Kedy by malo dieťa ísť prvýkrát k zubárovi?

Zodpovedané
23. nov 2018

Dobrý deň,

moja ročná dcérka má 16 zubov. Kedy by som mala s ňou ísť prvýkrát k zubárovi?

Ďakujem

Dobrý deň,

Neexistuje presný vek, kedy má dieťa prvýkrát navštíviť zubnú ambulanciu. Odporúčam však stihnúť to do ukončenia prerezávania mliečnych stoličiek, nakoľko tie sa najrýchlejšie a najčastejšie u dieťaťa pokazia.

Nečakajte s návštevou zubného lekára na prvý kaz. Pozhovárajte sa so svojím zubným lekárom, či môžete dcérku zobrať so sebou, keď sa chystáte na preventívnu prehliadku, príp. ošetrenie. Je dobré, aby si dcérka postupne zvykala na prostredie zubnej ambulancie, zoznámila sa s lekárom, povozila na kresle, popozerala ako tečie voda do pohárika, svieti lampa, atď. Na toto stačí pár minút, ale treba to s lekárom dohodnúť, aby si spravil čas.

Zároveň dcérke založí kartu, kde bude zaznamenávať prehliadky, prípadne ošetrenia.
Pred prvou návštevou je veľmi dôležitá domáca príprava - rozprávanie sa o zúbkoch, rátanie a prezeranie zúbkov, samozrejme spoločné čistenie zubov a vaše dočisťovanie. Dieťa by malo byť motivované "ukázať" zúbky zubnému lekárovi, nútiť ho otvoriť ústa je kontraproduktívne, len dieťa vystresuje. Možno sa to nepodarí na prvej návšteve, ale časom, keď dieťa získa dôveru v lekára, určite. Pre ďalšiu spoluprácu je toto kľúčové.


Želám krásny deň,
MDDr. Alena Záhumenská