icon

Aká je bolesť pri pôrode?

12. okt 2020

Dobrý deň ja viem je to možno blba otázka ale čakáme baby som prvorodička a trošku mam strach z pôrodu viete tu bolesť k niečomu prirovnať ? Že asi aká to je bolesť 😊

arcanne2
13. okt 2020

Ja som mavala velmi silne bolesti pocas menstruacie, toto bolo nieco podobne, aj ked este silnejsie. Pre mna je napr.ovela horsia bolest zubov. Ale mam za sebou len 1 porod.

tereza888
13. okt 2020

Ja som rodila s vyvolavackou,rodila som 9 hodín bez EPI dalo sa to zvládnuť. Každá žena to cíti inak

barbora237
13. okt 2020

Ja som mala krasny porod,pevorodicka a mala som za hodinu od prasknutia vody a prvej kontrakcie porodene. Je to strasne individualne,ako znasas bolest,ci su pridruzene problemy a pod. Ja som bola na rizikovom od zaciatku a cvicila som s anibalom a na porod spominam velmi rada. A hlavne optimizmus je dolezity,proste zeny zvladnu vsetko. Drzim palce. ❤❤❤

sonka_miro
13. okt 2020

Ja som rodila na zaciatku septembra 7:15 mi zacala odtekat voda, bolesti zacali tak od 10, ale take silnejsie uz zacali okolo 14 tej , epi mi pichli cca o 16tej ale to uz som mala kontrakcie kazdu minutu a silne bolesti pre mna ako pri menstruacii ale mnohonasobne silnejsie, ja som tam este aj zvracala vraj z bolesti neviem . Pomaly som sa otvarala, potom som mala este aj teplotu skoro 39, tak mi dali do infuzky nieco na schladenie, potom oxitocin a 18 tej som porodila, celkove tlacenie mna vobec nebolelo a mala bola asi na 3 zatlacenia von, roztrhala ma statne aj nastrih som mala, sili ma hodinu ale to uz nebolelo , bolo to ako u zubara po inekcii citila som ze nieco robia ale bolest ziadna. Hojenie je horsie. Ale tak ako uz bolo spomenute ked ti prilozia dieta na vsetku bolest zabudnes.

aylinn
13. okt 2020

Kontrakcie po oxytocine takze asi minútové každých 40sekund by som prirovnala asi k trhaniu maternice na kusy kombinačkami 😃👍🏼 Po epiduralke to bolo niečo úžasne 😍 prajem rýchly a čo najmenej bolestivý pôrod 💋

lenkatt2
13. okt 2020

No asi najhorsie je citat ake to bude strasne. Ak sa obavas, skus nejaky kurz o hypnoporode. Rodila som 3x. Kurz som absolvovala az pred tretim, ale aj pri prvom som chodila na predporodny kurz. Dalo mi to strasne vela, ako sa uvolnit a v pohode to zvladnut. Ja som poslusna pacientka, ale i vystresovana a obcas je v porodnici tak rusno, ze nic dolezitejsie ako ostat v pohode nie je. Vdaka tymto pripravam, nespominam na porod ako na bolest.

nutty8
13. okt 2020

Nerozumiem niektorým komentárom, ktoré tu sú. Slečna / pani má pochopiteľne obavy z prvého pôrodu, asi ako každá z nás, čo už to mame za sebou. Načo stresovať hororovymi príbehmi typu na umretie, auto po havárii a pod 🤦‍♀️. Myslíte, že jej to pomôže?
Ak mám prirovnanie pôrodné bolesti, je to ako veľmi silná menštruácia + kŕče ako pri hnačke + bolesť krížov + kŕč do hornej časti nôh. Treba si uvedomiť, že bolesť nie je stále, prichádza a odchádza, takže pri správnom dýchaní a psychickom rozpoložení sa to dá zvládnuť. Moja najlepšia rada znie : bez ohľadu na prah bolesti, s bolesťou nebojovat, predstavujte si, že stojíte v mori, a bolesť je ako vlna, ktorá príde a znova odíde, nič s tým neurobíte, iba to musíte akceptovať a čakať, kým odíde. Prajem všetko dobré Vám aj bábätku, určite to dokážete, tak ako ženy pred Vami aj za Vami 🌹

lucy94
13. okt 2020

Ja som si vrevala,že chcem čo najviac bolesti odtrpieť doma.. tak som sa aj snažila, až som prišla do pôrodnice na 8cm . Už vtedy som rozdychvala,no tie najsilnejšie bolesti boli pre mňa kontrakcie v intervaloch každú minútu už na boxe. To som si vravela,že už nikdy viac toto nechcem zažiť. A doteraz to neviem k ničomu prirovnať, to tlačenie bola v podstate pre mňa úľava. A bolelo ešte vytlačenie hlávky, chvíľku som akoby stratila zmysly vtedy :( no a čaká ma to opäť a tentokrát sa bojím ešte viac lebo viem čo ma čaká.. pre každú je to iné, ale osobne lepšie som natom bola keď som nevedela čo to obnáša. Určite to zvládneš a tá úľava potom je pocit na nezaplatenie😊👶

evi5888
13. okt 2020

Každá vnímame bolesť ináč, ale za mňa: Podobalo sa to menštruačným kŕčom (kontrakcie), len silnejšie a akoby celé bruško.
Pri prvom synovi som si na to akosi nevedela ani spomenúť lebo pôrod trval 12 minút a pri druhom synovi už 2 a pol hodiny a to už si pamätám, že som bola vysilena ku koncu pomedzi kontrakcie aaz tak,že som myslela,že zaspím na porodnom stole 🤔 ale určite som zažila aj horšiu bolesť. Za mňa teda zápal močových ciest (rezak) je horšia bolesť.
Držím palce, hlavne sa nalaď pozitívne, mne to veľmi pomohlo 😊

silviamigrova
13. okt 2020

Ahoj, pre mna to bolo, akoby mi pritlacili brucho do škripca, taky silny tlak spredu aj zozadu. Ako ulava mi pomohla poloha v drepe s rozkrocenymi nohami a hlboke dychanie (ta bolest je taka silna, ze ma clovek tendenciu zadrziavat dych a to nie je dobre), pri vydychu uvolnit panvove dno, aby sa otvarali porodne cesty. Este mi ulavila aj tepla sprcha na podbrusko a krize. Drzim palce!

ariannazara
13. okt 2020

Ja osobne som čaká podľa toho čo som čítala že to bude oveľa horšie 😂 bolo to v pohode 😱

tiumen
13. okt 2020

Ja som mala oba pôrody s vyvolávačkou a bez epidurálu - dobrovoľne 😁 a v pohode.. najhoršie je, keď už som musela ležať v kresle skrz monitorovanie mimča.. Teraz som tehotná 3x 😁 a dúfam že to bude rovnako ako pri prvých dvoch 🤟 takéto veci ako to bolí a pod nerieš 🙂 ja som pred prvým pôrodom radšej nič také neriešila nedajboh pozerať nejaké video s pôrodom 🙈 ja napr doteraz nechápem prečo podaktoré pri pôrodoch ziapu 🤷‍♀️

floren
13. okt 2020

mňa nechali trápiť päť dní, ale sme tu

andreatytler
13. okt 2020

@kozova87 Aj mna kolegyna utesovala ze je to najvacsia bolest, ktora sa najrychlejsie zabudene.

zuzuliennka1
13. okt 2020

nepomoze ti prilis toto zistovat, lebo to moze dopadnut, ako u mna... pripravovala som sa, zistovala, potom radsej uz nezistovala😂, absolvovala som kurz,.. a ked to prislo - bolesti neboli ziadne, odisla mi nadranom voda a spätne som si uvedomila, ze tie bolesti ako pri menzese vecer predtym, boli poslickovia... a tak som teda cakala, a cakala,.. a nic sa nedialo - porod mi totiz nepostupoval, zato synovi klesali ozvy,.. takze epi a sekcia.... 🤷🏼‍♀️
a po pravde si po tych 3r aj na tie bolesti po sekcii pamatam matne, ale viem, ze to dost bolelo, sitie, stehy, pri kazdom pohybe som myslela ze mi roztrhne brucho.... kontrakcie ako take som ani nemala, ale sekciu opat by som uz nechcela...
nic nestuduj, nezistuj, zbytocne - daj sa do kludu a tes sa na babatko. Nejak z teba von pojde /🙂

nmhc
13. okt 2020

Ja som pôrod vobec neriešila nemyslela som na ho nebála som sa aj keď veľa ľudí povie že nieje možné nebáť sa. Ale áno nebála som sa do posledného dňa. Mne pôrod komplet ale že od začiatku vyvolávali. Klystír nezabral, injekcia nezabrala, čipok nezabral až druhý má otvoril na 5cm. Na sále ešte prepichli vodu o 8:19 a kontrakcie začali okolo pol 10 najsilnejšie boli asi poslednú pol hodinu pred pôrodom ale zvládla som to. Epi som nechcela a nemala som ani poučenie. Nastavila som sa že to dám a koniec. Malý sa narodil na 5 zatlačenie o 11:23 myslela som si že to bola najväčšia bolesť ale omyl. Do 5 minút po pôrode som začala krvácať a až potom sa začal boj. A tá bolesť keď ťa šiju a do toho robia kyret za živá v plnom vedomí aj keď im odchádzaš pomaly ale nemohli má už uspať kvôli tomu že som sa nemusela prebrať, to bolo to najhoršie čo som v živote zažila. Neprajem ani najhoršiemu kamaratovy. Pôrod oproti tomu nebola žiadna bolesť, ako sa hovorí bola to malina. Ale zvládli sme to, sme tu obaja, zdravý a živý a na všetko sa zabudlo. Už som povedala že pôjdeme aj do druhého babatka 🙂

zuzla14
13. okt 2020

Fuu tak niektore komentare su empatickost jak hovado 🤦‍♀️
Bolí to, nebudem klamat. Mna 2x nechali sa trapit lebo to urcite pojde prirodzenou cestou. Hovby s makom. Prva SC bola 12h po vyvolavacke a druha po 30h bez vyvolavacky! Neviem, ktore bolo horsie. Prvy porod kratsi ale intenzivnejsi alebo ten zdlhavy? Pocity ako ked mas hnacku v prvy den bolestivej ms. Pri prvom ma boleli krize, pri druhom okolie bruska nad trieslami. Pomahala tepla sprcha na krize a to,ze bol muz so mnou a rozptyloval ma kym to slo. Ked uz budes tlacit tak nekric, zbytocne uvolnujes tlak ktory ti prave vtedy treba sustredit na tlacenie 😉 Az to pride mozes mi verit,ze intenzita bolesti ti bude uplne fuk budes sa sustredit na ine veci. Drzim palce a nestresuj sa. Ak sa velmi bojis a este stihas, kup si ten porodny balonik. Posilní svalstvo a tym zmierni bolest.

tatisna
13. okt 2020

Ja som to vnimala ako krce v crevach, ked tam mas take silne tlaky a nevies sa vy... Len porodne bolesti su asi 20x horsie, ale maju pauzy co je na nezaplatenie. Najhorsie vyzera ked hlavicka ide von cez ten maly otvor, ale to uz vobec necitis... Neboj das to, taka horsia crevna kolika. Drzim palce!

janinamojka
13. okt 2020

Veľmi silna bolest pri ms...

majakanska
13. okt 2020

Ja som rodila trikrát. Myslím, že záleží aj na veľkosti dieťaťa. Čím väčšie dieťa, tým viac boli. A ak je mama malá a útla a dieťa väcsie, tak je co robiť. Je to veľká bolesť, ale najdôležitejšie je to psychické nastavenie... Pri prvom som myslela, že to už neprežijem, ale potom zistíš, že zvládneš viac, než si myslíš... Počas bolesti netreba myslieť na to, jak veľmi to boli, ale stále treba myslieť na to dieta.... Na to, ako musíš jemu pomôcť, dostať sa na svet a práve každou tou kontrakciou, tou bolesťou mu viac a viac pomáhas.a to dieta ta potrebuje, nepanikarit, ale stále myslieť na to, že je to o mojom dieťati, nie o tej bolesti

jana_eyre_2
13. okt 2020

Nerieš, uvidíš a určite to zvládneš 😊 mne ešte ako bezdetnej kolegyňa vravela že to boli ako silna menštruácia 😅 tak môžeš sa na to nastaviť ak to pomôže.. ja si myslim, že prvorodičky by nemali o tomto čítať, lebo si to nevedia ešte predstaviť a môže to byť zbytočný stres.. všetko bude v poriadku 😉

majakanska
13. okt 2020

A každú bolesť predychavat.mysli na to, že tvoje dieťa v tej chvíli potrebuje prijímať kyslík

chrustik2211
13. okt 2020

Ja by som to opisala ako bodave a zvierave bolesti v oblasti chrbta a panvy. Nieco ako keby nozik do mna pichali🥴Ale ta ulava bohovska ked ten krpec vyliezol sa neda opisat a v klude by som si to zopakoval, ale iny doktor a personal a asi aj ina nemocnica😁

consuelle
13. okt 2020

@althejka 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

ladyvi
13. okt 2020

Mne osobne pomohlo napozerat si realne videa porodov,videla som ich strasne vela. Potom som si nastudovala porod ako taky skor z medicinskeho pohladu. Nasledne trosku z hypnoporodu a teorie takej viac orientovanej na psychiku. A potom prisiel porod a ostala som dost vystresovana. Prekvapilo ma to, lebo som bola sama doma. Ale nebolo to nic strasne, akonahle ma v nemocnici upokojili, ze treba dychat lebo skodim sebe aj babatku, ked som v panickom stave. Tak nastal zlom a uz to slo ok. Bolesti by som k lamaniu kosti neprirovnavala,lebo mne teda nikto kosti nelamal, ale slzy sa mi do oci netlacili, ani som nemala potrebu kricat, iba som proste fucala a dychala ozaj nahlas. Ale krik nie. Ani slzy. Je to tupa, ale velmi vyrazna bolest. Verim, ze rezat nohu s pilkou bez umrtvenie je skutocna bolest na umretie. Ale nie dobre postupujuci porod. To su uplne neporovnatelne bolesti si myslim. Minutu po porode mas silu, neboli to, usmievas sa, si uplne schopna komunikovat, fotit sa a tulit s dietatom. To by si po odrezani nohy nevydrzala, lebo by si upadla do bezvedomia. Porod je v tomto fascinujuci.

jana_eyre_2
13. okt 2020

@zuzla14 my sme cez leto boli v takej záhrade s deťmi s kamoškou (ja mám tri a ona 4deti) pri vedľajšom stole boli maminy s bábätkami a jedna kamarátka vo vysokom štádiu tehotenstva.. nejako nechtiac sme zachytili že sa bavia o pôrode a snažia sa "ukludnit" kamarátku hroznými príbehmi z pôrodu.. tehotná žena potom odišla, očividne trocha otrasená z vypocuteho až mi jej prišlo ľúto..

Je mi jasné že ženy sa o tom rady rozprávajú, je to fakt zážitok, ale zase si myslím že nejakú brzdu pred ženami čo to ešte len čaká by mať mohli... Vidno aj tu, že ju nemajú...

chichi29
13. okt 2020

Prvy porod 19,5 hodiny od prvej kontrakcie, vsetko v pohode silnejuce tlaky v bruchu. Pri tlaceni nastrih a porod v porovnani s tou bolestou po nastrihu bola uplna malina. 2 dni som nevedela od bolesti po nastrihu spat a najst si miesto. Druhy porod detto akurat to trvalo len 6 hodin a nastrih bol drobny a uz v pohode kedze to islo cez jazvu. Kontrakcie som citila bolestivejsie, ale nebolo to na umretie. Treti porod 4 hodky, povolila mi trosku plodovu vodu tak nastupili silnejsie kontrakcie a tam to islo ako z rychlika lekarka prisla ked maly mal uz hlavu von. Takisto to nebolo na umretie, rodila som bez epi 3x lebo v Nitre ju nedavaju. Tá ista miestnost, ten isty stol, ta ista porodna asistentka😂 V 20tke som mala zapal creva a velkyyyy a tie bolesti v porovnani s porodom boli neskutocne. Vtedy som myslela, ze rana nedozijem tak mi bolo zle. Každá to mame inak a velmi zalezi aj od hlavy😘

rora
13. okt 2020

Prvy porod bez EPI, bez vyvolavacky, bolestive boli len kontrakcie, ako velmi silne menstruacne krce, samotny porod som citila len ako nejaky velky tlak, ale nie bolestivy, necitila som ani nastrih... co ma vsak bolelo bolo tlacenie na brucho od sestricky ktoru som odstrkovala lebo mi to neskutocne ublizovalo... neviem ci to je normalny postup este aj teraz (porod bol pred 9 rokmi) a potom pri zasivani mi isli uz isli trochu slzy. Nie som padavka, ale bolo toho na mna uz moc. Pri druhom pred takmer 5 rokmi, takisto bez EPI, som dostala vyvolavacku, ale od toho momentu to boli pre mna šialene bolesti kedy som si myslela ze sa roztrhnem na polovicu. Stale som si vsak opakovala ze este chvilu a je po vsetkom.... chvalabohu tak aj bolo.... nanestastie vyvazene to bolo tym, ze mi uz nikto nemágal brucho, nemala som ani take zasivanie, len dva štichy....

banyka
13. okt 2020

Ja som som dostala vyvolavacku a potom sa dostavili také bolestivé kŕče, až sa mi normálne triasli ruky. Bola som úplne výštavená, malú som nevládala vytlačiť. Museli mi pomôcť. Ale už som na tu bolesť zabudla 😊. Ale ja som asi celkovo taka citlivka 🤨. Je to určite individuálne. Baba ktorá bola so mnou na izbe zas hovorila, že to nemala také zlé. Ze ona cítila ako sa jej malý sám tlači von. No ja som taky pocit absolútne nemala 😃. Držím palce,veľa síl😊

floren
13. okt 2020

@chichi29 no keby nebolo porodnici v Nitre, tak tu s malým nie sme... sú super