Šialený zákon na ochranu kňazov schválený
Toto je choré
https://blog.sme.sk/jankaciganikova/politika/si...
@maranco bud bez obáv. Isto ti nebude žiadny kňaz nútiť svoje služby. Len aby si ho raz ešte o to neprosil...
@pink_lady tak vieme aká vlezlá vie byť cirkev, hlavne tá katolícka, tí to majú v náplni práce... Tiež nechápem, prečo by mali poletovať tam, kde si ich niekto vyložene nepozve, pretože podľa tejto logiky by tam mali byť pre prípad zošikovaní jehovisti, hinduisti, islamisti, a všetci ostatní "...isti", na ktorých si spomenieš🙄
@pink_lady tak vieme aká vlezlá vie byť cirkev, hlavne tá katolícka, tí to majú v náplni práce... Tiež nechápem, prečo by mali poletovať tam, kde si ich niekto vyložene nepozve, pretože podľa tejto logiky by tam mali byť pre prípad zošikovaní jehovisti, hinduisti, islamisti, a všetci ostatní "...isti", na ktorých si spomenieš🙄
@tiezjedna neviem, mam 44 rokov, som katolicka ale vlezlu cirkev som este nezazila 🙉 vlezle su skor rozne sekty, ktore, ano, tie pridu bez pozvania a vnucuju ca
Pre mňa je choré doteraz povinné vyučovanie náboženstva na školách v dnešnej multikultúrnej spoločnosti sa správame ako v stredoveku. Hejného matematika nie, náboženstvo áno.
@sulavikova ale ved náboženstvo nie je povinné. Pokiaľ viem, vždy je možnosť náboženská výchova (katolicke/evanjelicke) a etická výchova. U nás, na dedinskej škole, to tak roky funguje. Nikto nenúti neveriacich dávať dieťa na náboženstvo.
Myslím, že zo nie je šťastne definované, ale na druhej strane to zbytočne roztočí vášne medzi ľuďmi a zas sa budú viac a viac polarizovať. Každá nemocnica ma aj teraz prideleného kňaza/knazov. Zvyčajne sú na nich kontakty na oddeleniach, pre rôzne viery. Sú k dispozícii, pokiaľ oboch službu ma niekto záujem. Nedramatizujme, zas si nemyslíme, že budú 24 hodín denne obliehať izby a nútiť spoveď či svoju prítomnosť.
Ked je to teda take nevinne, ako to tu mnohi vidia, pokojne do nemocnic pustajme aj ostatnych, ktorych zivi stat, pretoze pre mna ako tu, co sa neupisala ziadnej cirkvi, je farar len jeden z mnohych, co berie peniaze od statu, nema pre mna ziadnu pridanu hodnotu.
Nech si duchovny pokojne sluzi vo svojom svatostanku a ak po nom niekto tuzi v nemocnici, nech sa paci, nech si ho zavola a nech mu nemocnica umozni vstup ku konkretnemu cloveku, idealne za poplatok za vyjazd od toho, co ho tam potrebuje.
@kvieta vyššie si písala, že nesmie osloviť tvoje hospitalizované dieťa, ináč podáš TO (dúfam, teda, že Ty- niekoľko strán dozadu). Ak by bolo moje v nemocnici, som s ním a rozhodnem, s kým sa bude rozprávať…
@palicka Možno budem, možno nebudem. Záleží od toho, ako závažný stav to bude (dúfam teda, že nikdy nebudem musieť byť). Moja dcéra má 16 rokov, z vlastnej vôle by ho už sama poslala preč. Ale tu nejde iba o tento prípad. A nie iba o mňa a o moju dcéru. Ak si to nepochopila, je mi to ľúto.
Aj ste to dočítali do konca??
"A nie je to prvý pokus, bolo ich neúrekom a mnohé kde kade poskrývané, vypichnem niektoré:
Pokus, aby žena pred interrupciou podpísala, že potrat jej spôsobí traumu
Zákazy interrupcií, úplné, čiastočné alebo aspoň najskôr 96 hodín po rozhodnutí ženy
Pokus dať cirkvám zákonnú možnosť rozdávať svoje letáky u gynekológov v ambulanciách a nemocniciach
Rôzne bariéry ako povinnosť nemoncníc predražiť výkon interrupcie povinným pochovávaním slizníc maternice cez pohrebnú službu (nie nerobím si srandu), cez predĺženie čakacích dôb, až po viacero lekárskych posudkov, ku ktorým sa žena nestihne dostat včas
Pokus o zákaz informovania mladých dievčat o antikoncepcii
Pokus cez zákon o rádioaktivite (!) zmeniť názvoslovie z „plod“ na „nenarodené dieťa“.
Pokus ktorý sčasti neskôr vyšiel - duchovní platení zo štátneho v ozbrojených silách, v polícii, v zdravotníctve…
Dvadsaťšesť (26!) takýchto a podobnych návrhov bolo podaných len za minulé volebné obdobie. A teraz pokračujeme. Nemá to konca. Po schválení tohto zákona nás čaká Ústavná zmena – „právo plodu na život“, ktoré zastaví akúkoľvek interrupčnú legislatívu do budúcna. A KDH s členovia klubu OĽaNO okolo Anny Záborskej za tento návrh Ficovi radi zahlasujú.
Aj ste to dočítali do konca??
"A nie je to prvý pokus, bolo ich neúrekom a mnohé kde kade poskrývané, vypichnem niektoré:
Pokus, aby žena pred interrupciou podpísala, že potrat jej spôsobí traumu
Zákazy interrupcií, úplné, čiastočné alebo aspoň najskôr 96 hodín po rozhodnutí ženy
Pokus dať cirkvám zákonnú možnosť rozdávať svoje letáky u gynekológov v ambulanciách a nemocniciach
Rôzne bariéry ako povinnosť nemoncníc predražiť výkon interrupcie povinným pochovávaním slizníc maternice cez pohrebnú službu (nie nerobím si srandu), cez predĺženie čakacích dôb, až po viacero lekárskych posudkov, ku ktorým sa žena nestihne dostat včas
Pokus o zákaz informovania mladých dievčat o antikoncepcii
Pokus cez zákon o rádioaktivite (!) zmeniť názvoslovie z „plod“ na „nenarodené dieťa“.
Pokus ktorý sčasti neskôr vyšiel - duchovní platení zo štátneho v ozbrojených silách, v polícii, v zdravotníctve…
Dvadsaťšesť (26!) takýchto a podobnych návrhov bolo podaných len za minulé volebné obdobie. A teraz pokračujeme. Nemá to konca. Po schválení tohto zákona nás čaká Ústavná zmena – „právo plodu na život“, ktoré zastaví akúkoľvek interrupčnú legislatívu do budúcna. A KDH s členovia klubu OĽaNO okolo Anny Záborskej za tento návrh Ficovi radi zahlasujú.
@rozculena Vidíš, to mi nenapadlo, že by to ani neprečítali celé👍
@lenkakravcova tak isto diskriminacny, ako by bol voci krestanom napr v Afganistane, treba ist zit do moslimskej krajiny, ak som sa rozhodla praktizovat taku vieru.
@zuzana76 aha, to trebalo povedať aj všetkým kresťanom ktorí sa rozhodli v minulosti praktizovať kresťanstvo na území pohanskej Európy.. 😃
Časy sa menia, civilizácie a viera sa menia tiež. Prirodzený cyklus. Ani ja ani ty to neovplyvnime.
@terezka1947 to máš pravdu, novokňazov je strašne málo, tento týžden sme dostali pozvánku na vysviacku do KE a sama som bola prekvapená tým "počtom" :/ Ked mal vysviacku brat tak ich bolo teda ovela viac (r,2000)
@pink_lady
To sú trápne tieto reči pre ľudí ktorí nie sú katolíci,, že budú prosiť o kňaza. Prečo by mali? Akože keď človek umiera tak potrebuje katolíckeho kňaza alebo ako si to myslela? Ostatní zomrú zle? Nesprávne? Alebo budú ľutovať že nemajú pri sebe niekoho koho vieru nezdieľajú?
Inak kňazi môžu po nemocniciach chodiť aj teraz bez problémov. Takže ozaj nechápem pointu toho zákona. Keď som bola teraz nedávno v pôrodnici, tak tam jeden bol, pýtali sa či chcem. Odpovedala som že nie, že som muslimka a šiel ďalej. Takže ozaj nechápem o čo v tom zákone ide..
@viestta a dufam ze to prezident podpise...(aj ked nizsie v clanku sa pise: "navrh zakona") A nikde v zakone nestoji veta: Bez pozvania. Bez výslovného súhlasu pacienta.
Lebo kňazi sú takí násilníci ktorí sa bez hanby vrútia do izbu, ukazu na teba prstom a ty ty sa ideš so mnou rozpravať, že?
Och bože toto fakt?!
Však sú to normalni ludia, ktorí chcu pomahat - tam kde ich ludia chcu. Tam kde nechcu, nebudu sa tlacit. Ano su medzi nimi aj individua ktore robia hanbu, ale to su aj v inych povolaniach.
Mame v rodine viac knazov ...Ani jeden z nich by sa netlacil tam kde by ho nechceli. 😉 Žiju si normalne životy a ked treba alebo ich zavolaju idu...
@pink_lady nikde som nenapisala, ze sa knazi vrutia do izby a zacnu vymyvat hlavy rad radom kazdemu. Ja hovorim o legislativnej rovine tohto zakona, ktory je vagne napisany a umoznuje rozne vyklady. To, ze ty to nevidis, uz nie je moj problem. Ja to vidim ako mozny problem, pretoze iniciativnych blbcov je celkom dost vo vsetkych skupinach, aj medzi knazmi. V podstate personal nemocnice sa nemoze postavit na stranu pacienta ak si nieco take vyslovene nezela, pretoze takto napisany zakon predpoklada, ze kym pacient nevyjadri nesuhlas, tak s pastoraciou na nemocnicnej posteli suhlasi tak sa predpoklada, ze si to zela a personal ho nemoze vykazazat.
Sialena si ty ,ked neuznavas ziadne duchovne zdravie,.Ved kazdy clovek ma telo ducha a dusu Ale taki ako si ty ,tomu nerozumia.Radcej ries ,aby tu bolo menej rozvodov, a aj UPT to ta netrapi, ze sa trhaju rodiny.? aj z nedostatku socialneho, napr. aby bola rodina s detmi kompletna? ved navsteva knazov v nemocniciach len dodava duchovnu ,aj dusevnu silu nielen pri chorobach.Lenze ,takto ti je velmi malo, alebo nevhodne vysvetlovat,ked nemas ani zaklady z viery, ze ,BOH EXISTUJE aj bude. Aj teba stvoril Boh a rodicia ta s jeho dovolenim splodili.Ked sa viere nerozumies, tak teba asi pohanaju len pudy, a ani tie nemas v poriadku,,kedze uz si raz rozvedena a aj zas vydata.tak tebe by naozaj taky dobry rozhovor s knazom aj mimo nemocnice dobre pomohol,,,ako zit,aby si nebola kriklunka, tam kde netreba.Ja ked so bola v nemocnici ,pred 2 ma rokmi, tak som si musela knaza poziadat, aby prisiel. teraz to bude Ok, ze nemusi sa k knazovi dovolavat, aby nas posilnil,Ved knazi maju len pozitivne povzbudenia, a hlavne v chorobach..Tak mila dama,,,staraj sa radcej o svoju dusu,,,lebo aj ty raz opustis tento svet,a zalezi od toho ako obstojis pred sudcom vecneho zivota,a tym je aj bude az do skoncenia sveta JEZIS KRISTUS,,toho uz zapriet nemozes,lebo aj novy letopocet sa pocita od jeho narodenia,,,Mame rok 2025,teda jubilejny,,,kde uz mame takmer vsetko virtualne,materialne,,ale nema kazdy toho spravneho ducha, t.jest svedomie,Ake mas svedomie ty, ?ked nedoprajes navstevu tym, ktori chcu navstevy knazov,nielen v nemocniciach ,ale aj sukromne sa porozpravat,,Hulakaj si len pre seba, a nie za cele Slovensko,Tvoja poslanecka reputacia u mna za teba klesla na nula bodov ,akurat ta len respektujem ,ze tam lapis,ale skutek, utek,,Co si spravila pre tuto republiku?,,Posliapavas duchovne hodnoty nas ostatnych,, co potrebujeme povzbudenie prave nielen od lekarov, ale aj duchovnych.
Sialena si ty ,ked neuznavas ziadne duchovne zdravie,.Ved kazdy clovek ma telo ducha a dusu Ale taki ako si ty ,tomu nerozumia.Radcej ries ,aby tu bolo menej rozvodov, a aj UPT to ta netrapi, ze sa trhaju rodiny.? aj z nedostatku socialneho, napr. aby bola rodina s detmi kompletna? ved navsteva knazov v nemocniciach len dodava duchovnu ,aj dusevnu silu nielen pri chorobach.Lenze ,takto ti je velmi malo, alebo nevhodne vysvetlovat,ked nemas ani zaklady z viery, ze ,BOH EXISTUJE aj bude. Aj teba stvoril Boh a rodicia ta s jeho dovolenim splodili.Ked sa viere nerozumies, tak teba asi pohanaju len pudy, a ani tie nemas v poriadku,,kedze uz si raz rozvedena a aj zas vydata.tak tebe by naozaj taky dobry rozhovor s knazom aj mimo nemocnice dobre pomohol,,,ako zit,aby si nebola kriklunka, tam kde netreba.Ja ked so bola v nemocnici ,pred 2 ma rokmi, tak som si musela knaza poziadat, aby prisiel. teraz to bude Ok, ze nemusi sa k knazovi dovolavat, aby nas posilnil,Ved knazi maju len pozitivne povzbudenia, a hlavne v chorobach..Tak mila dama,,,staraj sa radcej o svoju dusu,,,lebo aj ty raz opustis tento svet,a zalezi od toho ako obstojis pred sudcom vecneho zivota,a tym je aj bude az do skoncenia sveta JEZIS KRISTUS,,toho uz zapriet nemozes,lebo aj novy letopocet sa pocita od jeho narodenia,,,Mame rok 2025,teda jubilejny,,,kde uz mame takmer vsetko virtualne,materialne,,ale nema kazdy toho spravneho ducha, t.jest svedomie,Ake mas svedomie ty, ?ked nedoprajes navstevu tym, ktori chcu navstevy knazov,nielen v nemocniciach ,ale aj sukromne sa porozpravat,,Hulakaj si len pre seba, a nie za cele Slovensko,Tvoja poslanecka reputacia u mna za teba klesla na nula bodov ,akurat ta len respektujem ,ze tam lapis,ale skutek, utek,,Co si spravila pre tuto republiku?,,Posliapavas duchovne hodnoty nas ostatnych,, co potrebujeme povzbudenie prave nielen od lekarov, ale aj duchovnych.
@vorkola dokonaly priklad krestanskej lasky. dakujeme za prejav
@pink_lady nikde som nenapisala, ze sa knazi vrutia do izby a zacnu vymyvat hlavy rad radom kazdemu. Ja hovorim o legislativnej rovine tohto zakona, ktory je vagne napisany a umoznuje rozne vyklady. To, ze ty to nevidis, uz nie je moj problem. Ja to vidim ako mozny problem, pretoze iniciativnych blbcov je celkom dost vo vsetkych skupinach, aj medzi knazmi. V podstate personal nemocnice sa nemoze postavit na stranu pacienta ak si nieco take vyslovene nezela, pretoze takto napisany zakon predpoklada, ze kym pacient nevyjadri nesuhlas, tak s pastoraciou na nemocnicnej posteli suhlasi tak sa predpoklada, ze si to zela a personal ho nemoze vykazazat.
@viestta Coby sa nevidelo ?Citujem teba...iniciativnych blbcov je celkom dost, vo vsetkych skupinach aj medzi knazmi....to mas odkial,,?,je aj na tebe vidno ,ze si zaujata voci knazom, a ludom s cistym svedomim , mozes vysvetlit preco ?Ja, ked poviem ,ze je niekto blbec, tak dam overeny, povedany priklad, trebars klamstvo..a ked zaoponujem, oponent mi nevie dat odpoved,,Tak @viestta daj ty odpoved preco su knazi blbci,,?,teda niektori, nemozes tak hovorit pokial nemas revevatny pripas s knazmi, A to, co si len pocula,,,to ja neuznavam ,lebo jedna pani povedala,,, To nie je nenavist ,to je obrana ,a hajenie pravdy,nielen duchovnych knazov ale aj ludi s cistym svedomim aj neveriacich ludi..My sa musime branit za kazdu cenu,,,my uz zijeme v demokracii, a nie v sociku, tam ked ucitel klucku kostola chytil, uz mal vyhadzov .
@vorkola a presne ty si jedna z tych, pre ktore maju ludia problemy aj s tymi knazmi. Ak toto, co tu chrlis ty, bude chrlit aj ten knaz pri posteli choreho cloveka, tak by mal mat nie povolenie, ale zakaz vstupu kamkolvek, nielen do nemocnice.
@viestta Coby sa nevidelo ?Citujem teba...iniciativnych blbcov je celkom dost, vo vsetkych skupinach aj medzi knazmi....to mas odkial,,?,je aj na tebe vidno ,ze si zaujata voci knazom, a ludom s cistym svedomim , mozes vysvetlit preco ?Ja, ked poviem ,ze je niekto blbec, tak dam overeny, povedany priklad, trebars klamstvo..a ked zaoponujem, oponent mi nevie dat odpoved,,Tak @viestta daj ty odpoved preco su knazi blbci,,?,teda niektori, nemozes tak hovorit pokial nemas revevatny pripas s knazmi, A to, co si len pocula,,,to ja neuznavam ,lebo jedna pani povedala,,, To nie je nenavist ,to je obrana ,a hajenie pravdy,nielen duchovnych knazov ale aj ludi s cistym svedomim aj neveriacich ludi..My sa musime branit za kazdu cenu,,,my uz zijeme v demokracii, a nie v sociku, tam ked ucitel klucku kostola chytil, uz mal vyhadzov .
@vorkola poznas vsetkych knazov? citala si moje skusenosti o poschodie vyssie? mas skusenost ze sa ta knaz v manzelstve pytal ci smilnis a s kym mimo manzelstva? aj ked si nic take na spovedi nepovedala lebo si zijes prikladny krestansky zivot? lebo ja som to zazila. zazila som knaza co ma zakaz spovedat, lebo sa pytal nepristojne otazky malych deti, zazila som fanatikov co kazali iba o pekle, a zazila som aj komisiu knazov pri pokuse o nulitu manzelstva. nie knazi nie su dokonali su to iba ludia s poslanim. a je napzaj malinko knazov co su realne povolany a siria lasku. nie ohen a peklo ako ty.
btw odsudeny knazi za pedofiliu su u teba co? jpp? knaz ktory ma verejne biskupom zakazane spovedat je tiez jpp?
@amonet No, co sa ti nezda, ta obrana, ochrana, za to ze sedi trosku vyssle,ako my ,,nech riesi napr,ako pomoct osamelym mamickam,,,dochodcom ,mladym treba zvysit platy,,ojojoooj tu na SK je toho dost, ako ako zvysit socialne, ale oni si platy samozrejme zvysili , A co tak zo stola zotriet konsolidancny balicek,ved uz ho aj citit..
@amonet No, co sa ti nezda, ta obrana, ochrana, za to ze sedi trosku vyssle,ako my ,,nech riesi napr,ako pomoct osamelym mamickam,,,dochodcom ,mladym treba zvysit platy,,ojojoooj tu na SK je toho dost, ako ako zvysit socialne, ale oni si platy samozrejme zvysili , A co tak zo stola zotriet konsolidancny balicek,ved uz ho aj citit..
@vorkola nemas argumenty tak menis temu?
@vorkola veľmi veľa kňazov sú hovädá najhrubšieho rangu. Ak o tom nevieš, tak sa buď z čirej posadnutosti alebo chorej neobjektivity takýmto informáciám zámerne vyhýbaš. A takýto zákon nemá v demokratickom štáte miesto. Ale ok, bavíme sa o Slovensku. Tým je povedané všetko...🙄
@vorkola zas si nepochopila" Iniciativnych blbov je dost o vsetkych skupinach. Medzi sofermi, predavacmi, ucitelmi, uradnikmi policajtami... a AJ medzi knazmi.
A ani nehapes podstatu slovneho spojenia "iniciativny blbec"
@pribinak A prečo by sa ma mal v nemocnici kňaz pýtať, či mám záujem o rozhovor? Ak by som mala záujem o rozhovor s kňazom, idem za ním do kostola, alebo si ho sama zavolám. Chápeš ten rozdiel?
@kvieta knaz bol na oddeleni a prisla za mnou sestricka, ci ho nechceme. Doteraz som vdacna ze tam bol a dal mojmu pribuznemu pomazanie chorych. Ked som ho poziadala… bolo to 2 dni pred smrtou. Ked nechces tak odmietnes, nie je to nic zlozite. Aj psycholog ked pride, tiez mozes odmietnut.
@vorkola kym kedysi to bolo postavene na pozitivite - niekto knaza v nemocnici chcel, tak si ho zavolal, teraz je to postavene na negativite - moze sa ti tam vnutit (zakon mu dal na to pravo) a ty ho musis doslova nahlas odmietnut, ak nemas zaujem.
Co myslis, kam povedie taketo nastavenie? Kam otoci postoj voci cirkvi?
Lebo podvedome bude platit vseobecna vedomost, ze je ti cosi vnucovane a ty to musis odmietat. (V spojitosti s postojom ludi k cirkvi teraz, toto nijak nepolepsi situaciu.)
Vzdy je lepsie, ak je po niecom dopyt a ten je naplnany na poziadanie, ako naopak, ked je to ti podsuvane a ty sa musis tomu branit, ak to nechces.
Nemala by si tak fanaticky hajit taky zakon.
Navonok vyzera krasne, ale v realite moze veci zhorsit.
Pre mňa je choré doteraz povinné vyučovanie náboženstva na školách v dnešnej multikultúrnej spoločnosti sa správame ako v stredoveku. Hejného matematika nie, náboženstvo áno.
@sulavikova my máme povinné vyučovanie náboženstva? niečo mi uniklo? pokiaľ viem, je možnosť voľby náboženstvo alebo etika

@pink_lady * A nikde v zakone nestoji veta: Bez pozvania. Bez výslovného súhlasu pacienta. *
Uvedom si že u nás platí základný princíp právneho štátu a zjednodušene sa to dá vyjadriť takto:
Občan môže robiť všetko, čo mu zákon výslovne nezakazuje.
Úradník (verejný činiteľ) môže robiť len to, čo mu zákon výslovne prikazuje.
Keďže v zákone nestojí veta "s pozvaním" a "s výslovným súhlasom pacienta" tak občan/kňaz môže prísť = musia ho vpustiť a môže vykonávať duchovenskú činnosť aj bez pozvania.
@maranco bud bez obáv. Isto ti nebude žiadny kňaz nútiť svoje služby. Len aby si ho raz ešte o to neprosil...