Ako ošetrovať pupoček novorodeniatku repíkom?
Ako mám ošetrovať pupoček novorodeniatku repíkom? Namočiť gázičku a vyčistiť pupoček a potom prelepiť suchou gázou?Viete poradiť?
Aj nam kazali liehom, ale ak ti povedali ze mozes repikom - tak spravis vyvar, namocis gazu, vycistis. My sme prelepovali suchou gazou (take stvorce predavaju sterilne balene). Neviem, podla mna kvoli tomu, aby sa to nejako bolestivo neodrelo, ved rovno na to ide plienka. Ale neboj, to trva len par dni 😉
Ja by som neprelepovala. Stačí vytrieť buď liehom, alebo vývarom z repíka a nechať tak.
pupok sa prelepuje kvoli tomu aby sa to neoskrelo o plienku, ako sa babo hybe, (ako pisala @yennn), a ten prvy tyzden sa radsej ani nema polohovat na brusko, lebo si to babo moze predcasne odtrhnut tu chrastu. Vytriet repikom (precedenym), na to sterilny stvorcek a prelepit. My sme cistili liehom a zasypavali praskovym framykoinom, nechcelo to odpadnut vyse 2 tyzdnov, potom lekarka dacim natrela a odpadlo.
ja so len po kazdom prebaleni striekla detol 🙂 kazali mi to v porodnici...pupcek nam odpadol az doma,tak nemusis nic suchat,prelepovat....len striekni Detol,,,nestipe ho to
neviem preco repik ale standartne sa doporucuje lih ktory hlavne susi a neprelepovat.Novorodenec toho vela nenaskace takze staci en prekryt ster.stvrocekom a hotovo.Nieje dovod lepit naplaste na pokozku ktora je uplne cersvucka a urcite by sa pri opakovan.prelepoch poskodila
Rada starých pôrodných asistentiek: Na ošetrovanie pupčeka je veľmi dobré materské mliečko. Má dezinfekčné účinky. Nakvapkať pár kvapiek a nechať usušiť.
Nam v porodnici tiez doporucili len liehom potierat a neprelepovat. Ani sme neprekladali gazou a v pohode to bolo - take malicke babatko sa moc nehybe, tak si to moc nema ako osuchat.
ja som neosetrovala nicim ani som nepotierala liehom.
Po okupani som dokladne utrela uterakom do sucha.
Podla mna keby sa mal pupocnik osetrovat liehom to by sa starocia a starocia dozadu rodili deti rovno s flaskou liehu 😀 😀 😀 sorry
Som prekvapena, ze kazdy radi lieh...Ja som nerodila na SK, takze zrejme ina krajina, ine praktiky, v porodnici odporucali len jemne pretriet prevarenou cistou vodou, nicim inym, vraj sa to potom dlho hoji. Tak sme robili a uz na 5 den bol pupcek odpadnuty, cisty a uplne bez problemov. Netreba nicim lepit a po mojich skusenostiach by som urcite lieh nepouzivala. Navyse ked tu citam, ze to neodpadlo 2 tyzdne... to by som nechcela tolko osetrovat.
ja so nedavala nic ani jednemu a ani druhemu synovi ked pupok odpadol tak len s prevarenou vodu samozrejme vychladenou to vycistit...prevarena voda je sterilna 😉 a nicim nelepit

Ja by som to neprelepovala po vycisteni.. V nemocnici nam tusim kazali osetrovat liehom..