na instagram, že boli voliť a ani veľa vecí si nevedia vybaviť sami ako plnoletí, česť výnimkám.
@kikuska63 prosím? posunúť hranicu na 21? ja mám teraz 21. Každý občan dosiahol plnoletosť v 18-tich rokoch, a má právo rozhodnúť, ako bude v budúcnosti vyzerať jeho krajina, kde BUDE v budúcnosti odvádzať svoje dane a vychovávať svoje deti🤦toto je akože, čo? A nesúhlasím s vaším názorom, kde uvádzate, že mladý ľudia volia, to čo im povedia rodičia, pretože, to nie je pravda, mladý majú taktiež svoju hlavu.🤷✨
@slovakboy a čo takí vychodniari (keď už segregujes ako prvý), prišli do Bratislavy a prišli sem volit Valla. Fico (opakujem sa, nikdy som ho nevolila) išiel do politiky s dobrymi úmyslami, poznam jeho backround, len ho systém zomlel, lebo ako politik proste nedokážeš byt úplne nezávislý. Taký primator Vallo bol marketingovo vytvorenou postavičkou developermi, aby im tu menil uzemny plan a dal zarobiť oligarchom. Jeho marketingový tim, ktorý je vacsi ako má urad vlády, ho obraňuje, cenzuruje, pouziva naše dane, aby si budoval kult osobnosti. Niekto, kto sa do Ba pristahuje, nepozna kauzalne suvislosti, necha sa zblbnut marketingom, tiež rozhoduje o našom meste, vysledkom je to, že Ba je zadlzena ako nikdy predtým, lebo si zvolila niekoho, kto by ešte aj stoličku spod zadku svojej mamy ukradol. Preto je PS pre mna absolútne nepriechodné, lebo keď budú robit to, čo robia v Bratislave, tak Slovensko skončí ešte horsie. Smutne je, že tu naozaj nie je možné volit ziadnu stranu, lebo sa rozhoduješ len medzi zlodejmi a šibnutými.
@tramtada31 Perfektné napísané. Tak taký magor Vallo nechce po BA bezdomovcov. Tak ich " sere" do domovov soc. služieb. Oni to berú ako trest. Čo myslíš že tam robia?? Sociálny pracovníci im vybavia občianské preukazy, kartičky poistenca, dôchodky a oni odrazu pri peniazoch slopú ako dúhy a nikto im to nemôže zakázať. Magistrát dopláca na luxusný život neprispôsobivej skupine ľudí. Prídu v doprovode polície a tvária sa že prišiel min. kráľ Ľudovít 16... Toho hňupa Valla by som nechala len mesiac pracovať s nimi. Prať a prezliekať okadené periny, tepovať ovracané koberce a prešlo by ho to ako " psa autobus"...
Myslím ze nie
Tak ako sa dá voliť od 18 rokov tak by mala byť aj hranica lebo teda moji svokrovci keď povedali ze volili pána F...... a že by ho znova volili tak ma skoro výstrelo a to majú nad 65
Myslím ze nie
Tak ako sa dá voliť od 18 rokov tak by mala byť aj hranica lebo teda moji svokrovci keď povedali ze volili pána F...... a že by ho znova volili tak ma skoro výstrelo a to majú nad 65
@mariska1989 takže podľa toho kto koho voli tak budu mať volebné právo a kto rozhoduje o tom ze koho voliť?ci sme diktatúra a ked volia iných (ako ma kto názor?) tak odobrať práva?...tak vlastne nech nevoli NIKTO lebo vždy sa niekomu niečo nebude páčiť 😃
Vybavené 😅
Myslím si, že by mali. Nie je dôchodca ako dôchodca. Je mnoho dôchodcov, ktorí pozerajú ja svoje rodiny - deti, vnúčatá a chcú pre nich lepšiu budúcnost. Potom sú takí, ako moji starí rodičia, ktorí povedia my sme si svoje odtrpeli, nemôžeme stále pozerať na iných. A volia potom tam kde dostanú 13. dôchodok. To že dôchodok dostávajú už vyše 30 rokov je druha vec…moja babka je na dôchodku už viac, ako reálne odpracovala. Volebné právo mal aj môj nebohý dedo, ktorý nevedel ani len pisat (pamätal si živo vojnu, mal 13 súrodencov, spal na sene a pracoval na poli - a takýchto dôchodcov tu ešte máme). Myslím si, že volebné právo by nemali mať ľudia, ktorí nemajú ukončenú aspoň základnú školu…uvažovala by som aj o povinnosti ukončenej strednej školy (akejkolvek - od učňovky po gymko). Nemal by rozhodovať vek, ale určitá miera vzdelania.
Myslím ze nie
@mariska1989 a preto.... nikoho nič do toho kto koho voli
Lebo aj ty priznaj koho.... a tisíc ľudí sa ti vysmeje a da tisic argumentov ako to bolo hlúpe a za to ti odobrať práva?
(A stavím sa ze si volila liberálov a takéto názory diskriminacne😋 ale nie... je to tvoja vec )
Pokial su ludia psychický zdravý tak ake upieranie práv za vek a názory 😅 v prvom rade nikoho nič do toho a v druhom rade diktatúru si nechajte na doma a nie v spoločnosti kde žijú aj iní ľudia

@dahlia25 kategoria 50 - 65 rokov nie su dochodcovia, len nad 66 rokov su dochodcovia