Šialený zákon na ochranu kňazov schválený
Toto je choré
https://blog.sme.sk/jankaciganikova/politika/si...
Pre mňa je choré doteraz povinné vyučovanie náboženstva na školách v dnešnej multikultúrnej spoločnosti sa správame ako v stredoveku. Hejného matematika nie, náboženstvo áno.
@sulavikova nikde nie je povinne náboženstvo….vzdy je v ponuke aj etika
Tak neklam !!
Zas článok na rozdúchanie vášni. U nás v nemocnici (ešte keď ako tak fungovala) bola takáto kňazska sluzba úplne bežná aj pred týmto zákonom. V sobotu bývala v kaplnke omša (pre tých čo vládali a chceli ísť) a hodinu pred tým prešiel kňaz oddelenia. Zaklopal, opýtal sa, či ma niekto záujem o prijatie sviatosti alebo rozhovor a zariadil sa podľa odpovede. Nikoho to nepobuovalo, ani neobťažovalo. Žiaden kňaz sa nebude tlačiť tam, kde ho nechcú. A naozaj ho nezaujíma ani krvácanie žien, ani info zo zdravotnej dokumentácie. Ale správne napísaný článok a hystéria je na svete. A k pedofilom… áno, sú aj medzi kňazmi ako všade. Kľudne aj ošetrujúci lekár dieťaťa môže byt pedofil. Ale to už by v článku nebolo kóšer spomínať.
@pink_lady niektoré si tu myslia, že kňazi sa k ním prídu počas pôrodu snáď modliť otčenás, ale počas vizity si obzrieť ich frndu 🤦🏻♀️🤦🏻♀️
Konečne aj niečo nirmalne a ľudia ? Otras
Nech sa idu pozrieť na oddelenia kde sú umierajuci, takí ľudia túžia po takej službe ako je kňaz
@pribinak ako čokoľvek súvisiace s akýmkoľvek náboženstvom ma toto tiež od normálnosti ďaleko ale tak kresťanská úderka nebola nikdy známa sebareflexiou 🙂
@sulavikova nikde nie je povinne náboženstvo….vzdy je v ponuke aj etika
Tak neklam !!
@pribinak máte pravdu: náboženstvo vs. etika.
@sulavikova vždy je to spolu v ponuke, zákonný zástupca dieťaťa má na vyber
Je to tak v všade, nielen na Slovensku
@pribinak nie som veriaca, ale v blízkom okolí nastala situácia, keď žene v bezvedomí udelil kňaz posledné pomazanie - bez súhlasu jej alebo rodiny. Boli z toho vtedy dosť mimo, keďže sú úplne inej viery, kde sa nič také nedeje. A áno, kňaz pokrstí aj dieťa bez vysloveného súhlasu rodičov- ak napríklad nie sú prítomní, nežijú a stav dieťaťa nedovoľuje čakať.
@lenja123 žiaden kňaz nemôže len tak niekoho pokrstiť. Ak sa taký našiel, nekonal v súlade so svojou službou.
@pribinak ako čokoľvek súvisiace s akýmkoľvek náboženstvom ma toto tiež od normálnosti ďaleko ale tak kresťanská úderka nebola nikdy známa sebareflexiou 🙂
@bonboniera a kto má sebareflexiu? Akože kto? Ty? Nemas žiadny protiargument
@sulavikova povinne náboženstvo? Volis si medzi náboženstvom a etikou. Dokonca každý rok mi príde do edu správa, že si mám vybrať na ďalší rok.
@pribinak posledný komentár na prvej strane, to si myslím ze je dostatočný protiargument ktorému buď stále nerozumieš alebo ho naschval ignorujes.
To nie je zákon pre ateistov , ale pre tých , ktorých sú kresťania a majú záujem, napríklad, aby nemocnica Penty sa nerozhodla nepustiť kňaza k ležiacemu, ktorý si to želá . Alebo iné súkromne nemocnice.
Podľa Stachuru sa v čase covidu stávalo, že duchovným nepovolili prísť do nemocnice len preto, že nemali pre nich plášť a ochranné pomôcky. „Povedali im ,nie, nedá sa‘,“ upozornil Stachura s tým, že teraz budú mať kňazi prístup k umierajúcim.
Zákon okrem iného zdôrazňuje potrebu rešpektovať duchovné a náboženské presvedčenie pacienta ako súčasť jeho individuality.
„Tieto aspekty môžu významne prispievať k udržaniu psychickej rovnováhy a pozitívne ovplyvniť celkový proces liečby. Najmä v závažných životných situáciách zohráva prítomnosť duchovnej osoby nenahraditeľnú úlohu v rámci celostného prístupu k starostlivosti o pacienta,“ píše sa v správe k zákonu.
@sulavikova vždy je to spolu v ponuke, zákonný zástupca dieťaťa má na vyber
Je to tak v všade, nielen na Slovensku
@pribinak to nie je pravda, neglobalizujte. V zahraničí sa bežne platí tzv. daň z náboženstva, do škôl náboženstvo nasilu netrepú ako u nás po medzinárodných dohodách s Vatikánom.
Zvláštna krajina sme my. Rodičia nemajú častokrát možnosť byť so svojím dieťaťom v nemocnici, aj keď náš štát podpísal medzinárodnú zmluvu, ktorá chráni práva dieťaťa. Ale kňaz bude môcť byť prítomný, aj keď ho nik nezavolá 🤔 Ja nemám nič proti tomu, ak si ho ktokoľvek vyžiada, ale takto.. Btw., som zvedavá, či to platí pre všetky vierovyznania 🤔, nechce sa mi študovať zákon, takže len sa zamýšľam..
@pribinak posledný komentár na prvej strane, to si myslím ze je dostatočný protiargument ktorému buď stále nerozumieš alebo ho naschval ignorujes.
@bonboniera to vyžiadanie? A ty si myslíš že nejaký kňaz sa nasilu k niekomu posadí a bude ho presviedčať o existencii boha ?
Buď reálna …opýta sa či máš zaujme o rozhovor? Nie? Pôjde ďalej
Koniec hystérie
@pribinak nie som veriaca, ale v blízkom okolí nastala situácia, keď žene v bezvedomí udelil kňaz posledné pomazanie - bez súhlasu jej alebo rodiny. Boli z toho vtedy dosť mimo, keďže sú úplne inej viery, kde sa nič také nedeje. A áno, kňaz pokrstí aj dieťa bez vysloveného súhlasu rodičov- ak napríklad nie sú prítomní, nežijú a stav dieťaťa nedovoľuje čakať.
@lenja123 tak na posledne pomazanie súhlas rodiny netreba...verim, že sa z tej "traumy" ktorú tým utrpeli, už dostali
@lucia147852 ako píšem, nie som veriaca, tak neviem posúdiť, či je to v súlade s ich službou.
@pribinak ani ja som to nepočula, ale priamo zažila
@bonboniera to vyžiadanie? A ty si myslíš že nejaký kňaz sa nasilu k niekomu posadí a bude ho presviedčať o existencii boha ?
Buď reálna …opýta sa či máš zaujme o rozhovor? Nie? Pôjde ďalej
Koniec hystérie
@pribinak jedinú hystériu tu už na dvoch stranách robíš ty, pomodli sa trošku na ukľudnenie
@sulavikova povinne náboženstvo? Volis si medzi náboženstvom a etikou. Dokonca každý rok mi príde do edu správa, že si mám vybrať na ďalší rok.
@lucia147852 veď to som presne napísala.
To nie je zákon pre ateistov , ale pre tých , ktorých sú kresťania a majú záujem, napríklad, aby nemocnica Penty sa nerozhodla nepustiť kňaza k ležiacemu, ktorý si to želá . Alebo iné súkromne nemocnice.
Podľa Stachuru sa v čase covidu stávalo, že duchovným nepovolili prísť do nemocnice len preto, že nemali pre nich plášť a ochranné pomôcky. „Povedali im ,nie, nedá sa‘,“ upozornil Stachura s tým, že teraz budú mať kňazi prístup k umierajúcim.
Zákon okrem iného zdôrazňuje potrebu rešpektovať duchovné a náboženské presvedčenie pacienta ako súčasť jeho individuality.
„Tieto aspekty môžu významne prispievať k udržaniu psychickej rovnováhy a pozitívne ovplyvniť celkový proces liečby. Najmä v závažných životných situáciách zohráva prítomnosť duchovnej osoby nenahraditeľnú úlohu v rámci celostného prístupu k starostlivosti o pacienta,“ píše sa v správe k zákonu.
@fem Rozumiem, o čo išlo. Chýba v tom zákone upresnenie, lebo na jednej strane ak veriacemu v zlom zdrav. stave otázka od kňaza, či sa nechce porozprávať pomôže, mne by sakra dvihla tlak, čím sa mi môj zdrav. stav mohol zhoršiť.
@pribinak jedinú hystériu tu už na dvoch stranách robíš ty, pomodli sa trošku na ukľudnenie
@bonboniera neviem sa modliť…..skús to ty …za tvoj zdravý rozum
@bonboniera neviem sa modliť…..skús to ty …za tvoj zdravý rozum
@pribinak zdravého rozumu mam dosť, práve preto to modlenie nepotrebujem, dakujem 🙂 hystérii zdar
@pink_lady možno keby boli ateisti, tak by to až tak neprežívali, ale keďže sú dosť "ortodoxní" vyznávači inej viery, znášali to fakt dosť zle.
@lenja123 a toto je o tej tolerancii ktora akosi chyba...väčšina náboženstiev verí v toho istého Boha, aj ked niektorí ho nazývajú inak...Dúfam že ak by sa nado mnou v bezvedomí pomodlil hoc rabín, dúfam, ze moja rodina bude s tým v pohode ...lebo verím ze by to robil s dobrým umyslom
@pribinak zdravého rozumu mam dosť, práve preto to modlenie nepotrebujem, dakujem 🙂 hystérii zdar
@bonboniera tejto diskusii ti zdravý rozum rozhodne chyba
Mňa len udivuje,akou rýchlosťou sa to podarilo v tomto prípade,kňaz v nemocniciach. To,že koľko návrhov dávali za zákon matiek pri svojích deťoch v nemocnici trvalo snáď roky. Až do očí bijúca "krivosť tzv dobrého úmyslu". Ale aspoň sa pomodlí,aby nepadali omietky pacientom na hlavy😏.
@zuzana76 Možno máš pravdu, viem, na čo narážaš, no to neznamená, že budem teraz tolerovať menšie zlo.
@kvieta ale tento zakon nechce ziadne zlo, chce zabezpecit umierajucim, ktori napr nemaju rodinu, nikoho, kto by k nim knaza zavolal, alebo ludi, ktori potrebuju posilnenie v tazkych chvilach. Nikto tam nebude presviedcat ateistu, ani nikoho. Zase sa robi problem, kde nie je.
Mňa by zaujímalo, kto je podľa toho duchovní. Budú sa rátať iba registrované cirkvi? Alebo?
Dajme tomu budhista alebo muslim alebo hinduista si tam bude môcť niekoho pozvať? (Napríklad k modlitbe umierajúceho) Alebo tito nie?
@lucia147852 ja len na margo tej voľby náboženstvo a etika na škole, dcéra sa prihlásila na etiku, v novembri zostala učiteľka na PN, odvtedy etikari sedia na náboženstve.

@kvieta nebud hystericka ….ziadny kňaz ti dieťa bez seba nepokrsti