Dajú sa pečatiť aj mliečne zúbky?

Zodpovedané
27. jan 2019

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom pečatia zúbkov u deti. Dajú sa pečatiť aj mliečne zúbky? V akom štádiu rastu ich treba zapečatiť?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

mliečne stoličky sa dajú pečatiť, ale nerobí sa to tak často ako pečatenie trvalých zubov. A to najmä z dôvod pomeru ceny a prínosu. Trvalé zuby majú strmšie svahy hrbčekov zubov a hlbšie jamky a ryhy, takže čistenie je náročnejšie a výskyt kazu v jamkách a ryhách častejší.

Odborná literatúra udáva výskyt kazu na žuvacej plôške u trvalej stoličky 90%, zatiaľ čo u mliečnej 44% - prínos pečatenia mliečnych zubov kvôli prevencií vzniku zubného kazu je teda nižší.

Vzhľadom na tvar žuvacej plôšky mliečnej stoličky nie je vždy možné zabezpečiť dlhodobú priľnavosť pečatidla, ktoré sa časom môže uvoľniť a/alebo odpadnúť.

V prvom roku pretrvá na mliečnych stoličkách 74-93% pečatidieľ, 3 roky po pečatení 71-77% pečatidiel. Na druhej strane, odborná literatúra udáva, že ak pečatidlo na mliečnej stoličke vydrží, šanca na rozvoj kazu sa zníži o približne 76% oproti nepečatenej mliečnej stoličke.

Celková kazivosť zubov je u detí s pečatenými zubami 29% v porovnaní s kazivosťou 74% u detí bez pečatených zubov. Pečatenie by malo prebehnúť čo možno najskôr po prerezaní zuba, najneskôr do 6 mesiacov od prerezania.


Želám krásny deň,
MDDr. Alena Záhumenská