Zrušenie domácich úloh v Poľsku: Povzbudenie pre detstvo?
Som za to, aby aj naše deti poznali čo je to detstvo a oddych po škole. Ja osobne som mala vždy len nervozitu z úloh ako dieťa.
@lianka123 moja fakt? Keď ti dieťa ochorie ako si kúpiš zdravie? Keď sa ti rozpadne rodina, ako si ju kúpiš? Keď ochnieš ty zo dňa na deň, ako si kúpiš zdravie? Viď koľko prachatých spácha samovraždu, alebo sú na vozíku? Či myslíš že lekári nezomierajú? By ma zaujímalo koľko máš rokov? Tá tvoja disciplína, čo ti pomôže ak dieťa vážne ochorie? Ty vieš ako dlho tu budeš? Lebo ja nie a neviem ako dlho budem s ľuďmi ktorých ľúbim a preto chcem, aby moje dieťa žilo TERAZ nie potom keď už bude vyhorené z celej disciplíny natoľko, že to už nebude ani vedieť. ŽIŤ.
Stale nerozumiem ako sa niekto dokaze takto zavzdusnit nad inym nazorom a takymto sposobom reagovat.
Som majetna vdaka discipline a vsetko si kupujem za peniaze. Vediem k tomu aj deti.
Ale ano, som nazoru, ze ludia bez discipliny su vacsinou chudobni a najviac kricia o cnostnej laske, zdravi a stasti.
Prepac, ale nemozem svoj drahocenny cas minat na nulu sko si Ty. Pekny vecer
Tak sa preradte na homeschooling. Budeš ho učiť čo, koľko a kedy Ty uznáš za vhodne. Sú skupiny, tu aj na FB, kde Ti poradia, ako na to, aj ked nebudes s nim doma. Ked Ti teda systém s DU tak veľmi vadí. Ak chceš s dieťaťom tráviť viac času, asi si aj prácu treba prispôsobiť.
@lianka123 och, wau! Normálne som v nemom úžase. Predstav si, že aj ja som sa počas VŠ disciplinovane učila do rana počas skúškového a aj mimo neho. Bolo to preto, lebo ma daný odbor bavil a ja som si ho dobrovoľne vybrala z môjho rozhodnutia v dospelom veku. Vyžadovať extra disciplínu na ZŠ v poobedných hodinách, kedy sa deti majú hrať, byť s rodinou, potrebujú si oddýchnuť, v kľude vstrebať čas v škole kde je kopec nového každý deň, veľa ľudí, rôzne situácie je scestné a neľudské.
Stretla som mnoho vysoko postavených v tejto krajine (nie politikov) a ani jeden z nich sa nesprával ako ty. Veľkosť človeka sa totíž prejavuje úctou a pokorou. Samozrejme prezentuj svoj názor, ale tvoje výroky sú vyslovene neúctivé.
Problem je ze riesis, co sa ta netyka. Hawk
@adrianap83 presne, pri tom predpoklade, že sa jedná o neurotypické dieťa. Stačí zopár dys, iných porúch a už je problém. Lebo je potrebné cvičiť aj to, čo zadáva špeciálny pedagóg aj do školy.... Navyše to teda trvá trochu inak.
V každom prípade domáce úlohy sú téma, kde sa nedá povedať, že tak alebo tak je to správne. Malo by to byť viac individualizované.
@ariesi v tom úplne súhlasím. Sú rodiny, kde sa fakt vytrápia ešte aj dedko a babka, ale keď chceš dieťa trochu pripraviť a zlepšiť všetko čo sa dá a čím skôr, inak to neide. Najlepšie by boli DU individualuzované, no to je utopia. Ale úplne bez a voľno pre rodinu a koníčky, ako chce autorka , sa žiaľ, tiež nedá. Ja ju chápem, možno treba na rodičovskom nahodiť tému, možno majú toho ozaj veľa.
Pozri a aký máš názor na dajme tomu krúžky,napríklad taký nástroj. Tam jednoducho treba cvičiť. Dieťa si to vyberie,ide mu to a bum,príde do veku,že nieeee,nechce sa mu,úplne prirodzené a normalne,máloktoré dieťa si vyberie cvičenie.... A zase jeden mesiac chce futbal,ok,druhý,klavír,o pol roka výtvarná,tak však treba mu nechať voľnosť výberu,nie? Podľa mňa všetko má svoje hranice. A zopár úloh dieťaťu a ani rodine život nezničia. Pokiaľ ich máte neúmerne veľa,treba sa porozprávať s učiteľkou. Ale trochu sa mi zdá,že to preháňať. Navyše sa bavia o téme,ktorá je absolútne neaktuálna pre teba. Ak máš reálne pocit,že škola noci deti a rodinu,treba sa zamyslieť,kde je chyba. Lebo ja nevidím okolo seba žiadne zničené deti a ani rodiny. Trochu veľmi prehanas.
Dovolím si napísať svoj názor z pohľadu pedagóga. Úroveň vzdelania detí ide dole vodou. Keby ste videli, aké nepripravene deti prídu na stredné školy, zaplakali by ste. Gramatika nula bodov, všeobecný prehľad nula bodov, nevedia chemické značky. Sodík So, kremík Kr a podobné perly. Samozrejme sú aj výnimky a tie potom svietia celé štyri roky. Ja sa pýtam, čo robia na základných školách, keď vypúšťajú do sveta takto nepripravene deti? Ďalšia otázka na rodičov. Prečo im robíte projekty? Ja mám syna už na vysokej škole, ale s projektom som mu pomáhala presne jeden krát a to zarobiť cesto. Mal vždy chudák horšie známky, lebo to nemal nádherné ako projekty spolužiakov, ktorým to robili rodičia. Ale nevadí, aspoň zistil, že život nie je spravodlivý. Ďalšia otázka. Prečo sa s nimi učíte a robíte s nimi úlohy? Týmto nemyslím maličkých ziacikov, ale decká na druhom stupni, ktoré už bežne randia. Alebo aj stredoškolákov, tam už je to úplný nonsens. Nechajte tie decká a nelietajte im večne okolo riti. Učia sa aj na vlastných chybách a nechajte ich občas aj vyzrat si to. Nemať domáce úlohy? A čo ešte? Nemáme im v škole zuvat desiatu a dávať im piť aby už ozaj nemali žiadne povinnosti? Nerobte z tých detí polobohov, lebo im veľmi škodíte. Prosím, uvedomte si to. To, že sa poliaci takto rozhodli je ich vec a podľa názoru väčšiny pedagógov je to cesta k hlupnutiu národa.
Mňa zaujal ten názor - nechať deťom čas, nech majú detstvo. Nech sa naučia písať vo štvrtom ročníku, však čo im ujde… A čo bude za 20-30 rokov? Teraz to je nie v prvom, či druhom ročníku, potom to bude nie vo štvrtom ročníku. A tak to posunieme na dajme tomu siedmy ročník? Však takí piataci sú tiež deti, neberme im detstvo.
@maciatkolulu nech si krúžkov kľudne skúsi koľko chce, nech samo zistí (možno aj neskôr mu to pomôže v nejakom rozhodovaní o ďalšom smerovaní) čo ho baví a čo nie. Veľmi rada by som ale bola, keby moje dieťa zotrvalo pri hudobnom nástroji a samozrejme cvičení naň, prezože má talent a chcelo a je to prospešné preň. Ostatné krúžky nech skúša ako uváži. Tu sa to nebije v mojich očiach. Mne ide o ten balans medzi škola - iné činnosti po škole. Samozrejme, že nemať úlohy neznamená si denne neprejesť a neprecvičiť si s dieťaťom učivo, ktoré brali a pripraviť sa na ďalší deň! Nám k tomu úlohy netreba aby sme sa doma učili. Robíme to bežne.
Trochu si odporujes.... Aký problém je spraviť si úlohy? A tým si prejsť učivo? A nástroj,mi nehovor,že dieťa sa ti teší denne cvičiť minimálne 30min na nástroji. Naozaj je diskusia o ničom. Lebo Slovensko nezavádza zákazníkov,v poľsku zjavne nebyvas. Ak sa ti niečo nezdá,poznáš riešenia. My mame aj úlohy a aj stíhame krúžky. Okrem jedného dňa máme každý deň niečo. Pardon,úlohy si robí syn sám a to v cudzom jazyku. A neberie to ako útok na jeho slobodu,detstvo ,alebo ničenie rodinných vzťahov. To mi už príde naozaj cez. Toto tvrdiť. A ani,nástroj si vybral sám a nie,nechce sa mu cvičiť 🙃😉takže kebyže nepoviem ,žiaľ musíš,tak sa mi na to vytoto a talent ma. Kebyže mu dám možnosť,tak sa mi s radosťou spakuje do detskej a tam by si cumel do tlf. No a to rád číta,ale ľahšie je mať telefón v ruke. Všakže. Takže s tou slobodnou vôľou pri deťoch by som do žiadneho extrému nezachadzala. Nejaký kompromis by bol ideál. U nás nedostávajú úlohy na víkend,sviatky a prázdniny. Učiteľka je už z toho dosť rozčarovaná. A teda našej učiteľke plno dôverujem,aj keď je to riadna sekera,ale naučí. A nie,dieťa sa nebojí chodiť do školy. Úplne rovnako ako dievčatá do waldorfu. A naozaj by ste boli niektorí veľmi prekvapení,čo hovoria teraz ako dospelé . Dokonca mi mladšia vyčíta,že som ju dala do waldorfu....a to išla na osemročné štátne odtiaľ...a to jej vraj vyhovovalo viac. Len si musela dlho zvykať. Škôlka bola.top. školu som mala ja rada😉
@gab1sol tak žiaľ,keď človek vidí tie otázky niektorých odtiaľto...tak sa nečudujem,že nezvládajú učivo prvého stupňa. Je to smutný fakt. A potom sa dieťa niekde rozvaluje,rodičia dumaju a nevedia a pekne nadávajú na učiteľku,samozrejme pred dieťaťom a tak ide čas....🙃
@maciatkolulu celkom si ma nepochopila. Proste učiť sa budeme doma aj bez úloh, precvičím si podľa časového uváženia kedy čo stíhame. Načo úkolovať deti domov s úlohami. Ide o zbytočné tlaky. A nedaj Bože nestihne, alebo zabudne zapísať že má DÚ, alebo doma spraviť a zbytočné neurózy z toho.
Tipujem, ze viac deti ma neurozy z prebytocneho casu straveneho na mobile, ako z toho, ze nestihaju domace ulohy. Je zaujimave, ze nasa generacia stihala aj domace ulohy, aj kruzky, aj behanie po vonku a teraz sa nestiha nic. A nie, den sa neskratil, ale nas o cas neoberali mobily. A teda mam uz aj dospele dieta a tiez stihalo vzdy aj ulohy, aj treningy, aj kamaratky a nikto doma z toho neurozy nemal. No, ale nema mobil prirasteny o ruku.
Ak sa s deťmi učíš/opakuješ naučené učivo aj bez úloh, je to ok, ale ver tomu, že väčšina detí, keď nemá úlohy, tak ani tašku doma neotvorí… A rodičia ich k tomu opakovaniu nevedú. Nemajú čas/nechce sa im. Inak, včera som tu zachytila takú diskusiu k úlohám - jedna komentujúca sa pýtala, či úlohy sú zadané pre dieťa alebo pre dieťa a rodiča. Ja by som to upravila “pre dieťa, rodiča a MK”. Nemám nič proti tomu deťom s úlohami pomôcť, ak nechápu, ale vypracovať ich za deti? Však to učivo potom nepochopia, keď to dostanú hotové…
Ja by som najradsej zrusila aj skolku, aj pracu, aj skolu.
Naco to je. Ved clovek by mal robit len co sa mu zachce. Spat dokedy chce, jest co chce, pit co chce, spat s kym chce. Načo su pravidla, skoly, a ta robota, moralka. A v obchode si zobrat co sa mu zachce.
A zabudla som napisat ze Stat by mal posielat kazdemu aspon1000 eur, mal by byt povinny.
🤦♀️🤦♀️🤦♀️...
Ludia kam spejete?
@derdia nechces kandidovať? Budeš mať veľkú podporu 😉
Neurózy? Z toho,že má školák povinnosť a má ju spraviť? Ale prosím ťa.... Niekde inde je problém,keď si neviete zadelit čas,aby ste stíhali. Písala som,že máme každý deň okrem stredy poobede krúžok a stíhame aj s úlohami bez neuróz. A to všade odchádzame. A bacha nie my,ale môj tretiak. Lebo úlohu si robí sám. Skôr ako na bedakanie nad ničením rodín kvôli úlohám,by som sa zamerala na to,že osnovy sú nesprávne... Ale nie to,že dieťa má nejaké povinnosti. Samozrejme mali by byť primerane veku. Ale premotivovani rodičia to môžu brať ako obťažovanie dospelých,aby si chudák decko spravilo samé projekt a úlohy,veď ho nebudeme predsa zaťažovať príliš. Ja normlane neverím,že decko ma mat neurózy z domácich úloh.
@fajnova presne takto to vidím aj ja. Ja som dokonca ani s prvackou úlohy nerobila, písala si ich sama.
Ja som len bola nablízku ked niečo nevedela, ale nesedela som pri nej. Chystala sa do skoly sama, ked niečo zabudla dostala poznámku, v prvých ročníkoch to brala hrozne vazne a naučilo ju to dôslednosti. Prváčik poznámku prežíva ťažko, piatakovi už je to jedno, našťastie moja už mala na druhom stupni zažité správne navyky odmalička.
My sme mali obrovské šťastie na učiteľku, ta nám dala takéto inštrukcie hneď na prvom rodicovskom združení
Projekty tak isto, robila si ich sama. Oni mali v škole hrozne veľa projektov, pre malé deti naozaj náročná úloha vyhľadať si informácie a spracovať ich, ale deti sa to postupne učili a veru oplatilo sa. Teraz je na strednej za hviezdu ked majú nejaký projekt, vie to super spracovať aj odprezentovať sama
Mám kamosku co ma teraz prvacku a celé zle. Za jedno nenormálne veľa úloh im dáva učiteľka a ona pri tej malej sedí ako prísny policajt a vkuse ju buzeruje. Poriadne píš! Ešte raz to prečítaj! Ako to sedíš ! Jak to ze to nevieš !
Decko chodí pol roka do skoly a už ju neznáša. Ako sa ma chcieť učiť, niečo vedieť ked ma takýto odpor už od malička. Nehovoriac o tom ze dať dieťaťu úlohy ba dve hodiny prace je choré. Títo prvostupniari chodia domov z družiny okolo 5, kým sa najedia a pod je 6 hodín večer, ako sa môže tak malé dieťa unavene z celého dňa na niečo sústrediť a podávať výkon
Hej zrušme domáce úlohy je úplne presne to iste, ako zrušme škôlky, školy a dostávajme za nič 1000€ mesačne 🙈 🙈🙈.
Ale ulohy nie su tych 5 viet, ci maju napisat, ulohy su priprava do skoly a ked tato ma absentovat, tak nech zredukuju celu ZS len na naucit sa citat, pisat, pocitat a hotovo, ziadna chemia, biologia, jazyky, kde deti musia aj trochu pohnut rozumom, naucit sa len citat a pocitat, nech je dieta v skole 4 hodiny, alebo len tri, kazdy den bude mat len citanie, pisanie, matematiku. Deti, ktoré rodicia nebudu chciet stresovat, nech sa potom idu hrajenkat do druziny, deti, ktorych rodicia trvaju na systeme a pravidelnosti, nech maju dalsie predmety a potom na stredne skoly, nech su riadne prijimacky zo vselicoho. Aspon sa vyselektuju lenivci.
Zda sa ze ten skostnately skolsky sysem na slovensku nie je len v skole. Zda sa ze je to aj v rodicoch.
Aj keby skoly zmenili pristup, stale je treba zmenit pristup rodicov aby nemali potrebu sediet nad ulohami ako policajt, kontrolovat peracniky, vyrabat projeky... toto bude beh na dlhe trate.
@andreatytler tak tak. Čo čítam reakcie niektorých žien mám dosť. Normálne ma idú ukrižovať, lebo nesúhlasím aby niekto úkoloval na doma moje deti! Chúdence deti v tomto zhnilom systéme.
@andreatytler ja ani neviem, ze moje deti chodia do skoly, raz za cas nejaku pomoc potrebuju, obe maju poruchu pozornosti a dys poruchy, neucim sa s nimi, len na prvom stupni a mozno v 5 rocniku bola vacsia kontrola.

Ale kupis. Vsetko z toho.